Брокарівська вишивка

Про матеріал
Історія народної вишивки в Україні сягає своїми коріннями у глибину віків. Вона має багато стародавніх технік, але є одна техніка яка була започаткована на середини XIX ст. – хрестик, або брокарівська вишивка. Тож дізнаємося що таке Брокорівська вишивка
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Аббасова Аліна Ельдарівна Брокарівська вишивка

Номер слайду 2

зміст. Вступ. Революція від французів. Вишивка народжує новий стиль. Основні риси брокарівської вишивки. Сучасність та спадщина. ЗАГОЛОВОК ПРЕЗЕНТАЦИИ12 вересня 20242

Номер слайду 3

ВступІсторія народної вишивки в Україні сягає своїми коріннями у глибину віків. Вона має багато стародавніх технік, але є одна техніка яка була започаткована на середини XIX ст. – хрестик, або брокарівська вишивка. Брокарівська вишивка12 вересня 20243

Номер слайду 4

Революція від французів. Спочатку техніка хрестикової вишивки набула популярності в містах та панських маєтках, куди потрапляли європейські модні журнали та книги. Ці видання пропонували орнаменти, створені професійними художниками, і вони виглядали лише віддалено схожими на народні мотиви. В основному це були натуралістичні зображення квітів, тварин і людей, які використовувались для оздоблення меблів та текстилю.

Номер слайду 5

Революція від французів. У селах нова техніка стала популярною завдяки французькій фірмі "Брокаръ и Ко". Підприємець Генріх Брокар та його дружина Шарлотта вигадали ефективну рекламу для своєї продукції. Їхнє мило коштувало лише 1 копійку, і разом із ним покупці отримували буклет із назвою фірми, хрестиковими орнаментами всередині та з інструкцією. Завдяки цій стратегії "Брокаръ и Ко" швидко завоювали популярність на всій території Центральної та Південної України. І саме тоді виникла назва "брокарівська вишивка".

Номер слайду 6

Вишивка народжує новий стиль. Брокарівська вишивка дозволяла швидко заповнювати великі площі полотна і не вимагала високого рівня вишивальної майстерності. Завдяки яскравим кольорам і поєднанню червоного та чорного, вона швидко витіснила традиційні техніки та регіональні відмінності. Раніше можна було визначити регіон за орнаментом, але тепер вишиванки Київщини, Чернігівщини, Полтавщини та Одещини майже не відрізнялись.

Номер слайду 7

Вишивка народжує новий стиль. Молодь найбільше відчула вплив нових модних тенденцій. Як старші покоління продовжували вишивати традиційні орнаменти, молодь обиравши хрестикову вишивку, намагалася підкреслити свою індивідуальність та обізнаність у новій техніці. Так виникли унікальні композиції для вишивок жіночих сорочок та комірців чоловічих. Кожен регіон додавав свій колорит, і в результаті брокарівська вишивка стала частиною національної культури, адаптованою до нових модних тенденцій.

Номер слайду 8

Основні риси брокарівської вишивки. Дослідники народного прикладного мистецтва не випадково звернули увагу на численні народні вишивки, виконані в брокарскому стилі. На самому початку свого існування «мильні» вишивки були дійсно примітивними, нічого не виражаючими. Але через десятиліття вишивки в цьому стилі перетворилися на гармонійні стилізовані рослинні та геометричні візерунки, вишиті дуже якісно і зі смаком.

Номер слайду 9

Сучасність та спадщинаІ сьогодні вишивка хрестиком залишається актуальною. Сучасні дизайнери використовують її, щоб надати своїм виробам національний колорит. Яскраві кольори і вишуканий орнамент брокарівської вишивки і досі залишаються в тренді.

Номер слайду 10

Сучасність та спадщина. Брокарівська вишивка — це не тільки техніка вишивання, але й частина історії та культурного розвитку України. Зовнішні впливи були не лише прийняті, а й вдало вплетені в місцеві традиції, створюючи унікальний стиль. Ця вишивка — своєрідний переказ емоцій та історії, який і донині залишається живим у серцях та на одязі українців.

Номер слайду 11

Дякую за увагу!Аббасова Аліна| Abbasova.alina22@gmail.com. Брокарівська вишивка12 вересня 202411

pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Інкл
Додано
12 вересня
Переглядів
13
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку