Біофізика живих організмів через силу пружності

Про матеріал

Даний медіапродукт може бути використаний як у 7-х так і в 9-х класах. Отримання учнями наскрізних знань, інтегрування біології та фізики,- яскрава модель соціалізації поняття "Сила пружності".Учень повинен чітко розуміти,як працює сила пружності в живому організмі; чітко усвідомлювати її електромагнітну природу.( НУШ,СТЕМ)

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Учитель фізики : Довгаль Олена Сергіївна. Біофізика живих організмів через силу пружності

Номер слайду 2

Сила пружності навколо нас

Номер слайду 3

Часто слово сила асоціюється у нас лише з силою м’язів людини, наприклад, з бодібілдерами, боксерами тощо. С и л и

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Що ж таке сила?Сила – це фізична величина, яка кількісно характеризує дію одного тіла на інше. У системі CI сила вимірюється в ньютонах (Н). Сила- це векторна величина, тобто має напрямок. Позначається літерою F

Номер слайду 6

Давайте докладніше розглянемо сили пружності.

Номер слайду 7

Якщо на тіло діє зовнішня сила, яка намагається змістити атоми або молекули тіла з їхніх положень, то тіло може змінити свою форму, тобто деформуватись.

Номер слайду 8

Деформацією твердого тіла називають зміну форми, розмірів або об’єму тіла під дією зовнішніх сил..

Номер слайду 9

Розрізняють пружну і пластичну деформації. Пружна деформація повністю зникає після припинення дії зовнішніх сил. (Малюнок А)Пластична деформація не зникає після припинення дії зовнішніх сил. (Малюнок Б)

Номер слайду 10

Під час деформацій, під дією зовнішньої сили, частинки тіла (атоми, молекули) зміщуються зі своїх положень. При цьому всередині тіла виникає сила протидії у протилежному напрямку, що намагається повернути частинки в положення рівноваги. Ця сила і буде силою пружності.

Номер слайду 11

Сили пружності спрямовані перпендикулярно до поверхні деформованого тіла ( ) — наприклад, нормальна реакція опори (сила пружності підставки), або вздовж нитки ( )

Номер слайду 12

Сили пружності — це сили, які виникають при деформації тіла і перешкоджають цій деформації.

Номер слайду 13

Так як сила пружності виникає між молекулами чи атомами, які втримуються електромагнітною взаємодією, то і вона сама має електромагнітну природу.

Номер слайду 14

Якщо відстань між частинками зростає, то міжмолекулярні сили притягання стаютьсильнішими за сили відштовхування. Якщо ж частинки зближуються, то сильнішими стають міжмолекулярні силивідштовхування. Іншими словами: у разі деформації частинки «прагнуть» відновити положення рівноваги.

Номер слайду 15

У випадку пружної деформації модуль сили пружності визначається за законом Гука: Сила пружності при пружній деформації прямо пропорційна абсолютному подовженню тіла і протилежно до нього напрямлена. Fпруж – сила пружності-k – жорсткість тілаx – видовжиння тіла

Номер слайду 16

Роберт Гук народився 18 липня 1635 року у містечку Фрешуотер на англійському острові Уайт в сім’ї настоятеля місцевої церкви. Хлопчик рано проявив схильності до винахідництва, але через слабке здоров’я не зміг вчасно піти в початкову школу.

Номер слайду 17

Сучасник Ньютона Р. Гук не раз стояв на порозі великих відкриттів (закон всесвітнього тяжіння, відкриття якого він оскаржував у Ньютона), але, не володіючи математикою достатньою мірою обмежувався лише унікальними припущеннями. Фізика знає його як ученого, який першим відкрив зв’язок сили пружності і деформації.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Коефіціє́нт жо́рсткості — характеристика здатності стрижня або пружини зазнавати пружної деформації під дією навантаження, яка пов'язує між собою силу пружності та абсолютне видовження

Номер слайду 20

Формули коефіцієнта жорсткостіk= mg/x(l)

Номер слайду 21

Підведемо підсумки Сили пружності: Виникають при дефрмаціїОдночасно у двох тіл. Перпендикулярні поверхніПротилежні зміщенню. При малих деформаціях виконується закон Гука: Fпружн.= - kx

Номер слайду 22

Пружність і живі організми

Номер слайду 23

Ми вже з’ясували, що таке сила пружності, як вона діє, розібрали формули. Та давайте подивимось, як пружність пов’язана з живими організмами.

Номер слайду 24

Як і все живе, організм людини складається з клітин.  Форма і розміри клітин різні, але всі вони об’єднані електромагнітними силами, тобто діють і сили пружності.

Номер слайду 25

Міжмолекулярні сили діють у кожній системі живого організму: покривній, опорно-руховій, травній, кровеносній, нервовій та інших.

Номер слайду 26

Покривна система - це шкіра і слизові оболонки. Завдяки силі пружності шкіра захищає інші органи від ушкоджень, висихання, запобігає проникненню в організм шкідливих речовин і мікроорганізмів,

Номер слайду 27

Наша шкіра досить пружня завдяки силам пружності

Номер слайду 28

Опорно-рухова система - це кістки і м'язи. Скелет надає опору тілу, він виконує захисну функцію для ряду органів. М’язи, в свою чергу, захищають скелет.

Номер слайду 29

Наприклад, ребра захищають від пошкоджень серце, легені, печінку тощо.

Номер слайду 30

Сили пружності діють у наших кістках і м’язах, тому наше тіло досить міцне і не «ламається» від дотиків, несильних ударів та інших фізичніх впливів.

Номер слайду 31

Доволі часто хлопці полюбляють смикати дівчаток за коси. А тепер питання: завдяки чому дівчата ще не стали лисими?

Номер слайду 32

Це завдяки тому, що діє сила пружності, і тим самим вона не дає волоссю відірватися.

Номер слайду 33

Тваринний та рослинний світ так само складається з клітин, між котрими теж діє сила пружності.

Номер слайду 34

Коли ми йдемо або їдемо велосипедом по траві, вона не ламається, а лише зминається. Це теж діє сила пружності.

Номер слайду 35

Дощ дає рослинам необхідну вологу. Але завдяки саме силі пружності, листочки витримують падіння крапель

Номер слайду 36

Багато тварин полюбляють лазити по деревах. Уявіть, скільки рослин постраждало б від цього, якби не сила пружності!

Номер слайду 37

Кора дерев не витримала б і гострих пазурів тварин, якби не сила пружності

Номер слайду 38

Міжмолекулярні сили допомагають хижим звірам виживати під час бійок !

Номер слайду 39

Наші зуби – напрочуд гарний приклад міцності. Як би ми гризли й жували без сили пружності? Та й візит до стоматолога закінчився б дуже прикро, бо молекули, з котрих утворено тканину зуба, просто розсипалися б.

Номер слайду 40

А ця матуся лишилася б без носа, якби не було сили пружності в її шкірі 

Номер слайду 41

Завдяки міжмолекулярним силам, «робота» дятлів не закінчується трагічно: і дзьоб цілий, і стовбур дерева не руйнується повністю.

Номер слайду 42

Коли ми пірнаємо у воду, то вона не руйнує наше тіло завдяки силі пружності

Номер слайду 43

Перевіремо знання про силу пружностіТак чи Ні?сила пружності — вияв дії міжмолекулярних сил Сила пружності – це рівнодійна, яка протидіє деформації тіла Вимірюється в метрах Завжди напрямлена вниз. Зміну форми або розмірів тіла називають деформацією При деформації змінюється відстань між молекулами При розтягуванні тіла переважають сили притягання , а при стисканні - сили відштовхування. ТАКТАК- Ні- НіТАКТАКТАК

Номер слайду 44

Сили пружності діють у нашому організмі і в організмах тваринного і рослинного світу. Мабуть, ви вже зрозуміли, що наші органи і частини тіла залишаються неушкодженими саме завдяки тому, що діють електромагнітні сили між молекулами, і сили пружності примушую їх приймати звичну форму і розміри. Якщо розтягувати тканини тіла, переважають сили притягання, а якщо давити, тобто стискати, то діють сили відштовхування. Це захищає живі організми від пошкоджень і робить досить витривалими.

Номер слайду 45

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Гринько Ірина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Меркулова Лариса Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кравцова Тетяна
    Дуже сподобалась частина, де згадується тіло людини.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
24 липня 2018
Переглядів
3644
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку