Біологія 8 клас. Процеси травлення у ротовій порожнині та шлунку.

Про матеріал
Презентація для уроку біології в 8 класі до теми "Процеси травлення в ротовій порожнині та шлунку" створена за підручником авторів Н.Ю. Матяш, Л.І. Остапченко, О.М. Пасічніченко, П.Г. Балан
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Процеси травлення у ротовій порожнині та шлунку. Урок 11

Номер слайду 2

Ротова порожнинав ній оцінюється смак їжі, визначається її придатніть;пережовування (механічна обробка);розщеплення за участі ферментів (хімічна обробка).зубизубияснаяснапіднебінняязик

Номер слайду 3

Язик – рухливий м’язовий орган, на слизовій оболонці якого містяться смакові рецептори. Будова язика: 1 — корінь язика; 2 — піднебінні мигдалини; 3 — сліпий отвір язика; 4 — листоподібні сосочки; 5— сосочки, оточені валом; 6 — грибоподібні сосочки; 7 — спинка язика; 8 — верхівка язика

Номер слайду 4

Функції язика. Визначення смаку. Перемішування їжі. Ковтання. Формування членороздільних звуків мови.

Номер слайду 5

Зуби та механічна обробка їжіЗуби служать для захоплення, відкушування та пережовування їжі.

Номер слайду 6

Будова зуба

Номер слайду 7

Карієс – руйнування твердих тканин зуба

Номер слайду 8

Хімічна обробка їжі в ротовій порожниніСлина бере участь в ферментативному перетравлюванні їжі.Її виробляють привушні (1), підщелепні (2) та під’язикова (3) залози.

Номер слайду 9

Слина{5 DA37 D80-6434-44 D0-A028-1 B22 A696006 F}Вода (близько 98,5%)Ферменти. Муцин. Лізоцим знезаражує мікроорганізми, сприяє загоєнню ран слизової оболонки рота. Травні ферменти амілаза і мальтаза частково розщеплюють складні вуглеводи до більш простих. Муцин зволожує та обволікає їжу, забезпечує краще проковтування харчової грудки.

Номер слайду 10

Процес ковтання

Номер слайду 11

Шлунок – розширений відділ травного каналу. Будова шлунку: 1 - вхідна частина; 2 - склепіння; 3 - тіло; 4 - зовнішня оболонка; 5 - слизова оболонка; 6 - вихідний сфінктер; 7 - вихідна частина; 8 - м'язова оболонка

Номер слайду 12

Склад шлункового соку. Пепсин – фермент, забезпечує початкове розщеплення білків. Ліпаза – фермент, що розщеплює дрібні часточки жирів. Хлоридна кислота – створює оптимальні умови для дії пепсину, знешкоджує хвороботворні та гнильні бактерії, сприяє набряканню білків. Слиз шлункового соку вкриває стінки шлунка і захищає їх від перетравлювання пепсином. У слизовій оболонці шлунка утворюється гормон гастрин, що бере участь у регуляції шлункової секреції, та особливий білок, що забезпечує всмоктування вітаміну В12.

Номер слайду 13

Функції шлунка:накопичення (депонування) їжі;початкове перетравлювання білків;знешкодження бактерій;пересування харчової кашкоподібної маси до тонкого кишечнику.

Номер слайду 14

Висновки: Травний канал починається з ротової порожнини, де відбувається механічна та хімічна обробка їжі. Під час травлення в шлунку білки розщеплюються на простіші сполуки. Цьому сприяють хлоридна кислота і фермент пепсин.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Презентації
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
8 жовтня 2023
Переглядів
399
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку