Бесіда «Здорове харчування-невід’ємна частина успішних людей!»

Про матеріал
Бесіда для виховної роботи з дітьми орієнтовано спрямована на учнів 10 класу, тема якої стосується здорового харчування.
Перегляд файлу

 

 

ПЛАН-КОНСПЕКТ ЕТИЧНОЇ БЕСІДИ

ТЕМА: «Здорове харчування-невід’ємна частина успішних людей!»

 

 

 

 

 

Кропивницький  – 2020

 

 

Тема: «Здорове харчування-невід’ємна частина успішних людей!»

Мета: Формувати ціннісне ставлення до власного здоров’я, поглибити усвідомлення важливості правильного харчування та стимулювати оволодіння шляхами організації здорового харчування, сприяти активному усвідомленню необхідності берегти здоров’я, та впливу харчування на зміцнення здоров’я.

Завдання заходу:

  • Поглибити знання щодо правильного харчування;
  • Поглибити розуміння сутності поняття «здорове харчування», «здоров’я»;
  • Сформувати захоплення людьми які правильно харчуються;
  • Стимулювати власний інтерес до ефективних засобів переходу на здорове харчування;
  • Переконати у тому, що раціональне харчування-одна із важливих складових здорового способу життя;
  • Розвивати почуття відповідальності за своє здоров’я.

Форма проведення:  Етична бесіда.

Обладнання і наочність: Ватман, дошка, роздрукований тест.

Використані практикантом джерела інформації для підготовки заходу:

 

Попередня підготовка: Пошук інформації, залучення учнів до проведення заходу.

Хід виховного заходу

І. Вступна частина:

Слово вчителя. Сьогодні ми з вами поговоримо про важливу складову нашого життя, про харчування, а саме, про правильне харчування. Багато сучасних відомих людей наголошують на важливості здорового харчування, зокрема:

  • Оля Полякова
  • Наталія Могилевська
  • Надія Фоміна
  • Антон Чередниченко

Вони радять людям раціонально харчуватись, роблять це самі та пропонують свої раціони. Звісно це не весь список, ви можете пошукати в інтернеті, як дотримуються правильного харчування ваші кумири, і на наступний раз ви можете розповісти про них.

ІІ. Основна частина:

Слово вчителя.  Скажіть, що на вашу думку означає правильне, здорове харчування?

Орієнтовані відповіді учнів (учитель записує їх на ватмані прикріпленому до дошки):

  • Їсти більше фруктів, там вітаміни;
  • Не їсти багато жирного;
  • Не їсти на ніч;
  • Розприділити свій раціон на день;
  • Не переїдати;

Слово вчителя. Звісно все що ви назвали, це правильно. А зараз давайте послухаємо TOP-9 порад від дієтолога, щодо правильного харчування:

1. Тримайте вазу з фруктами на видному місці в кухні, тоді як решту їжу ховайте в холодильник.

2. Коли йдете в супермаркет, складайте заздалегідь список, в якому не буде печива, шоколадних батончиків і перероблених продуктів. Дослідження показують, що ті, хто дотримується попереднього плану, їдять більше овочів і фруктів, ніж ті, хто ходить в магазин без списку.

3. З'їжте що-небудь корисне перед тим, як відправитися з друзями на каву, так що вам не доведеться дивитися в меню, ковтати слину і повторювати, як мантру, "мені тільки каву, будь ласка". Дослідження за участю 22 000 дорослих американців показало, що ті, хто п'є каву або дієтичні напої, також їдять більше шкідливої їжі (наприклад, фаст-фуду).

4. Відмовтеся від перекусів шоколадками та іншими солодощами.

5. Розробіть здорову харчову політику, щоб з вами завжди були вода і фрукти, або хоча б вода.

6. Завжди тримайте поблизу яблуко або інший фрукт (в ящику стола, сумці або рюкзаку), щоб, зголоднівши, не спокуситися шоколадним батончиком.

7. Не кладіть на тарілку багато їжі, щоб уникнути синдрому "чистої тарілки", що змушує вас доїдати навіть те, що доїдати вам не хочеться. Дослідження показують, що люди з'їдають близько 92% того, що накладають собі. Якщо все-таки хочете з'їсти більше – краще додайте в тарілку салату.

8. Не піддавайтеся на акції, які спонукають накупити продуктів "про запас". Згідно з дослідженнями, люди, які купують продукти у великих упаковках, з'їдають більше, ніж ті, хто віддає перевагу стандартним упаковкам.

9. Якщо ви маєте справу зі шведським столом, спочатку огляньте весь асортимент і виберіть найкорисніше із запропонованого. Дослідження показує, що більшість людей набирають те, що бачать першим. Тому якщо шведський стіл організовуєте ви, помістіть найкорисніші продукти якомога ближче до гостей.

 

Слово вчителя. Пам’ятаєте на початку ми пригадали відомих та успішних людей? Давайте послухаємо, що вони говорять стосовно правильного харчування, та свій денний раціон. І в цьому нам допоможуть учні, які підготували про них доповіді:

Учнівські повідомлення.

Оля Полякова-  українська акторка, співачка і телеведуча.

Заборони в їжі:

Зі свого раціону «суперблондинка» назавжди виключила такі продукти, як: хліб, цукор, білий рис, всі злаки з крохмалем і глютеном, все смажене, копчене і солоне. Також під забороною знаходиться фаст-фуд, солодощі і майонез. Всю їжу Оля Полякова заправляє оливковою олією.

 

Меню зірки:

  • Сніданок – каша.
  • Перекус - горіхи або фрукти. Або горіхи з фруктами. Важливими, після 3 години дня, фрукти не є, тому що в організмі не виробляються ферменти, які їх переробляють.
  • Обід - білкова їжа (куряча грудка або риба, приготована на грилі або на пару. Можна додати трохи овочів (НЕ крохмалистих).
  • Полудень - кефір.
  • Вечеря - сир.

Трав’яний чай по рецепту Олі Полякової:

Біг і банні процедури неминуче позбавляють організм такої важливої ​​для нього рідини. Для її відновлення, співачки заварює трав'яний чай за власним рецептом. У складі такі трави: лаванда, ромашка, липа, м'ята.

 Співачка впевнена: щоб бути красивою потрібно також пити якомога більше чистої води, вживати мінімум солі і цукру, і як слід висипатися.

Наталія Могилевська-  українська актриса, телеведуча, співачка, продюсер та народна артистка України.

Наталія Могилевська харчується 4-5 разів на день. Для того щоб не пропускати прийом їжі, вона носить із собою сумку-холодильник.
Приблизний раціон Наталії Могилевської:
- 9:00 сніданок: каша з фруктами, ягодами, йогуртом і медом, або каша з овочами, або локшина з овочами;
- 11:30 другий сніданок: фрукти, ягоди або знову каша;
- 14:00 обід: суп, птиця, м'ясо або гриби. Без хліба та фруктів;
- 16:30 підвечірок: сир і овочі або риба і овочі, горіхи і чай або, якщо хочеться солодкого, будь-які чорні ягоди;
- 19:30 вечеря: риба або сир з овочами (тепле рагу або овочі на пару).

Могилевська радить їсти порційно, але одна порція не повинна перевищувати 300 грам. Повністю виключіть з раціону будь-які солодкі та газовані напої. Шоколад можна, але лише вранці. До того ж, раз в тиждень можна посмакувати тістечком.
 

Надія Фоміна, незалежний маркетинг-експерт, екс-CMO «Цитрус» та Prostor

 Надія Фоміна поєднує основну роботу, консалтингові проекти у різних містах України, а тепер ще й в Алма-Аті, викладання у декількох бізнес-школах і написання статей. При цьому займається спортом щодня. Щоденний біг став частиною її життя 33 роки тому. Відтоді вона бігає цілий рік, у будь-яку погоду, де б не перебувала. Каже, що регулярна фізична активність допомагає підвищувати концентрацію, швидкість роботи, рівень енергії та зберігати чудовий настрій у будь-яких обставинах.

 

Чому без здорового харчування інших успіхів не буде? Якщо ви займаєтеся спортом, ваш організм сам попросить здорову їжу, яка наповнює енергією та дає сили. Коли я вибираю з двох страв, завжди намагаюся з'їсти те, що принесе мені більше користі. Я є прихильником етичного ставлення до тварин, тож не користуюся косметикою, яка тестується на тваринах, і не вживаю червоне м'ясо. Часто їм куряче м'ясо, рибу, яйця, молочні продукти та всілякі овочі й фрукти. На додаток до всього я обмежила кількість цукру та давно вже відмовилася від шкідливих продуктів: ковбаси, консервів, соусів і ненатуральних солодких йогуртів.

 

Немає нічого поганого в тому, щоб піклуватися про себе: правильно планувати своє харчування на весь день, брати з собою до офісу чи в дорогу здорову їжу, приготовану вдома. Для мене це ідеальний варіант, тому я сама вибираю продукти, з яких готую, визначаю кількість солі та приправ. Здорова їжа – проста та смачна. Найчастіше для перекусу в офісі готую куряче філе з овочами на пару або салат зі свіжих овочів, заправлених оливковою олією чи грецьким йогуртом, доповнюю цільнозерновим хлібом. Салати відкривають величезні можливості для фантазії й експериментів. Головне, додавати до них більше свіжих овочів і відмовитися від майонезу.

 

Для мене спорт і успішна кар'єра тісно пов'язані, оскільки засновані на одному важливому чиннику – подоланні. При цьому регулярні фізичні навантаження та здорове харчування сприяють викиду ендорфінів. Це мій рецепт, як кожен день бути щасливою, ефективною й енергійною.

 

Антон Чередниченко, Tech Leader у Genesis Media

Антон Чередниченко працює в Genesis більше п'яти років. У компанію прийшов із «багажем»: сидяча робота та «хороше» харчування призвели до зайвої ваги. Але офіс і висока посада не стали вироком. Genesis створює умови для співробітників, які дозволяють їм харчуватися здоровою їжею та бути фізично активними. Через півроку роботи Чередниченко вирішив приєднатися до тренувань з бігу, які вів один з кращих триатлетів України Олександр Хадико. Тренування «зачепили», тим більше що для бігу потрібні тільки хороші кросівки та час. За бігом додався велосипед – усередині компанії сформувалася група активних учасників спортивних заходів.

 

Чому їжа  запорука успіху? В тих, хто готується до спортивних стартів, рік поділений на певні етапи, які дуже залежать від режиму та виду харчування, особливо ближче до старту. У любителів все не так суворо – це важливий елемент підготовки, але не головний.

 

У моєму розумінні немає «шкідливої» або «здорової» їжі. Харчування має бути різноманітним. А калорійність можна регулювати фізичними навантаженнями та режимом («вуглеводне вікно» та т. і.). Все залежить від дистанції та умов, але режим і вид харчування, безумовно, важливі у досягненні спортивних цілей. Для себе давно сформував план харчування при підготовці до змагання:

 

  • за місяць до старту виключаю продукти, що містять борошно (хліб, печиво), жирне (свинина, смажене), зайвий цукор (цукерки, торти, будь-який алкоголь);
  • за тиждень до старту намагаюся харчуватися максимально за режимом;
  • за пару днів до старту роблю «вуглеводне завантаження», виключаю молочку.

 

Улюблених страв немає, я завжди намагаюся урізноманітнити раціон. За порадою дієтолога п'ю спортивні вітаміни та добавки через велику витрату вітамінів і солей.

Щоб добре себе почувати, не збожеволіти від «дня бабака» та роботи в офісі, не засліпнути від монітора, всім рекомендую бігати, кататися на велосипеді та періодично підтягуватися.

 

Слово вчителя. Давайте подякуємо учням які розповіли нам цікаву інформацію про цих успішних людей. Все таки ідеальне харчування неможливе. Для кожної людино необхідно розробляти свій раціон, враховуючи вік, стать та характер її діяльності.

 А зараз давайте пройдемо тест, та дізнаємось як харчуєтесь ви? Дайте відповіді на запитання, порахуйте бали, та ми разом зробимо висновки. (Учитель роздає учням роздрукований тест).

1. Чи вживаєте ви в їжу моркву, капусту, буряк?

А) Завжди, протягом року – 5 балів,

Б) Інколи, коли заставляють – 2 бали,

В) Ніколи – 0 балів.

2. Скільки разів в день ви їсте?

А) 4 рази – 5 балів,

Б) 3 рази – 3 бали,

В) 2 рази – 0 балів,

Г) 7-8 разів, скільки захочу – 0 балів.

3. Чи вживаєте ви в їжу овочі та фрукти?

А) Щодня, декілька разів – 5 балів,

Б) 2-3 рази в тиждень – 3 бали,

В) Дуже рідко – 1 бал,

Г) Ніколи – 0 балів.

 

4. Коли і що ви їсте на ніч?

А) м'ясо з гарніром о 21 годині – 1 бал,

Б) Молочну кашу о 21 годині – 2 бали,

В) Стакан кефіру чи молока о 21 годині – 5 балів,

Г) Їм, коли захочу та що захочу до 23 години – 0 балів.

5. Чи вживаєте ви в їжу часник, цибулю, петрушку?

А) Іноді петрушку в супі, салаті – 1 бал,

Б) Часник і цибулю ніколи не їм – 0 балів,

В) Все це вживаю щоденно у невеликій кількості – 5 балів,

Г) Їм іноді, коли заставляють – 2 бали.

Слово вчителя. Підраховуємо кількість балів. Підніміть руку, у кого 13-15 балів?

13-15 балів – ви достатньо вживаєте в їжу овочів та фруктів, у вас правильний режим харчування.

Хто набрав 9-12 балів?

9-12 балів – ви не займаєтеся своїм здоров’ям, їсте, коли заманеться. Але вдома про це піклується хтось інший, так що ви достатньо правильно харчуєтеся.

Чи є такі, хто набрав 0-9 балів?

0-9 балів – вам треба замислитися про своє харчування, як про режим, так і про раціон. Чим швидше ви це зробите, тим кращим буде ваше здоров’я.

Отож правильне харчування - це збалансоване харчування. Що воно собою являє?

Збалансоване харчування:

Воно включає усі п’ять груп продуктів. Це молочні продукти, білки, фрукти, овочі і зернові. Деякі люди, намагаючись схуднути, повністю відмовляються від одної або кількох груп продуктів. Але цим вони можуть позбавити організм саме тих поживних речовин, яких він найбільше потребує.

 Вуглеводи дають твоєму організму енергію. Білки допомагають йому боротися з інфекціями і відновлювати тканини. А деякі жири — в правильній кількості — знижують ризик розвитку серцевих захворювань і додають тобі сил.

 Енергетичні витрати організму мають компенсуватися надходженням енергії з їжею. Збалансоване харчування означає, що в їжі є білки, жири й вуглеводи у співвідношенні 1 : 1 : 4, а при фізичних навантаженнях 1 : 1 : 6.

ІІІ. Заключна частина:

Слово вчителя. Хочу розповісти вам одну цікаву притчу:

Коли пацієнт прийшов до Насреддіна, відомого  єгипетського лікаря, зі скаргою на біль у животі. Лікар запитав йог, що він їв на обід. Коли хворий розповів що він з’їв на обід, то Насреддін приписав йому очні каплі. На велике здивування пацієнта чому виписані очні каплі, коли болить живіт, лікар відповів: « На слідуючий раз будете бачити що ви їсте»

 

Ще в давні часи, люди розуміли, що потрібно вибирати правильну їжу, та не переїдати, тому, що це шкідливо для організму людини.

 

Давайте розглянемо 10 найшкідливіших продуктів харчування (вчитель зачитує продукт, запитує в учнів, чому він шкідливий, і потім зачитує чому насправді він шкідливий):

 

1. Жувальні цукерки, пастила,  «чупа-чупси». Мало того, що цукор псує зубну емаль, хімічні добавки і фарбники, які містяться в подібних продуктах у величезних кількостях, завдають удару по всьому організму. 
2. Чіпси, як кукурудзяні, так і картопляні, - дуже шкідливі для організму. Чіпси - це ніщо інше, як суміш вуглеводів і жиру, в оболонці фарбників і замінників смаку. 
3. Солодкі газовані напої - коктейль з цукру, хімії і газів прискорює розподіл по організму токсинів. Кока-кола, наприклад, чудовий засіб від вапняного накипу і іржі. Газовані солодкі напої шкідливі і високою концентрацією цукру - в еквіваленті чотири-п'ять чайних ложок, розбавлених в стакані води. Тому, угамувавши спрагу такою газованою водою, ви вже через п'ять хвилин знову захочете пити. 
4. Шоколадні батончики. Хоча в чистому виді какао вельми корисне, в шоколадних плитках, які поступають до нас у продаж чисте какао міститься в мінімальних кількостях. Корисний плід хімічними добавками, генетично модифікованими продуктами, фарбниками і ароматизаторами. 
5. Сосиски і ковбаси. М'ясні делікатеси містять так звані приховані жири (свиняча шкірка, сало, нутряний жир), все це вуалюється ароматизаторами і замінниками смаків. Багато виробників м'ясних виробів використовують трансгени. Так сосиски, сардельки, ковбаси на 80 %  складаються з трансгенної сої (отримана із застосуванням генної інженерії). Деякі замінники смаку і зовсім визнані канцерогенними. 
6. Жирне м'ясо сприяє утворенню бляшок холестеринів на судинах, що прискорює старіння організму, веде до виникнення серцево-судинних захворювань. 
7. Майонез містить величезну кількість жирів і вуглеводів, а також фарбників, підсолоджувачів, замінників. До шкідливих продуктів належить не тільки майонез, але і кетчуп, різні соуси і заправки, в широкому асортименті представлені на прилавках наших магазинів. Вся річ у тому, що саме в цих продуктах натуральних компонентів менше всього. А можливі наслідки споживання "смачної хімії" навіть не досліджені до кінця. 
8. Локшина швидкого приготування представляється нам сьогоденням дивом. Смачна, поживна, а головне - не вимагає часу. Але над "дивом" свого часу довго попрацювали хіміки, нічого не залишивши з натуральної муки. 
9. Сіль знижує тиск, порушує соле-кисловий баланс в організмі, сприяє скупченню токсинів. І хоча повністю відмовлятися від солі медики не рекомендують, скоротити кількість соленостів в своєму раціоні все-таки варто. 
10. Алкоголь навіть в мінімальних кількостях заважає засвоєнню вітамінів. Окрім цього - завдає удару по системі травлення. А ще, спиртомісткі продукти - рекордсмени по кількості калорій. 

Слово вчителя. Я надіюсь ви не забули про ватман, на якому на початку я записував ваші варіанти, що означає правильне та здорове харчування? Отож, я пропоную вам самостійно тепер дописати, що означає правильне харчування. Можна декілька варіантів, головне щоб не повторювались (учні записують).

Вийшло непогано. Пропоную причепити ватман біля класного кутка, щоб ви завжди згадували, що означає правильно харчуватись.

Здорове харчування – дуже важливе для нашого життя, адже неповноцінне харчування спричиняє найбільшу кількість смертей у всьому світі. Більше ніж куріння, високий тиск та будь-який інший фактор ризику. Це результати великого дослідження стосовно впливу харчування на здоров’я. Отже правильно харчуватись, це ще означає бути здоровим. А що в житті може бути головнішим за здоров’я?

docx
Додано
6 травня 2020
Переглядів
4691
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку