Презентація " Традиції мого регіону"

Про матеріал
Традиції нашого села передусім пов’язані з традиційним світоглядом, який складався протягом багатьох століть і зберіг чимало ознак християнських та дохристиянських вірувань. Обряди поділяють на два основних типи: сімейні та календарні. Сімейна обрядовість освячувала перехідні або етапні моменти в житті людини, а календарна – у житті природи або трудовій діяльності людей. Кожне традиційне свято і кожний обряд тісно пов'язувалися з народними віруваннями та повір'ями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підопригора М. В. - вчитель трудового навчання Журжинецька філія комунального опорного закладу «Лисянський навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів № 1-гімназія-дошкільний навчальний заклад» Лисянської районної ради Черкаської областіТрадиції мого регіону с. Журжинці Лисянського району Черкаської області

Номер слайду 2

Заголовокпідзаголовок

Номер слайду 3

підзаголовок. Традиції нашого села передусім пов’язані з традиційним світоглядом, який складався протягом багатьох століть і зберіг чимало ознак християнських та дохристиянських вірувань. Обряди поділяють на два основних типи: сімейні та календарні. Сімейна обрядовість освячувала перехідні або етапні моменти в житті людини, а календарна – у житті природи або трудовій діяльності людей. Кожне традиційне свято і кожний обряд тісно пов'язувалися з народними віруваннями та повір'ями.

Номер слайду 4

Заголовокпідзаголовок. Календарні свята й обряди. Календарна обрядовість поділяється на чотири основних цикли: зимовий, весняний, літній та осінній. Кожний цикл обрядовості приурочувався, з одного боку, до природних явищ, і з іншого – до відповідних їм видів сільськогосподарської діяльності.

Номер слайду 5

Зимовий цикл народної календарної обрядовості українців починається з Коляди, що відзначається напередодні Різдва (7 січня) і закінчується Водохрещею (19 січня). Загалом зимовий цикл включає такі свята: Коляду (або Свят-вечір); Свято народження сонця (або Різдво Христове); Старий Новий рік (Маланки або св. Василія Великого), Водохрещу (або Богоявлення), Стрітення та Обрітення. Зимовий цикл

Номер слайду 6

Заголовокпідзаголовок. Новий Рік (1 січня) Новий рік – одне з найдавніших і найпопулярніших календарних свят. Це, мабуть, єдина подія, яку протягом століть щорічно відзначають у всіх країнах і на всіх континентах, яку знають, люблять і яку з нетерпінням чекають люди, різні у своїх етно-національних традиціях і релігійних переконаннях. Люди у нашому селі святкують його різними способами одні йдуть на святкування до місцевого Будинку культури, а інші до церкви на службу.

Номер слайду 7

Заголовокпідзаголовок. День святого Гната (2 січня) Головна ознака цього дня — забій свиней, призначених до різдвяного столу. У нас існує прислів'я: «Браття, завтра Ігнаття. Хто має свині, най ріже нині». Люди вірили, що, якщо зарізати свиню в інший час, м'ясо зіпсується.

Номер слайду 8

Заголовокпідзаголовок Вечір напередодні Різдва (Коляда, Свят-вечір) називався ще багатою кутею. До нього ретельно готувалися: розтоплювали піч 12 полінами, що висушувалися 12 днів, пекли й варили 12 ритуальних страв, головні з яких – різдвяна кутя (страва з пшениці, меду, маку та горіхів) та узвар (компот із сухофруктів). Під вечір до хати вносили дідуха – обжинкового снопа. Вважалося, що він, як і всі інші хатні речі, набуває чудодійної сили і приносить щастя та успішну працю. По вечері дітей виряджали до родичів і близьких з дарунками й кутею, аби поминути душі померлих.

Номер слайду 9

Заголовок Ще одною особливістю нашої місцевості є Вертеп. Хлопці та дівчата передягаються та ходять від хати до хати прославляючи Бога.

Номер слайду 10

Заголовокпідзаголовок. Меланки (13 січня)За тиждень після коляди, напередодні Нового Року (за старим стилем), - Щедрий Вечір. Це - залишок стародавнього, імовірно, дохристиянського звичаю. За християнським календарем - це день преподобної Меланії. В народній традиції обидва свята об'єднались, і тепер маємо Щедрий Вечір, або свято Меланки. У нашому селі його святкують особливо, а саме поки дівчата щедрують, хлопці тим часом знімають “фірточки”, тим дівчатам, яких не пускають часто гуляти.

Номер слайду 11

Заголовокпідзаголовок 14 січня українці святкують кілька свят. Перше - свято на честь Василія Великого, архиєпископа Кесарії Кападокійської, що в Малій Азії. Церковні джерела характеризують його як аскета, богослова і вченого, автора кодексу чернечого життя. Також Василія Великого вважали покровителем землеробства, і саме тому цього дня основною обрядовою дією було засівання осель збіжжям.

Номер слайду 12

Заголовокпідзаголовок. Голодна кутя (18 січня )Тікай, кутя, із покуття, а узвар — іди на базар,Паляниці, лишайтеся на полиці, а «дідух» — на теплий дух,Щоб покинути кожух!

Номер слайду 13

Заголовок Ось і добігають кінця тривалі зимові свята українців. Напередодні Водохреща - 18 січня за новим стилем - святкуємо «Голодну кутю» або другий Свят-Вечір. Увесь цей день віруючі люди нічого не їдять — постують. Сідають вечеряти, коли вже засяє вечірня зоря. На вечерю подаються пісні страви — смажена риба, вареники з капустою, гречані млинці на олії і кутя та узвар.

Номер слайду 14

Заголовокпідзаголовок. Святий понеділок Перший понеділок після Водохрища називається «різдвяним», або «святим». У цей день їдять пісні страви, хоч у празники не дотримувалися постів - ні в середу, ні в п'ятницю. Але горілку пити можна і в "святий" понеділок. У народі існує відносно цього приказка: «Святий понеділку, не сварись на мене, що я п'ю горілку».

Номер слайду 15

Час летить так швидко, що й озирнутися ми не встигли, як пройшли новорічні свята і пора проводжати зиму. А це означає, що прийшов час одного з найулюбленіших свят дітей і дорослих - Масляної 

Номер слайду 16

Заголовокпідзаголовок

Номер слайду 17

Заголовокпідзаголовок Кожен день Масляної має свою назву і традиції, яких дотримуються жителі нашого села. Понеділок Масляної називається "зустріч". В цей день зазвичай розкачують крижані гірки. Вважається, що чим далі котяться сани, тим краще буде врожай. Вівторок сирного тижня отримав назву "загравання", коли зазвичай влаштовують веселі ігри в галасливій компанії і пригощають млинцями за веселощі. Середа, третій день Масляної, звуть "лакомка". Господині в цей день готують багато смачних страв, запрошують гостей відповісти страви, і в першу чергу млинці.

Номер слайду 18

Заголовокпідзаголовок. Святковий четвер називається "разгуляй". За традицією, в цей день люди допомагають сонцю прогнати зиму. Для цього стосуються на санях довкола території поселення за годинниковою стрілкою, тобто "по сонечку". У п'ятницю, "тещині вечори, зяті їдуть на млинці до тещ, які повинні вшановувати зятя смачними млинцями. Субота називається "зовичні посиденьки". В цей ходять в гості до рідних і близьким, проводячи вечір в галасливій компанії за поїданням млинців. Останній день Масляної - називається "прощена неділя", коли прийнято просити пробачення у знайомих і рідних за образи. Також спалюють опудало - символ зими з проханнями, щоб швидше прийшла весна.

Номер слайду 19

Головним весняним святом у народі завжди вважався Великдень – свято, котре пізніше християнська церква встановила як Воскресіння Христове. Весняний цикл

Номер слайду 20

Заголовокпідзаголовок Воно досить органічно поєднувало давні язичницькі ритуали та церковні обряди. Великдень – це цілий обрядовий цикл, який включає такі основні компоненти: Страсний тиждень, що у свою чергу поділявся на Вербну неділю і Чистий четвер; Великдень (Паска) та Світлий (Великодній) тиждень, до якого входили радуниця (шанування предків) і Світлий (Волочильний) понеділок. У Вербну неділю освячували в церкві лозини верби, якими потім шмагали домочадців та худобу. На Великдень освячуються заздалегідь приготовані паски (святковий хліб) та писанки (великодні яйця).

Номер слайду 21

Найрізноманітнішим є літній обрядовий цикл, котрий тривав від русалій (кінець травня) аж до Головосіки (початок вересня). Він включає такі свята: русалії, Зелені свята (Трійцю), Купайла (Івана Купала), Петрів день (святих Петра та Павла), Маковія, Іллів день, Пантелеймона Цілителя, Спаса, а також нині призабуті свята – богів Лада, Ярила, Громові свята та ін. Літній цикл

Номер слайду 22

Заголовокпідзаголовок. Зелені свята (Трійця)Люди прикрашають у цей день оселі зелення, йдуть до церкви, щоб посятити зілля, яке буде захищати родину від нечистої сили.

Номер слайду 23

Заголовокпідзаголовок. Найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят – це свято молоді – Купало, або Купайло, що з часом, після прийняття християнства, деякою мірою трансформувалося в церковне свято.

Номер слайду 24

Заголовокпідзаголовок. Але не забувають у нас і просвято Маковея та Спаса, коли освячують мед, мак, яблука, груші та виноград.

Номер слайду 25

Розпочинається осінній цикл із свята Семена, котре колись збігалося з новим церковним роком, і включає такі свята та обряди: Семена, Покрови, св. Димитрія, Кузьми та Дем'яна, Введення, Катерини, св. Георгія, Андрія, св. Варвари та св. Миколи. Осінній цикл

Номер слайду 26

Заголовокпідзаголовок21 вересня Різдво Пресвятої Богородиці У нашому селі храмовий день, люди ретельно готуються до його святкування.

Номер слайду 27

Заголовокпідзаголовок. Сьомого грудня - день великомучениці Катерини, у народі "Катерини", свято дівочої долі. У цей день перед образами цієї святої дівчата ставлять свічки, а потім під вечір ворожать на свою долю. Перед сходом сонця дівчина йде в садок і зрізує гілочку вишні. В хаті дівчина ту гілочку ставить у пляшку з водою і чекає свята Меланки. Якщо до Меланки вишня зацвіте – добрий знак, засохне гілочка без цвіту – кепська ознака. Дівчата так це тлумачать: є цвіт на гілочці – буде весілля, нема – восени доведеться Покрову благати: “Свята мати, Покрівонько, покрий мою голівоньку”.

Номер слайду 28

Заголовокпідзаголовок13 грудня Святого Андрія. Хоч Андрій Первозванний - християнський святий, але в народній традиції звичаї і обряди в цей день мають дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, заклинання, ритуальне кусання "калити".

Номер слайду 29

Традицій у нашому селі дуже багато, люди дотримуються їх ,бо без історії не має майбутнього.

Номер слайду 30

Дякую за увагу!

pptx
Додано
11 листопада 2019
Переглядів
1293
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку