Позакласний захід "Свято салату"

Про матеріал

Позакласний захід "СВЯТО САЛАТУ"

Мета.

  • Сприяти розвитку мови учнів за рахунок збагачення й ускладнення словникового запасу
  • Сприяти оволодінню основними способами розумової діяльності (аналізувати, виділяти головне, ставити й розв'язувати проблеми).
  • Сприяти формуванню й розвитку пізнавального інтересу учнів до предмету.
  • Сприяти формуванню й розвитку самостійності учнів
  • Сприяти формуванню й розвитку моральних, трудових, економічних і екологічних якостей особистості
  • Виховувати повагу до різних професій
Перегляд файлу

СВЯТО САЛАТУ

Мета.

  • Сприяти розвитку мови учнів за рахунок збагачення й ускладнення словникового запасу
  • Сприяти оволодінню основними способами розумової діяльності (аналізувати, виділяти головне, ставити й розв'язувати проблеми).
  • Сприяти формуванню й розвитку пізнавального інтересу учнів до предмету.
  • Сприяти формуванню й розвитку самостійності учнів
  • Сприяти формуванню й розвитку моральних, трудових, економічних і екологічних якостей особистості
  • Виховувати повагу до різних професій
     

Хід заходу.

 

ВЕДУЧИЙ

Країну Смакота не знайдеш на географічній карті, але вона існує. І кожен з нас час від часу здійснює туди подорож.

Так вже повелося, що однією з найпоширеніших страв сучасної кухні є салат.

МАТЕРІАЛ З ВІКІПЕДІЇ.

Салат (від італ. Salato, Salate  солоне) — холодна страва, що готується з різних сирих, запечених на грілю, відварених чи солених, маринованих овочів та фруктів. Назва салату залежить від його складників. Це може бути власне салат,різназелень, коренеплоди, гриби, картопля, огірки, боби, фрукти,сир, риба та морепродукти та ін. Також додаються приправи, наприклад оцет, рослинна олія, майонез, сметана, гірчиця, сіль, перець і т. д. Салати подаються як закуска (hors d'oeuvre) до смаженого м'яса, риби чи як самостійна страва.

Салат можна приготувати з одного виду овочів (салат з огірків, томатів, капусти)  або кількох видів (салати Літній, Київський та ін.). До багатьох салатів входять м'ясо, птиця, риба та продукти морського промислу, яйця. Продукти для салатів нарізають тоненькими скибочками, кружальцями, маленькими кубиками, деякі шаткують соломкою. Також салати готують консервованими, як то салат «Ніжинський», «Донський».

Овочеві салати стимулюють апетит, сприяють виділенню шлункових соків, сприяють перетравленню іншої їжі а також засвоєнню організмом людини жирів, білків та вуглеводів. Овочі нейтралізують гальмівний вплив жирів на секреторну функцію шлунку. Також овочі в поєднанні з жирами мають жовчогінну дію.

От саме про салати ми з вами сьогодні і поговоримо. Вас чекають конкурси і розваги. Запрошуємо шановне журі до роботи, а команди – до виступу.

 

І конкурс. «ЗНАЙОМСТВО»

 

ІІ конкурс. «ХУДОЖНИКИ»

 

ІІІ конкурс. «ЩО  МИ  ЇМО?»

 

ІV конкурс. «ВІНІГРЕТНА ЕСТАФЕТА»

 

V конкурс.  «Розумники»

 

VІ конкурс.  «ПІСЕННИЙ»

 

ВЕДУЧИЙ

Поки журі підводить підсумки нашого турніру, пропоную вболівальникам попрацювати – пригадати і назвати види нарізки салатів (за продемонстрованими зразками: кубики, часточки, кружечки, соломка і т.д.).

Конкурс для вболівальників «Форми нарізки»

 

ВЕДУЧИЙ

Надаємо слово журі.

(Підведення підсумків, нагородження переможців)

 

ВЕДУЧИЙ

Я дякую всім за участь в нашій програмі. Сподіваюся, що сьогоднішня наша розмова допомогла вам дізнатися багато цікавого і нового.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК

І конкурс. «ЗНАЙОМСТВО»

Команди представляють свою назву, девіз, звертаються одна до одної, журі, вболівальників. Максимальна оцінка – 5 балів.

 

ІІІ конкурс. «ЩО  МИ  ЇМО?

  • Відгадати загадки,
  • пояснити чим кожен з цих продуктів корисний для людського організму,
  • навести приклад страви, де б даний інгредієнт був основним. Максимальна кількість балів за одну загадку - 3

 

Він і чорний, він і білий,
І завжди він загорілий.
Як до столу ми йдемо,
То без нього не їмо.
(Хліб)

Хто, неначе апельсин,
Вітаміни має всі,
Та не з дерева звисає,
А на грядці виростає.
(Морква)


Моє тіло під землею,
Кучерики понад нею,
Любить мене кожна юшка,
Називаюся ...
(Петрушка).


Сидить баба на грядках,
Вся закутана в хустках.
(Капуста)


Під землею птиця
Кубло звила
І яєць нанесла.
(Картопля)


Червоненькі кругляшки
Почіплялись на гілки.
Позбираю всі підряд,
Буде добрий з них салат.
(Помідори)


У кожній господі
Стала у пригоді.
Та хто роздягає,
Сльози проливає.
(Цибуля)


Що то за голова,
Що тільки зуби й борода?
(Часник)


Я кругленька, червоненька,
З хвостиком тоненьким.
На городі мене рвуть
І до столу подають.
(Редиска)


Хоч зубів багато маю,
Та ніколи не кусаю.
Довгі коси маю
Та не заплітаю.
(Кукурудза)


Мов червоний ліс,
На городі зріс,
В борщі скупався,
У рот сховався,
Язик припік,
В борщ назад утік.
(Перець)


Маленьке, кругленьке
З гори скотилося
Впало, розбилося.
Нема того бондаря,
Щоб його скував.
(Яйце)

 

Розкололася хатинка
На дві половинки,
І посипались у жменьку
Зелені дробинки.
(Горох)

 

 Ріс на грядці молодець,
Хап за губа,— та й кінець,
Бо без нього, кажуть люди,
Борщику у нас не буде.
(Буряк)

 

ІІ конкурс. «ХУДОЖНИКИ»

Наосліп вибрати з корзинки овоч і, не відриваючи руки від дошки, намалювати його. Максимальна оцінка – 3 бали.

 

ІV конкурс. «ВІНІГРЕТНА ЕСТАФЕТА»

Команди готують вінегрет. Етапи естафети:

  1. Вибір необхідних компонентів. (У випадку, якщо взято не всі потрібні продукти, добирати в наступних етапах не дозволяється)
  2. Підготовка овочів до нарізки
  3. Нарізання овочів
  4. Приготування страви
  5. Презентація страви

Максимальна оцінка – 20  балів. Враховується дотримання правил безпеки праці, культури праці, економія, швидкість.

 

V конкурс.  «Розумники»

З літер слів ВІНІГРЕТ, КУХАР скласти слова-іменники. Кожне слово – 1 бал

 

VІ конкурс.  «ПІСЕННИЙ»

Підібрати і заспівати фрагменти пісень в яких згадуються страви та (або) продукти харчування. Команди співають по черзі, фрагменти пісень мають не повторюватися.  Кожна пісня – 1 бал.

 

docx
Додано
22 липня 2018
Переглядів
254
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку