Основи здоро’я 8 кл.
Тема уроку. Безпека харчування.
Мета: поглибити знання щодо поняття «харчове отруєння», запам’ятати симптоми харчового отруєння, ознайомитися з отруйними рослинами і грибами своєї місцевості, пригадати правила збору та вживання рослин і грибів; виховувати відповідальне ставлення до власного здоро’я.
Тип уроку: комбінований.
ХІД УРОКУ
I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ
Привітання, створення позитивного настрою.
Вправа «Комплімент»
— Робота в парах. Повернутися один до одного обличчям, зробити комплімент товаришеві і побажати успіхів під час роботи на уроці.
II. ПЕРЕВІРКА ВИКОНАННЯ ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
Дати відповіді на запитання.
ІІІ. ПЕРЕВІРКА РАНІШЕ ЗАСВОЄНИХ ЗНАНЬ
Дайте характеристику продуктам харчування(корисні чи шкідливі).
ІV. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ, МЕТИ ТА ЗАВДАНЬ УРОКУ
V. СПРИЙНЯТТЯ ТА УСВІДОМЛЕННЯ УЧНЯМИ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ
Харчове отруєння - це хвороба, яку спричинюють продукти та напої, у яких є шкідливі бактерії, віруси чи паразити.
Хоча у багатьох продуктах є потенційно шкідливі організми, зазвичай вони гинуть під час приготування страви.
Але якщо ви не дотримуєтеся правил гігієни, неправильно зберігаєте продукти, навіть приготовлені страви можуть призвести до хвороби.
|
|
Харчове отруєння можуть спричинити і токсини в їжі. Гриби, наприклад.
Через те, що різні типи організмів можуть спричинити харчове отруєння, симптоми хвороби та її тяжкість можуть різнитися.
Та й час, коли харчове отруєння проявляється, може різнитися: від кількох годин до кількох днів. А коли це питання кількох днів, стає набагато важче визначити, що ж призвело до недуги.
10 симптомів харчового отруєння та пояснює їх.
1. БІЛЬ У ЖИВОТІ ТА СПАЗМИ
Біль у животі відчувається в ділянці нижче ребер, але вище тазу.
При харчовому отруєнні шкідливі організми можуть виробляти токсини, які подразнюють стінки шлунка та кишківника.
Це може призвести до болючого запалення у шлунку й спричинити біль у черевній порожнині.
Люди з харчовим отруєнням можуть відчувати спазми, оскільки м’язи черевної порожнини скорочуються, щоб пришвидшити природні рухи кишківника.
Все задля того, щоб позбутися шкідливих організмів якнайшвидше.
Біль у черевній порожнині та спазми поширені та можуть траплятися через різні причини. Тому якщо ви відчуваєте лише ці симптоми, це може й не бути харчове отруєння
Також пам’ятайте, що не всі харчові отруєння спричинюють біль у животі і спазми.
2. ДІАРЕЯ
Діарею характеризує водянистий, незв’язний кал. Цей стан визначають як три і більше дефекації такого типу впродовж 24 годин.
Це типовий симптом харчового отруєння.
Трапляється, бо через запалення ваш кишківник менш ефективний у реабсорбації води та інших рідин, які він виділяє під час травлення.
Діарею можуть супроводжувати інші симптоми на кшталт відчуття, коли терміново треба в туалет, здуття живота чи спазми живота.
Через те, що ви втрачаєте при цьому більше рідини, ніж мали б, ви ризикуєте зневодненнями. Тому важливо пити, щоб цього не сталося.
Крім води, можете пити бульйони і супи, вони допоможуть боротися зі зневодненням та дасть трішки енергії, якщо в цьому стані вам важко їсти тверду їжу.
Щоб перевірити, чи ви не зневоднені, звертайте увагу на відтінок своєї сечі. Вона має бути світло жовтою. Якщо сеча темніша, це може бути ознакою зневоднення.
3. ГОЛОВНИЙ БІЛЬ
Дуже поширений при харчовому отруєнні. Головний біль може бути через багато причин: стрес, перепили алкоголю, зневоднення і навіть втома.
Через те, що харчове отруєння може спричинити втому та зневоднення, може боліти голова.
Ви особливо ризикуєте відчути головний біль під час рвоти та діареї, оскільки вони збільшують ризик зневоднення.
4. РВОТА
Поширений стан при харчовому отруєнні. М’язи черевної порожнини та діафрагма сильно скорочуються, змушуючи вас вирвати вміст шлунка.
Це захисний механізм, коли тіло намагається позбутися небезпечних організмів чи токсинів, які воно визначає як шкідливі.
Харчове отруєння часто спричинює швидкий приступ сильної рвоти. В деяких людей це швидко минає, тоді як інші продовжують періодично рвати.
Якщо рвота продовжується, слід попросити допомоги у лікаря чи провізора, щоб уникнути зневоднення.
5. ЗАГАЛЬНЕ ВІДЧУТТЯ НЕЗДУЖАННЯ
Люди з харчовим отруєнням часто переживають втрату апетиту та інші симптоми, які свідчать про нездужання. Наприклад, втому.
Це ваша імунна система реагує, бо бореться з інфекцією, яка вторглася у тіло.
Частина цієї відповіді: виділення тілом хімічних передавачів цитокінів. У цитокінів - багато різних функцій. Одна надзвичайно важлива: вони регулюють відповідь імунної системи на інфекцію.
Кажуть імунним клітинам, куди іти і що робити.
Цитокіни також надсилають сигнали у мозок і спричинюють ряд симптомів, які ми асоціюємо з нездужанням, включаючи втрату апетиту, втому та біль і ломоту в тілі.
Це ознака того, що тіло сконцентрувало свою увагу на боротьбі з інфекцією і відволіклося від інших процесів у тілі на кшталт травлення.
6. ЛИХОМАНКА
Лимоханка є поширеним станом багатьох хвороб, це частина нашого природного механізму боротьби з інфекцією.
Підвищення температури спричинюють пірогени. Їх вивільняє або імунна система, або бактеріями, які викликають інфекцію і потрапили у ваше тіло.
Пірогени можуть викликати лихоманку, надсилаючи повідомлення, яке обманює мозок. Мозок починає думати, що тіло холодніше, ніж є насправді. Тому тіло генерує більше тепла і втрачає менше тепла, підвищуючи температуру.
Таке підвищення температури підвищує активність білих кров’яних тілець, що допомагає вам боротися з інфекцією.
7. ОЗНОБ (морозить)
Озноб може статися, коли тіло тремтить, щоб підвищити температуру.
Ці тремтіння - результат того, що м’язи швидко скорочуються та розслабляються, генеруючи тепло.
Озноб часто іде поруч з лихоманкою, коли тіло обдурює мороз, змушуючи його підвищувати температуру.
Лихоманка може бути причиною різних хвороб, включаючи харчове отруєння, озноб - один з поширених симптомів.
8. СЛАБКІСТЬ І ВТОМА
Це також симптоми харчового отруєння. Ми їх відчуваємо, коли організм вивільняє цитокіни.
А через те, що ви їсте менше через втрату апетиту, можете відчувати втому.
Слабкість і втома є симптомами нездужання, які допомагають тіло відпочивати та пріоритизувати боротьбу з інфекцією.
Але вони також можуть бути ознаками інших хвороб. Якщо відчуваєте їх, краще прислухатись до свого тіла.
9. НУДОТА
Нудота - це неприємне відчуття, ніби ви хочете вирвати, хоча насправді можете цього не зробити.
Це поширеним симптом харчового отруєння, але це може бути причиною й інших станів. Наприклад, через мігрень чи переїдання.
Нудота через харчове отруєння наступає десь між 1 і 8 годинами після прийому їжі, яка містила шкідливі організми. Це сигнал попередження тілу, що воно проковтнуло потенційну шкоду. Нудота може посилитися, коли сповільнюється рух у кишківнику. Це відбувається тоді, коли тіло намагається обмежити токсини у шлунку.
10. БІЛЬ У М’ЯЗАХ
Ваші м’язи можуть боліти під час інфекції на кшталт харчового отруєння.
Це тому, що ваша імунна система активувалася, спричинюючи запалення.
Упродовж цього процесу тіло вивільнює гістамін - хімічну речовину, що допомагає розширити кровоносні судини.
Це дозволяє пропускати більше білих кров’яний тілець на боротьбу з інфекцією.
Гістамін допомагає підвищити потік крові до зараженої ділянки тіла і може зачіпати больові рецептори в інших частинах тіла.
Через це деякі частини тіла можуть стати більш чутливими до болю, який ви можете пов’язувати з хворобою.
Список слів
1. СПАЗМИ
2. МЛЯВІСТЬ
3. РВОТА
4. ВТОМА
5. ЛИХОМАНКА
6. ДІАРЕЯ
7. СЛАБКІСТЬ
2. Випереджальне завдання для учнів. Підготувати доповіді по темах «Отруйні росліни», «Отруйні гриби» своєї місцевості.
Робота в групах. Розшифруйте анаграми.
Отруйні рослини.
Отруйні гриби
Розминка для очей.
3.Профілактика отруєнь рослинами та грибами. Вправа «Мозковий штурм».
Профілактика отруєнь рослинами
Потрібно набути добру звичку та навчити своїх дітей:
► оминати невідомі рослини;
► не вживати невідомих рослин у їжу;
► не дозволяти дітям самостійно збирати ягоди;
► не вживати екстрактів трав, виготовлених без узгодженні! а лікарем;-
► не збільшувати самостійно дози екстрактів та відварів, призначених лікарем;
► вирушаючи в подорож, брати із собою аптечку першої допомоги.
Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, яких слід дотримувати. Застерігаємо!
► Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
► Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
► Не збирайте гриби:
♦ якщо не впевнені, що знаєте їх, якими б апетитними вони не здавалися;
♦ поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
♦ невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, і потовщенням «бульба», оточеним оболонкою;
♦ з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
♦ ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
♦ печериці з пластинками нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
► Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках — вони не завжди відповідають дійсності.
► Не куштуйте сирі гриби на смак.
► Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, забруднену ґрунтом, викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
► Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
► Кип'ятіть гриби протягом 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді можна варити або смажити.
► Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, — грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік. У такий спосіб позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
► У жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
► Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії з алкоголем отрута розчиняється та викликає сильне отруєння.
► Значна кількість грибів, які досі вважали їстівними, містить мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також можна отруїтися.
► Суворо дотримуйте правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм. Гриби, які довго зберігали, обов'язково прокип'ятіть впродовж 10-15 хвилин.
4. Розшифруйте хмари слів.
VI. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ
Використані джерела.
https://oleksandrivka-gromada.gov.ua/news/1605712680/
https://life.pravda.com.ua/health/2019/06/28/237338/
http://chortkiv-dnz3.edukit.te.ua/korisni_posilannya/oberezhno_otrujni_roslini_ta_gribi/