Будова і функції опорно-рухової системи

Про матеріал
Сформувати в учнів знання про будову і функції опорно-рухової системи; охарактеризувати кісткову й хрящову тканини;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Опорно-рухова. Система людини

Номер слайду 2

Це цікаво: У дитини близько 270 кісток, а у дорослого їх 206. це пояснюється тим, що з роками деякі кістки зростаються в одну. Після 40 років людина починає “рости вниз”. Кожні 10 років ріст зменшується на 1 см. За рахунок висихання хрящів у суглобах і хребті. Повітряний гімнаст Валентин Дикуль внаслідок падіння з висоти зламав хребет. Кілька років він пролежав у ліжку паралізованим. Згодом розробив власну гімнастику, завдяки якій не тільки зміг рухатись, але й повернувся до цирку силовим акробатом. Ним створений Центр реабілітації, де до активного життя повертаються інваліди з подібними травмами.

Номер слайду 3

Опора та рух. Пасивна частина. Активна частина. Скелет. М'язи

Номер слайду 4

Скелет – сукупністьтвердих тканин в організмі, що слугують опорою тіла або окремих його частин та захищає від механічних пошкоджень. Кістка – орган, основний елемент скелета хребетних.

Номер слайду 5

М’язи – сукупність скоротливих органів руху тварин і людини, що забезпечують переміщення тіла та його частин в просторі. М’яз – складова частина м’язової системи, що забезпечує виконання механічної роботи.

Номер слайду 6

Функції скелету. Опорнаскелет забезпечує опору всій масі тіла організму. Руховаскелет забезпечує разом з м’язами рух тіла. Захиснаскелет захищає внутрішні органи, утворюючи порожнини тіла. Формоутворюючаскелет визначає і зберігає форму тіла. Кровотворначервоний кістковий мозок – джерело клітин крові. Обміннакістки – джерело Ca, Р, та інших мінеральних речовин.

Номер слайду 7

Функції м’язової системи. Рухова м’язи забезпечують переміщення тіла та його частин в просторі. Захиснам’язи утворюють порожнини тіла для захисту внутрішніх органів. Формоутворюючам’язи визначають форму і розміри тіла. Запасаючам’язи – місце, де запасається глікоген. Енергетична м’язи перетворюють хімічну енергію в механічну та теплову.

Номер слайду 8

хрящова кісткова Основу скелета людини складають тканини:

Номер слайду 9

Кістки скелета утворені:

Номер слайду 10

Анатомічна будова кістки Тіло трубчастої кістки складається з щільної – компактної речовини, а головка – з губчастої, утвореної перетинками (пластинками), розташова-ними у взаємоперпендикулярних напрямках.

Номер слайду 11

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Типи кісток. Особливості будови. Приклади. Трубчастікістки. Порожнисті всередині, містять компактну (всередині кісток) і губчасту (на кінцях кісток) речовину. У порожнині трубчастих кісток розташований жовтий кістковий мозок. Плечова, променева,стегнова, гомілкова

Номер слайду 12

Ріст кістки у товщину. Зовні кістка вкрита окістям – тонкою сполучнотканинною оболонкою, що містить багато судин і нервів. Її внутрішній шар складається з клітин, які ростуть, розмножуються і забезпечують ріст кістки в товщину, а також загоєння її при переломах. Живлення кістки відбувається завдяки кровоносним судинам.

Номер слайду 13

Червоний кістковий мозок — містить стовбурові клітини, попередники клітин крові й лімфоцитів.

Номер слайду 14

Жовтий кістковий мозок — представлений в основному жировою тканиною.

Номер слайду 15

Хімічний склад кістки. Кістки містять 50% води, 25% органічних речовин (15% білків та 10% жирів) і 22% мінеральних речовин. Із мінеральних речовин найбільшу кількість становлять сполуки кальцію та фосфору. Основною органічною речовиною кістки є колаген (осеїн), який має добре виражені еластичні властивості й надає кісткам пружності. Кістки такі міцні, що можуть витримати 1500 кг, наприклад стегнова кістка.

Номер слайду 16

Хімічний склад кістки* Якщо кістку покласти на добу у 10% розчин соляної кислоти, то мінеральні речовини в ній розчиняться. Кістка стане гнучкою та пружною і її можна зав’язати у вузол.* Якщо кістку прожарити на вогні, то вода з неї випарується, органічні речовини згорять і кістка стане крихкою. Отже, органічні речовини надають кісткам пружності і гнучкості, а неорганічні – твердості і міцності.

Номер слайду 17

Скелет людини

Номер слайду 18

Скелет людини

Номер слайду 19

Домашнє завданнявивчити відповідний матеріал з підручника.

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
11 лютого 2020
Переглядів
3569
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку