15 квітня о 15:00Вебінар: Особливості дистанційного навчання дітей з особливими освітніми потребами

Бінарний урок-практикум "Цілющі українські напої"

Про матеріал

Бінарний урок-практикум розроблений в рамках інтегрованого тижня "Українська кухня" для учнів 9 класів. Під час уроку учні не тільки знайомляться з традиційними українськими напоями, а й практично мають змогу приготувати напої за інструкційними картами та дослідити їх цілющі властивості.

Перегляд файлу

Розробка уроку на тему: «Цілющі українські напої»

Мета: формування ключових компетентностей: вміння вчитися (розвиток уваги, спостережливості, пам’яті, аналітичних здібностей); здоров’язбережувальної компетентості (формування дбайливого ставлення до свого здоров’я); соціальної компетентності (продуктивно співпрацювати з різними партнерами в групі, проявляти ініціативу,  підтримувати та керувати власними взаєминами з іншими); предметних компетентностей з трудового навчання: - ознайомити учнів з традиційними видами  українських напоїв,  з їх виливом  на організм людини; формувати навички сервірування та подавання традиційних напоїв до столу, з дотриманням технології приготування, культури праці, санітарно-гігієнічних вимог та правил безпеки.

предметних компетентностей з хімії:

формувати знання про розчиність як фізико-хімічний процес, формувати вміння встановлювати причинно-наслідкові зв’язки між будовою та властивостями речовини , розвивати асоціативне мислення , пізнавальну активність, творчі здібності учнів, формувати навички безпечного поводження з неорганічним речовинами.

Тип уроку: біарний урок-пратикум технологій та хімії

Обладнання та матеріали: Посуд для заварювання чаю, посуд для сервірування столу, необхідні харчові продукти,  технологічні карти «Технологія приготування чаю   м’яти з лимоном», «Технологія приготування чаю калини з медом», «Технологія приготування чаю з меліси», «Технологія приготування чаю з липи», «Технологія приготування чаю з чебрецем», форма звіту, комп’ютерна презентація, ілюстрації

Пазли:

Чай пити - приємно жити.

Випий чайку - забудеш тугу.

З чаю лиха не буває.

Хочеш зігрітися - пий чай!.

Доки є чай є надія    Сер Артур Уінг Пінеро

Чашка чаю - це чашка світу.  Сошитцу Сен XV

Самовар кипить, та нікому чай пить 

Методи навчання:  активний метод: навчання через дію; дидактична гра «Пазли», бесіда, практична робота

Хід уроку

I. Організаційна частина

  • Перевірка наявності учнів.
  • Перевірка наявності спецодягу.
  • Поділ на групи ( за картками: калина, меліса, липа, чебрець, м’ята)

II. Актуалізація опорних знань

Групова робота.   Складання пазлів ( вислови про чай)

Слайд1

Фронтальна бесіда з учнями.

Слайд2

Вчитель технолгії:

  • Як ви вже зрозуміли з висловів мова піде сьогодні про чай
  • Які види чаїв вам відомі? Який посуд використовують для заварювання чаю?
  • Як правильно заварити чай в заварнику?  

Вчитель хімії:

  • Що таке розчинення?
  • Який розчинник ви використаєте для приготування чаю?
  • Чому в повітрі відчувається аромат чаю?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Слайд 3

Вчитель технології:

Батьківщиною чаю є Китай. Перше згадування про чайну рослину зафіксували у I столітті нашої ери, за правління династії Хань - тоді ж з'явився ієрогліф "ча". Але є дані, що китайці знали чай вже у III столітті до нашої ери. У Китаї складена романтична легенда - в 2737 року до нашої ери про те, як виявили чайний кущ. В чашку божественного хлібороба Шень Нуна випадково потрапили листя чайного дерева. Спробувавши відвар, він був вражений його смаком і тонізуючим ефектом, і став пити щодня.

Слайд 4

У XVIII столітті чай все більше став поширюватися і в нашій країні. Але для селян чай був майже недоступний, вони пили його лише в особливих випадках. Тому-то і виник вираз «Чаєм побалуватися».

То що ж пили українці до 18 століття?

ІV. Повідомлення теми та мети уроку

Слайд 5

Вчитель хімії :

Чай порівняно недавно з’явився  в традиційній українській кухні. Здавна наші пращури замість чаю пили заварені трави: звіробою, материнки, чебрецю, м’яти , меліси, листя і цвіт суниці, пелюстки шипшини і троянди, липовий чай, свіжо зрізані гілки вишні, малини, смородини, сливи. Рецепти трав’яних чаїв передавали з покоління в покоління. На відміну від чайної рослини, трав’яні напої не містять кофеїну, то вважається, що шлунок їх легше сприймає.

V. Практична робота.   Технологія приготування цілющих українських напоїв

Слайд 6

Вчитель технології:

Слайд 7

5.1. Вступний інструктаж.

  • Інструктаж з охорони праці під час роботи з електроприладами, ножем та гарячими рідинами

Слайд 8

  • Завдання приготувати напій за інструкційно-технологічною  картою, ознайомитись з цілющими властивостями приготованого напою, дослідити  органолептичні ( колір, смак, консистенцію, аромат) властивості напою та результати спостереження та дослідження занести до  форми звіту

Слайд 9

Форма звіту

Назва напою

 

№з/п

Досліджувальні властивості

Результати дослідження та спостереження

1

Колір (жовтозелений, червоний, рожевий, темнокоричневий тощо)

 

2

Смак (кислий, м’ятний, солодко кислий, гіркуватий тощо)

 

3

Консистенція

(однорідна або неоднорідна, прозора або непрозора рідина)

 

4

Аромат (притаманний м’яті, калині, лимону тощо)

 

5

Складові для приготування

 

 

6

Особливості приготування 

 

 

7

 

Хімічні складові

 

 

 

8

Фізіологічна дія та лікувальні властивості

 

 

9

Протипоказання

 

 

 

5.2.  Поточний інструктаж (цільовий обхід учителя)

- правила безпечної роботи з гарячими рідинами, ножем та електрочайником, організація робочого місця, санітарно-гігієнічні вимоги;

- індивідуальний та груповий інструктаж за необхідністю;

- попередження та виправлення типових помилок.

Слайд 10

5.3. Заключний інструктаж

- звіт учасників груп

- дегустація чаїв

  1.               Підсумок уроку
    1.       Виставлення та мотивація оцінок

Слайд 11

  1.       Рефлексія

1. Що ми робили на уроці?

2. Що найбільше сподобалось?   

3. Які етапи роботи були найлегшими у виконанні?

  1.       Домашнє завдання

Контроль прибирання робочих місць.

 

Додаткова інформація від вчителя хімії

Вода м’яка

У природі чиста вода не зустрічається . Природна вода містить домішки різних речовин. Вода , взаємодіючи з солями, що містяться в земній корі, набуває певної жорсткості , яка зумовлена вмістом в цих розчинах солей Кальцію і Магнію. Вода буває тверда, коли вона містить йони Са 2+, йони  Mg 2+. Тверда вода не придатна для приготування чаю, але коли концентрація цих йонів невелика , то така вода мяка  і використовується для приготування чаю та різних страв.

Додаткова інформація від вчителя  технології

Східна мудрість говорить: "Свіжий чай подібний до бальзаму . Чай простояв ніч , подібний до змії " .    

Як правильно заварювати трав’яний чай

На відміну від багатьох інших чаїв, які заливаються гарячою водою при температурі від 60 до 95 °C, для трав’яних рекомендується використовувати температуру води 100 °C. Час заварювання становить від шести до десяти хвилин. Якщо чай великосортний, його можна подрібнити перед заварюванням. Це збільшує площу поверхні, дозволяючи більшому «обсягу» аромату проникати у воду. В підсумку матимемо смачний напій із приємним ароматом.


Інструкційно-технологічна картка № 1                                                          Чай з м’ятою та лимоном

Складові

Спосіб  приготування

Необхідний

посуд та інвентар

М’ята

Лимон

Вода

Цукор

 

  1. Чай заварити у фарфоровому заварнику.
  2. Заварник сполоснути гарячою водою.
  3. Засипати м’яту для певної кількості порцій (1 чайна ложка на дві особи)
  4. Залити окропом на 1/3 об'єму чайника.
  5. Настояти 5-10 хв. Накрити серветкою, після чого долити окропом.
  6. Лимон, нарізаний тоненькими кільцями подати на розетці.
  7. Цукор подають в цукровницях або креманках

електрочайник, ножі, дошки обробні, чашки, блюдця, чайна ложка, заварник, цукровниця, серветка льняна

Цілющі властивості м’ятного чаю

Картинки по запросу чай з мятою та лимоном

М’ята має жовчогінну, бактерицидну, болезаспокійливу, судинорозширювальну, сечогінну дію. У складі стебла і листя містяться дубильні речовини, органічні кислоти, каротин, вітамін C, ментол, ефірні масла. Саме вони перетворюють звичайний чай в цілющий напій. Властивості м’ятного чаю допомагають усунути біль в області малого тазу і шлунково-кишкового тракту, тому його рекомендують жінкам в складний період клімаксу, при захворюваннях жіночої статевої сфери.

Як і будь-яка лікарський рослина, м’ята має протипоказання. Її здатність знижувати артеріальний тиск, заспокоювати, занурювати в сон, робить неможливим прийом чаю людьми, робота яких пов’язана з підвищеною увагою. Не рекомендується пити чай перед тим, як збираєтеся керувати автомобілем. Люди, які страждають від гіпотонії, повинні бути обережними у прийомі чаю з дикою м’ятою.

Кількість чашок чаю з додаванням м’яти має становити не більше двох.

 

 

 

Інструкційно-технологічна картка № 2                                                                                Чай з липою 

Складові

Спосіб  приготування

Необхідний

посуд та інвентар

Лиовий цвіт

Вода

Цукор

 

  1. Чай заварити у фарфоровому заварнику.
  2. Заварник сполоснути гарячою водою.
  3. Засипати липовий цвіт (10-15 шт) для певної кількості порцій
  4. Залити окропом на 1/3 об'єму чайника.
  5. Настояти 15 хв. Накрити серветкою, після чого долити окропом.
  6. Цукор подають в цукровницях або креманках

електрочайник, чашки, блюдця, чайна ложка, заварник, цукровниця, серветка льняна

Цілющі властивості липового чаю

Картинки по запросу чай з липою Картинки по запросу чай з липою

Склад квітів липи унікальний, вони багаті флавоніди, ефірними маслами і дубильними речовинами, тому є чудовим природним антисептиком. Крім цього, в квітках липи багато вітаміну С і каротину, який стимулює в організмі вироблення дуже важливого і так необхідного вітаміну А. Також липа вважається потужним природним антиоксидантом, що з її допомогою можна лікувати різні запальні захворювання, так як в нектарі квіток містяться такі речовини, як кемпфорол, тилиацин і кверцтин.

У квітках липи міститься багато вітаміну С, а також калій, магній, залізо, кальцій.
Препарати з липи підвищують захисні функції нашого організму, виявляє потогінну і жарознижувальну дію, має відхаркувальні властивості, зменшує спазми, покращує обмінні процеси, що відбуваються в нашому організмі.
Липа знижує рівень цукру в крові, тому чай з квітів липи корисний при діабеті. Має сечогінну дію, тому чудово прибирає набряки будь-якого походження. Липовий чай дуже добре заспокоює болі в суглобах, знімає свербіж, запалення, стимулює імунітет.

Втім, у липи має ряд протипоказань. Відомо, що якщо пити такий чай щодня, то вже через кілька місяців можна помітити значне погіршення зору. Тому людям, що страждають різними офтальмологічними захворюваннями, слід використовувати такий напій вкрай обережно. Плюс до всього, не варто захоплюватися липовим чаєм тим, хто має серйозні проблеми з серцевим м’язом, який ззавдяки потогінній дії напою отримує додаткове навантаження. 

Інструкційно-технологічна картка № 3                                                              Чай з калиною та медом 

Складові

Спосіб  приготування

Необхідний

посуд та інвентар

Калина

Вода

Цукор

Мед

 

  1. Чай заварити у фарфоровому заварнику.
  2. Заварник сполоснути гарячою водою.
  3. Ягідки калини  розтерти з цукром товкмачиком в керамічному посуді, додати в заварник
  4. Залити окропом на 1/3 об'єму чайника.
  5. Настояти 15 хв. Накрити серветкою, після чого долити окропом.
  6. Мед додати в кінці, у теплий, а не гарячий чай!!!

електрочайник, чашки, блюдця, чайна ложка, товкмачик, заварник, цукровниця, серветка льняна

Цілющі властивості калинового чаю

Картинки по запросу чай з липою Картинки по запросу чай з калиною C:\User\ASUS\Desktop\kaluna.jpg

За своїми властивостями калина перевершує багато рослин . У її плодах вітаміну А у 2 рази більше, ніж у плодах калини, а вміст кровотворного елемента заліза більший 1,5 рази, що ставить калину у один ряд з шипшиною та чорницею. Калина  обійшла апельсин та лимон за вмістом вітаміну С, провітаміну (А каротину ) в кілька разів , заліза в 5-10 разів , фосфору в 4-5 разів. У плодах калини є речовини Р-вітамінної олії , органічних кислот, жирної олії до 32% цукрів.

Вона діє на організм заспокійливо, має протизапальні властивості. Має сечогінну, в'яжучу і кровоспинну дію. Плоди калини дуже корисні при серцево -судинних захворюваннях, сприяють регулювання артеріального тиску, тому вона дуже корисна для гіпертоніків. Чай з калини допоможе при ангіні, бронхіті та запаленні легенів. Ягода калини багата вітамінами і мінералами, завдяки своєму складу корисна при стресах і психологічних захворюваннях. За допомогою чаю з калиною можна розслабитися, зняти стрес і поліпшити настрій. 

Варто пам'ятати, що не всі сорти калині – корисні. Якщо її ягоди не червоні – вони отруйні. Препарати з калини діють дуже м'яко і не мають побічних ефектів. Однак є й ті, кому калина протипоказана: це люди, схильні до тромбоутворення, з підвищеним згортанням крові, з підвищеною кислотністю шлункового соку, а також вагітні та гіпотоніки.

 

 

Інструкційно-технологічна картка № 4                                                                              Чай з мелісою 

Складові

Спосіб  приготування

Необхідний

посуд та інвентар

Меліса

Вода

Цукор

 

  1. Чай заварити у фарфоровому заварнику.
  2. Заварник сполоснути гарячою водою.
  3. Додати мелісу в заварник з розрахунку 1/2ч.л. на одну особу
  4. Залити окропом на 1/3 об'єму чайника.
  5. Настояти 15 хв. Накрити серветкою, після чого долити окропом.
  6. Цукор подають в цукровницях або креманках

електрочайник, чашки, блюдця, чайна ложка, товкмачик, заварник, цукровниця, серветка льняна

Цілющі властивості меліси

Картинки по запросу чай з липою Картинки по запросу чай з калиною Картинки по запросу чай з мелісою

До складу меліси входить багато біологічно активних компонентів:

Монотерпени — основний компонент ефірної олії меліси, що володіє антисептичною, болезаспокійливою і зігріваючою дією;

Фенілпропаноїди, серед яких знаходиться розмаринова кислота, що проявляє противірусні, протизапальні та антиоксидантні властивості;

Флавоноїди, які мають здатність зменшувати ламкість капілярів, гальмують згортання крові, і підвищують еластичність еритроцитів.

Також багата меліса вітамінами і мінералами: в її складі присутні вітаміни С, В1, В2, і каротиноїди, а також калій, кальцій, магній, залізо, марганець, хром, селен, мідь і цинк.
Завдяки заспокійливим властивостям меліси її застосовують при безсонні, мігрені, статевої збудливості, епілепсії. Меліса допомагає при тахікардії та неврозах, входить до складу лікувальних зборів при вегетосудинної дистонії.

Меліса збуджує апетит і є хорошим протиблювотним засобом, зменшує кислотність у шлунку, тому рекомендований  хворим на виразку шлунка.

Знімає спазми і пригнічує кашльовий рефлекс, і одночасно розріджує і виводить мокроту. Добре додавати в нього для цих цілей лимон, мед, імбир.

Від чаю з мелісою краще відмовитися людям з артеріальною гіпотензією. Людина, що страждає зниженим тиском, після застосування меліси може відчути запаморочення і слабкість, оскільки чай з мелісою здатний знизити артеріальний тиск ще сильніше.

 

Інструкційно-технологічна картка № 5                                                                              Чай з чебрецем

Складові

Спосіб  приготування

Необхідний

посуд та інвентар

Чебрець

Чорний або зелений чай

Вода

Цукор

 

  1. Чай заварити у фарфоровому заварнику.
  2. Заварник сполоснути гарячою водою.
  3. Додати чебрець та чай  в співвідношенні 1:1 в заварник з розрахунку 1/2ч.л. на одну особу
  4. Залити окропом на 1/3 об'єму чайника.
  5. Настояти 15 хв. Накрити серветкою, після чого долити окропом.
  6. Цукор подають в цукровницях або креманках

електрочайник, чашки, блюдця, чайна ложка, товкмачик, заварник, цукровниця, серветка льняна

Цілющі властивості чебрецю

Картинки по запросу чай з липою Картинки по запросу чай з калиною Картинки по запросу чай з чебрецем

Чай, з  додаванням чебрецю, має насправді вишуканий та незабутній аромат, відмінний смак.

Чай з чебрецем має досить багатий хімічний склад. У ньому містяться:

вітаміни; мікро і макроелементи; дубильні речовини; ефірні олії; смоли;

органічні кислоти; флавоноїди; гіркоти.

З вітамінів є аскорбінова кислота, ніацин, тіамін, рибофлавін, піридоксин, фолієва кислота, ретинол. Мінеральні речовини представлені калієм, магнієм, фосфором, натрієм, залізом, цинком.

Чай з такою добавкою лікує бронхіт, застуду, грип., стимулює виділення шлункового соку, заспокоює нервову систему.

Чай з чебрецем має наступні властивості: протизапальні, відхаркувальні, антисептичні, спазмолітину, проти судомні, тонізуючі,

загальнозміцнюючі, заспокійливі, зігріваючі, потогенні, імуностимулюючі, знеболювальні, антиоксидантні та протипаразитарні

З обережністю треба пити такий чай людям, які перенесли інфаркт міокарда; мають хвороби атеросклероз, кардіосклероз, гепатит, будь-які захворювання шлунково-кишкового тракту в момент загострення (особливо виразкові), аритмії, пієлонефриту та діабету.

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бузницька Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
31 жовтня 2019
Переглядів
121
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку