Біологія людини:Практична робота"Надання долікарняної допомоги при кровотечах".

Про матеріал
Практична робота в групах. Надання долікарняної допомоги при кровотечах. Основні принципи та завдання першої долікарської допомоги.Види кровотеч (додаються малюнки і завдання для дітей)
Перегляд файлу

Практична робота.

Надання долікарняної допомоги при кровотечах.

1. Основні принципи та завдання першої долікарської допомоги.

Перша долікарська допомога — це комплекс простих термінових дій, спрямованих на збереження здоров'я і життя потерпілого.

При наданні першої долікарської допомоги необхідно:

1) керуватися принципами правильності, доцільності, швидкості, продуманості, рішучості, спокою;

2) дотримуватись послідовності таких дій:

• усунути вплив на організм факторів, що загрожують здоров'ю та життю потерпілого (звільнити від дії електричного струму, винести із зараженої зони чи з приміщення, що горить, погасити палаючий одяг, дістати з води);

• оцінити стан потерпілого, визначити характер і тяжкість травми, що становить найбільшу загрозу життю потерпілого, і послідовність заходів щодо його рятування;

• виконати необхідні дії щодо рятування потерпілого в порядку терміновості (забезпечити прохідність дихальних шляхів, провести штучне дихання, зовнішній масаж серця, зупинити кровотечу, іммобілізувати місце перелому, накласти пов'язку тощо);

• викликати швидку медичну допомогу чи лікаря або вжити заходів для транспортування потерпілого в найближчу медичну установу;

• підтримувати основні життєві функції потерпілого до прибуття медичного працівника, пам'ятаючи, що зробити висновок про смерть потерпілого має право лише лікар.

                                           КРОВОТЕЧІ:

Капілярна: Кровотечу необхідно якнайшвидше зупинити. Капілярна кровотеча добре зупиняється стисною пов'язкою, перед чим шкіру навколо рани обробляють розчином йоду або спирту

Результат пошуку зображень за запитом "артеріальна кровотеча артеріальна кровотеча артеріальна кровотеча"                                image006.jpg

 

 

 

Венозна: Венозну кровотечу  зупинити важче. Але іноді досить підняти кінцівку, максимально зігнути її в суглобі, обробити шкіру навколо рани розчином йоду, спиртом, горілкою, одеколоном, накласти стислу пов'язку і забинтувати.

image004.jpg

Артеріальна: Для тимчасової зупинки артеріальної кровотечі здійснюють притискування артерії до кістки вище від місця поранення. Притискування здійснюють, як правило, у тих місцях, де артерія знаходиться неглибоко, декількома пальцями однієї чи обох рук, а іноді навіть кулаком. Найдавнішим методом тимчасової зупинки артеріальної кровотечі з поранених кінцівок (рук чи ніг) є накладення гумового джгута (трубки). Тривалість використання джгутової пов'язки обмежується двома годинами, а взимку — однією годиною, інакше кінцівка мертвіє. Якщо протягом цього часу немає можливості забезпечити додаткову допомогу, то через 1,5—2 години джгут на кілька хвилин відпускають (до почервоніння шкіри), кровотечу при цьому зменшують іншими методами (наприклад, тампоном), а потім знову затягують джгут, трохи відступивши від попереднього місця його накладання.

                                          imageюs.jpg

 

                                                           Хід роботи:

 

Мета : засвоїти практичні методи надання першої допомоги потерпілим.

          (учні працюють в малих групах, кожна група  має роздатковий матеріал)

 

1 група:

1.У травмованої людини відкритий перелом кісток нижньої кінцівки. Кров б’є фонтаном. Надайте першу долікарську допомогу потерпілому.

2.Кисню і поживних речовин в артеріальній крові більше ніж у венозній. Чому ж кров у донорів беруть  з вен, а не з артерій?

2 група:

1.Пошкоджені судини закупорюються тромбом, який утворюється завдяки зсіданню крові. Встановіть кровотечу та надайте першу допомогу потерпілому.

2.Підрахуйте скільки літрів крові перекачує серце людини за годину, за добу,якщо воно скорочується в середньому 70 ударів за хвилину,викидаючи при цьому під час кожного скорочення 150мл. крові.

3 група:

1.Під час сильного удару відбулося пошкодження кісток верхньої кінцівки,розірвані тканини, з яких кров витікала швидким потоком. Встановіть вид кровотечі і надайте першу допомогу.

2. У хворого було виявлено порушення при зсідання крові. Всі білки, які мають бути присутні в крові для зсідання наявні. Що може зумовити порушення зсідання крові?

Висновок:

 

 

 

docx
Додано
23 січня 2019
Переглядів
917
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку