Бібліокав’ярня запрошує на чай.

Про матеріал
На даному заході можна сформувати уяву, розвинути кругозір та творчі здібності учнів у шкільній бібліотеці, познайомити їх з історію виникнення чаю як напою, з географією вирощування. Донести до здобувачів значення чаю для українців, закріпити навики приготування і сервіровки столу.
Перегляд файлу

 


 

 

 

https://www.stihi.ru/pics/2017/09/18/9239.jpg

 

 

 

 

 

/до міжнародного  Дня  чаю/

                  

 

 

 Чекаємо   вас з усмішкою на вустах

                                                 та добрим настроєм.

                    

 

                                       Завідуюча бібліотекою:Вишаровська О.А.

 

 

 

Бібліокав’ярня запрошує на чай.                                                                                  ( до міжнародного Дня чаю – 15 грудня)

      

  Відкритий виховний  захід для  учнів  5 – 6 класів

Мета: Формувати уяву, розвивати кругозір та творчі здібності  учнів.

Розповісти учням про історію виникнення чаю як напою, познайомити з географією вирощення, яке значення чаю для українців, закріпити навики приготування і сервіровки стола.

Обладнання:плакати з висловами відомих людей про чай, презентація «Чайна церемонія», відео «Приготування чаю», тематична виставка художніх творів де згадується про чай, «кружечки настрою»-4кольори, конкурс з варенням, сценка «Українська гербата»

Бібліотекар:  Доброго дня!  15 грудня (з 2005р.) щорічно за ініціативи Центру Науки та Спілкування планета святкує міжнародний день чаю! Отож ми раді вітати Вас всіх на чайній церемонії у стінах нашої школи.До речі, це досить молоде свято. Йому лише 14 років.

Учитель географії:Метою святкування Міжнародного дня чаю було привернути увагу суспільства до проблем продажу чаю, популяризацією цього напою у світі.

Найгучніші святкування відбуваються цього дня в Індії, Непалі, Бангладеші, В’єтнамі, Малайзії, на Шрі-Ланка. У 2009 році в Іркутську (Росія) була відкрита виставка «Час чаю», присвячена цій даті.

 Бібліотекар :Сьогодні ми, чи не одні  із перших українців святкуємо день чаю у стінах рідної школи. Як показали результати опитування, чай – один із улюблених напоїв не лише  школярів та їх батьків, а й наших учителів  .

Ми шукали відповідь на питання: «Яким видам чаю ви віддаєте перевагу?» та «Як часто ви п’єте цей напій?» Усі результати зафіксовані нами, отож у нашій школі  перевагу віддають більш якісним крупнолистовим сортам чаю люди______ років, а люди, які працюють і молодь, вважають за краще пакетований чай, оскільки він зручний у використанні. Гранульованим сортам чаю віддають перевагулюди пенсійного віку  уних більше часу на чайну церемонію. Зелений чай вживають всі вікові категорії, але найбільшим попитом він користується у дівчат та жінок.

Бібліотекар :Як ви вже зрозуміли, сьогодні ми говоритимемо про чудовий напій! Досліджуватимемо, яке місце займає чай у житті не лише українців, а й інших народів світу. А оскільки для мандрівки світом потрібні і час, і фінанси, то спробуємо відшукати особливості чаювання того чи іншого народу у творах світових письменників.(К.Дойль «Пригоди Шерлока Хомса»,Льюіс Керрол «Пригоди Аліси в задзеркаллі»,Л.Костенко «Бузиновий цар»,Т.Г.Шевченко «Тополі»,М.Чурай та В.Сосюра)

Учитель географії: Впевнена, що кожен із нас щонайменше двічі впродовж дня повторюєте послідовність дій, яка пов’язана із чаєм, бо важко знайти у сучасному світі людину, байдужу до чаю. А в багатьох народів чайна культура здавен є частиною національної культури. Ніде чай не має такого символічного значення в житті людини, як у Японії. Тут чаювання – спеціальна церемонія (тяною, тядо), в якій злилися споглядання природи і предметів мистецтва, роздуми і спілкування. Приготування чаю – це творчість, особливий ритуал, що вимагає тиші, спокою.

Бібліотекар: А звідки взагалі до нас прийшла назва чай та мистецтво приготування та споживання чаю.

Але перш ніж розпочати роботу по цій темі, я б хотіла дізнатися про ваш настрій.

Будь – ласка, підніміть кружечок того кольору, який відповідає вашому настрою зараз:

Жовтий – спокійність;

Червоний – збудження;

Синій – ні те, ні се;

Чорний – зовсім поганий настрій.

У деяких із вас хороший настрій, а у деяких не дуже; я думаю,що до кінця нашого заходу у всіх настрій буде чудовий.

Людина почуває себе дуже добре, коли світить сонце, коли її люблять, коли поряд є друзі з ким можна поділитися радістю, горем.

« І якщо вас запросили на чай, то це значить, вас запрошують до спілкування, до дружної бесіди».

От і наша зустріч з вами буде проходити у вигляді бесіди.

Серед різноманітних напоїв, що виготовляють люди, самий відомий і розповсюджений – чай. Його п’ють у будь – якому куточку землі. Чай володіє лікувальними властивостями, допомагає лікуватися від різних хвороб. Для багатьох народів він необхідний і незамінний , як хліб.

Тому зараз я попрошу наших учнів зачитати вислови відомих людей про чай.

- Чай – рослина дуже корисна. Він лікує всі хвороби та прогонить сон (із давньокитайського рукопису).

- Протягом 20 років я запивав їжу тільки настоєм чудової рослини: за чаєм я проводив вечори, чай пив опівночі, чаєм зустрічав ранок(англійський поет Діксон).

- Коли ви сидите біля телевізора – раджу пити чай, а не каву, не лимонад, поскільки чай, особливо зелений, нейтралізує шкідливий вплив радіоактивного випромінювання телевізора (ЧеньЦикунь , директор інституту чаю Китаю)

Бібліотекар: Одна із старовинних китайських легенд так розповідає про походження чаю:

Розвовідь учня:Давним – давно пастухи побачили, що тільки їхні вівці пощипають листків вічнозеленої рослини, яка росте в горах, як вони стають веселіші і легко піднімаються на кручі. Пастухи вирішили спробувати чудодійну силу листків на собі. Вони висушили їх, заварили в кип’ятку, як це робили з іншими лікарськими рослинами, і стали пити ароматний настій, який миттєво придава сил.

Бібліотекар: Діти, а яка країна є батьківщиною чаю?

Відповіді учнів            (КИТАЙ)

Учитель географії : Правильно, Китай. Хоча радянські вчені висунули версію, що перший чай з’явився у В’єтнамі. Це був дикий крупно листовий чай, який іноді досягав великих розмірів. А вже із В’єтнаму він розповсюдився у південні райони Китаю. Але у китайських племінних джерелах цей напій згадується за 2737 років до нашої ери.

- Як же рухався чай посвіту?

Учень:

Із Китаю чай почав свою тріумфальну ходу по світу. У 7 столітті він потрапляє у Японію, потім у Корею, Індію, Іран, Монголію, Південно – Східну Сибір і Середню Азію. Хоча чай став улюбленим напоєм у більшості країн світу, але вирощувати його там довгий час не вміли і привозили з Китаю.

1. Чайні кущі невибагливі, вони можуть рости на гірських кам’янистих грунтах і витримувати різні температурні умови. Чай не боїться тропічної жари і витримує морози. Чайні листки не мають хвороб. Чайний кущ росте до 100 років.

Збирають листя чаю вручну, щоб відчути якість листка, адже збирають не всі листки підряд, а тільки молоді пагони.

2. Типи чаю.

Чорний:   Дає інтенсивне забарвлення і має терпкий смак. Поставщики: Індія, Китай, Шрі – Ланка, Цейлон.

Червоний:    Виробляють в Китаї. Чай насипають зразу в чашку. Заливають кип’ятком, закривають кришкою на 3 – 4 хвилини. П’ють без цукру

Жовтий:  Виготовляють із сировини високої якості – молодих бруньок і пагонів, тому виробництво чаю обмежене. Це чай фірми «Ліптон».

Зелений: По розповсюдженню на другому місці. Має витончений смак і терпкість. П’ють чай без цукру. Він добре тамує спрагу. Поставщик зеленого чаю - Китай.

Ароматизований:  Іноді чай ароматизують. Найбільш відомим ароматизатором чаю є чай з лимоном, фруктами, ягодами.

3. Різновиди чаю

Листовий -  Це дорогий чай, він є чаєм високого сорту

Гранульований  --  Це чай із маленьких крихт, які залишилися після сортування. Ці крихти перетворюють в порох, а потім формують гранули різної форми. Чайні крихти використовують у чайних пакетах, але аромат з листовим чаєм не порівняти. Це чаї низького сорту.

Купаж

Це суміш сухого чаю, який вирощений на різних плантаціях і оброблений на різних чайних фабриках. Кожен купаж має свій номер і особливу назву.

Бібліотекар: Як же з’явилося слово «чай»?

( Звучить китайська музика. Фрагмент палацу імператора Китаю, крісло, у якому сидить імператор, слуги, що розраджують його піснею в спеку).

Слуги(співають).

Це в Китаї було в давнину,

Цілих 5 тисяч років тому.

Імператор Китаю сидів

І від спеки під деревом млів.

Імператор(співає).

Вай, вай, вай, вай –

Хоч бери і від спеки вмирай!

Вай, вай, вай, вай –

Не вмирай, не вмирай, не вмирай.

Слуги.

Він за звичаєм пив кипяток,

Раптом впав у горнятко листок.

І змінився і колір, і смак

І ожив імператор отак.

Імператор.

Вай, вай, вай, вай –

Цей напій ніби сон, ніби рай!

Вай, вай, вай, вай –

Народився отак перший чай!

Слуги.

З того часу пройшло стільки літ,

А той чай пє цілий світ.

Пам’ятай, пам’ятай, пам’ятай,

Що його батьківщина – Китай !

Імператор.

Вай, вай, вай, вай –

Наливай мені чай, наливай!

Вай, вай, вай, вай –

І про чай разом з нами співай!

Бібліотекар: Найніжніший чайний напій виходить із наймолодших пагонів і до назви додали слово «ча», що означає «молодий листок». Монголи називали його «цай», а японці – «тья».

Учитель географії: Шлях чаю у європейські країни був важким і довгим. У 1679 році Росія заключила з Китаєм договір про постійні поставки чаю. Від придворних і знаті мода на чай поширилася. Спочатку з ним не знали, що робити. На одному із прийомів із листків чаю приготували…салат. Сьогодні це роблять лише жителі Тібету. Бібліотекар: У Росії чай для селян був недоступний. Вони пили його лише за особливих обставин. Тому й виник вираз «чайком побалуватись». Більшість бідних не знали, як його заварити. Тому у народі розповідали такий жартівливий вірш:

Учениця:   Раз прислав пан мені чаю

із наказом заварить !

А я зроду ще не знала

Як проклятий чай той пить.

Узяла тоді водички

Висипала чай в чавун

Додала туди цибулі

Та ще й перчика стручок,

Хорошенько розмішала

Охолонути дала, та

В миски порозливавши

На стіл панський подала.

Гості з паном всі плювались, -

Сам він просто озвірів.

І відправив на конюшню

Мене висікти звелів.

Довго думала я з дива,

Чим могла не догодить,

Ну а потім здогадалась, Що забула посолить.

                                                                                                                                                             Бібліотекар  :Чаєпиття в Росії за 300 років стало настільки популярним,що перетворилось в один із національних звичаїв. Росіяни до того добре навчилися готувати чай,що винайшли – самовар.

У 18 столітті в Росії винайшли самовар. Його виготовили на Уралі. Пізніше масове виробництво почалося у Тулі.                                                                                                                                                                        А що ж подають до чаю?

Відповіді учнів:

До чайного стола подаються солодкі страви: суфле, креми, торти, печиво, кекси, ягоди, варення, фрукти, цукерки, колись давали бублики і сахар рафінований(кусочками)

Бібліотекар: скільки народів, стільки і форм чає пиття. Давайте дізнаємося, як п’ють чай у різних країнах світу.

(Розповіді учнів)

Японія: Чай у Японії супроводжує кожен прийом їжі. Його п’ють перед їжею і після їжі. Зазвичай ним запивають рис,його п’ють повільно маленькими ковтками, без цукру.Традиційні японські чашки не мають ручок, їх об’єм невеликий 100 – 150 грам.

Індія:Звичай пити чай індійці запозичили у англійців. Раніше чай пили лише буддійські монахи. Масовим традиційним напоєм в цій країні чай не являється. Індійці вживають чорний чай з цукром, молоком і прянощами.

В Африці (Марокко) приготування чаю – виключно чоловіча справа. Голова сім’ї готує і подає чай гостю.

У США вживають чаю у 25 разів менше, ніж кави. У штаті Каліфорнія найбільше вживають чаю. Перевагу надають зеленому чаю, який закупляють в Китаї та Японії.

Швейцарія вважається батьківщиною холодного чаю.Кожен житель Швейцарії за рік випиває від 25 до 29 літрів холодного чаю.

Англійці  народ, який п’є найбільше чаю у світі. Чай п’ють найменше три рази в день: на сніданок, о 13 годині дня та о п’ятій вечора.

Бібліотекар: Чому ж чаєм, як напоєм так зацікавилися вчені, вивчали його хімічний склад. Давайте запросимо розповісти про це наших науковців та лікарів:

Вчений:

Вчені встановили, що чай містить корисні біологічно активні речовини: кофеїн, танін, майже всі вітаміни, масла. Вони зміцнюють судини мозку, покращують роботу серця, обмін речовин, підвищують розумову працездатність людини. З чаєм легко засвоюються білки, жири, вуглеводи.

Приготування чаю: Залишати чай на кілька годин, а тим більше на другий день не можна.    При тривалому охолодженні чаю зникає аромат та погіршується смак.

П’ють чай маленькими ковтками, не можна допускати,щоб гаряча рідина потрапляла до стравоходу й шлунку.

У Празі ЗденекЖачек видав книгу «Чашка, повна благодаті», де наводиться 10 вимог правильного приготування чаю.

Радимо цими правилами приготування чаю скористатися і вам.

  1. Чай не варять, а заварюють.
  2. Заварюють у скляному або фарфоровому посуді.
  3. Заварюють киплячою водою. Довго кипляча вода втрачає кисень, негативно впливає на смак чаю.
  4. Вода повинна бути свіжою.
  5. Воду кипятять в емальованому, спеціальному скляному посуді.
  6. Ситечко має бути з пластмаси.
  7. Посуд, у якому готується чай, не миється з посудом для інших продуктів.
  8. Витримувати час заварки чаю. Чорний 4 – 6 хв., зелений – 3 – 4 хв.
  9. Зберігати чай слід у металевому посуді, вимощеному папером або скляному.
  10. Чай подають щойно завареним і гарячим. Зеленого чаю кладуть вдвічі більше, ніж чорного. Повторно гріти чай не можна.

 

Лікар:

Чай посилює протидію застуді, інфекційним хворобам. Чай знімає головний біль, запобігає розладу шлунку. При отруєнні дається напій міцного чаю. При запаленнях очей, їх промивають охолодженим розчином чорного та зеленого чаю. При сонячних опіках допомагають примочки із теплого чаю. Китайські вчені довели, що люди, які регулярно п’ють зелений чай, рідше хворіють на рак.

Бібліотекар:А яке значення чаю у житті українців?                                                                                                                       Перші відомості про чай зявилися в ХІ ст.. у Київській Русі і мав він назву «Іван-чай». В Європі називали його,як «Руський чай», купці його возили як подарунок. Іван-чай належить до групи етнічних чаїв. Залежно від форми як і Китайський, Іван-чай поділяється на крупно-листовий і дрібно листовий з різними добавками. Іван – чай – напій сили.

 (сцека «Українська гербата» (гербата в переводі із польської:чай – рослина і напій)

  • А я випекла пиріг, із свіжих яблук на обід.
  • Чай заварим на калині.Завітаєм до вас нині.
  • Сценка «Українська гербата».Дівчатка-україни з калиновим гіллям в руках співають: Ой є в лузі калина ,  Ой є в лузі калина ,Калина, калина, Комарики -дзюбрики, калина.                                                                                                                                Бібліотекар :Доброго дня, мої ясочки, де ж ви барилися?                                                                                                  Дівчата: Оце, ходили калину ламати, що б на зиму чай заварювати!                                                                                 Дівчата: Ой і холодно на дворі, чи можна до вас у світлицю, погрітись ?                                                                       Бібліотекар: Заходьте, хороші мої, якраз у печі в горщику запарила гербати із запашних трав, посидимо за чаєм, поговоримо!                                                                                                                                                                 Дівчата:Спасибі!                                                                                                                                                                       Бібліотекар : Прагнення до здорового способу життя таке модне сьогодні, вдало поєднується і з сучасною модою на все екзотичне. (На стенді  зразки сучасного  чаю).  Ні для кого не секрет, що чай є дуже корисним, його використовують для очищення організму від шлаків та виведення солей, для схуднення, гарного вигляду шкіри, оздоровлення травної системи, дихальних шляхів, серцево-судинної системи, можна сказати при всіх хворобах!                                                                                              Учитель української  літератури: Сучасна українська поетка Ліна Костенко у збірці «Бузиновий цар» теж лікує свого «соловейка» «гарячим чаєм із медом». (Інсценізація поезії).
  • Дощик, дощик, ти вже злива!
  • Плаче груша, плаче слива.
  • Ти періщить заходився,
  • Соловейко застудився.
  • А тепер лежить під пледом,
  • П’є гарячий чай із медом.
  •                   «Соловейко застудився» Ліна Костенко

Бібліотекар: У своїй буденності ми часто вживаємо вислови «Заходь на чай», «Йдемо по-чаюємо», «Може чаю?», адже цей напій не лише корисний, але й дуже смачний та ароматний.                                                                                                                                                      Як багато різноманітних трав у вашій світлиці?                                                                                                  Учитель географії: І маючи бажання і трохи часу, можна зекономити та приготувати такі смачні напої  самому, з зібраних та сушених трав. Наша Україна надзвичайно багата на флору і, пошукавши, можна відкрити для себе фантастичні не відомі до того рослини. Адже ще наші пра-пра-прабабусі збирали та сушили трави, знаючи усі їхні цілющі та смакові якості.                                                                                                                    (учні- почерзі підходять до мішечків із зіллям, розкривають їх, показують присутнім вміст і розповідають про ту чи іншу рослину, з якої українці готують чай).                                                                                                                                                                 1дівчина: А ось – м’ята. Вона вирізняється серед трав свіжим ароматом, містить у собі ментол. Варто пити її, якщо хочеш розслабитись перед сном, хоча на декого впливає бадьоряче. Тут потрібно спробувати і визначити власну дію, але безперечно вона є дуже смачною.                                                                                          2 дівчина: Це – меліса. Цю рослину також називають «лимонною м’ятою». Адже вона має схожий, тільки слабший аромат ментолу помішаний з лимоном, через що так була і названа. Дуже схожа до мяти на вигляд і має аналогічну лікарську дію.

3дівчина:.  Ось і чебрець. Ця рослина – «бог» ароматів української флори. Також цікаво те, що в давні часу шамани спалювали його як жертву богам. Запах чебрецю заворожую і дарує затишок, розслабляє і освіжає одночасно. Проте при додавання в чай, потрібно кидати всього декілька листочків, бо напій може стати гірким і надто насиченим.                                                                                                                       4 дівчина: А це ягоди шипшиниа. Гарний колючий кущ з бурувато-червоними гілками та кораловими ягідками. Збирати плоди потрібно аж восени, і є це досить проблематичним, бо кущ дуже колючий. Але, пожертвувавши декількома краплинками крові, ви отримаєте в результаті смачний напій з кислуватим смаком, дуже корисний людям, котрі мають проблеми з печінкою та послаблений імунітет.                                                                                                                                                                      1 дівчина : Ромашка.  А моя бабуся називає цю рослину рум’янком. Надзвичайно красива рослина, що цвіте білим цвітом та має насичений аромат. Її використовують для оздоровлення всього організму, настоєм ромашки вмивають обличчя, але попри це вона ще є дуже смачною. Додавши до чаю декілька сушених квіточок, отримаєте неперевершений квітковий аромат гербати та приємний смак.                                                2 дівчина:Ці рослини є найлегшими у пошуку та найвідомішими. Якщо вам хочеться чогось особливого та нового у смаку свого чаю, додайте сушених яблук, ягід малини, ожини, смородини, горобини та навіть чорниць. Не бійтесь експерементувати! Чай з травами та плодами зібраними власноруч завжди набагато смачніший за куплений.                                                                                                                                                             3 дівчина: А що це за скляночки у вас на полиці?                                                                                                                  Учитель української літератури: Це, дівчатка, настоянки із усяких трав, проте слід з ними поводитись обережно, бо вони сильно концентровані, використовують їх як ліки, як від фізичних, так і від душевних недуг. Пам’ятаєте у Шевченковій  «Тополі»: Полюбила чорнобрива козака дівчина ,

  • Полюбила, не спинила,   Пішов, тай загинув.
  • Пішла вночі до ворожки,   щоб поворожити,
  • Чи довго їй на сім світі   Без милого жити.
  • Пішла стара , мов каламар ,
  • Дістала з полиці,
  • - Ось, на тобі сего зілля,
  • Піди до криниці ,
  • поки півні не співали,
  • умийся водою,
  • Випий трохи сего зілля,
  • все лихо загоїть.
  • Пішла вмилася , напилась,
  • Мов не своя стала,
  • Вдруге, втретє …
  • І мов сонна  в степу заспівала,
  • Таку пісню чорнобрива
  • В степу заспівала,
  • зілля лихо наробило, -
  • Тополею стала.

 Бібліотекар : Сумна і повчальна балада.

   Учитель української літератури: А ще у творі Марусі Чурай , зіллям отруїла Маруся Чураївна коханого Гриця !

Бібліотекар:  Пам’ятайте  про це, дівчатонька, не завжди і зілля може допомогти у душевних переживаннях, часом необачна поведінка може призвести навіть до смерті коханої людини.                                                                                                                                                                   Та чого ми про сумне заговорили, адже чай зігріває, лікує.                                                               Учень читає поезію.

  • І солодкий, і гіркий
  • Чай духмяний, запашний.
  • Зцілить Вас, і як на те
  • Навіть втому прожене.
  • Сил нових він додає,
  • Друзів всіх за стіл зове...
  • І з подякою весь світ
  • Славить чудо-еліксир!
  • Хочу вам відкрить секрет і дати пораду:
  • Коли хворі Ви  – чаєм лікуватися.
  • Чай у спеку освіжить, а в мороз зігріє,
  • І від чаю в кожного на душі тепліє…

Бібліотекар: Українці настільки винахідливий народ, що із плодів цих рослин готують надзвичайно смачне варення, повидло, желе. А чи зможете ви, не знаючи назви, відгадати, із чого ця смакота. Дівчата у вишиванках запропонують вам скуштувати та продегустувати різні види варення, які вони готували разом із своїми мамами, а вам завдання – відгадати із чого зварене варення.                                            (Конкурс «Дегустація варення»).

Учитель географії : Людині, що звикла до скаженого ритму сучасного життя, чайна церемонія здається спочатку марною тратою часу. Дійсно, скільки справ можна провернути за цей час.                                                                                                                                                    -  Але поступово атмосфера спокою і врівноваженості, оволодіває нею.                                                            -  Іноземці дивуються з того, як японці влаштовують так багато шуму з нічого. «Що за буря в чашці чаю».                                                                                                                                                                                                                                                 Учитель української літератури: Ну що ж , сьогодні ми взнали  про чай багато але не все. Це ціле мистецтво і людині, що звикла до скаженого ритму сучасного життя, чайна церемонія здається спочатку марною тратою часу. Перш ніж сміятися над цією традицією, варто подумати, наскільки, по суті, мала чаша людських радощів і наскільки мудрі ті, хто вміє її заповнити.   Саме в горнятку чаю ми знаходимо щось загальнолюдське.     Чайна церемонія для японця – це релігія.                                                                                                  Для українців – лікувальна процедура.                                                                                                               Для англійців час для спілкування.                                                                                                                            А росіяни, п’ють чай і веселяться. Кожен народ розкриває у чайних церемоніях свою культуру, вичаї та традиції.                                                                                                                                                                                               І справді, «Кожного разу, спробувавши нового чаю, ми здійснюємо мандрівку не лише чайними плантаціями, а й чайними країнами».                                                                                             Бібіліотекар: Мені здається, що зустріч наша пройшла добре, ви були молодці. Тож давайте перевіримо, яким став ваш настрій?                                                                                               Підніміть, будь – ласка, колір того кружечка, який відповідає вашому настрою.

Настрій став кращий і це завдяки нашому спілкуванню. Мені хочеться, щоб все, що ви дізналися сьогодні , ви могли використати у своєму повсякденному житті, щоб завжди уміли прийняти гостей, щоб ваш дім був затишним і радісним, і на серці у ваших гостей завжди було тепло від вашої гостинності!

А зараз наші майстри чаю запрошують всіх гостей на чашечку цього цілющого тонізуючого напою.

Ось і підходить до кінця наша година спілкування, попереду ще чаєпиття. Що нового ви дізналися сьогодні, чи було щось таке, чого ви не знали, що найбільше сподобалось?

В одній східній приказці говориться:                                                                                                        Свіжий чай подібний бальзаму, чай, який залишили на ніч, подібний змії.

Смачного!!!

 (Діти запрошують всіх на чай).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Виховний захід для 7-8 кл. “Чай – приємний, смачний, духмяний напій.”Виховний захід для 7-8 кл. “Чай – приємний, смачний, духмяний напій.”

 

1.Чи п’єте Ви чай?                                                         Так.     Ні                                                                            2.Як часто Ви купуєте чай?                                                                   - раз в тиждень?                                                            - раз в місяць?                                                                        3.Який чай Ви і Ваша сім’я п’єте?                               - зелений                                                                               - чорний                                                                                   - трав’яний                                                                           4.Якій країні виробнику чаю даєте перевагу :        - Індійський                                                                             - Цейлонський                                                                - Китайський                                                                    - Кенійський                                                                                                         - Японський                                                                      - немає значення                                                          5.Якій марці чаю Ви даєте перевагу?                                  - Ліптон,Майський, Принцеса Нурі, Вatik Askolb,  AHMAD TEA Інші_______________________

6.Любити пити чай в пакетиках чи заварний?

 

Виховний захід для 7-8 кл. “Чай – приємний, смачний, духмяний напій.”1.Чи п’єте Ви чай?                                                         Так.     Ні                                                                            2.Як часто Ви купуєте чай?                                                                   - раз в тиждень?                                                            - раз в місяць                         

3.Який чай Ви і Ваша сім’я п’єте?                               - зелений                                                                                                                        - чорний                                                                                   - трав’яний                                                                           4.Якій країні виробнику чаю даєте перевагу :                  - Індійський                                                                                    - Цейлонський                                                                - Китайський                                                                    - Кенійський                                                                                                         - Японський                                                                      - немає значення                                                          5.Якій марці чаю Ви даєте перевагу?                                  - Ліптон,Майський, Принцеса Нурі, Вatik Askolb,  AHMAD TEA Інші_______________________                 6.Любити пити чай в пакетиках чи заварний?

 

 

1.Чи п’єте Ви чай?                                                         Так.     Ні                                                                            2.Як часто Ви купуєте чай?                                                                   - раз в тиждень?                                                            - раз в місяць.                                                                     3.Який чай Ви і Ваша сім’я п’єте?                                                                                                - зелений                                                                                                                        - чорний                                                                                   - трав’яний                                                                           4.Якій країні виробнику чаю даєте перевагу :                  - Індійський                                                                                    - Цейлонський                                                                - Китайський                                                                    - Кенійський                                                                                                         - Японський                                                                      - немає значення                                                          5.Якій марці чаю Ви даєте перевагу?                                  - Ліптон,Майський, Принцеса Нурі, Вatik Askolb,  AHMAD TEA ,Best Інші_______________________                  6.Любити пити чай в пакетиках чи заварний?

 

 

Виховний захід для 7-8 кл. “Чай – приємний, смачний, духмяний напій.”1.Чи п’єте Ви чай?                                                         Так.     Ні                                                                            2.Як часто Ви купуєте чай?                                                                   - раз в тиждень?                                                            - раз в місяць                         

3.Який чай Ви і Ваша сім’я п’єте?                               - зелений                                                                                                                        - чорний                                                                                   - трав’яний                                                                           4.Якій країні виробнику чаю даєте перевагу :                  - Індійський                                                                                    - Цейлонський                                                                - Китайський                                                                    - Кенійський                                                                                                         - Японський                                                                      - немає значення                                                          5.Якій марці чаю Ви даєте перевагу?                                  - Ліптон,Майський, Принцеса Нурі, Вatik Askolb,  AHMAD TEA Інші_______________________                  6.Любити пити чай в пакетиках чи заварний?

 


« І якщо вас запросили на чай, то це значить, вас запрошують до спілкування, до дружної бесіди».

 

- Чай – рослина дуже корисна. Він лікує всі хвороби та прогонить сон                                                 (із давньокитайського рукопису).

- Протягом 20 років я запивав їжу тільки настоєм чудової рослини: за чаєм я проводив вечори, чай пив опівночі, чаєм зустрічав ранок                              (англійський поет Діксон).

- Коли ви сидите біля телевізора – раджу пити чай, а не каву, не лимонад, поскільки чай, особливо зелений, нейтралізує шкідливий вплив радіоактивного випромінювання телевізора (ЧеньЦикунь , директор інституту чаю Кита


 


 

docx
Додано
10 лютого 2020
Переглядів
1261
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку