Язик – рухливий м’язовий орган, на слизовій оболонці якого містяться смакові рецептори. Будова язика: 1 — корінь язика; 2 — піднебінні мигдалини; 3 — сліпий отвір язика; 4 — листоподібні сосочки; 5— сосочки, оточені валом; 6 — грибоподібні сосочки; 7 — спинка язика; 8 — верхівка язика
Слина{5 DA37 D80-6434-44 D0-A028-1 B22 A696006 F}Вода (близько 98,5%)Ферменти. Муцин. Лізоцим знезаражує мікроорганізми, сприяє загоєнню ран слизової оболонки рота. Травні ферменти амілаза і мальтаза частково розщеплюють складні вуглеводи до більш простих. Муцин зволожує та обволікає їжу, забезпечує краще проковтування харчової грудки.
Склад шлункового соку. Пепсин – фермент, забезпечує початкове розщеплення білків. Ліпаза – фермент, що розщеплює дрібні часточки жирів. Хлоридна кислота – створює оптимальні умови для дії пепсину, знешкоджує хвороботворні та гнильні бактерії, сприяє набряканню білків. Слиз шлункового соку вкриває стінки шлунка і захищає їх від перетравлювання пепсином. У слизовій оболонці шлунка утворюється гормон гастрин, що бере участь у регуляції шлункової секреції, та особливий білок, що забезпечує всмоктування вітаміну В12.