Бібліотечний урок "Клінопис"

Про матеріал
Розробка уроку пропонує знайомство з історією писемності, спрямована на розвиток пізнавального інтересу читачів; пропонує знайомство з давніми цивілізаціями Міжріччя, першою системою писемності – клинописом; дає можливість дослідити розвиток клинописного письма, визначення його значення для подальшого розвитку писемності. Урок розроблений з використанням практичних завдань - відтворення клинописного письма.
Перегляд файлу

Клинопис

 

 

Мета

Порівняти різноманітні види писемності.Дослідити способи письма.

Задачі

Знайомство з давніми цивілізаціями Міжріччя, першою системою писемності – клинописом. Дослідити розвиток клинописного письма. Визначення його значення для подальшого розвитку писемності.

Матеріально -

технічне та

учбово-методичне

 забезпечення

 

Використання:

  • Технічних засобів: комп'ютера, мультимедійної дошки, фотоапарата.

- Пластилін, глина.

Міжпредметні зв'язки

Географія, історія, мистецтво, література.

Опис

І ми з вами знову вирішуємо у подорож. Але тепер на схід і у ІV-ІІІ тисячоліття до нашої  ери. ми побачимо дві великі річки – Тигр та Євфрат.  У долині річок оселилися люди. Цю територію вчені  називають  Межиріччя. Люди створили цивілізацію - шумерську.

1. Робота зі словником.

Цивілізація — Вікіпедія https://uk.wikipedia.org/wiki/Цивілізація

«Цивілізація — людська спільнота, яка впродовж певного періоду часу (процес зародження, розвиток, загибель чи перетворення цивілізації) має стійкі особливі риси в соціально-політичній організації, економіці та культурі, спільні духовні» .

2.  Зараз ми багато знаємо з історії цієї держави. Але найцікавішим є те, що про існування її вчені дізналися під час дослідження інших стародавній держав – Ассирії і Вавилона. Ці держави вже мали свою писемність. Досконалу на свій час. Більшість текстів, які збереглися, були написані металевим стилосом на глиняних табличках, на стінах давніх храмів і каменях, саркофагах. У 1849 році при розкопках в Ніневії було знайдено бібліотеку – бібліотеку царя Ашшурбаніпала (Ассирія). Це найдавніша з відоміших бібліотек. Вона заснована приблизно  у 668- 627 роках до нашій ери. В бібліотеці зберігалося від 5000 до 25000 глиняних табличок з клинописними текстами. І там згадувались шумери! Які жили там раніше!

А що ми знаємо про цю цивілізацію зараз?

Шумери – великі винахідники. Вони винайшли колесо,   поділили рік на дванадцять місяців і на пори року. Вчені визначили 39 предметів, які винайшли шумери. Але найголовніше досягнення – це писемність на глині (уже не малюнки, а схожі на букви значки й піктограми).

Час, час, час… Він невблаганний. Пам'ять про міста  шумерів померла тисячі років тому. Навіть Біблія говорить про місто Ур, але ні слова про шумерів! Давні кургани Межиріччя надійно зберігали свою таємницю. Але людина шукала, бажала докопатися до витоків своє історії. І ось вже знайдені давні міста і письмена.

В середині ХІХ століття вчені впевнено говорили про цивілізацію шумерів. Шумери розробили першу систему письма – клинопис, тобто  звуки, з яких складається людська мова, вони стали відображати у вигляді значків на табличках з глини. Клинопис найдавніша відома система письма в світі. Цією системою письма люди користувалися багато століть. І вона теж розвивалася як і людське суспільство.

Допоміг прочитати письмена шумерів шкільний вчитель Г. Гротефельд. В 1801 році вчитель з німецького міста Мюндена, якому виповнилося 27 років, склав парі, що розкриє таємницю клинописних написів із Персеполя. Георг Гротефельд - освічена людина. Він відгадував загадки, ребуси, шаради, як ви. І він це зробив! Він прочитав тільки дев'ять (або за іншими відомостями тринадцять) знаків клинопису. Але це величезний прорив в науці.

Але хто він такий? Просто шкільний вчитель! І про знахідку забули на 13 років. Повністю розшифрував її англієць Раулінсон.

Найдавніші пам'ятники шумерської писемності складаються з лінійних малюнків, нанесених на поверхню глиняної таблички, що потім обпікалася.  При розвитку писемності стали не малювати, а вдавлювати знаки. Для цього вживався тонкий  стрижень з очерету , що мав  форму маленького трикутника - стилос. У сполученні з лінією він утворював на матеріалі відбиток, схожий на клин. Так виник клинопис — система письма, у якій знаки складаються з комбінацій вертикальних, горизонтальних і косих клинів. Найдавнішими прикладами шумерського письма є табличка з Кеша (близько 3500 р. до н.е.). та документи, знайдені на розкопках древнього міста Урук, написані приблизно 3300 року до н.е.

Серед знахідок була велика кількість таблеток (табличок) зі шкільними текстами. Ці документи розповіли про шкільну освіту шумерів. Шумерська школа, відома як едубба, що означає «дім табличок».  Вчені прочитали тисячолітню задачу, яку загадував своїм учням шумерський учитель. Чи розгадаєте її ви?

 

 

 

 

 

Дім, у якого як у неба, є плуг

Який накритий тканиною, як мідяний горщик,

Котрий, як гусак стоїть на опорі,

Куди приходить той, чиї очі закриті,

І виходить той, чиї очі розкриті.

(Табличка з Ура)
Рішення: школа

Шумерська шкільна табличка

 

 

 

 

 

 

Майстер-клас

Практична діяльність

Клинописні знаки розвивалися при використанні і зазнали значних змін. Зображення внизу показує розвиток знака SAG «голова».

 

 

Етап 1 показує, піктограму, яка складена близько 3000 до н. е. Етап 2 – як вона змінюється (близько 2800 р. до н. е.). Етап 3 показує,знак у  написі, від бл. 2600 до н. е. 4-та стадія є знаком, який написано на глині в шумерський період. Етап 5 являє знак кінця III-го тисячоліття. На 6 етапі – староасірійський знак на початку II тисячоліття, прийнятий в хетському клинописі. Етап 7 - знак, написаний в асірійській книзі на початку першого тисячоліття, і до зникнення знака.

На 1 етапі – можна здогадатися про що йде мова але на 7? Вже   потрібні спеціальні знання.

Фільм «Шумер – страна стражей».

Шумерське письмо набагато складніше, ніж наше. Воно налічує близько 600 знаків. Писали шумери ліворуч праворуч. А зараз, ми з вами, на уроці у шумерській школі – еддубі. Ви вчитеся писати.

Давайте напишемо речення використовуючи клинопис або просто відтворимо значення.

Шумерська клинопис — стоковий вектор

 

https://ua.depositphotos.com/25594297/stock-illustration-sumerian-cuneiform.html

 

 

 

 

Очікувані результати

Розуміння, що писемність надала можливість передавати і зберігати  знання. Відтворення клинописного письма.

 

 

 

Висновок

 

Використовували клинопис і жителі Вавилона та Ассирії які проживали у долині річок Тигр та Євфрат, але пізніше. Найбільшими досягненнями народів   Межиріччя був винахід писемності, початки якої з'явилися у шумерів ще в середині  IV тисячоліття до н. е.

 

Література

 

Коваль А.П. Життя і пригоди знайомих незнайомців: Розповіді про мову: Для мол. та серед. шк. віку/Худож. М.М. Ємельянов.- К. : Веселка, 1990.-215с.:іл.

Утевська П.В. Невмирущі знаки: Нариси. Для серед. та ст.. шкіл. в. (Худож. оформл. А.О. та О.М. Шоломіїв).- К.:Веселка, 1981.-245с.,іл.

 Путешествие во времени - Шумерская клинопись

farta.livejournal.com32840.html

Sautuola, un adelantado a su tiempo

www.youtube.com

Зарождение искусства (реж. А.Соколов, А. Сарандук; проф. Бадер Н.О., 2010)

www.youtube.com

Піктографічне письмо — Вікіпедія

uk.wikipedia.orgПіктографічне письмо

Піктограма — Вікіпедія

Клинопис — Вікіпедія

uk.wikipedia.orgКлинопис

Шумери — Вікіпедія

uk.wikipedia.orgШумери

Дорогами тысячелетий

nplit.rubooks/item/f00/s00/z0000007/st013.shtml

Глава 5 Расшифровка клинописи / Вавилон. Расцвет...

plam.ruИсторияvavilon

Клинопис — Вікіпедія

uk.wikipedia.orgКлинопис

Писемність — Вікіпедія

uk.wikipedia.orgПисемність

 

 

 

 

 

doc
Додано
2 лютого 2019
Переглядів
4757
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку