Біблійні мотиви в поезіях Т. Шевченка періоду після заслання

Про матеріал
Біблійні мотиви в поезіях Т. Шевченка періоду після заслання. Молитва (псалом) як жанр у творчості поета. Ідея єдності й злагоди в поезії «Злоначинающих спини…»; потреба єднання й взаєморозуміння на ґрунті загальнолюдських цінностей («Ісаїя. Глава 35»)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

… Молюсь тобі, Боже милий, Господи великий! Що не дав мені загинуть, Небесний владико, Що дав мені добру силу Пересилить горе… «Сон» (Гори мої високії), 1847р.

Номер слайду 2

Висуньте гіпотезу Що стало причиною звернення Т.Шевченка до Біблії? Аргументуйте Досвід Відчай Віра Вік

Номер слайду 3

Тарас Шевченко виріс у патріархальній українській родині, де любов до Бога була неодмінною умовою життя

Номер слайду 4

почуватися людиною, створеною за образом Божим. Жорстоку панщину люди сприймали як замах на їхню віру, оскільки неволя не давала можливості належно відправляти обряди,

Номер слайду 5

У «Щоденнику» Т.Г.Шевченка є прекрасні слова про те, яке полегшення йому приносили сповідь та причастя, християнська віра… «Мила самота! Нічого не може бути в житті солодше, чарівніше за самоту; особливо перед лицем усміхненої, квітущої красуні — Матері-Природи. Під її солодкою чарівливою принадою людина мимохіть сама в себе заглиблюється й "видитъ Бога на землі"». 17.06.1857р.

Номер слайду 6

За легендою, Біблію Т.Шевченкові подарувала закохана в нього Варвара Рєпніна (княжна). Усвідомивши неможливість одруження, Варвара подарувала Тарасові Біблію і сказала:

Номер слайду 7

Цю Біблію поет взяв із собою на заслання. Отже, Святе Письмо необхідне було Шевченкові навіть на каторзі. Про що свідчать рядки із поезії „ Сон "(гори мої високої), написаної у 2-й половині 1847р. В Орській кріпості: "… Молюсь тобі, Боже милий, Господи великий! Що не дав мені загинуть. Небесний владико, Що дав мені добру силу Пересклить горе..."

Номер слайду 8

Великй поет-пророк несе християнський ідеал згарманізованої людини, що живе у згоді з собою. Життєва позиція його полягає у тому, щоб жити за Божим законом і актом свобідної волі обирати, свою дорогу. Звідси зрозуміла його боротьба зі сваволею сильних світу і не сприйняття тих, хто втрачає подобу Божу. Є. Сверстюк “Блудні сини України” Дуже характерний для Шевченка штрих: у важкі хвилини перед ним завжди стоїть Бог, про це засвідчує той факт, що слово “Бог” у його творах зустрічається більше, ніж 630 разів.

Номер слайду 9

Ставлення Кобзаря до Бога і релігії 218 Кількість поем, в основу яких покладено біблійний сюжет 7 Кількість творів, у яких наявні поетичні молитви 17 Кількість творів, у яких наявні вислови “молитися”, “Богу молитися” 150 Кількість творів, у яких наявні вислови “Господа благати”, “Бога благати” Кілька десятків Кількість творів, у яких наявний вислів “перехрестився” /автор-оповідач або персонаж/ 20 Усіх віршованих творів у “Кобзарі”

Номер слайду 10

Кількість творів, у яких мовиться про святе причастя 6 Скільки разів у “Кобзарі” вживається слово “Бог”, в т.ч. Ісус Христос? 630 Кількість віршів, у яких не згадано Бога У скількох творах згадано про Бога? 75 143 Скільки разів у “Кобзарі” згадується Матір Божа? 25

Номер слайду 11

Цікаво, що завершуючи свою літературну діяльність, Шевченко видає “Буквар” – посібник для дітей, у якому поряд із думами та народними прислів’ями він поміщає уривки із псалмів (132, 53, 12, 93, 149), а також молитви, сподіваючись, що вони сприятимуть вихованню нелукавих людей із чистим серцем. Проаналізувавши ці тексти, можна зрозуміти, якими поет хоче бачити тих, хто буде вчитися за його “Букварем”. Отже, бажаючи відкрити очі своєму мудрому від природи, але забитому і пригніченому народові, Шевченко вносить свою лепту у його просвітительство – видає доступний за ціною (3 коп.) і багатий духовно “Буквар”.

Номер слайду 12

Епіграфами-віршами з Біблії починаються твори Кобзаря «Сон» («У всякого своя доля»), «Єретик», «Великий льох», «Кавказ», «І мертвим, і живим…») Шевченко звертається до біблійних мотивів саме в суспільно-політичній поезії.

Номер слайду 13

Є у творчості Тараса Григоровича морально-етичні моменти, за яких поет ніби вступає в суперечку з Богом. Чи Бог бачить із-за хмари Наші сльози, горе? «Сон» А Бог куняє. Бо се було б диво, Щоб чути і бачить - і не покарать. Або вже аж надто довготерпеливий… «Княжна»

Номер слайду 14

Погибнеш, загинеш, Україно, Не стане знаку на землі, А так пишалася колись В добрі і розкоші! Вкраїно! Мій любий краю неповинний! За що тебе Господь кара, Карає тяжко? За Богдана, Та за скаженого Петра, Та за панів отих поганих До краю нищить… «Осія. Глава 14» (1859) Шевченко-пророк попереджає українське панство про майбутню справедливу кару за зраду соціальних та національних інтересів його народу:

Номер слайду 15

Протягом травня 1860 року Т. Шевченко написав кілька поезій, об’єднаних жанром молитви. Одна із них — «Злоначинающих спини...».

Номер слайду 16

Молитва — літургійний жанр, який передбачає прославлення Бога, звернення до Його милості з проханням про допомогу, прихильність, захист. Водночас це і ліричний жанр, який нагадує медитацію.

Номер слайду 17

Злоначинающих спини, У пута кутії не куй, В склепи глибокі не муруй. А доброзиждущим рукам І покажи, і поможи, Святую силу ниспошли. А чистих серцем? Коло їх Постави ангели свої І чистоту їх соблюди. А всім нам вкупі на землі Єдиномисліє подай І братолюбіє пошли.

Номер слайду 18

Автор: Тарас Григорович Шевченко. Дата написання: 27 травня 1860 р. Жанр: вірш-послання, філософська лірика. Тема твору: прохання про заступництво добра і зупинку зла серед людей. Ідея: заступництво вищих сил допоможе у боротьбі зі злом, захистить добро й чистоту людських сердець. Основна думка: звертання до сил Небесних, що йде від щирого серця, здатне порятувати й примножити добро, що живе в людських серцях, зупинити зло, не застосовуючи покарань. Римування: верлібр.

Номер слайду 19

„ Подражаніє ” – жанрова назва, запроваджена в українській літературі Шевченком на позначення поезій, інспірованих певним твором, зазвичай широковідомим та авторитетним, творчістю певного автора, певною літературною традицією.

Номер слайду 20

“Ісаія. Глава 35” Автор – Тарас Шевченко Рік написання – 1859 Жанр: переспів з Біблії («подражаніє») — один із улюблених жанрів поета; гімн Волі. Вид лірики – релігійна Тема: мрія поета про неодмінність повалення самодержавства і розбудову нового суспільства — трудящих. Ідея: впевненість Т. Шевченка у святість божої правди, яка запанує на землі, віра у щасливе і вільне життя. Основна думка: «Оживуть степи, озера, / І не верстовії, / Скрізь шляхи святії / Простеляться…» Твір умовно можна поділити на 3 частини: 1 частина — Проголошення радості на землі, внаслідок Божої ласки. 2 частина — Воздаяння Всевишнього довготерпеливим:а) «незрячі прозрять»; б) «німим отверзуться уста»;в) «і дебрь… — пустиня неполита… прокинеться»;г) «веселі ріки потечуть, а озера… поростуть … оживуть». 3 частина — Радість трудящих з приводу отримання ними волі.

Номер слайду 21

Яку роль відіграла Біблія в житті й творчості Т Шевченка? У чому полягає загальнолюдський зміст поезії «Злоначинающих спини...»? 3. Сформулюйте тему, ідею подражанія. 4. Висловити своє ставлення до віри Т.Шевченка в щасливе життя України. З позиції сучасника поета. З позиції представника сьогодення.

Номер слайду 22

“ Таблиця Елвермана” Займіть позицію ТАК ПРОБЛЕМА НІ Біблійні заповіді не втрачають своєї актуальності. Вони впливають на життя людини і на її суспільне життя. Вони існують поза межами часу. Чи впливають біблійні заповіді на громадянську позицію українців ХХІ ст.? Біблійні заповіді застарілі. Їх майже ніхто не дотримується. Все вирішують зв'язки і гроші. Такі заповіді не можуть впливати на громадянську позицію.

Номер слайду 23

У парі із словом “Євангеліє” у Шевченка стоїть слово “правда”. Така ж – і ще величніша – синонімічна пара Бог і правда: “Молітесь Богові одному, молітесь правді на землі” – навчає нас поет, глибоко вболіваючи, що віра в Бога занепадає.

Номер слайду 24

“Тихенько Богу помолюся, молися й ти”, - звучить як заповіт, виконання якого відкриває кожній людині шлях до вічного життя. Отже, повноцінне духовне життя людини і щастя можливе, коли її почуття, думки й дії пов’язані з ученням того, хто задля нашого спасіння зійшов на Голгофу.

Номер слайду 25

ppt
До підручника
Українська література 9 клас (Слоньовська О. В., Мафтин Н.В., Вівчарик Н.М., Курінна Н.С., Шевчук Л. Т.)
Додано
15 квітня
Переглядів
311
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку