Тема: Білки, нуклеїнові кислоти, вуглеводи, ліпіди: огляд будови й біологічної ролі
Мета:
освітня: розширити знання про різноманіття й функції вуглеводів, ліпідів, білків і нуклеїнових кислот, встановити зв'язок між будовою молекул і виконуваними ними функ ціями; з'ясувати значення вуглеводів та ліпідів для живих організмів;
розвивальна: розвивати вміння логічно мислити та знаходити зв'язки між особливостями будови та функціями біологічних структур;
виховна: виховувати розуміння єдності всього живого і бережливе ставлення до природи.
Обладнання і матеріали: таблиці, які ілюструють особливості будови, різноманіття та функції ліпідів і вуглеводів, зразки ліпідів та вуглеводів.
Базові поняття і терміни: ліпіди, рослинні олії та тваринні жири, вуглеводи, моносахариди, олігосахариди, полісахариди.
Ключові компетентності: спілкування державною мовою; наукове розуміння природи; уміння аналізувати, формулювати висновки; знання та розуміння фундаментальних принципів біології.
План:
1. Огляд будови та біологічної ролі білків.
2. Нуклеїнові кислоти: будова і біологічна роль.
3. Вуглеводи: будова і біологічна роль.
4. Ліпіда: будова і біологічна роль
Органічні речовини – речовини, що мають ковалентно зв’язані ланцюжки з Карбону. Сьогодні відомо понад 20 мільйонів органічних речовин, серед яких є природні й штучні.
Білки – високомолекулярні нітрогеновмісні біополімери, мономерами яких є залишки амінокислот. Амінокислоти – це органічні кислоти, що містять аміногрупу (–NH2), якій притаманні лужні властивості, та карбоксильну групу (–СООН) з кислотними властивостями. Ці групи, як і атом Гідрогену, зв’язані з одним і тим самим атомом Карбону. Є у складі амінокислот й специфічні для кожної з них частини. Їх називають радикалами (R-групами).
До складу більшості білків входить до 25 різних амінокислот — похідних карбонових кислот, у вуглеводному радикалі яких при а-атомі Карбону (найближчого до карбоксильної -СООН групи) один або кілька атомів Гідрогену заміщено на аміногрупу -МН2. При цьому 20 з них присутні в кожній білковій молекулі.
Загальною формулою амінокислот є:
Амінокислоти бувають:
Замінні амінокислоти — частина амінокислоти, яка може синтезуватися в організмі, з продуктів обміну речовин. До замінних амінокислот належать, наприклад, аланін, цистеїн, тирозин.
Незамінні. З їжею людина отримує 8 незамінних амінокислот:
Незамінними вони є тому, що не можуть бути синтезовані організмом людини. Їх відсутність призводить до затримки росту, втрати ваги та, зрештою, загибелі організму. На сьогодні в природі знайдено понад 300 різних амінокислот (зважте на те, що не всі іони є а-амінокислотами), близько 60 амінокислот та їх похідних міститься в організмі людини, але не всі вони входять до складу білків.
Білкові молекули мають чотири рівні структурної організації:
первинна (послідовність амінокислот, з’єднаних між собою по- ліпептидним зв’язком);
вторинна (впорядковане розташування окремих ділянок полі- пептидного ланцюга у вигляді спіралей або складок);
третинна (скручування молекули вторинної структури у клубок);
четвертинна (формується кількома молекулами третинної структури, утворюючи стійкий комплекс).
Класифікація білків за їх складом.
Прості білки ‑ протеїни |
Складні білки ‑ протеїди |
Складаються тільки з амінокислот. |
Складаються не тільки з амінокислот (білкового компонента), а й з небілкового матеріалу (простетична група). |
Альбуміни, глобуліни ‑ білки крові. Склеропротеїни ‑ кератин волосся, пір'я. Колаген ‑ сухожилля. |
Ліпопротеїди ‑ компоненти мембран. Хромопротеїди ‑ гемоглобін, цитохром. Фосфопротеїди ‑ казеїн молока. Глікопротеїди ‑ плазма крові, муцин слини. Нуклеопротеїди ‑ хромосоми, рибосоми. |
Біологічними функціями білків є:
Приклади білків за виконуваними функціями
Функція |
Приклади |
Рецепторна |
адренорецептор повідомляє клітині про приєднання адреналіну |
Каталітична |
амілаза розщеплює крохмаль до мальтози; каталаза розщеплює гідроген пероксид до води та кисню |
Структурна |
колаген надає пружності сполучній тканині, кісткам,и сухожиллям, хрящам |
Скорочу вальна |
актин та міозин входять до складу міофібрил |
Транспортна |
гемоглобін переносить кисень у крові хребетних тварин; альбумін сироватки крові транспортує жирні кислоти і ліпіди у крові |
Захисна |
антитіла (імуноглобуліни) приєднуються до антигенів, зменшуючи їхню активність |
Регуляторна |
інсулін та глюкагон регулюють обмін глюкози; гормон росту соматотропін прискорює ріст організму |
Запасна |
■ казеїн — білок молока; ■ яєчний альбумін — білок курячого яйця |
Нуклеїнові кислоти — складні біополімери, мономерами яких є нуклеотиди. Кожен нуклеотид складається з нітратної основи, п’ятикарбонового вуглеводу (пентози) та залишку ортофосфатної кислоти.
Нуклеотиди – це органічні речовини, що складаються з трьох хімічних компонентів, сполучених ковалентними зв’язками: моносахариду (пентози), ортофосфатної кислоти та нітрогеновмісної основи – речовини з циклічною будовою молекули.
До складу нуклеотиду може входити одна з п’яти нітратних основ: аденін (А), гуанін (Г), цитозин (Ц), тимін (Т) або урацил (У). Аденін та гуанін є пуриновими основами, цитозин, тимін та урацил — піримідиновими. Залежно від пентози у складі нуклеотидів розрізняють два типи нуклеїнових кислот: дезоксирибонуклеїнову (ДНК) та рибонуклеїнову (РНК). Нітратна основа тимін міститься лише у ДНК, а урацил — лише в РНК. Таким чином, до складу ДНК можуть входити Г, Ц, А та Т; до складу РНК — Г, Ц, А та У.
Молекула ДНК складається з двох полінуклеотидних ланцюгів, сполучених між собою водневими зв’язками: між А та Т виникають два водневих зв’язки, між Г та Ц — три. Нуклеотиди утворюють пари (принцип комплементарності). Кількість Г = Ц, А = Т, А + Г = Т + Ц.
ДНК міститься в ядрі клітини, мітохондріях, пластидах. Функція ДНК — збереження спадкової інформації та передача її нащадкам.
Молекули РНК є одноланцюговими, однак можуть утворювати иодневі зв’язки всередині молекули. Вони значно коротші за ДНК. Існує кілька видів РНК, що відрізняються за розмірами, структуро та функціями.
Нуклеїнові кислоти
ДНК ‑ дезоксирибонуклеїнова РНК – рибонуклеїнова кислота кислота
Порівняльна характеристика ДНК і РНК
|
ДНК |
РНК |
Структура |
Два полінуклеотидні ланцюги з'єднані між собою |
Один полінуклеотидний ланцюг |
Нітратні снови в нуклеотидах |
Аденін (А), Гуанін (Г), цитозин (Ц), тимін (Т) |
Аденін (А), гуанін (Г), і цитозин (Ц), урацил (У) |
Моносахарид у нуклеотиді |
Дезоксирибоза |
Рибоза |
Місце розташування в клітині |
Ядро, мітохондрії, пластиди |
Ядерце,цитоплазма |
Спосіб синтезу |
Редуплікація ‑ подвоєння за принципом комплементарності |
Матричний синтез за принципом комплементарності на одному з ланцюгів ДНК |
Комплементарність |
А ‑ Т; Ц ‑ Г |
А ‑ У; Ц ‑ Г |
Функції |
Збереження й передача спадкової інформації в ряді поколінь |
Беруть участь у синтезі білка: і-РНК (м-РНК) переписують і передають інформацію про структуру білків із ядра до рибосоми; Р-РНК містяться в рибосомах; т-РНК беруть участь у транспортуванні амінокислот |
3.Огляд будови й біологічної ролі вуглеводів.
Вуглево́ди — органічні сполуки , що складаються з карбону, оксигену й гідрогену та за хімічною природою є полігідроксиальдегідами або кетонами (тобто мають кілька гідроксильних груп й одну карбонільну), або перетворюються на них шляхом гідролізу.
У природі вуглеводи утворюються рослинами та деякими мікроорганізмами в процесі фотосинтезу. Вміст вуглеводів у рослинах дорівнює приблизно 80 % від сухої маси, у тваринах — у середньому 1-2 %.
В організмах рослин та тварин вуглеводи задіяні в процесах і виконують важливі функції:
■ енергетичну — під час окиснення у процесі клітинного дихання 1 г вуглеводів вивільняється в середньому 17,2 кДж енергії, що застосовується у різних процесах в організмі (глюкоза, сахароза);
■ структурну — є основними структурними компонентами клітинних стінок рослин (целюлоза) та грибів (хітин);
■ запасаючу — полісахариди відкладаються у тканинах (крохмаль — у рослин, глікоген — у тварин і грибів), вивільняючи у разі необхідності глюкозу;
■ захисну — слиз, багатий на вуглеводи, змащує і захищає стінки органів (шлунка, кишечнику, бронхів) від механічних та хімічних впливів; полісахариди утворюють покрив, що захищає тіло зовні (зовнішній скелет із хітину членистоногих);
■ рецепторну — виконують роль рецепторів у складі глікопротеї- нів клітинних мембран;
■ осмотичну — беруть участь у регуляції осмотичного тиску в організмі (глюкоза у крові).
Вуглеводи містять у складі молекул одну карбоксильну та кілька гідроксильних груп (тобто є альдегідо- або кетоноспирта- ми). За структурою молекул поділяють на прості (моносахариди) та складні (оліго- та полісахариди).
Значення і природні джерела моносахаридів:
■ рибоза входить до складу ДНК, ряду коферментів, глікозидів та антибіотиків;
■ галактоза входить до складу дисахариду лактози — молочного цукру;
■ глюкоза, декстроза, або винний цукор — один з найпоширеніших у природі моносахаридів: у вільному стані він міститься у фруктах, рослинних соках, лімфі, крові та ін.; є основним джерелом енергії для більшості організмів;
■ фруктоза, левульоза, або плодовий, фруктовий цукор, міститься у фруктах, меді, входить до складу олігосахаридів (сахароза, ра- фіноза) та полісахаридів (інулін). У три рази солодша за глюкозу.
4.Огляд будови й біологічна роль ліпідів.
Ліпіди, або жироподібні речовини — це природні органічні сполуки, характерною ознакою яких є нерозчинність у воді та інших полярних розчинниках та здатність до розчинення в неполярних рідинах.
За будовою ліпіди поділяються на прості та складні. Прості є переважно естерами (органічні сполуки, що утворюються внаслідок взаємодії карбонових кислот1 зі спиртами з відщепленням молекули води) різних спиртів і жирних кислот. До них належать жири, стероїди та воски. Складні є етерами жирних кислот і спиртів. До них належать фосфоліпіди, гліколіпіди та суль- фаліпіди.
Ліпіди містяться в усіх клітинах живих організмів і беруть участь у різних фізіологічних та біохімічних процесах. Біологічними функціями ліпідів є:
Приклади сполук, що належать до ліпідів: тваринні жири (свинячий, коров’ячий, баранячий, риб’ячий жири, вершкове масло) та рослинні (соняшникова, горіхова, кукурудзяна, оливкова, пальмова) олії, тваринні та рослинні воски, стероїдні гормони.
Завдання для самоконтролю
1. Що таке білки, нуклеїнові кислоти, вуглеводи, ліпіди, ?
2. Назвіть функції цих речовин в обміні речовин.
3. Назвіть основні групи білків, ліпідів, вуглеводів .
5. Що таке ДНК, РНК?
6. Назвіть складники молекулярного рівня організації життя.
7. Яка будова та біологічна роль білків, ліпідів, вуглеводів, нуклеїнових кислот ?
8. Яке значення цих органічних речовин для обміну речовин й перетворення енергії?
9. У чому суть ієрархії молекулярного рівня організації життя.
10. Що є спільного й відмінного в обміні речовин та енергії різних організмів?
11. Від чого залежать властивості й функції білків і нуклеїнових кислот?
12. На конкретному прикладі доведіть твердження про залежність ролі жирів чи вуглеводів від структурних складників.
Рекомендована література:
Основна: 1. В.І. Соболь «Біологія і екологія (рівень стандарту)», 2018р.; 2. Остапченко, Л.І., Балан, П. Г., Компанець, Т. А., Рушковський, С. Р. «Біологія і екологія (рівень стандарту)», 2018р.
Додаткова: 3. «Біологія і екологія (рівень стандарту)» 10 клас, Андерсон, О.А.; Чернінський, О. А; Вихренко, М.А. (2018);
6. Уварова І.О «Біологія і екологія». 10клас: плани-конспекти уроків. – Харків: Вид-то «Ранок», 2018.