БІОЕНЕРГЕТИКА ТРАВ.Природа, Вітчизна - невіддільні

Про матеріал
Ще древні мудреці Сходу знали, що рослини концентрують у собі енергію - прану. Передбачення наших пращурів про те, що в окремих рослинах є великий енергетичний потенціал підтверджується і в наш час. Зокрема науковцями доведено, що людина одержує енергію не лише з їжею, а й з навколишнього середовища - космічну енергію через певні рослини.
Перегляд файлу

БІОЕНЕРГЕТИКА ТРАВ

 

Під мрійливу мелодію на сцену виходять двоє ведучих.

 

Перша ведуча:

 

 Мабуть найбільшу насолоду і радість, найпалкішу любов до рідного   краю, до життя викликає спілкування з природою. Вона завжди чарувала і чарує, хвилювала і хвилює людину. Шепіт голубої води, зелених дібров, спів дзвінкоголосих пташок, запах і розмаїття квітів - усе це дорога серцю, ні з чим незрівняна природа рідного краю.

 Природа, Вітчизна - невіддільні. У кожного з  нас залишився в серці дорогий куточок, де минуло дитинство: зелена левада, луки з пахучою скошеною травою, сонячний сосновий бір або тінявий гай з суничними галявинами; широке поле, де так легко і солодко дихати; стежина, обіч якої ростуть волошки і маки.

 

Декламується вірш:

 

 Безмежно з дитинства кохаю

 Красу свого рідного краю-

 Дніпра голубінь неозору,

 Сосну в надвечір”ї прозорім.

 І місяць у хмарках сріблястих,

 І свіжість весняного листя,

 І синій промінчик волошок

 в пшеничному колі колосся.

 У ліс завітаю я знову

 на тиху сердечну розмову;

 як пахне достигла суниця

 і сонцем пропалена глиця !

 

Мелодія стихає.

Ведуча зі сцени:

 

 Ще древні мудреці Сходу знали, що рослини концентрують у собі енергію - прану. Передбачення наших пращурів про те, що в окремих рослинах є великий енергетичний потенціал підтверджується і в наш час. Зокрема науковцями доведено, що людина одержує енергію не лише з їжею, а й з навколишнього середовища - космічну енергію через певні рослини.

 

Друга ведуча зі сцени:

Шановні друзі! Сьогодні ми продовжуємо нашу розмову про енергетичну прану і цілющі лікувальні якості рослин. Протягом нашої попередньої зустрічі ми розповіли вам про біоенергетику деревних рослин. А тепер про - прану рослинності.

Особливо про ту, яка в людському тілі оживає здоров”ям.

 

Студент - інформатор:

 

 Застосування рослинної прани на Русі сягає сивої давнини. Одухотворюючи багато явищ природи, стародавня людина вживала деякі трави, властивості яких були добре відомі віщунам і волхвам. Звичайними ліками в ті часи були полин, кропива, хрін, яловець, подорожник, чемериця, м”ята.

 

Студент-інформатор:

 

 Нині у  потоці знань про природу важливе місце посідає знання про лікарські рослини, їхню цілющу дію. І хоч арсенал медицини постійно поповнюється ефективними лікарськими препаратами, рослини залишаються цінним скарбом для лікування.

 

Ведуча зі сцени:

 

 Є легенда про дивожну рослину - барвінок. Колись чужоземець побачив українську дівчину і закохався в неї. Навіть ставши перед Богом по смерті, попросив Творця пустити до коханої  ще раз. І Господь повернув його на землю квіткою барвінку, який вився всюди, де ступала нога милої, а по смерті виріс на її могилі.

 

Друга ведуча зі сцени:

 

 На Україні шанують цю вічно зелену рослину. Барвінок - оберіг від нещастя, від колоту в хаті. Тому його садять поблизу помешкання. Плетуть з барвінку весільні вінки молодим, зав”язують в хрестинну квітку - на довгий вік молодятам і новонародженому.

 Цікаві дані зібрано про широку  і різнобічну лікувальну дію барвінку. У відварі барвінку миють голову при головних болях, горілчаний настій барвінку вживають у виді полоскань при запальних процесах ротової порожнини, ясен, дають хворим на епілепсію. У відварі весняного листя барвінку парять ноги, якщо вони болять. Барвінок має протигнійні властивості.

 

Студент-інформатор:

 

 Чимало відомостей знаходимо в етнографічних джерелах про лікувальні властивості рути. Її вживають при захворюваннях серця, підвищеному кров”яному тиску, утрудненому диханні. Науково доведено, що рута містить легкі солі та рутин, який ущільнює стінки судин, зменшує їх ламкість. Дуже часто подрібнене листя рути змішують з олією і цю суміш по кілька крапель вживають при серцевих недугах, запамороченнях голови, навіть холері. Руту застосовують як засіб від очних захворювань. Про цю властивість рослин є згадка в “Салернському кодексі здоров”я”.

 

Cтудент-інформатор:

 

Руту звемо благородною:

зір вона владна зцілити,

з ласки її ти на світ

гострозорими глянеш очима.

 Рута дає чистоту і ясний, винахідливий розум. Рута ввійшла до арсеналу знахарських, чудодійних трав, які народна медицина наділяла чародійними властивостями, згадки про це маємо в пісенній творчості.

 

Виконується пісня “Червона рута”

 

Студент-інформатор:

 

 Про полин як лікарську рослину згадують античні автори,  які приписували їй велику цілющу силу. В середні віки вважали, що полин покращує травлення, зігріває тіло, виганяє отруту і жовч. У Росії в 17 столітті використовували як засіб, що лікує гнійні рани та пухлини.

 Про полин створено багато легенд. В одній з них розповідається, що половецькі орди на чолі яких було два брати-хани Отрок і Сирчан потерпіли поразку від Володимира Мономаха, після чого один з них пішов у глиб степів, а другий почав правити на Кавказі. Після смерті Володимира Сирчан запропонував Отроку повернутися в рідні краї. Але ображений хан не піддавався ніяким умовлянням. Тоді Сирчан послав до нього гінця з пучком сухого полину. Сталося чудо: вдихнувши аромат рідних степів, Отрок не міг устояти перед могутнім покликом батьківщини і повернувся.

 

Декламується вірш Володимира Вихруща Вихруща “Запах полину”

 

Коли накине тихий вечір

Шатро на синю далину

І місяць над гніздом малечим

Розкине сизе мрево сну, -

Я трепет зір беру на плечі

я йду, де запах полину.

А степ колишеться в розгоні,

І пнеться курева доріг,

Беру в обвітрені долоні

Полин, що до землі приліг,

І дихаю на повні груди,

Щоби відчути перед сном

Духм”яність милої облуди,

Що звуть на людях полином.

Вдихаю і собі радію,

Бо в полиновій гіркоті

Я відчуваю мами мрію,

Дощем прошиту на путі.

Я відчуваю запах краю,

Що йшов крізь терня до мети.

Я ні на що не проміняю

Його святої гіркоти.

 

Студент-інформатор:

 

 Застосовують полин як засіб, що стимулює діяльність травних органів і підвищує апетит, має антианемічні властивості. Зірваний на Івана-Купала полин вважається засобом, що охороняє від хвороб, нещастя, злих духів. У цей день ним заквітчують помешканння, вірячи, що він відганяє всяку нечисту силу.

 

Під мелодію вальсу Й.Штрауса в глибині сцени

однією танцювальною парою виконується класичний танець.

 Одночасно на сцені ведуча.

 

Ведуча:

 

 Травень у лісі святкова пора. Зацвітають конвалії - лілеї долин - так у перекладі з латинської мови називається ця рослина. За історичними даними у минулому вона була символом медицини.

 

Дівчина з букетом конвалій

 

Сестра нарцисів, лілій ніжних,

І неповторна серед них

Цвіте прекрасна, білосніжна

конвалія в лісах моїх

Мов наречена з тонким станом

Стоїть всміхається мені,

а запах ніжний, незрівнянний

п”янкий, мов чари весняні.

 

 Український фольклор розповідає, що ні ці квіточки подібні до перлин і є застиглим щасливим сміхом лісової русалки Мавки, яка вперше відчула радість кохання.

 

Студент- інформатор:

 

 Народна медицина використовує конвалію  при серцевих недугах. Часто її вживають з іншими компонентами у суміші з травою звіробою, собачої кропиви та валер”яни. Квіти конвалії мають снотворну та протисудомну дію, їх застосовують як засіб від пропасниці, епілепсії, при захворюваннях очей. При гіпертонії конвалію поєднують з травою сухоцвіту болотяного, листками омели, квітками глоду.

 

Виконується пісня про конвалію

 

Студент-інформатор

 

  Важко знайти рослину, популярнішу в народі за ромашку. У “Зільнику” ХVІ ст. про неї згадують як про засіб, що посилює зір і слух, зміцнює пам”ять, та оберігає від чарів. Не меншою славою вона користується і в наш час.

 Ромашка - один з найбільш поширених рослинних лікарських засобів. Внутрішньо використовується при простудних та шлунково-кишкових захворюваннях,  зовнішньо - для припарок, примочок, полоскань, як пом”якшуючий, протизапальний і легкий антисептичний засіб.

 

Студент-інформатор:

 

 В гінекологічній практиці використовують настій з коренів півонії. Він сприяє посиленню тонусу м”язових стінок матки, стимулює місячні. В народній медицині його вживають проти хворіб печінки, туберкульозу, епілепсії.

 За древньогрецькою легендою ця квітка дістала назву від імені учня Ескулапа лікаря Піона. Переказують, що він одержав її з рук самої Латони - матері Аполлона.

 

Студент-інформатор:

 

 Королівська лілія  - одна з небагатьох квіток, що тішить наш зір протягом літа. Окрім того, що вона королева красоти, це ще й дуже корисна рослина. Горілчаний настій її пелюсток вживають як ранозагоювальний засіб, застосовують для протирань при ревматизмі та радикуліті. Цибулинки білої лілії використовують з косметичною метою. Відвар на молоці вживають при запаленнях шкіри, фурункулах у вигляді примочок.

 Лілія  поширена в українських піснях.

 

Пісня про лілію.

 

Студент інформатор:

 

 Граціозні форми, ніжне забарвлення, витончений аромат троянди, з незапам”ятних часів чарують людей. Тому створено безліч легенд про цю чарівну, ніжну, чудову квітку. Одна з грецьких легенд розповідає, що коли з морської піни біля берегів Кіпру вийшла божественно прекрасна Афродіта, то земля дуже розгнівалася  і вирішила створити, щось не менш прекрасне. Так з”явилася троянда.

 

Декламується вірш:

 

Звідки ти взялась така чарівна?

У якій зростала ти сім”ї?

Квітко півдня, сонячна царівно,

У красі тобі немає рівних,

Музо  й наречена солов”їв.

Звуть твоєю матір”ю шипшину

Це вона в ясні погожі дні

Виплекала донечку єдину,

Віддала їй пахощі ці дивні

Материнські соки весняні.

Ти гориш в зеленолистих арках

Кришталевих крапельках роси,

У садах, у скверах, тихих парках -

Всюди ти, велична володарка

Юності, кохання і краси.

 

Студент-інформатор:

 

 Широко застосовють троянду у вітчизняній медицині. Чай з пелюсток п”ють при запаленні нирок, кишечника, печінки, шлунка, захворюваннях жовчного міхура. Варенням з пелюсток змащують ротову порожнину при стоматитах, особливо у немовлят.

 З рослин добувають олію, яка входить до складу багатьох лікувальних мазей, косметичних есенцій. Один грам олії на світовому ринку оцінюється в 2 г золота.

 

 

 

Перша ведуча:

 

 Тисячоліттями рослини застосовували у боротьбі з недугами. За цей час було виявлено, які саме рослини із зеленого килиму землі допомагають при різних захворюваннях. Якщо сьогодні ту чи іншу рослину ми вважаємо лікарською, тобто ефективною як лікувальний засіб, то це сталося лише завдяки мільйонним випробуванням, іноді навіть ціною людських жертв у шуканні оптимальної дози, найраціональнішого способу застосування рослини.

 

Друга ведуча:

 

 Рослини є тією ланкою, яка зв”язує воєдино живу і неживу природу, неорганічний світ з органічним. Від зеленого листя беруть початок всі прояви життя на Землі. Саме цим і пояснюється разюче багатство лікувальних властивостей, якими наділені лікарські рослини.

 

Перша ведуча:

 

 Сьогодні можна назвати цілий ряд наукових методів та засобів лікування, які ввійшли до арсеналу медицини з народної лікарської практики. Народні медичні знання стали предметом зацікавлення широких кіл громадськості, науковців різного профілю.

 

Друга ведуча:

 

 В нашій країні такі знання популяризує сім”я Зубицьких. Народні цілителі працюють у Києві. Філії іхніх аптек діють в багатьох містах України і зокрема в нашій області.

 

Розповідь запрошеного працівника філії аптеки Зубицьких.

 

 

Декламується вірш

 

 

Що є в нас краще за вишневії сади?

Що є милішим за солов”я в саду?

Тебе прошу природу не топчи,

Не нищ її, - молю, благаю.

Вона поможе горе пережити,

знайде ліки від усіх хворіб,

Її лиш треба берегти й любити

Тоді й вона є захистом від бід.

 

Коли загляну до ромашки в серцевину,

То в ній побачу силу я життя,

Вона - прекрасна лікарська рослина,

Вона - природи милиє дитя.

Зеленим килимом барвінок постелився

Коли побачиш, то ногою не ступай,

Він не одній людині пригодився

Що він потрібний завжди пам”ятай.

Збираєш на поляні звіробій,

Всміхнись йому ласкаво і привітно

цілющу силу зрозуміть його зумій

Бо ця росина ніжна і тендітна

Хоча й гіркий на смак полин,

Його не перестали ще збирати

Він - цар лісів, полів, долин,

Його мета - всім хворим помагати

Де б ти не був, де б ти не жив

Тож треба завжди пам”ятати

Що Бог природу нам створив

Щоб нас від бід й хвороби захищати.

 

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Сценарії
Додано
28 листопада 2022
Переглядів
309
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку