Складні слова. Коми між однорідними членами речення, у складному реченні. Пряма мова. Звертання. (повторення вивченого)

Про матеріал
Вправи на закріплення з теми "Складні слова. Коми між однорідними членами речення, у складному реченні. Пряма мова. Звертання." для учнів 5 класу
Перегляд файлу

 

5 клас

Повторення вивченого

 

Складні слова. Коми між однорідними членами речення, у складному реченні. Пряма мова. Звертання.

 

Найгірші вороги

 

Стояла велика діброва. Були там і дуби широко(чолі) і липи запашні і тремтячі осики й інші дерева. (С, з)краю стояла біло(цвітна) черемшина й червона калина.

Стояла діброва пишалася купалася в промінні сонця.

Аж ось одного дня пр..йшли люди, а з ними вози. На возах лежали сокири. Вони були без топорищ, але нові блискучі страшні. Смерть погибель наша пр..йшла загомоніли дерева. Та озвався старий дуб Ні братове не турбуйтеся. Не пр..йшов ще наш кінець. Сокири гострі, але вони нічого не вдіють із нами. А от як пр..йдуть їм на поміч наші топорища, отоді загибель наша буде.

 

М’який знак, апостроф, велика літера. Іншомовні слова. Узагальнююче слово при однорідних членах речення.

 

Тризуб – національний символ України

 

Під час розкопок на території (У,у)країни часто знаходять тризуб. У часи (В,в)олодимира (В,в)еликого він з’являється на монетах (Р,р)усі й стає князівським знаком.

Яке ж значення вкладалося в тризуб? Єдиної відповіді на це питання історики не дають. Одні вважають, що тризуб уособлював три стихії: повітря, воду, землю. Інші переконані: тризуб – це обожнене рибальське знаряддя або стилізоване зображення сокола. А вчені сходяться в головному: тризуб символізує владу.

У листопаді 1917 року тризуб з’являється на печатках (У,у)країнської (Д,д)державної (Р,р)республіки. А потім зникає аж до нашого часу.

 

Частини мови. Іменники-назви істот і неістот, загальні й власні назви.

 

Дитинство поета

 

1814 року темної ночі, перед світом у селі Моринцях, на Звенигородщині, у хаті Григорія Шевченка, кріпака пана Енгельгарда, блиснув у вікні єдиний на все село вогник. Народилася нова панові кріпацька душа, а Україні – її великий співець Тарас Шевченко.

 

 

docx
Додано
31 травня 2020
Переглядів
814
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку