Презентація " Традиційні та сучасні системи харчування"

Про матеріал
Презентація містить інформацію про традиційну українську кухню та про сучасні системи харчування, такі як вегетаріанство, сироїдіння, роздільне харчування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Традиційні та сучасні системи харчування. Підготувала:учитель Бахмутської ЗОШ І- ІІІ ступенів. Дегтярьова Ярослава Володимирівна

Номер слайду 2

Традиційна українська кухня

Номер слайду 3

Українці — спрадавна хліборобський народ, відтак і традиційна українська культура  ґрунтується на цінностях хліборобської праці та шануванні хліба. Любов до хліба відобразилася й у традиційному меню українців, яке у всіх районах України в основному складалося з хлібних страв і борошняних виробів. Це і традиційні вареники, галушки, гречаники, сочники, шулики, потапці, присканці, млинчики, і обрядові - коровай, корочун, лежень, мандрики, паска, гуски, шишки. Доповненням до борошняних страв для наших предків були риба, ягоди, молоко та молокопродукти, олії, рідше - м’ясо. У щоденному побуті м'ясо використовували переважно у вигляді сала та смальцю, а ковбаси й інші м'ясні продукти можна було побачити на столі лише святкового дня — ними ласували зрідка...

Номер слайду 4

Борщ. Який же українець без борщу? Цією традиційною першою стравою обов'язково пригощають іноземців. У кулінарних книгах можна відшукати більш як 50 рецептів борщу, адже в кожному регіоні його готують по-різному. Наваристий м'ясний, приправлений салом ... Або ж пісний з квасолею чи грибами – такий варять під час посту, і вегетаріанці теж будуть задоволені. Замість м’яса можна класти рибу. Крім традиційних буряка, картоплі, моркви, цибулі, капусти та томатів, чого тільки не додають у борщ для пікантності! У деяких рецептах є навіть яблука, сухофрукти, чорнослив! До борщу часто подають пампушки з часником.

Номер слайду 5

Полтавські галушки«Полтавськими галушками» часто називають жителів однойменної області – настільки пізнаваною стала їхня регіональна страва. Галушки бувають як без начинки, так і з м'ясом, печінкою, грибами. У Полтаві щорічно відбувається фестиваль, присвячений галушці, і навіть встановлено пам'ятник шанованій страві.

Номер слайду 6

Вареники«Рідні брати» галушок – вареники – це частина українського фольклору. Пам'ятаєте – «А мій милий вареничків хоче... »? На відміну від галушок, начинка вареників може бути більш різноманітною: і сир, і овочі, і ягоди. У місті Альберта в Канаді силами української діаспори встановлено 9-метровий пам'ятник варенику. Був пам'ятник і в Україні – у Черкасах, але, не зважаючи на популярність, його демонтували: у будівлю поряд переселився суд, і сусідство його з вареником визнали недоречним.

Номер слайду 7

Сучасні системи харчування

Номер слайду 8

Сучасні системи харчування будуються на теоріях харчування. Існує безліч теорій харчування. Є наукові теорії харчування і альтернативні види харчування. До наукових теорій належать, наприклад, теорія збалансованого харчування і теорія адекватного харчування. До альтернативних видів харчування відносять вегетаріанство, м’ясоїдіння, сироїдіння і ще безліч найрізноманітніших поглядів на харчування.

Номер слайду 9

Вегетаріанство. Вегетаріанство є однією з найдавніших альтернативних теорій харчування. Це загальна назва систем харчування, які виключають чи обмежують споживання продуктів тваринного походження. Термін «вегетаріанство» походить від латинського vegetis, що означає «життєрадісний, свіжий, сильний». Розрізняють чисте, чи суворе, вегетаріанство, прихильники якого виключають із харчового раціону не тільки м’ясо і рибу, а й молоко, яйця, ікру, і несуворе, що допускає молоко, яйця, тобто продукти тваринного походження.

Номер слайду 10

Сироїдіння. Харчування сирими молочно-рослинними продуктами без будь-якого впливу на них вогню і пари називається сироїдінням. На думку прихильників сироїдіння, таке харчування дає змогу засвоювати поживні речовини в первинному вигляді, оскільки під впливом термічної обробки і неминучого впливу металів їхня енергетична цінність знижується, а засвоюваність погіршується. Із продуктів, приготованих за допомогою вогню, люди, які споживають сиру їжу, допускають лише хліб із цілісного зерна (зі збереженням висівок) і без застосування дріжджів.

Номер слайду 11

Роздільне харчування. Роздільне харчування – це окреме споживання різних за хімічним складом продуктів під час приймання їжі. Роздільне харчування ґрунтується на уявленнях про сумісне і несумісне поєднання продуктів і шкідливість для здоров’я суміщення різних продуктів, тобто змішаної їжі. Основні положення роздільного харчування: • слід вживати в різний час білки й крохмаль, білки й жири, білки й цукор, кислі й солодкі фрукти, кислі продукти з білками або крохмалем; • споживати молоко, кавуни й дикі окремо від іншої їжі; • не пити соків між прийомами їжі; • уникати десертів, особливо охолоджених, тощо

Номер слайду 12

Теорія головного харчового фактора. Прихильники цієї теорії вважають, що організм має бути забезпечений якимось одним чи кількома харчовими факторами. Всі інші компоненти їжі вони вважають другорядними чи просто ігнорують. Очевидно, за такого підходу з харчового раціону зникають деякі незамінні харчові речовини. Найбільшого поширення серед прихильників концепції головного харчового фактора в сучасному світі отримали вчення макробіотиків і дієта Д. Джарвіса.

Номер слайду 13

Правильне харчування

Номер слайду 14

Харчуйтесь правильно та будьте здорові!

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Додано
1 листопада 2021
Переглядів
12910
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку