Будова серця. Серцево-судинні захворювання.

Про матеріал
На цьому уроці ви можете систематизувати, узагальнити і проконтролювати ступінь засвоєння знань по темі « Органи кровообігу: серце і судини». Продовжити формування умінь і навичок застосовувати здобуті знання для узагальнення вивченого матеріалу, правильно формувати монологічні відповіді на поставлені запитання, порівнювати, ; продовжити формування навичок роботи з схемами, таблицями; - розвивати уміння порівнювати біологічні процеси та механізми в живому організмі, уміння логічно мислити та робити висновки та узагальнення - виховувати свідоме і дбайливе ставлення до свого здоров’я.
Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова серця . Серцево-судинні хвороби.

Номер слайду 2

Серце Данко

Номер слайду 3

Серце Прометея

Номер слайду 4

Серце матері

Номер слайду 5

Серце Ісуса Христа

Номер слайду 6

Серце символ кохання

Номер слайду 7

БІОЛОГІЧНА РОЗМИНКА Кров відноситься до сполучної тканини ? ТАК

Номер слайду 8

НІ, 4-6Л. Об’єм крові у дорослої людини становить 2-3 л

Номер слайду 9

ТАК Еритроцити – це без’ядерні клітини

Номер слайду 10

ТАК Еритроцити виконують дихальну функцію

Номер слайду 11

НІ Переливання крові між людьми з її різними групами обов’язково закінчується смертю реципієнта

Номер слайду 12

ТАК Формені елементи крові утворюються у червоному кістковому мозку

Номер слайду 13

ТАК Лейкоцити виконують захисну функцію

Номер слайду 14

ТАК Кількість води в крові сягає 90 %

Номер слайду 15

НІ До складу крові не входять органічні речовини

Номер слайду 16

ТАК Тромбоцити беруть участь у зсіданні крові

Номер слайду 17

ТАК Імунітет – це здатність організму захиститись від генетично-сторонніх тіл

Номер слайду 18

НІ, ІЛЛЯ МЕЧНИКОВ Теорію імунітету розробив Іван Павлов

Номер слайду 19

СТУКІТ СЕРЦЯ

Номер слайду 20

СЕРЦЕ - порожнистий мязовий орган, що розділений на чотири камери, розташований в лівій частині грудної клітини

Номер слайду 21

СТІНКА СЕРЦЯ СКЛАДАЄТЬСЯ З ТРЬОХ ШАРІВ: Зовнішній сполучнотканинний (Епікард) Середній м'язовий (Міокард) Внутрішній епітеліальний (Ендокард)

Номер слайду 22

СТІНКА СЕРЦЯ

Номер слайду 23

СЕРЦЕ ЗНАХОДИТЬСЯ В НАВКОЛОСЕРЦЕВІЙ СУМЦІ - ПЕРИКАРДІ Перикард виділяє рідину, що послаблює тертя серця

Номер слайду 24

БУДОВА СЕРЦЯ Праве передсердя Правий шлуночок Ліве передсердя Лівий шлуночок Перегородка

Номер слайду 25

КЛАПАНИ СЕРЦЯ Стулкові клапани Півмісяцеві клапани

Номер слайду 26

Номер слайду 27

ПАРАДОКСАЛЬНА РОЗПОВІДЬ Спираючись на свої знання вам необхідно виділити парадоксальні моменти та довести, у чому полягає їх хибність. «Серце людини знаходиться в центрі грудної порожнини. Воно є м’язовим органом і складається з двох оболонок. Це зовнішня сумка епікард і м’язова частина серця – міокард. Серце омивається рідиною, через яку надходять поживні речовини і виводяться продукти обміну. Серце має подібну будову з плазунами і є трикамерним. Розміщення передсердь з боків від шлуночка дає змогу розділяти артеріальну кров від венозної. Ще між передсердями і шлуночками є півмісяцеві клапани, які беруть участь в русі крові. Для серця характерна збудливість і провідність. Ці властивості забезпечують скорочення серця. Поза організмом його життєдіяльність неможлива.»

Номер слайду 28

Номер слайду 29

ЗАДАЧА Відомо, що серце людини скорочується в середньому 70 раз за 1 хв., при кожному скороченні виштовхується близько 50 мл. крові. Який об’єм крові перекачує ваше серце за 6 уроків?

Номер слайду 30

СЕРЦЕВИЙ ЦИКЛ

Номер слайду 31

2. Скорочення (систола) шлуночків Триває близько 0.3 с. Передсердя розслаблені, стулкові клапани закриті, півмісяцеві клапани відкриті. Кров з шлуночків надходить у легеневу артерію і аорту. 3. Пауза. Розслаблення передсердь і шлуночків (діастола) Триває близько 0.4 с. Стулчасті клапани відкриті, півмісяцеві закриті. Кров з вен потрапляє в передсердя і частково стікає в шлуночки. Оптимальний режим роботи серця: передсердя працюють 0.1 с і відпочивають 0.7 с, а шлуночки працюють 0.3 с і відпочивають 0.5 с. 1. Скорочення (систола) передсердь Триває близько 0.1 с. Шлуночки розслаблені, стулкові клапани відкриті, півмісяцеві - закриті. Кров з передсердь надходить у шлуночки. СЕРЦЕВИЙ ЦИКЛ

Номер слайду 32

РОБОТА СЕРЦЯ СЕРЦЕВИЙ ЦИКЛ Фази серцевого цикла Рух крові Тривалість Скорочення (систола) передсердь З передсердь у шлуночки 0,1 сек Скорочення (систола) шлуночків З шлуночків в артерію, аорту 0,3 сек Розслаблення (діастола)передсердь та шлуночків З вен в передсердя та шлуночки 0,4 сек

Номер слайду 33

РОБОТА СЕРЦЯ

Номер слайду 34

ВПРАВА « ЛОВИ ПОМИЛКУ » Центральним органом кровоносної системи людини є серце, яке розташоване в правій половині грудини. Маса серця незначна – 400 - 500 г. Стінка серця складається з трьох шарів: зовнішнього (міокард), середнього (ендокард) та внутрішнього (епікард). Серце у людини, як і у всіх ссавців, чотирикамерне (два передсердя і два шлуночка) праве передсердя і правий шлуночок утворюють праву, або артеріальну половину серця, а ліве передсердя і лівий шлуночок-венозну половину. Важливими для роботи серця є клапани (два стулкові і один пів місяцевий), які перешкоджають зворотному плину крові.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

ІНФАРКТ МІОКАРДА Інсульт

Номер слайду 38

ПОРОК СЕРЦЯ

Номер слайду 39

АТЕРОСКЛЕРОЗ

Номер слайду 40

ВАРИКОЗНЕ РОЗШИРЕННЯ ВЕН

Номер слайду 41

КАРДІОГРАМА СЕРЦЯ

Номер слайду 42

Заповіді довгожителя. 1. Раціональне харчування 2. Не курити 3. Не вживати алкоголь 4. Спати не менше 7 годин на добу 5. Рухливий спосіб життя 6. Більше позитивних емоцій 7. Більше часу проводити на свіжому повітрі

Номер слайду 43

РЕЦЕПТ ДОВГОЛІТТЯ  Взяти продукти, що містять ненасичені кислоти (рибу, рослинну олію)  Додати продукти, багаті на білки (квасоля, боби. м’ясо птиці, молочні продукти), отриману масу не солити!  Додати житнього хліба, рису, гречаної крупи, картоплі, меду та мілко нарізані яблука, буряк і моркву (в однакових пропорціях), все добре перемішати.  Готову масу можна заправити родзинками та горіхами.

Номер слайду 44

СТУКІТ СЕРЦЯ

Номер слайду 45

ЦІКАВО ЗНАТИ … За добу серце робить 100 тис. ударів, за рік - майже 40 млн. ударів.       Серце щодня витрачає багато енергії, яка могла бути достатньою для підняття вантажу в 900 кг на висоту 14 м.       Протягом життя людини серце викидає в аорту стільки крові, що нею можна було б заповнити канал довжиною 5 км, по якому пройшов би великий теплохід.       За 50 років життя серце робить роботу, рівну роботі з підйому вантажу в 18 тис. тонн на висоту 227 км.

zip
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
19 лютого 2019
Переглядів
1963
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку