Бінарний урок на тему «Презентація видів шпалер та їх характеристика» для групи учнів з обмеженими можливостями

Про матеріал

Професія будівельник, починаючи із самих древніх часів, була в усіх у пошані й гідна поваги.

Ця професія є самою мирною професією у світі, тому що саме будівельники допомагають людям одержати дах над головою, комфорт і затишок, а сам головне дозволяють людям почувати себе захищеними в стінах свого будинку.

Штукатур є тим будівельним фахівцем, від якості роботи якого залежить, як буде виглядати будинок після введення його в експлуатацію. Висококваліфікований штукатур за своїм рівнем майстерності наближається до художника. Результати роботи штукатура завжди на видноті, тому кажуть, що його робота є візитною карткою всіх будівельників, які споруджували будівлю.

Перегляд файлу

Наталя Григорівна Чернюх, викладач інформаційних технологій, інформатики, математики

Бінарний урок на тему  «Презентація видів шпалер та їх характеристика» для групи учнів з обмеженими можливостями

 

Усі наші задуми, пошуки перетворюються на порох,

якщо немає дитячого бажання вчитися

В. Сухомлинський

Поширення в Україні процесу інклюзивного навчання дітей з обмеженими можливостями фізичного,  психічного здоров’я є не лише відображенням часу, але й представляє собою ще один крок до забезпечення повної реалізації прав дітей з особливими потребами на якісну освіту. Інклюзивна практика реалізує доступ до одержання освіти в загальноосвітньому закладі за місцем проживання та створення необхідних умов для успішного навчання для всіх без виключення дітей, незалежно від їх індивідуальних особливостей, психічних та фізичних можливостей. Збільшення кількості народження дітей із порушеннями в розвитку не лише проблема українського, але глобального масштабу. Рівень підтримки, гуманізм та терпимість у ставленні до дітей з особливими потребами, можливість надати їм доступну та якісну освіту – показники ступеня розвитку суспільства, в якому вони живуть. Реалізація прав на освіту дітей з обмеженими можливостями здоров'я розглядається як одна з найважливіших завдань державної політики в галузі корекційної освіти. Отримання такими дітьми якісної загальної та професійної освіти є одним з основних і невід'ємних умов їх успішної соціалізації, забезпечення повноцінної участі в житті суспільства, ефективної самореалізації в різних видах професійної і соціальної діяльності.

Актуальність проблеми інклюзивної освіти пов’язана, насамперед, з тим, що число дітей, які потребують корекційного навчання, неухильно росте. В основу інклюзивної освіти покладена ідеологія, яка виключає будь-яку дискримінацію дітей, яка забезпечує однакове ставлення до всіх людей, але створює спеціальні умови для дітей з особливими потребами.

Тема програми:  Прийоми виконання основних операцій при обклеюванні поверхонь шпалерами.

Тема уроку: Презентація видів шпалер та їх характеристика.

Навчальна мета : ознайомити учнів з різними видами шпалер.

Розвивальна мета: розвити у учнів технологічне мислення, увагу, самостійність; активізувати розумову діяльність учнів.

Виховна мета: виховати дбайливе відношення до матеріалів та інструментів;

забезпечити  активність,  зацікавленість учнів; виховувати повагу до обраної професії , інтерес до вивчення точних наук;  сприяти підвищенню загальної культури учнів.

Тип уроку:  комбінований.

Вид уроку: інтегрована лекція.

Міжпредметні зв’язки:   інформаційні технології, інформатика, виробниче навчання, технологія малярних робіт,матеріалознавство, математика.

Методи навчання: імітацітаційно- ігрові.

Форма організації навчальної діяльності: групова.

Дидактичне забезпечення:   презентації,  роздавальний матеріал.

Інноваційні технології:  репродуктивно -  ігрові, мультимедійні.

 

 

Методичні рекомендації

 

Урок проводиться в формі  інтегрованої лекції викладачем інформаційних технологій та майстром виробничого навчання малярів, штукатурів. Кожен з них викладає свою частину матеріалу.

Після   пояснення нової теми уроку, закріплення учбового матеріалу проходить у вигляді гри між учнями групи, які поділені на дві команди.

Хід уроку

І. Організаційна частина.

 Перевірка присутності учнів, готовності групи до уроку.  

ІІ. Вступний інструктаж.

1.Мотивація навчальної діяльності.

Майстер виробничого навчання.

  Професія будівельник, починаючи із самих древніх часів, була в усіх у пошані й гідна поваги.

Ця професія є самою мирною професією у світі, тому що саме будівельники допомагають людям одержати дах над головою, комфорт і затишок, а сам головне дозволяють людям почувати себе захищеними в стінах свого будинку.

          Штукатур є тим будівельним фахівцем, від якості роботи якого залежить, як буде виглядати будинок після введення його в експлуатацію. Висококваліфікований штукатур за своїм рівнем майстерності наближається до художника. Результати роботи штукатура завжди на видноті, тому кажуть, що його робота є візитною карткою всіх будівельників, які споруджували будівлю.

2. Повідомлення теми уроку

3. Пояснення нового матеріалу

Викладач інформаційних технологій.

Голі стіни, мабуть, завжди суперечили потребам людини для справжнього затишку. Вже греки і римляни прикрашали внутрішні приміщення фресками і мармуровою плиткою. Коли з’явилися паперові шпалери, які пережили всі зміни смаку аж до наших днів, точно невідомо. У всякому разі, в XVI в. кораблі Ост-Індської торгової компанії привезли перші шпалери з Китаю до Європи.

Давній попередник шпалер — килим у своїй споконвічній функції настінного прикраси. В епоху раннього Середньовіччя стали натягувати на рами розписні або покриті відбитками полотна і вішати їх на стіни і стелі. У XVI в. по всій Європі з Іспанії поширилися шпалери з майстерно виробленої овечої або телячої шкіри. Як ці натхненні мавританським мистецтвом шкіряні вироби, так і китайські паперові шпалери були предметом розкоші, доступним лише знаті. Для тих, хто бідніший, заміною служило полотно, заґрунтоване бронзовою або олійною фарбою з кольоровими шерстинками. Пізніше такі шпалери стали робити і на паперовій основі. Перші шпалери в рулонах з’явилися наприкінці XVII в. Художники і гравери винаходили орнамент і виготовляли оригінал для відбитків. Потім листи паперу склеювали в полотнище, грунтували, друкували малюнок і згортали. До середини XIX в. технічний прогрес в області друку і виробництва паперу зробив можливим виготовлення шпалер будь-яких кольорів і малюнків за ціною, доступною кожному.

Демонстрація презентації «Історія виникнення шпалер»

Майстер виробничого навчання.

Шпалери  - самий традиційний і різноманітний матеріал для обробки стін і стель. Призначення шпалер - прикрасити, збагатити   інтер'єр. Тому щонайменша неточність при виконанні шпалерних робіт може зіпсувати увесь вид кімнати.

Розділити шпалери можна на декілька видів: паперові шпалери ; флизелінові шпалери; вінілові шпалери; текстильні шпалери; рідкі шпалери; скло шпалери; фотошпалери; натуральні шпалери; пробкові шпалери; металеві шпалери.

Флизелінові шпалери - комбінований матеріал, до складу якого входять целюлоза і синтетичні тканинні волокна.

Переваги:  ідеально підходять як шпалери "під фарбування";  досить товсті і приховують усі недоліки стіни;  зручні в застосуванні, при наклеюванні не утворюються заломи, пухирі і зморшки;  гідроскопічні;

Вінілові - шпалери, що миються, виготовлені з паперу, покритого тонким шаром ПВХ (полівінілхлориду) – безшкідливої  пластмаси.

Рідкі шпалери - до складу покриття можуть входити целюлоза, текстильні волокна або бавовна.

Переваги:   можливість нанесення на будь-які бетонні, гіпсокартонні поверхні, що не мають великих дефектів;  наносяться за допомогою валика, шпателя або фарбопульту;

Паперові шпалери – найбільш традиційні шпалери порівняно з іншими.

Розрізняють два основні види паперових шпалер - одношарові і двошарові (симплексні і дуплексні).

Одношарові шпалери складаються з одного шару паперу, на який нанесений малюнок.

Двошарові паперові шпалери складаються з двох шарів, з яких один (внутрішній) є основою, інший (зовнішній) - декоративним шаром, на який наноситься гладкий або витіснений малюнок.

 

Викладач інформаційних технологій.

При оклеюванні кімнати шпалер необхідно провести підготовчі роботи. Ми з вами на уроках інформаційних технологій знайомились з таким поняттям як алгоритм – послідовність дій, направлених на досягнення певної мети. Алгоритм має певні властивості: зрозумілість, результативність, дискретність, масовість, однозначність, скінченність.

Перенесемо це поняття та властивості на сьогоднішній урок. Тобто всі етапи підготовки поверхні під шпалерні роботи були вам зрозумілі, результативні та скінчені. А з подальшою практикою були і масовими.

 

Майстер виробничого навчання.

Етапи підготовки  поверхні до оклеювання шпалер розглянемо за допомоги вправи «Драбина»

 

C:\Users\Ната\Desktop\3456.png

 

 

6)Грунтування поверхні

5)Шліфування поверхні

4)Суцільне або часткове шпаклювання поверхні

3)Розшивка та закладення тріщин

2)Перевірка рівності поверхні

1)Очистка поверхні від старих шпалер

 

 

ІІІ. Поточний інструктаж

Закріплення нових знань.

Закріплення набутих знань, проводиться в формі змагання між учнями. Обирається  команда «Пензлик» та команда «Шпатель».

  Переможців визначить журі, вболівальники можуть приймати участь в грі, заробляти бали для улюбленої команди, якщо ця команда не знає правильної відповіді. Правильна відповідь – 1 бал.

  1. Конкурс «Встановити відповідність».  Члени команд встановлюють відповідність між видами шпалер та їх маркування (Додаток 1)

Команда «Пензлик»

Вид шпалер

Маркування

Флізелінові, нанесення клею на стіну

 

Паперові(симплекс),без вирівнювання

 

Паперові(дуплекс), світлостійкі

 

Вінілові, зносостійкі;

 

Паперові(дуплекс),зміщення малюнка

 

 

Команда «Шпатель»

Вид шпалер

Маркування

Паперові(дуплекс), миючі

 

Вінілові, дуже світлостійкі

 

Паперові (дуплекс), не повністю видаляємі  

 

Флізелінові, нанесення клею на стіну;

 

Паперові  (симплекс), без вирівнювання

 

 

  1. Конкурс. Відгадай види шпалер.

Кросворд «Види шпалер»

 

Ф

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

П

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

Ф

 

л

 

і

 

з

 

е

 

л

 

і

 

н

 

о

 

в

 

і

 

В

 

і

 

н

 

і

 

л

 

о

 

в

 

і

 

 

П

 

а

 

п

 

е

 

р

 

о

 

в

 

і

 

 

 

Р

 

і

 

д

 

к

 

і

 

 

3. Конкурс. Записати  по пам’яті етапи підготовки  поверхні до оклеювання шпалер.

4. Конкурс.  «Хто швидше»

Скільки потрібно рулонів для оклеювання стіни кімнати, якщо площа стіни кімнати  45 м2 , а рулон шпалер має розміри 1м х 10м.

ІV. Заключний інструктаж .

Проведення гри «Вірю – не вірю»

Запитання

  1.  Шпалери сортують за кольором. (Так)
  2. Кромки шпалер обрізують різаком. (Ні)
  3. Шпалери розкроюють на спеціальному столі. (Так)
  4. Довжина підготовлених полотнищ чи точно відповідає висоті приміщення. (Ні)
  5. Кромки шпалер завжди обрізують з однієї і тієї ж сторони. (Так)

V. Домашня робота

Поцікавтесь у супермаркетах , які інструменти для шпалерних робіт є у продажі і яка їх ціна. Які інструменти Вам потрібні? Відповіді оформіть у вигляді таблиці.

Інструменти для наклеювання шпалер

№ п/п

Необхідні інструменти

Призначення інструмента

 

 

 

 

 

 

 

VІ. Рефлексія

Вправа  «Світлофор»

Учням пропонується оцінити свою діяльність на уроці за допомогою світлофора ("зелений" – все зрозуміло, "жовтий" – є труднощі, "червоний" – багато незрозумілого). Картки цих кольорів видаються учням до початку уроку.

1.Нікуліна А.С.Малярні роботи. – «Вікторія», Київ-2006, 223ст

2. Заславська С.О. Штукатурні роботи. - «Вікторія», Київ-2004, 384ст

3. Ресурси Інтернет.

 

 

Додаток 1

 

docx
Додано
18 липня 2018
Переглядів
1689
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку