Біологічна роль вітамінів. Доцільність і шкідливість БАД

Про матеріал
Тема: «Біологічна роль вітамінів. Доцільність і шкідливість БАД» Мета: поглибити знання учнів про біологічну роль вітамінів у підтримці здоров'я людини; ознайомити учнів з вітамінами, необхідними для правильної функції організму, і з переліком продуктів, які їх містять; розглянути доцільність прийому біодобавок (БАД) та наголосити на тому, що правильне харчування є основним джерелом вітамінів; обговорити можливі шкідливі наслідки вживання надмірних доз вітамінів та БАД; підвищити свідомість учасників щодо важливості збалансованого харчування та дотримання рекомендацій щодо вживання вітамінів та мінералів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Біологічна роль вітамінів. Доцільність і шкідливість БАД

Номер слайду 2

Номер слайду 3

План заходу:1. Біологічна роль вітамінів. Види вітамінів та їх біологічна роль. Наслідки недостатнього та надмірного споживання вітамінів2. Доцільність використання БАД. Що таке БАД. Як вибрати якісний БАД3. Шкідливість використання БАД та вітамінів. Шкідливі наслідки використання неперевірених БАД. Як уникнути побічних ефектів від використання БАД4. Висновки. Важливість вітамінів для здорового життя. Переваги та недоліки використання БАД та вітамінів

Номер слайду 4

Види вітамінів та їх біологічна роль. Вітаміни - це органічні сполуки, які необхідні для нормального функціонування організму. Вони беруть участь в різних процесах, таких як рост і розвиток, регулювання метаболізму, збереження здоров'я кісток, шкіри та очей, захист від інфекцій та хвороб. Види вітамінів та їх біологічна роль:Існує 13 різних вітамінів, які можна поділити на дві групи: водорозчинні (B, C) та жиророзчинні (A, D, E, K).

Номер слайду 5

Вітамін С. Чим він корисний і як визначити його дефіцит в організміВітамін С не синтезується в людському тілі, а може надходити тільки ззовні – з їжею або біологічно активними добавками. Бере активну роль в утворенні гормонів щитовидної залози, виробленні колагену, перетворенні серотоніну – одного з головних нейромедіаторів. Також вітамін С відповідає за надходження глюкози в клітини тканин. Будучи найсильнішим антиоксидантом, надає потужну омолоджуючу дію на всі тканини організму та уповільнює старіння.

Номер слайду 6

В якому вигляді вживають вітамін СФармацевтичний ринок пропонує аскорбінову кислоту в декількох формах: Таблетки (драже). Найпоширеніша форма препарату, що відпускається без рецепта. Драже аскорбінки найчастіше застосовується в профілактичних цілях, коли раціон харчування не містить достатньої кількості вітаміну. Таблетована форма вітаміну С зазвичай представлена ​​яскраво-жовтим драже з кислою серединкою, прийом якого допомагає налагодити обмінні процеси, не захворіти в період грипу та застуд, зміцнити імунітет і підвищити тонус організму. Порошок. На прилавки аптек надходить у вигляді дрібних білих кристалів, розфасованих в пакети. Легко розчиняється у воді, завдяки чому використовується для приготування розчинів. Застосовувати вітамін С в такому вигляді рекомендовано при вагітності, авітамінозі, високих фізичних і нервових навантаженнях, в період одужання після важких хвороб, після перенесених стресів. Розчин для ін’єкцій. Аскорбінова кислота в ампулах застосовується для швидкого поповнення дефіциту вітаміну С. Розчин для ін’єкцій має вигляд безбарвної або злегка забарвленої рідини. Уколи вітаміну С призначаються при кровотечах (носових, легеневих, маткових), хворобах печінки, інфекціях, інтоксикаціях, отруєнні чадним газом, геморагічному діатезі, переломах кісток, ранах і виразках, які не загоюються та дистрофії.

Номер слайду 7

Вітамін С в продуктах, де найбільше? {F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}Назва. Вітамін С, мг/100 г продукту. Ягоди шипшини1000 Червоний болгарський перець250 Ягоди обліпихи200 Ягоди чорної смородини200 Зелень петрушки150 Зелений болгарський перець130 Журавлина100 Лимони40 Шпинат30

Номер слайду 8

Брак вітаміну С та які основні ознаки надлишку. Нестача вітаміну С викликає ряд неприємних наслідків: запалення ясен; сухе волосся з посіченими кінчиками; лущення і огрубіння шкіри; стоншення зубної емалі; порушення травної функції; апатія; погіршення імунітету; повільне загоєння ран; уповільнення обмінних процесів, швидкий набір ваги; м’язові болі; скутість суглобів. Передозування вітаміну С настає при прийомі приблизно 800 г на добу, що складно уявити собі навіть теоретично. Як правило, при гіпервітамінозі вітамін С виводиться через шкірні пори, тому перша ознака надлишку – проблеми дерматологічного характеру. Симптоми надлишку вітаміну С: почервоніння шкіри; сильне свербіння; головні болі; запаморочення; втома; діарея, подразнення шлунково-кишкового тракту; прискорене сечовипускання; зневоднення; низький артеріальний тиск. Також варто звернути увагу: тривале зловживання вітаміном С збільшує ризик утворення каменів в нирках. У жінок дуже високі дози вітаміну можуть викликати гормональний дисбаланс.

Номер слайду 9

Вітаміни групи ВТіамін (В1). Бере участь у процесі перетворення глюкози на енергію, впливає на роботу ЦНС, захищає від інфекцій, забезпечує утворення нових здорових клітин. Також використовується для копіювання генетичного матеріалу у процесі клітинного поділу. Знайти тіамін можна в картоплі, абрикосах, крупах, шпинаті, редьці, моркві, пророщених зернах, капусті, сухофруктах, хлібних виробах, зеленому горошку. У молоці та яйцях також присутній цей вітамін, але в малих кількостях. Рибофлавін (В2). Компонент бере участь у синтезі гемоглобіну, виконує роль антиоксиданту, захищає сітківку від згубного впливу УФ-променів, а також без нього неможливі обмінні процеси в організмі. Він впливає на роботу ЦНС та мозкову активність, стимулює дозрівання еритроцитів. В2 покращує стан дерми та органів зору. Вітамін ми споживаємо разом із томатами, яйцями, рибою, грибами, сиром, м'ясом, капустою, печінкою, вівсянкою. Слід зазначити, що він руйнується під впливом УФ-променів і не витримує заморожування. Нікотинова кислота (ніацин, В3 чи РР). Необхідна для продукування статевих гормонів, засвоєння поживних речовин, синтезу ферментів, що захищає від атеросклерозу. Завдяки В3 покращується стан шкіри, знижується тиск та нормалізується стан ЦНС. Вітамін вважається найбільш стійким з'єднанням з усіх B-елементів, оскільки здатний витримувати вплив УФ-променів, лугів, повітря, сушіння. Джерела вітаміну: греча, бобові, житній хліб, печінка, часник, риба, капуста, м'ясо, ананас, петрушка. Пантенол – помічник у загоєнні різних ран, оскільки бере участь у відновленні тканин. Також він необхідний для формування здорових еритроцитів та нормалізації обмінних процесів, сприяє синтезу гемоглобіну, антитіл, жирних кислот. Кишкова мікрофлора в малих дозах виробляє пантотенову кислоту, проте для її заповнення слід включити до свого раціону харчування такі продукти: яйця, молоко, зелений чай, м'ясо птиці, горіхи, цвітну капусту, висівки, бобові, рибну ікру, буряк. Однак, щоб В5 потрапив в організм, не можна піддавати їжу термообробці.

Номер слайду 10

Піридоксин (В6). Цей вітамін надає позитивний вплив на процеси обміну, на ЦНС та імунну систему. Він потрібний для синтезу серотоніну, норадреналіну та гемоглобіну. Піридоксин сприяє зменшенню запальних процесів, підвищує імунітет, контролює дію близько 16-ти ферментів, допомагає у виробленні еритроцитів та антитіл. Елемент міститься в томатах, капусті, морській рибі, фундуку, шпинаті, цитрусових, пшеничних висівках, молюсках. Також він входить до складу ягід, круп, пророщених зерен, м'яса. Біотин (В7). Регулює стан ЦНС та рівень цукру в крові, бере участь у метаболізмі. Біотин сприяє збереженню здоров'я локонів та дерми, регулює діяльність потових залоз, а також знижує біль у м'язах. Міститься в арахісі, яблуках, гороху, жирній рибі, сливі, бананах, яйцях, мигдалі, петрушці, дріжджах. Фолієва кислота (В9). З нею знайомі представниці прекрасної статі, які готуються стати матерями. Він бере участь у «закладці» основних систем та органів плоду. Також вітамін В9 необхідний для зростання і поділу клітин, захисту слизових від розвитку онкології, поліпшення пам'яті. Фолієва кислота попереджає дію вільних радикалів, нормалізує роботу ЦНС. Вона міститься в яєчному жовтку, картоплі, зелених овочах, бобових, бананах, арахісі, помідорах, меді, печінці тріски, буряках, хлібі грубого помелу, дріжджах. Кобаламін (В12). Знижує вміст холестерину, запобігає розвитку анемії, зміцнює імунну систему. Без нього не обходиться засвоєння амінокислот, утворення нуклеїнових кислот, також він сприяє дозріванню еритроцитів. Вітамін міститься лише в наступних продуктах: яєчні жовтки, риба, субпродукти, м'ясо птиці. Веганам потрібно приймати додатково. За рахунок комплексного надходження B-компонентів до організму покращується загальне самопочуття, стан шкіри, відбувається синтез корисних елементів, знижується рівень холестерину, проходять екземи. Швидше гояться рани при травмах, підвищується імунітет, притуплюються больові відчуття. Зважаючи на взаємозалежність вітамінів слід приймати їх комплексно. Кожен із них взаємопов'язаний і доповнює одне одного.

Номер слайду 11

Які ознаки дефіциту вітаміну В?Як впливає дефіцит вітамінів на організм людини:тіамін (В1) – набряки, зниження пам'яті, головний біль, запори, слабкість м'язів, апатія, різка втрата ваги, задишка, оніміння кінцівок;рибофлавін (В2) – зниження імунітету, тріщини в куточках рота, виразки, пересихання слизової оболонки, дерматит, зниження працездатності, запалення слизової оболонки очей, набряклість язика;ніацин (В3) – блідість шкіри, втрата апетиту, розлад ШКТ, зміна смакових рецепторів, шкірні висипання, порушення діяльності головного мозку, ослаблення пам'яті, болючість язика;пантенол (В5) – втома, апатія, порушення роботи ШКТ, відчуття печії, депресія, оніміння кінцівок, неспокійний сон;піридоксин (В6) – сонливість, дратівливість, тріщини в куточках рота, проблеми зі слизовою оболонкою, поліневрит, випадання волосся, анемія у дітей;біотин (В7) – слабкість у м'язах, нудота, сухість дерми, анемія, ламкість нігтів, холестеринемія;фолієва кислота (В9) – хвороби ШКТ, депресія, діарея, захворювання крові, втрата апетиту;кобаламін (В12) – слабкість, виразки на язику, м'язова гіпотонія, запори, погіршення зору, оніміння ніг, гастродуоденіт. НА ЗАМІТКУ. Вітаміни групи B не викликають токсичних реакцій. Надлишок елементів може стати причиною депресії та сонливості.

Номер слайду 12

Що таке вітамін А та його роль в організмі людини. Вітамін А (ретинол, ретиноєва кислота, ретиноїва кислота) є незамінною поживною речовиною, яка є важливою для доброго зору, росту, поділу клітин, відтворення організму та імунітету. Роль вітаміну А: Покращує зір при слабкому освітленні. Допомагає захистити та підтримувати рогівку, яка є зовнішнім шаром ока. Необхідний для здоров’я очей і запобігання дегенерації жовтої плями (вікова дегенерація жовтої плями). Сприяє належній роботі природного захисту організму від інфекцій та інших хвороб. Вітамін підтримує імунну функцію, забезпечуючи ріст і розподіл Т-клітин, типу лейкоцитів, які захищають тіло від інфекції. Підтримує здоров’я клітин шкіри, репродуктивне здоров’я чоловіків і жінок, а також внутрішньоутробний розвиток плоду. Потужний антиоксидант. Каротиноїди захищають тіло від вільних радикалів — високоактивних молекул, які можуть завдати шкоди організму, створюючи окислювальний (оксидантний) стрес. Дієти з високим вмістом каротиноїдів пов’язані з меншим ризиком багатьох із цих станів, таких як хвороби серця, рак легенів і цукровий діабет. Рекомендована добова норма вітаміну А становить 900 мікрограмів (мкг) для дорослих чоловіків і 700 мікрограмів (мкг) для дорослих жінок.

Номер слайду 13

Які харчові продукти містять вітамін А?Продукти з високим вмістом вітаміну А включають: Печінку та продукти з печінки, вершкове масло, лосось, сир чеддер, незбиране молоко, збагачене знежирене молоко, йогурт, ліверна ковбаса, скумбрія, форель, яйця. Продукти з високим вмістом каротиноїдів провітаміну А, таких як бета-каротин: Солодка картопля (топінамбур); гарбуз; морква; листова капуста; шпинат; листова зелень; червоні перці; абрикоси; папайя; манго. Як дієтична добавка, вітамін А в основному корисний людям, які погано або обмежено харчуються або мають захворювання, що підвищують потребу у вітаміні А, наприклад захворювання підшлункової залози, захворювання очей або кір.

Номер слайду 14

Безпека і побічні ефекти вітаміну АНайпоширенішими побічними ефектами хронічної токсичності вітаміну А, яку часто називають гіпервітамінозом А, є: порушення зору; біль у суглобах і кістках; нудота і блювота; чутливість до сонячного світла; втрата волосся; головний біль; суха шкіра; ураження печінки; жовтяниця; затримка росту в дітей; зниження апетиту; спантеличеність; свербіж шкіри. Симптоми отруєння вітаміном А включають сухість шкіри, біль у суглобах, блювоту, головні болі, сплутаність свідомості. Навіть одна велика доза — понад 200 000 мкг — може спричинити: нудоту; блювання; запаморочення; нечіткий зір. Тривалий прийом більше 10 000 мкг добавок вітаміну А на день може спричинити: витончення кісток; ураження печінки; головний біль; діарею; нудоту; подразнення шкіри; біль у суглобах і кістках; вроджені дефекти (якщо приймає вагітна). Отже, вітамін А є жиророзчинною поживною речовиною, життєво важливою для імунної функції, здоров’я очей, репродукції та внутрішньоутробного розвитку. Як дефіцит, так і надлишок споживання можуть викликати серйозні побічні ефекти. Тому важливо дотримуватися рекомендованої норми 700–900 мкг на день для дорослих, одночасно не перевищувати верхню денну межу в 3000 мкг.

Номер слайду 15

Вітамін D: для чого він потрібен організму?Вітамін D, який являє собою гормон, називають два жиророзчинні, близькі за хімічною структурою і дією речовини: ергокальциферол (вітамін D2) і холекальциферол (вітамін D3). Вітамін D2 (ергокальциферол) в невеликій кількості міститься в продуктах харчування: рибячому жирі, печінці, ікрі, яєчному жовтку, вершковому маслі, молоці, сирі, а також деяких рослинах. Вітамін D3 утворюється в клітинах шкіри людини під впливом ультрафіолетових променів сонячного світла. Кількість синтезованого вітаміну D3 (холекальциферолу) залежить від:довжини хвилі ультрафіолетового випромінювання (найбільш ефективний середній спектр);пігментації шкіри (у людей з темним кольором шкіри синтезується менше віт. D);віку (з віком синтез холекальциферолу знижується);екологічної обстановки (промислові забруднення і пил блокують ультрафіолетові промені і, відповідно, перешкоджають синтезу холекальциферолу).

Номер слайду 16

Правила прийому добавок і препаратів вітаміну DЦе єдиний вітамін, який організм може самостійно виробляти, але лише при достатній кількості ультрафіолетового випромінювання. Визначити дефіцит вітаміну D можна лише за допомогою аналізу крові, інакше діагноз поставити неможливо. Так як симптоми дефіциту не специфічні - слабкість, швидка стомлюваність, біль у м'язах, руйнування зубів, зниження зору і відсутність апетиту. Уникнути авітамінозу можна, почавши заздалегідь прийом вітаміну D, але тільки після консультації у лікаря. При визначенні дозування враховується регіон проживання, особливості організму, супутні захворювання. Вітамін D може накопичуватися в організмі, тому існує ризик передозування при прийомі високих доз. Головний біль, слабкість, нудота, болі в м'язах і суглобах, гарячковий стан і, навіть, гіпертонія - все це симптоми надлишку вітаміну D в організмі. Наслідком передозування вітаміну D може бути формування атеросклеротичних бляшок на стінках кровоносних судин.

Номер слайду 17

Яка користь вітаміну Е?Вітамін Е є потужним антиоксидантом. Він діє як перша лінія захисту від перекисного окиснення ліпідів, захищаючи клітинні мембрани від атаки вільних радикалів. Антиоксидантні властивості вітаміну Е розглядаються вченими як один із засобів профілактики онкологічних захворювань. Вітамін Е дозволяє поліпшити живлення шкіри та волосся, знизити їх сухість, зміцнити нігті. Вітамін Е також регулює енергетичний обмін у м'язах, допомагаючи накопичувати енергетичний резерв – глікоген. Покращує роботу нервової системи та зміцнює імунітет. А ще сприяє засвоєнню корисних речовин, включаючи вітамін D, та захищає вітамін А від руйнування в організмі. Саме тому вітаміни А та Е називають партнерами. Добавки вітаміну Е рідко завдають шкоди, якщо приймати їх у добовій дозі, що рекомендується. При використанні як щоденної добавки, доза 15 мг вважається безпечною та ефективною. Найвищий безпечний рівень добавок вітаміну E для дорослих становить 1500 МО/день для натуральних форм вітаміну E та 1100 МО/день для штучної (синтетичної) форми.

Номер слайду 18

Особливості вітаміну КВітаміном К називають жиророзчинний вітамін, один з 6 найважливіших для правильного функціонування нашого організму. Найбільш відома його функція - це регуляція згортання крові, саме тому його прозвали «вітаміном згортання». Вітамін К існує в двох видах: Філохінон або вітамін К1 - міститься в рослинній їжі, головним чином в зелених листових овочах. Менахінон або вітамін К2 - синтезується з філохінону мікрофлорою кишківника людини, тварин і птахів, що харчуються травами й злаками, тому присутня в продуктах тваринного походження. Вітамін K забезпечує «склеювання» тромбоцитів і утворення кров'яного згустку, який стає природним фізичним бар'єром до втрати цілющої сили організму, таким чином, відіграє ключову роль в згортанні крові. Збої в роботі цього механізму можуть бути потенційно небезпечними для життя. Друга важлива функція вітаміну К - участь в мінералізації кісткової тканини, зокрема, в фіксації кальцію на кістках. Забезпечуючи синтез білка кісткової тканини, на якому кристалізується кальцій, вітамін K бере участь у формуванні та відновленні кісток.

Номер слайду 19

Доцільність використання БАДБАД (біологічно активні добавки) - це продукти, що містять біологічно активні речовини, такі як вітаміни, мінерали, амінокислоти, рослинні екстракти та інші. Вони призначені для поліпшення здоров'я, підвищення імунітету, зниження втоми та інших корисних цілей. Доцільність використання БАД може бути обґрунтована в певних випадках, наприклад, якщо людина має недостатнє споживання певних вітамінів або мінералів, які важко отримати зі звичайної їжі. Також, деякі БАД можуть бути корисними для людей з особливими потребами, такими як вагітні жінки або люди зі зниженим імунітетом.

Номер слайду 20

Як вибрати якісний БАД?Для вибору якісної біологічно активної добавки (БАД) варто звернути увагу на деякі ключові моменти: Виробник і сертифікація. Важливо вибирати БАД від відомих виробників зі стабільним репутацією на ринку. Також слід звернути увагу на наявність сертифікатів, які підтверджують якість та безпеку продукту. Склад та дозування. Важливо ознайомитися зі складом БАД та переконатися, що він містить необхідну кількість вітамінів та мінералів. Також варто звернути увагу на дозування, щоб не перевищувати рекомендовану дозу. Форма випуску. В залежності від потреб організму, можна вибрати БАД у різних формах випуску - таблетки, капсули, порошки, рідини тощо. Важливо звернути увагу на зручність застосування та швидкість поглинання в організмі. Рекомендації від лікаря. Перед застосуванням будь-яких БАД, варто проконсультуватися з лікарем або дієтологом. Вони можуть порадити відповідну БАД для конкретної потреби організму та допомогти уникнути можливих побічних ефектів. Відгуки користувачів. Перед покупкою варто ознайомитися з відгуками інших користувачів про вибрану БАД. Це допоможе отримати додаткову інформацію про якість продукту та його ефективність.

Номер слайду 21

Шкідливість використання БАД та вітамінів. Використання неперевірених БАД та вітамінів може мати шкідливі наслідки для здоров'я людини. Деякі можливі наслідки включають: Алергічні реакції: Деякі люди можуть мати алергічну реакцію на інгредієнти, які містяться в БАД. Це може призвести до симптомів, таких як свербіж, покриви, набряк та подразнення. Взаємодія зі ліками: Деякі БАД можуть взаємодіяти з ліками, що може знизити їх ефективність або призвести до побічних ефектів. Наприклад, деякі БАД можуть зменшити ефективність антибіотиків або протизастудних препаратів. Надмірне споживання вітамінів: Деякі БАД можуть містити надмірну кількість вітамінів, що може призвести до негативних наслідків, таких як головний біль, запаморочення, нудота та відчуття слабості. Непередбачувані наслідки: Деякі БАД містять інгредієнти, які не були достатньо вивчені на наявність можливих побічних ефектів або взаємодії з іншими препаратами. Це може призвести до непередбачуваних наслідків для здоров'я людини.

Номер слайду 22

Висновок. Переваги. Покращення здоров'я та профілактика захворювань: Деякі БАД та вітаміни можуть покращити функціонування органів та систем організму, збільшити енергію, зміцнити імунну систему та запобігти захворюванням. Допомога в утриманні оптимального рівня вітамінів та мінералів в організмі: БАД та вітаміни можуть допомогти забезпечити організм оптимальною кількістю вітамінів та мінералів, яких не вистачає в їжі. Зручність та доступність: БАД та вітаміни зазвичай доступні без рецепту, і можуть бути куплені в аптеці або в Інтернет-магазині. Недоліки. Ризик перевищення дози: Більшість вітамінів є безпечними в малих дозах, однак у великих дозах можуть бути шкідливими для здоров'я, і споживання надмірної кількості вітамінів може привести до токсичності. Незначна користь: Деякі БАД та вітаміни можуть бути використані з метою покращення здоров'я, але докази на підтримку їх ефективності не завжди є переконливими. Шахрайство та підробка: Ринок БАД та вітамінів часто є неперевіреним, і існує ризик купівлі підроблених або ненадійних продуктів, що може привести до шкоди для здоров'я.

pptx
Додав(-ла)
Pylypenko Viktoria
Додано
11 травня 2023
Переглядів
2882
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку