Бібліотечний урок "Запис читачів до бібліотеки"

Про матеріал

Мета уроку познайомити учнів з структурою книги, дати перші навички самостійної роботи з книгою, закріпити отриману на уроці інформацію.

Перегляд файлу

Бібліотечний урок "Знайомство з книгою"

3- й клас (Слайд 1)

Мета уроку: познайомити учнів з структурою книги, дати перші навички самостійної роботи з книгою, закріпити отриману на уроці інформацію. (Слайд 2)

Обладнання: книги для практичних завдань , мультимедійний комплекс, презентація (Додаток 5).

ХІД УРОКУ

Бібліотекар: Добрий день, діти! Сьогодні ми поговоримо з вами про книгу.

Не кущ, а з листочками,
Не рубашка, а зшита,
Не людина, розмовляє.  (Слайд 3)

 Книги входять у наше життя з самого раннього дитинства і супроводжують нас усе життя, і ми звикли до неї. Багато чого дізналися, побачили, прочитали.

 Подивіться, як багато в нашій бібліотеці хороших, цікавих, розумних книг. Діти часто довго вибирають книгу в бібліотеці. Деякі дивляться на обкладинку, думаючи, що якщо вона красива, то, напевно, і книга цікава. Інші шукають книгу з цікавими ілюстраціями або великими літерами. І лише небагато знають всі елементи книги, які допомагають при її виборі. Книга дуже багато розповідає про себе. І ось сьогодні ми познайомимося з книгою ближче, дізнаємося, як побудована книга, з яких елементів вона складається.

  Давайте згадаємо , що ми вже знаємо про книгу. Візьміть, будь ласка, кожен свою книгу і уважно подивіться.  З чого ж вона складається ? (Діти відповідають)

Бібліотекар: Обкладинка, титульний лист, передмова, текст, ілюстрації, післямова, довідковий апарат, зміст. (Слайд4) Коли ми беремо до рук книгу, то перше що ми бачимо – це обкладинка. (Слайд 5).  ОБКЛАДИНКА - паперове покриття книги, зазвичай містить відомості про видання (автор, назва), а також є елементом зовнішнього оформлення. Обкладинка знайомить читача з книгою. Обкладинка захищає  книгу.  Найкраще зберігають книги в твердій обкладинці.

 Багато книги одягнені в суперобкладинку.  (Слайд 6) СУПЕРОБКЛАДИНКА - це паперова обкладинка , що надівається на палітурку, або основну обкладинку . Для підвищення міцності часто покривається лаком або синтетичною плівкою. Використовується як елемент зовнішнього оформлення, оберігає книгу від пошкоджень і забруднень. Отже, знайомство з книгою починається з обкладинки, але обкладинка дає нам повні відомості про книгу.

 Давайте відкриємо книгу і перша сторінка книги - ТИТУЛЬНИЙ ЛИСТ. (Слайд7)

 З титульного листа ми починаємо вивчати книгу. Він дає нам більше інформації  про книгу. Титульний лист - початкова сторінка книги, на якій розміщуються її основні вихідні відомості. На титульному листі зверху ми бачимо прізвище автора книги. Нижче, гарними великими літерами - назва книги. Під назвою ми бачимо прізвище художника, який намалював ілюстрації в нашій книзі. Тепер ми знаєм , Як називається книга і хто її автор .

 Практичне завдання. Діти по черзі зачитують автора та назву  книг.

 Всі ви знаєте, що книги друкують . Будинок, де була видана наша книга знаходиться в Києві і  видавництво називається «Основа». Ми навіть можемо дізнатися, коли книга була надрукована. На титульному аркуші написано  1991 р. - це і є рік видання. А де ваші книги були надруковані і в якому році? (Відповіді дітей)  

 Перегорнувши сторінку, на звороті титульного листа, ми бачимо дрібним шрифтом написаний текст -  це анотація. АНОТАЦІЯ - це коротка розповідь про книгу. Іноді це всього дві -три фрази, але про найголовніше. Анотації найчастіше друкуються на звороті титульного листа,  або в кінці книги. ( Показую на прикладі) (Слайд 8)

 Тепер ви зрозуміли, що, прочитавши анотаці, ми відразу дізнаємося, про що ця книга. Це дуже зручно. Запам'ятайте, перед тим, як взяти книгу у бібліотеці, прочитайте анотацію. Це допоможе вам зробити правильний вибір.

 Автор зазвичай хоче сказати кілька слів для читачів, які взяли до рук його книгу. І він робить це у передмові.  ПЕРЕДМОВА – це текст, що розташований перед твором і після титульного листа. Передмова розповість вам про автора, його життя і творчість, про книгу, про історію її створення, про героїв книги, їх подальшу долю і про багато іншого. Написати передмову може сам автор або інша людина, яка ділиться з читачем своїми враженнями про книгу і її автора. Давайте прочитаємо передмову до нашої книги. (Слайд 9)

 При знайомстві  з книгою ми переходимо до наступного елементу - тексту. ТЕКСТ - це і  казки, і оповідання, і вірші. Розглянемо його уважно. (Слайд 10)

 Часто ви обираєте книги з картинками. Це не випадково. Діти, як ви думаєте для чого нам потрібні ІЛЛЮСТРАЦІЇ ? (Відповіді дітей). Правильно, картинки, а точніше, ІЛЮСТРАЦІЇ, доповнюють текст, допомагають краще його зрозуміти. Іноді письменники самі ілюструють свої твори. (Слайд 11)

 Деякі книги мають ПІСЛЯМОВУ, в якій  автор або упорядник звертаються до читача, дають поради. (Слайд 12)

  А тепер ми підійшли до ще одного елемента книги - це ДОВІДКОВИЙ АПАРАТ КНИГИ. Деякі з вас люблять читати дитячу науково - пізнавальну літературу, яка є у нас в бібліотеці. І в кожній такій книзі є свій довідковий апарат. Він може складатися з (Слайд 13):

  • Покажчика імен, який має посилання на сторінки, де згадується те чи інше ім'я;
  • Предметного покажчика, який дає коротке словесне позначення предмета і вказує потрібну сторінку;
  •  Словника термінів, що пояснює нам незрозумілі слова, терміни;
  •  Словника географічних назв, що має посилання на сторінки, де згадується та чи інша географічна назва .

 (Показю книгу з довідковим апаратом)

 І завершуючи нашу подорож, розглянемо останній розділ - це ЗМІСТ книги. Зміст книги в першу чергу допомагає зрозуміти структуру книги, містить  перелік назв розділів або параграфів (у підручнику) із зазначенням сторінок. ( Знаходять на прикладі книги) (Слайд 14)

 От і завершилася нашу подорож по книзі. (Слайд 15) Ми познайомилися з елементами книги, з їх допомогою ви можете зрозуміти про що книга, чи потрібна вона вам, чи буде вам цікаво її читати.

 А тепер повторимо, про які  елементи  книги ми сьогодні говорили? (Відповіді дітей)

1 . Паперове покриття книги (Обкладинка)

2. Короткий опис книги (Анотація)

3. Паперова обкладинка, яка захищає книгу (Суперобкладинка)

2 . Перелік включених до книги творів та інших матеріалів із зазначенням сторінок, на яких вони розташовані. (Зміст)

3 . Елемент книги, який розташований на початку і розповідає про життя і творчість автора. (Передмова)

5 . Зображення у книзі, що допомагає яскравіше уявити той чи інший епізод книги (Ілюстрація)

  Молодці!  Діти, наш урок завершився. Сподіваюся, що інформація,яку ви сьогодні отримали стане вам у пригоді. (Слайд 16)

Хороша книга звикла до читання,

І той отримує п'ятірку з читання,

Хто з дитинства любитель читати

І книжки звик поважати!

 

docx
Додано
22 листопада 2018
Переглядів
647
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку