Бібліотечний урок "Повідомлення з глибини століть"

Про матеріал
Розробка уроку спрямована на заохочення дітей до систематичного читання; розвиток пізнавального інтересу читачів; розвиває інтерес до історії книги, вивчення історичного значення книги у формуванні духовної культури людства; пропонує знайомство з історією писемності, зокрема з особливостями первісного мистецтва. Урок розроблений з використанням практичних завдань – створення можливого малюнку періоду неоліту.
Перегляд файлу
Повідомлення з глибини століть

 

Мета

Викликати інтерес до історії книги, вивчення історичного значення книги у формуванні духовної культури людства.  Розвиток уяви, ерудиції і загальної культури учнів.

 

Задачі

Знайомство з особливостями первісного мистецтва.

 

Міжпредметні зв'язки

Географія, історія, мистецтво, література.

Матеріально-

технічне та

учбово-методичне

 забезпечення

 

Використання:

технічних засобів: комп'ютера, мультимедійної дошки, фотоапарата;

- папір,  олівці.

Опис

Сьогодні  я пропоную здійснити подорож у часі і просторі. Але для чого? Для того, щоб мати можливість представити людину далекого минулого, яка напевно вперше замислилась про можливість передачі відомостей, інформації для інших. Можливо це були оточуючи її люди, а можливо вона думала про майбутніх людей. Про це ми ніколи не дізнаємося. Але вона шукала  і знайшла. Для цього не потрібна була мова. Потрібно було тільки малювати. Ці повідомлення кожен зараз розуміє по своєму. Але тоді напевно, зміст своєрідного листа «читало» і розуміло багато людей.

Перенесемося у часі в період V – ІІІ тис. років до нашої ери. Людина обрала печери, стіни печер, камінь для своїх малюнків. Можливо там безпечніше було малювати, а можливо бажали щоб повідомлення збереглося як найдовше. І ці люди виявилися правими, їх листи ми отримали. І зараз думаємо, що вони означають. Найдавніші зображення – це відбитки рук, хвилясті лінії. Що вони означають? Загадки. загадки. З часом малюнки розвиваються за майстерністю. З'являється колір і пропорції фігур, рух, об'єм. Фігури замальовувались чорним або червоним кольором. Тоді ж, мабуть,  були створені величезні  «картини - повідомлення», що покрили стіни глибоких печер.

А зараз ми подорожуємо Північною Іспанією. 1879 рік.  Юрист Марселіно Санс де  Саутуола захоплюється давниною, проводить розкопки. Він працює в підземній печері Альтаміра. Поруч грається його маленька донечка. Така як ви. Цікава, моторна і вона йде у глибину печери. І бачить диво.

Батько чує крик: «Папа, дивися, намальовані бики!». На стелі печери  зображені бізони, немов застиглі на бігу. Фарби-червона, чорна і коричнева спалахують на стелі. Це було фантастичне відкриття – визначення, що людина кам'яного віку залишила нам малюнок таких розмірів. А можливо це повідомлення? Про що? Про своє життя? Малюнки були такі чудові! І Сатуолі не повірили. «Він найняв художника!Дикуни не могли так малювати!» - говорили люди.

Але Альтаміра стала першою з багатьох десятків подібних печер, знайдених пізніше на території Франції та Іспанії. Про це відкривач вже не дізнався. Він помер.

Цікавість – мотор прогресу.

Ще одне відкриття було зроблено цілком випадково у вересні 1940р. Це печера Ласко у Франції.

 

 

 

 

 

Її виявили чотири хлопця. Під час гри, вони потрапили до ями під корінням дерева і знайшли печеру. На стінах печери Ласко зображено биків, диких коней, північних оленів, бізонів, баранів, ведмедів та інших тварин. Біжать коні,  маленькі темні низькорослі степові конячки, корови, що приготувалася до стрибка через огорожу. Це вже історія життя людей. Ця печера перетворена тепер в чудовий музей.

Люди малювали на стінах печер, каменях і скелях, такі малюнки і написи називаються петрогліфами. Найдавніші наскельні зображення - петрогліфи (від грец. petros - камінь і glyphe - різьблення) це тварини, сцени полювання й побут давньої людини.

Петрогліфи - це вибиті на скелях малюнки, зроблені древніми людьми в епоху Неоліту.

Навіщо давні люди поміщали свої малюнки в глибині печер? Там немає сонця і побачити їх складно і складно знайти. Для чого люди  залишали відбитки ніг та рук? Це означало, що тут живуть люди?

Таємниці, загадки. Можливо розгадаєте їх ви.

Майстер-клас

 

    На півдні Франції, в історичному регіоні Перігор,  є печера Руффін'як яка більш відома як «Печера тисячі мамонтів» - більш ніж 250 малюнків. Крім малюнків тварин в печері виявили багато відбитків рук за якими встановили - малювали діти віком від трьох до семи років. Науковці визначили, що найбільша кількість малюнків належить дівчинці п'яти років. Але чому тут малювали тільки діти? Вони навчалися? Діти повторювали урок? Можливо це школа періоду неоліту? Ці малюнки мають вік 11-12 тис. років до н. е. (близько 13000 років тому).

 Фільм «Древние рисунки рисовали дети».

Дитячі малюнки пальцями знайдені і в інших печерах Іспанії, Нової Гвінеї, Австралії.

Давні художники малювали найбільше охоту і тварин. Зображення видряпували загостреними краями каменів, потім зафарбовували пальцями.

   Давайте закриємо очі і уявимо, що ми живимо у цей період. І ми знаходимося у давній школі. Сьогодні дорослі показували які тварини живуть поряд з нами. Навчали добувати їжу. Пояснювали як зберегти своє життя. І ось перевірка знань! Зробити малюнок на стінах печери. А яке  повідомлення про цей день,  ви залишили б  нащадкам?

 

Очікувані результати

Розуміння значення первісного мистецтва як можливої першої спроби передати інформацію. Навички критичного мислення. Створення можливого малюнку періоду неоліту.

 

Висновок

 

В Україні первісне мистецтво представлене такими пам'ятками: знахідками з Мізинської стоянки; розписами з Кам'яної могили, розписною керамікою та пластикою трипільської культури, мистецтво доби міді та бронзи — пам'ятками з Усатівських поселень та курганів.

 

Література

 

Утевська П.В. Невмирущі знаки: Нариси. Для серед. та ст.. шкіл. в. (Худож. оформл. А.О. та О.М. Шоломіїв).- К.:Веселка, 1981.-245с.,іл.

Піктограма — Вікіпедія

Руффиньяк (пещера) — Википедия

ru.wikipedia.orgРуффиньяк (пещера)

Альтаміра (печера) — Вікіпедія

members.webinar.twb3Jn/d2lraXBlZGlh/dWs/…/ci/0/

Печерний живопис — Вікіпедія

uk.wikipedia.net.ruwiki/Печерний_живопис

Зарождение искусства (реж. А.Соколов, А. Сарандук; проф. Бадер Н.О., 2010)

www.youtube.com

Піктографічне письмо — Вікіпедія

uk.wikipedia.orgПіктографічне письмо

Дорогами тысячелетий

nplit.rubooks/item/f00/s00/z0000007/st013.shtml

 

 

Мисливці на оленів. Художня реконструкція 3. Буріана.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заняття первісних людей. Художня реконструкція 3. Буріана.

doc
Додано
2 лютого 2019
Переглядів
1417
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку