Бібліотечний урок "Періодичні видання для дітей"

Про матеріал

Мета бібліотечного уроку формувати в учнів уявлення про те, що таке газети і журнали, чому вони називаються періодикою, розвиток читацького інтересу, збагачення словникового запасу.

Перегляд файлу

Бібліотечний урок   «Періодичні видання для дітей» 

2 клас (Слайд 1)

Мета: формувати в учнів  уявлення про те, що таке газети і журнали, чому вони називаються періодикою, розвиток читацького інтересу, збагачення словникового запасу.

Обладнання: виставка періодичних видань для дітей, комп'ютер та проектор, презентація до уроку (Додаток 3).

На дошці закріплені таблички зі словами «ПЕРІОДИКА, ПЕРІОДИЧНИЙ, ЖУРНАЛІСТ, РЕДАКТОР, РЕДКОЛЕГІЯ»; у кожного учня на столі лежить один примірник дитячого журналу.

Хід уроку

Зараз вже важко уявити собі ті часи, коли не було ні газет, ні радіо, ні телебачення, ні Інтернету. Люди не тільки не знали про те, що відбувається у світі, але й про події в своїй країні дізнавалися через місяці, а то й роки. Якщо треба було повідомити щось важливе, уряд розсилав по містах і селах гінців з царськими указами і розпорядженнями. Але вони доходили не до всіх громадян. У більшості випадків новини розносили мандрівники, які дізнавалися про те, що де сталося, від таких же, як і вони самі, мандрівних людей. (Слайд 2)

Діти, сьогодні на бібліотечному уроці ми поговоримо про періодичні  видання. Що ж таке періодичні видання? Ви,  напевно, чули слово «періодика» або, наприклад, такий вислів: «Я люблю читати періодику». А що таке періодика? (Діти відповідають). Так  періодичні видання - це газети та журнали.  А чому їх називають періодичними виданнями?

Газети і журнали друкують через певний  період часу.  Є газети, які виходять щодня, вони так і називаються - ЩОДЕННІ. Деякі газети і журнали виходять один раз на тиждень. Їх прийнято називати - тижневик. Деякі газети виходять один раз на два тижні. І навіть бувають газети, які виходять один раз на місяць.

             Згадайте, будь ласка, які газети ви знаєте? А як часто вони виходять у світ, тобто з якою періодичністю їх друкують? (Відповіді дітей).

У словнику  є такі визначення слів:

Періодичні видання - газети, тижневики,  журнали, наукові записки й частина літературно-художніх альманахів та збірників. (Слайд 3)

Газети набули комерційну цінність після винаходу друкування, почали випускатися в Німеччині в 1609, в 1616 у Нідерландах. У 1622 з'явилася перша газета англійською мовою.

Газета - це щотижневе або щоденне видання, яке розповідає про самі останні події в світі, в країні або в місті. (Слайд 4)

«Газета» - так, виявляється, називали срібні венеціанські монети, які  чеканки у 1538 році. За цю ціну жителі Венеціанської республіки могли придбати листок новин. Минуло майже сто років і 1631 році в Парижі почало виходити щотижневе періодичне видання «Gazette». (Слайд 5)

А журнали? Що таке журнал?  Журнал - це теж періодичне видання, що містить статті, матеріали або реферати на різні  суспільно-політичні, наукові та інші теми, літературно-художні твори, що мають постійну рубрику. Журнали  повинні бути «зброшуровані», тобто друковані аркуші скріплені в корінці. (Слайд 6)

 Журнал майже на півстоліття молодший за газету. Один із перших видань журналу побачив світ у Парижі 5 січня 1665 року.  Він називався «Журнал учених. (Слайд 7) Перший журнал для юних читачів з’явився в 1785 році під назвою «Дитяче читання для сердця та розуму».) (Слайд 8)

Журналів у нас в країні друкують дуже багато, для людей  різного віку, на різні теми, для дорослих і дітей, для роботи, навчання чи відпочинку. Давайте зараз спробуємо згадати назви знайомих вам журналів. (Діти по черзі говорять назву одного із знайомих їм журналів). (Слайд 9)

          Оскільки ви поки ще в другому класі, то ми будемо говорити про дитячі журналах. Бувають журнали розважальні, а бувають пізнавальні. (Слайд 10)

          Якщо в журналі комікси, кросворди, загадки - який це журнал? (Діти відповідають) Правильно, розважальний. Якщо ви дізнаєтеся про тварин, про природу, про різні країни і народи? (Діти відповідають) Так, такий журнал - пізнавальний.

          Часто вже по назві ми можемо визначити який цей журнал. Давайте подивимося на нашу виставку. Я хочу, щоб ви спробували самі, дивлячись тільки по обкладинку, визначити, які  це журнали: пізнавальні чи розважальні? (Діти відповідають) 

Скажіть мені, які періодичні видання виписують ваші батьки? (Діти відповідають)  А які ви ще знаєте періодичні видання? (Діти відповідають)

Багато періодичних видань видаються давно, але серед них є й нові видання. Це «Мамине сонечко», «Маленький розумник», «Жасмін» та інші. Давайтепро них і поговоримо.

«Академія Саморобкіна» – яскравий  дитячий журнал для дівчаток та хлопчиків  від 6 років. Журнал стане надійним помічником в організації корисного та захоплюючого навчання і дозвілля учня початкової школи, допоможе розвинути творчі здібності, увагу і наполегливість. Навчить працювати із різними матеріалами. В кожному номері цікаві саморобки із паперу, дерева, тканини, бісеру, пластиліну тощо. Конкурси, головоломки, пізнавальні комікси. Завдяки журналу-конструктору діти сможуть самостійно зробити не тільки усілякі корисні речі а і подарунок. Усі саморобки що зображені на картинках зроблені з журналу. Журнал рекомендовано використовувати на уроках трудового навчання. (Слайд 11)

ЖАСМИН" - журнал для сучасних дівчат. У журналі «Жасмин» (січень, 2012) на вас чекають цікаві саморобки: букет гіацинтів для любителів оригамі; гіацинт – плетіння з бісеру; привітаємо рідних та близьких із Різдвом Христовим листівкою виготовленою в техніці квіллінга; дивовижний подарунок – Різдвяна витинанка.(Слайд 12)

Розважально-пізнавальний журнал "Яблунька" для всіх веселих, розумних, допитливих та кмітливих: захоплюючі розповіді про таємниці природи, історії походження тварин та рослин, казки та легенди, забави для кмітливих, смішинки-веселинки, розфарбовки, вікторини, сторінка з англійської - "ми вчимо англійську", ігрові завдання з призами для тебе та подарунками для батьків і ще багато цікавого та корисного дошкільнятам і школярам.(Слайд 13)

«Куля» — журнал, який навчає та розважає, відкриває багато нового та цікавого, розвиває інтелект і приносить радість своїм читачам. З «Кулею» ти дізнаєшся про найновіші та найцікавіші мультфільми, поринеш у світ мандрів замками нашої Батьківщини, дізнаєшся про розмаїття світу природи та найголовніше — подружившись із «Кулею» ти зможеш сам потрапити на сторінки журналу, розповісти про себе, свої захоплення, особливі знання та вміння.(Слайд 14)

Почитати  улюблені сучасними дітлахами комікси можна в журналах «Фея», «Скубі-Ду», «Том і Джеррі».

Також в нашій бібліотеці є розважально-пізнавальні журнали «Барвінок», «Пізнайко», на  яких виросло вже не перше покоління школярів.

"Колосок" - єдиний в Україні науково-популярний природничий журнал, що забезпечує інтеграційні підходи в навчанні. Вдало структурований, оскільки вийшов з Всеукраїнського конкурсу і успадкував його структурні частини - розділи. "Колосок" - це путівник у світ науки для дітей віком 10-15 років. Виданням цікавляться також вчителі природничих наук. (Слайд 15)

 Відразу зрозуміло, що багато з вас вже знайомі з цими журналами. Ви часто, приходячи до бібліотеки, говорите: «Я хочу взяти цю книжку», а самі берете журнал. Між книгою і журналом є різниця. Як ви думаєте, яка? (Діти відповідають) Найголовніша відмінність між ними в тому, що журнал - це періодичне видання, яке виходить у світ через певні проміжки часу. Дитячі журнали найчастіше друкують один раз на місяць. Журнали не перевидаються як книги або підручники, а випускаються тільки один раз.

Сучасні газети та журнали виходять ще й в електронному вигляді - на дисках. Зверніть увагу на таблички, які закріплені на дошці. Ми з вами розібралися, що таке ПЕРІОДИКА і тепер знаємо, які видання називають періодичним.

А хто ж такий ЖУРНАЛІСТ? Журналіст - це літературний працівник, який пише статті, оповідання для газет і журналів, робить репортажі для телебачення.

І ще одне слово - РЕДАКТОР. Це слово також нове для вас. РЕДАКТОР – це той, хто редагує, готує до друку видання. Він перевіряє,  чи добре написана стаття, чи всі факти і події описані вірно, чи цікаво читачам буде її читати. У кожній газеті, в кожному журналі є не один редактор, а багато, кожен відповідає за свою тему. А всі редактори разом називаються РЕДКОЛЕГІЯ (редакційна колегія, колектив редакторів) або РЕДАКЦІЙНИЙ РАДА.

Запитання для повторення:

  1. Що  таке ПЕРІОДИКА?
  2.  Як називають газету або журнал, які виходять щотижня?
  3. Які ви знаєте наша місцеві газети?
  4.  Які пізнавальні журнали ви знаєте?
  5. Чим журнал відрізняється від книги?
  6.  Як називають людей, які працюють в редакціях газет і журналів?

 Читайте газети і журнали, щоб бути в курсі всіх важливих подій у своєму місті, у своїй країні і в усьому світі! (Слайд 15)

 

 

 

 

docx
Додано
21 листопада 2018
Переглядів
3554
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку