Бесіда:«Усмішка, начесонечко».Створення дружніх шаржів

Про матеріал
Вчити дітей бути привітними і щирими, усміхненими і добрими. Розвивати вміння випромінювати тепло до навколишнього світу через усмішку. Виховувати доброзичливість, привітне ставлення до людей.
Перегляд файлу

 

 

 

Бесіда:«Усмішка, наче сонечко». Створення дружніх шаржів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бесіда:«Усмішка, начесонечко».Створення дружніх шаржів

Мета: вчитидітей бути привітними і щирими, усміхненими і добрими. Розвивативміннявипромінювати тепло до навколишньогосвіту через усмішку. Виховуватидоброзичливість, привітнеставлення до людей.

Учитель. Коли світитьсонечко, тоді вам тепло і радісно. А який у вас настрій, коли сонечковиграє у срібнійросі, а на небінемаєжодноїхмаринки? (Відповідідітей.) Так, гарнийнастрій, босонячнесяйво, бездоннаблакить неба дарують нам радість.

А якийу тебе настрій, коли безперервнойдутьдощі, небо насуплене, надворіпрохолодно? (Відповідідітей.) Тоді на душісумно, бонадворі сиро, мокро... Така погода і створюєвідповіднийнастрій.

Відчогозалежитьрадіснийнастрій у природі? (Відповідіучнів.) А що у природістворюєсумнийнастрій? (Відповідідітей.)

Ось так і людина може створювати гарний настрій, випромінювати тепло і щастя, або, навпаки, створювати поганий настрій серед оточуючих її людей. Спробуємо розібратись у звичайних життєвих ситуаціях: як створювати гарний настрій людям, самому собі і для чого це потрібно.

Почнемо з того, для чоголюдиніпотрібнийгарнийнастрій. Як вигадаєте? (Відповідідітей.) Гарнийнастрійдопомагаєлюдиніжити і бути щасливою. Коли тобірадісно, коли тищасливий, то будь-яку роботу виконуєш легко і просто, тобі все під силу, тиздатнийподолативсітруднощі, а найголовніше — це те, щотобі все вдається. І на душі у тебе радісно, хочетьсяспівати, стрибати, бігати, веселитись — тиусміхаєшся, у тебе гарнийнастрій! Коли у людинипіднесенийнастрій, вона усміхається! І їїусмішка, начесонечко, випромінює тепло і любов. І це так прекрасно, коли людинаусміхається. Всімнавколостаєгарно і тепло, легко і весело.

Коли вам щось не подобається, хтось вас образив, а може, й ударив, тодіякий у вас настрій? (Відповідідітей.) Так, настрійпрепоганий. Чи є навашомуобличчіусмішка? (Відповідідітей.) А де їйузятися, коли нічого тебе не тішить. І думаєштоділише про погане: як тобіважкожитисередцих людей, тиготовийумерти, полетіти наіншу планету, щоб тебе добрячепопошукали, а тоді, звичайно, знайшли і довго приносили своївибачення. А чиприємно людям дивитися на тебе, коли з твоїх очей блискавки так і вилітають та ще йсльозикапають, начеосіннійдощ? Тоді у них псуєтьсянастрій, ботисвоїм поганим настроємстворюєш дискомфорт, тобтодратуєш людей, позбавляєшїхрадості. Про такулюдинукажуть, що вона — егоїст, думаєлише про себе.

Отже, людинаможеприноситищастя, радість, любов і доброту або, навпаки, неприємності, дискомфорт. Як вигадаєте, коли краще? Коли всівеселі і щасливічи коли у всіхпоганийнастрій, всімсумно? (Відповідідітей.) Гадаю, визі мною погодитеся, що нести людям радість і щастя, дарувати свою любовіншимнабагатоприємніше, ніжпсувати людям настрій.

Як зробити, щоб бути завжди у гарномунастрої, дарувативсімнавколо тепло та затишок і не бути егоїстом? (Відповідідітей.)

 Ось ми і дійшли до головного: як створюватигарнийнастрій і собі, і оточуючим.

Перш за все — усміхайтеся! Усміхайтеся матусі й татусеві, як тільки прокинулись; усміхайтесь братикові й сестричці; усміхайтесь перехожим, знайомим і незнайомим; усміхайтеся сонечку і небу, пташці і котикові; усміхайтесь усьому світові, бо прийшли ви на Землю жити, любити, радіти, творити добро і бути щасливими! Нехай усмішка ніколи не сходить з вашого обличчя. Запам’ятайте, що ви самі творці свого щастя, отож творіть його з усмішкою!

А теперпогляньте, діти, у своєдзеркальце, щолежить перед вами. Зробітьйому гримасу, вякійвідображенийсум, поганийнастрій, злість. Чиподобаєтесявисобітакі? (Відповідідітей.) А хочетеіншимсподобатися? Такого не буває. Сердите, пихате, зневажливеобличчянікому не подобається, навіть вам самим таківи не подобаєтеся. Щовже про іншихказати! А тепер гляньте у дзеркальце і зробітьтакийвиразобличчя, коли вигарні, веселі, коли самісобідужеподобаєтеся, усміхніться. Ви зараз дужегарні. Чи не так? (Відповідідітей.) Отже, всімнавколотидужеподобаєшсяусміхнений, бо на тебе приємнодивитися. Такещире, добре і усміхненеобличчя людям створюєгарнийнастрій.

А зараз ми виконаємоцікавезавдання. У кожного на столі лежать два аркушіпаперу з кружечками. На одному аркуші в кружечках намалюйте обличчя — сумні, злі, хитрі, пихаті, плаксиві, ображені... А на другому аркуші в кружечках намалюйте обличчя — веселі, лукаві, смішні, привітні, здивовані, щасливі...Якщо не можете відразуцезробити, то користуйтесядзеркальцем і добре розгляньтесвої губи, брови та очі. (Дітималюють.)

Так, у життіповсякчас треба бути усміхненим, тому щоіншимзовсімнеобов’язково знати, що у вас поганийнастрій, щохтось вас образив, аджеці люди вас не ображали. Ви повиннісамікеруватисвоїмиемоціями, бовирозумні люди і добре знаєте, щопсуватинастрійіншимви немаєте права, бови не егоїсти! І як би вам не булоболяче на душі, як би не буловажко, а коли йдете до людей — усміхніться, витрітьшвиденькосльози і йдіть до людей з усмішкою. У відповідь вам коженусміхнеться, а відцього ваш настрійполіпшиться і світздаватиметьсянабагатовеселішим і привітнішим. Інколизовсім не хочетьсяусміхатися, босльози аж душать... Ну то йщо? Кому цепотрібно? Нащо вам, щобхтось знав про вашіпроблеми? Кому принесутьрадістьвашісльози? Подумайте про людей, їм треба працювати, їм треба створитигарнийнастрій. А ви тут зісвоїм поганим настроєм... Зробіть над собою зусилля, висильні, вице можете! Зкожноїситуації є вихід. Тільки не гарячкуйте, не рубайте з плеча, а поміркуйте, і вихідзавждизнайдеться. Ніколи не кидайтесяу бійку і не робітьіншихдурниць, а кращезупиніться, полічіть до двадцяти, а тоді дайте мудрувідповідь. Ви знаєте, що слово — цедужесильназброя! І вихід буде! Немаєвороттятількизісмерті. Якщовжелюдина померла, то все для неївтрачаєсенс. А житизавждиварто, божиття — прекрасне і дивовижне. І якщосьогодні вам булодужепогано, якщо, навітьсонечко не тішило і не дарувало вам тепла, то завтра все зміниться, бо час — ценайкращийлікар! Вінлікує людей, заживляєїхні рани і даруєщастя. А усмішкалюдинідопомагає в будь-якійситуації. Тожусміхайтеся, даруйте людям своющиру, чарівнуусмішку! Усмішка вам до лиця! Усміхайтесязавжди: коли вітаєтеся з людьми, коли хочете про щосьзапитати, комусьвідповісти... І просто так, лише тому, що небо синє-синє, сонцетакеяскраве, а навколостількиквітів, такабезмежна краса. І ви тут живете, середцього дива, і ви у цьомусвіті — Люди!

Учень.

Всміхнисясонечкувгорі —
Вонотакекрасиве!
А ввечерівсміхнисьзорі —
Там так багато дива!

Учениця.

Всміхнисяквіточцімалій —
Вона красу дарує!
Є стількирадості у ній —
Вона наш зірмилує!

Учень.

Маленькійпташечцівсміхнись,
Щопісенькуспіває.
І весело на світ дивись,
Бо все тут місцемає!

Учениця.

Всміхнисямамідорогій
І вітерцеві в полі.
Всміхнисявчительцісвоїй
І дітлахам у школі.

Учень.

Всміхнисящиро, віддуші.
Ти — у житті на старті!
І щастявсім нести спіши,
Бо люди того варті!

Учениця.

В життяізусмішкоюйди,
І стане всімсвітліше.
Тисонечко в душізнайди
І йди з ним сміливіше!

 

Дітислухаютьпісню про усмішку. (https://www.youtube.com/watch?v=wyFHYwbDNb8)

На великомуплакатімалюютьусміхненесонечко (колективна робота).

Надалівономоже стати емблемоюнашої групи.

Називаємо і підписуємо наш плакат: «Долатитруднощі старайся, не будь сердитий, а всміхайся!»

 

 

docx
Додано
3 лютого 2022
Переглядів
301
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку