Будова слова. Орфографія

Про матеріал
Завдання для учнів 5 класу для систематизації знань учнів з теми "Будова слова. Орфографія"
Перегляд файлу

5 клас

Будова слова. Орфографія

 

 

Завдання 1. Відредагуйте текст, вставте пропущені букви. Знайдіть слова з префіксами й позначте їх.

 

Історія виникнення нашої мови сягає дал..ких докняжих часів. У період  держави Київської Русі наше слово сягнуло державного рівня. Його ві..крили для себе не лише наші найбли..чі сусіди, а й жителі найвід..аленіших з..мель. Збагачувалося іншими мовами й збагачувало їх. Його ро..витку не могли зашкодити ні чвари, ні князівські міжусобиці.

 

 

 

Завдання 2. Запишіть текст, вставляючи у слова пропущені букви. Виділені слова розберіть за будовою.

 

Хмари складаються з дуже дрібних частинок води або кристалів льоду, що плавают.. у повітрі. Коли вони збільшуют..ся, з хмари в..падає дощ.. або сніг. Л..одові кр..стали ро..туть внаслідок властивості пр..тягати до себе вологу. Кристали зростають, краплі перетворюют..ся у хмари, і поч..наєт..ся снігопад.

 

 

 

Завдання 3. Запишіть текст. Поставте пропущені букви та розділові знаки, поясніть їх. Розберіть за будовою виділені слова.

 

Надворі була весна. Кріз.. ши..ки вікон світило сонце зазирали рясні віти жовтої акації. Духм..яні пахощі цвіту вривалися крізь ро..чинене вікно до хати. Вони сповнювали її свіжіст..ю тихим леготом вітру дзвінким щебетан..ям пташок..

 

 

Завдання 4. Виписати складні слова, розібрати їх за будовою. Виконати пунктуаційний аналіз тексту.

 

Недаремно грудень звуть студень. Заснули ставок та озеро. У річках сховалися й сплять великі риби соми щуки лящі судаки. Глибоко на дно водойм опустилися товстолобик красноперка окунь в’юн. Мороз міцно кує кригу на ріках ставках та озерах. Замерзла земля. Тріпоче останнє листя в чорному гіллі дерев. Вітер жене й жене з півночі холодні снігові хмари.

 

 

docx
Додано
31 травня 2020
Переглядів
1061
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку