Блок навчальної інформації "Географічний простір України"

Про матеріал

Блок навчальної інформації "Географічний простір України" розроблений за Комбінованою системою Миколи Петровича Гузика. Блок за підручником "Географія. 8 клас", автори Бойко В.М., Дітчук І.Л., Заставецька Л.Б., видавництво "Абетка", 2016 рік.

Перегляд файлу

 Географічний простір України

Питання до опрацювання.

  1. Політична карта світу. Державний лад в Україні.
  2. Географічне положення України.
  3. Державна територія і кордони.
  4. Формування території України.
  5. Міжнародна система відліку часу.

 

 

  1. Політична карта світу — це географічна карта, на якій відображено всі країни світу, їх кордони і столиці.
  2. Елементи політичної карти:

 країни,

 держави (визнані, частково визнані, невизнані),

 залежні країни,

 окуповані території.

  1. Держава — це незалежна країна , яка самостійно здійснює свою внутрішню і зовнішню політику. В світі 194 держави.
  2. Країна — територія з визначеними кордонами, заселена певним народом, яка може мати державний суверенітет або бути залежною.
  3. Державний лад країни — це спосіб організації політичної влади на її території.
  4. За формою правління країни світу поділяються на:

республіки

монархії

  1. Республіка — така форма правління, при якій верховні органи влади обираються народом. Главою держави є вибірний президент.
  2. Республіки можуть бути президентськими (США, Мексика), парламентськими (ФРН, Італія, Індія, Австрія) та змішаними (Україна, Польща, Франція).
  3. Монархія — така форма правління, при якій державна влад цілком або частково знаходиться в руках монарха (короля, князя, шаха, еміра, імператора), який успадковує її.
  4. Монархії розрізняють: абсолютні (Бруней, Катар, Оман), теократичні (Ватикан), обмежені (конституційні, парламентські).
  5.     Розрізняють дві форми державного устрою — унітарну та федеративну;

 унітарні — на всій території функціонують єдині закони і органи влади;

 федеративні — мають у своєму складі відносно самостійні утворення.

  1.     За формою правління Україна є парламентсько-президентською республікою, а за формою державного устрою — унітарною.
  2.     Україна складається з 27 регіонів: 24 областей, автономної республіки Крим і двох міст зі спеціальним статусом Київ і Севастополь. Крим є тимчасово окупованою територією.

 

  1.     Фізико-географічне положення України. Україна розташована у центрально-східній частині Європи; в межах Східноєвропейської рівнини і Карпатських та Кримських гір; в помірно-континентальній області помірного поясу, в межах мішаних і широколистих лісів, лісостепу і степу; на півдні має вихід до Чорного та Азовського морів, берегова лінія сильно порізана; зручне положення для проживання населення та ведення господарства.

 

  1.     Економіко-географічне положення — це розташування країни щодо інших країн, міжнародних організацій, міжнародних транспортних шляхів, ринків сировини з можливостями економічного впливу на неї.
  2.     На сході Україна межує з Євразійським економічним співтовариством (основою є Росія), а на заході з Європейським Союзом. У 2014 р підписана Угода про асоціацією між Україною та ЄС (почала діяти з 1 січня 2016 р). Західні сусіди Польща, Угорщина, Словаччина, Румунія входять до ЄС. Через територію України проходять магістральні нафтопроводи і газопроводи з Росії в Європу, залізниці, автомагістралі, повітряні шляхи, лінії електропередач, оптоволоконний зв'язок. На узбережжі Чорного моря порти Чорноморськ, Одеса, Южне, Миколаїв. Через протоки Босфор і Дарданелли має вихід до Світового океану, річкою Дунай здійснюються торгівельні зв'язки з країнами Європи.

 

  1.     Політико-географічне положення — це розташування щодо сусідніх країн з їх зовнішньополітичними інтересами, щодо військово-політичних блоків, союзів; осередків напруженості, воєнних дій.

 Геополітика — це наука про поєднання географічних та інших чинників, які  впливають на місце країни в світі та її розвиток.

 

 

Державна територія

  1.     Державна територія України є недоторканою, а її межі визначаються кордоном. Площа країни 630,7 тис км² (1 місце в Європі, 44 — у світі). Протяжність з півночі на південь 893 км, а з заходу на схід 1316 км. Довжина морського кордону 1355 км, а сухопутного — 6993 км
  2.     Державна територія охоплює: суходіл, внутрішні води, територіальні води, надра суходолу і шельфу, що належить країні, повітряний простір, умовні території.

 

3.19. Україна межує із сімома державами: Росією, Білоруссю, Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією та Молдовою.

3.20.          Крайні точки України:

  на заході — с.Соломонове Закарпатської області;

  на сході — с.Рання Зоря Луганської області;

  на півночі — урочище Петрівське біля с.Грем'яч Чернігівської області;

  на півдні — мис Сарич АРКрим (на не окупованій території — о.Зміїний).

3.21.        Географічний центр території України:

смт Добровеличківка Кіровоградської області (за координатами);

с.Мар'янівка Шполянського району Черкаської області (врахування конфігурації території).

 

  1.     Формування території України:
  • 1917 р. - проголошення УНР (Київ)
  • 1918 р. - проголошення ЗУНР (Львів)
  • 1922 р. - східна частина України входить до складу СРСР
  • 1939 р. - до УРСР приєднують її західні землі
  • 1940 р. - до України приєднують Північну Буковину та Південну Бессарабію
  • 1945 р. - приєднання Закарпаття
  • 1954 р. - Верховна Рада СРСР передає УРСР Кримську область (приєднавши українські території до РФСР).

 

  1.     Адміністративно-територіальним устроєм України передбачено поділ на Автономну Республіку Крим, 24 області, міста Київ і Севастополь (міста зі спеціальним статусом); одиницями нижчих рівнів є райони, міста, райони в містах, селища, села.

 

 

  1.     Місцевий час — це дійсний сонячний час на певному меридіані, тобто всі точки, розташовані на одному меридіані, мають однакове положення відносно Сонця.
  2.     Місцевий час між точками на меридіанах, що розташовані на відстані 1° один від одного, відрізняється на 4 хвилини. Час буде більшим на меридіані, що розташований східніше.
  3.     Годинні пояси — це 24 смуги, на які поділена земна поверхня для поясного відліку часу.
  4.     Україна розташована в I, II, III годинних поясах, 95% території розташоване в  2-му годинному поясі, поясний час називається київським.
  5.     Поясний час — це час одного поясу, що відповідає місцевому часу серединного меридіана.
  6.     Відлік починається від 0-го, серединним меридіаном якого є Грінвіцький меридіан до 23-го на схід у напрямку обертання Землі. Грінвіцький час називається всесвітнім.
  7.     Літній час — це система відліку часу на 1 годину уперед відносно поясного часу, прийнятого в даній країні.
doc
Додано
23 жовтня 2018
Переглядів
795
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку