«Без іноземної мови немає ні сучасних школярів, ні сучасних вчителів, ні сучасної науки, ні вищої освіти…»

Про матеріал
Виступ на педраді на тему: «Без іноземної мови немає ні сучасних школярів, ні сучасних вчителів, ні сучасної науки, ні вищої освіти…»
Перегляд файлу

«Без іноземної мови немає ні сучасних школярів, ні сучасних вчителів, ні сучасної науки, ні вищої освіти…»

        Виступ підготувала: вчитель англійської мови Кухтей Інна Василівна

 

Роль англійської мови у сучасному світі дуже велика. Зовсім нещодавно вона була для нас іноземною мовою, а сьогодні вона є міжнародною. У всіх країнах світу вивченню англійської мови надають величезне значення. Майже кожен мріє вивчити її хоча б на початковому рівні. На сучасному етапі вивченню англійської мови в школі приділяється неабияка увага. Саме шкільний етап є стартом в процесі опанування навичками спілкування іноземною мовою. Сучасна система середньої освіти передбачає вивчення іноземної мови починаючи від першого року навчання. Тому, можна впевнено стверджувати, що такі поняття як «сучасний школяр» та «іноземна мова» є взаємопов’язаними та нероздільними.  Науковці стверджують, що завдяки вивченню іноземної мови - у дітей покращується пам'ять, увага і вміння зосередитися на своїй думці. До речі, діти, які посилено, вивчають іноземну мову набагато більш зосереджені, уважні, терплячі і кмітливі ніж їх однолітки, які не захоплюються вивченням іноземних мов.

Без іноземної мови немає ні сучасних школярів, ні сучасних вчителів.  Адже  система здобуття середньої освіти неможлива без кваліфікованих спеціалістів з іноземної філології, які допоможуть школярам оволодіти іноземною мовою на необхідному рівні. А тим паче що, ви всі знаєте, що у 2018 р  нас чекає з вами нова українська школа, а  згідно концепції нової української школи, кожен вчитель повинен бути  також новим. Знання хоча б однієї іноземної мови зараз — мінімальна вимога до кожного, хто претендує на більш-менш вдалу кар’єру.

Якщо говорити про вчителів, то, на мою думку, знання іноземної мови надає їм більше можливостей. Ні для кого не секрет, що в сучасних  шкільних підручниках часто зустрічаються загальновживані  терміни  іноземною мовою, зокрема англійською. І сучасний вчитель елементарно має «розуміти» їх, щоб мати можливість презентувати та пояснити навчальний матеріал учням на належному рівні. Педагог зі знанням іноземної мови має доступ до великої кількості медіаресурсів. На мою думку,  такий вчитель може з легкістю опановувати нові техніки та методики навчання з використання комп’ютерних технологій, вивчати  досвід іноземних колег, розвиватися, вдосконалюватися, і вдало використовувати свої знання в професійній діяльності, саме такий педагог може навчати школярів цікаво та досягти необхідних результатів навчання. Та найголовніше, що такий вчитель здатний мотивувати учнів та підвищити їх інтерес до вивчення іноземної мови.

Сучасну науку також неможливо уявити без висококваліфікованих спеціалістів, які володіють іноземною мовою. Підтвердженням цього є слова  відомого педагога Костянтина Ушинського, який вважав, що без знання іноземних європейських мов, і особливо сучасних, прямий та широкий шлях науки буде для людини завжди закритий. Педагог стверджував, що «Уривчастість, невиразність, неповнота, однобічність, недоведеність відомостей та понять завжди тяжітимуть над найрозумнішою людиною, якщо вона не має ключа до скарбів західної науки й літератури».

Хоч трохи знаючи англійську, ви можете поспілкуватися з науковцем. Можливо, не про деталі його досліджень, але принаймні ви розмовлятимете спільною мовою. Комунікація у природничих науках — фізиці, хімії, біології, геології — майже завжди проходить англійською. Нею ведуться всі друковані видання, проводяться всі конференції і Skype-наради, пишуться всі електронні листи. У цьому можна пересвідчитися, прогулявшись коридорами будь-якої наукової установи в Куала-Лумпурі, Монтевідео чи Хайфі. Сьогодні публікація роботи із швидко змінюваної наукової дисципліни будь-якою мовою, крім англійської - призведе до того, що роботу проігнорують. Отже, можна з впевненістю стверджувати, що сучасна наука – англомовна і сучасні науковці перебувають у повністю англомовному середовищі.

Вивчення іноземної мови також є безумовною складовою в процесі здобуття вищої освіти. Для того, щоб отримати другий рівень вищої освіти (рівень магістра) необхідно в обов’язковому порядку скласти Єдиний вступний іспит з іноземної мови. Якщо ж ви не володієте іноземною мовою на необхідному для цього рівні – то здобуття вищої освіти зупиниться для вас вже на етапі отримання рівня бакалавра.  Це підтверджує той факт, що знання англійської мови в сучасному світі є своєрідним вікном у світ. Володіючи цією мовою міжнародного спілкування, ви зможете досягти поставлених цілей за допомогою нових можливостей.

Як висновок, слід зазначити, що у контексті європейської інтеграції України, наближення до європейських стандартів та популяризації вивчення іноземних мов серед українських школярів, студентів та спеціалістів в різних сферах соціально-економічної, наукової, культурної діяльності — володіння іноземними мовами є важливим інструментом для зростання конкурентоспроможності нашої держави та її європейської інтеграції. Отже, без знання іноземних мов немає ні сучасних школярів, ні сучасних вчителів, ні сучасної науки, ні вищої освіти…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Використані джерела:

  1.               Майкл Д. Ґордін (Michael D Gordin). Як англійська стала єдиною мовою науки. Переклад: Антон Процюк.  https://antonprotsiuk.medium.com
  2.               7 причин, чому варто вчити англійську мову. https://englishdrive.education/7-prichin-chomu-varto-vchiti-anglijsku-movu/
  3.               Роль англійської мови в сучасному світі. Актуальність вивчення англійської мови. https://yrok.pp.ua/movi/1947-rol-anglyskoyi-movi-v-suchasnomu-svt-aktualnst-vivchennya-anglyskoyi-movi.html

 

 

 

docx
Додано
2 жовтня 2023
Переглядів
459
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку