Будова спинного мозоку

Про матеріал
І.П.Павлова – 1 653 г Д.І.Менделєєва – 1 571 г Байрона (англ. поет )– 1 807 г І.Шиллера (нім. поет, філософ) – 1 785 г. Найважчий мозок – 2 900 г - був виявлений в індивіда, який прожив усього 3 р. Мозок його у функціональному відношенні був неповноцінним. Головний мозок унікальний механізм, він регулює гомеостаз, отримує інформацію з навколишнього світу, переробляє її та приймає рішення, відповідає за розумову діяльність людини. На думку вчених, мозок може зберігати до 15 трильйонів різних даних. Мозок зростає до 15 років і найінтенсивніше працює у людини віком від 15 до 25 років. До 45 років робота мозку залишається незмінною, а потім починає слабшати. Мозок містить три чверті нервових клітин всього людського організму. Його початковий капітал - 14 мільярдів нейронів (якщо їх розташувати в ряд, то утворюється ланцюг завдовжки 1000 км) – поступово виснажується і становить 10 мільярдів до старості (понад 700 км).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛАСКАВО ПРОСИМО У МОЗОК НА ЕКСКУРСІЮ

Номер слайду 2

ГОЛОВНЕ ПИТАННЯ ДЕ ЗНАХОДИТЬСЯ І ЯКУ МАЄ БУДОВУ ?

Номер слайду 3

ЧИ ВІРНЕ ТВЕРДЖЕННЯ «ЧИМ БІЛЬШЕ МОЗОК, ТИМ РОЗУМНІШЕ ЙОГО ЩАСЛИВИЙ ВОЛОДАР»? І.П.ПАВЛОВА – 1 653 Г Д.І.МЕНДЕЛЄЄВА – 1 571 Г БАЙРОНА (АНГЛ. ПОЕТ )– 1 807 Г І.ШИЛЛЕРА (НІМ. ПОЕТ, ФІЛОСОФ) – 1 785 Г. НАЙВАЖЧИЙ МОЗОК – 2 900 Г - БУВ ВИЯВЛЕНИЙ В ІНДИВІДА, ЯКИЙ ПРОЖИВ УСЬОГО 3 Р. МОЗОК ЙОГО У ФУНКЦІОНАЛЬНОМУ ВІДНОШЕННІ БУВ НЕПОВНОЦІННИМ.

Номер слайду 4

ГОЛОВНИЙ МОЗОК ЛЮДИНИ ЗАЙМАЄ ВСЮ ПОРОЖНИНУ ЧЕРЕПА, КІСТКИ ЯКОГО ЗАХИЩАЮТЬ МАСУ МОЗКУ ВІД ЗОВНІШНІХ МЕХАНІЧНИХ ПОШКОДЖЕНЬ. У ПРОЦЕСІ РОСТУ Й РОЗВИТКУ ГОЛОВНИЙ МОЗОК НАБУВАЄ ФОРМИ ЧЕРЕПА.

Номер слайду 5

Мозок схожий на комп’ютер – приймає інформацію про звуки, запахи, зображення, розпізнає і запам’ятовує її. Людина використовує тільки малу частину своєї пам’яті (5-10%), до того ж багато і часто забуває.

Номер слайду 6

ГОЛОВНИЙ МОЗОК унікальний механізм, він регулює гомеостаз, отримує інформацію з навколишнього світу, переробляє її та приймає рішення, відповідає за розумову діяльність людини. На думку вчених, мозок може зберігати до 15 трильйонів різних даних. Мозок зростає до 15 років і найінтенсивніше працює у людини віком від 15 до 25 років. До 45 років робота мозку залишається незмінною, а потім починає слабшати. Мозок містить три чверті нервових клітин всього людського організму. Його початковий капітал - 14 мільярдів нейронів (якщо їх розташувати в ряд, то утворюється ланцюг завдовжки 1000 км) – поступово виснажується і становить 10 мільярдів до старості (понад 700 км).

Номер слайду 7

Номер слайду 8

БУДОВА ГОЛОВНОГО МОЗКУ БІЛА РЕЧОВИНА – ЦЕ СКУПЧЕННЯ ДЕНДРИТІВ ТА АКСОНІВ, А СІРА – ЦЕ СКУПЧЕННЯ ТІЛ НЕЙРОНІВ. СІРА ВКРИВАЄ МОЗОК ЗОВНІ У ВИГЛЯДІ КОРИ ТА НЕВЕЛИКІ ЧАСТИНИ СІРОЇ ЗАНУРЕНІ В ТОВЩІ БІЛОЇ У ВИГЛЯДІ МОЗКОВИХ ЯДЕР І НАЗИВАЮТЬСЯ ПІДКІРКОЮ. Сіра речовина ззовні, біла речовина всередині. Усередині головного мозку містяться чотири шлуночки, заповнені рідиною, яка сполучається з рідиною спинного мозку.

Номер слайду 9

БУДОВА ГОЛОВНОГО МОЗКУ ЗА АНАТОМІЧНИМИ ДАНИМИ ГОЛОВНИЙ МОЗОК ПОДІЛЯЮТЬ НА 5 ВІДДІЛІВ: - ВЕЛИКИЙ; - ПРОМІЖНИЙ; - СЕРЕДНІЙ; - ЗАДНІЙ; - ДОВГАСТИЙ. ЗА ФУНКЦІОНАЛЬНИМИ ДАНИМИ ЙОГО ПОДІЛЯЮТЬ НА СТОВБУР МОЗКУ, МОЗОЧОК, ВЕЛИКІ ПІВКУЛІ.

Номер слайду 10

ДОВГАСТИЙ ТА МІСТ Регуляция: Дихання, Травлення, слиновиділення, жування, ковтання Серцево-судинної системи Захисні рефлекси: Чхання, моргання, кашель, блювання

Номер слайду 11

МОЗОЧОК КООРДИНАЦІЯ РУХІВ ЗБЕРЕЖЕННЯ ПОЛОЖЕННЯ ТІЛА У ПРОСТОРІ РЕГУЛЯЦІЯ М’ЯЗОВОГО ТОНУСА І РІВНОВАГИ

Номер слайду 12

СЕРЕДНІЙ МОЗОК КООРДИНАЦІЯ РУХІВ РЕГУЛЯЦІЯ ТОНУСУ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ МІСТИТЬ ЦЕНТРИ ЗОРУ, СЛУХУ Середній мозок

Номер слайду 13

ПРОМІЖНИЙ МОЗОК ОБМІН РЕЧОВИН ТА ЕНЕРГІЇ ЗБІР ТА ОЦІНКА ІНФОРМАЦІЇ, ЩО НАДХОДИТЬ ВІД ОРГАНІВ ЧУТТЯ; РЕГУЛЯЦІЯ СКЛАДНИХ РУХІВ: БІГ, ХОДЬБА, ПЛАВАННЯ ЙОГО СКЛАДОВИМИ Є: Проміжний мозок 1.Таламус 2. Епіфіз 3. Гіпофіз 4. Гіпоталамус

Номер слайду 14

ВЕЛИКІ ПІВКУЛІ – ВИЩИЙ ВІДДІЛ ГОЛОВНОГО МОЗКУ. ВІН СКЛАДАЄТЬСЯ З КОРИ ПІВКУЛЬ І ПІДКІРКОВИХ ЯДЕР. ПІВКУЛІ РОЗДІЛЕНІ МІЖ СОБОЮ МІЖПІВКУЛЬНОЮ ЩІЛИНОЮ І ПОВ'ЯЗАНІ ПРОВІДНИМИ ШЛЯХАМИ, ГОЛОВНИЙ З НИХ НАЗИВАЮТЬ МОЗОЛИСТИМ ТІЛОМ. КОРА ПІВКУЛЬ УТВОРЮЄ ЧИСЛЕННІ БОРОЗНИ Й ЗВИВИНИ СКЛАДНОЇ ФОРМИ, ЩО ДАЄ ЗМОГУ ВМІСТИТИ МАЛУ ЗА ОБ'ЄМОМ ПОРОЖНИНУ ЧЕРЕПА ОРГАН З ПОВЕРХНЕЮ ВЕЛИКОГО РОЗМІРУ. ШІСТЬ ШАРІВ КОРИ УТВОРЕНІ НЕЙРОНАМИ РІЗНИХ ФОРМ І ФУНКЦІЙ. У тримісячного зародка поверхня півкуль гладенька, але кора росте швидше, ніж мозкова коробка, тому кора утворює складки — звивини, обмежені борознами; у них міститься близько 70 % поверхні кори.

Номер слайду 15

СФЕРИ СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ ПІВКУЛЬ ЛІВА ПІВКУЛЯ ЛОГІЧНЕ МИСЛЕННЯ ОБРОБКА ВЕРБАЛЬНОЇ ІНФОРМАЦІЇ АНАЛІТИЧНЕ МИСЛЕННЯ РОЗУМІННЯ СЛІВ У ПРЯМОМУ ЗНАЧЕННІ МАТЕМАТИЧНІ ЗДІБНОСТІ КОНТРОЛЬ ЗА РУХОМ ПРАВОЇ ЧАСТИНИ ТІЛА МУЗИЧНА ОСВІТА Права півкуля Інтуїція Обробка невербальної інформації Паралельна обобка інформації Просторове орієнтування Музикальність Уява Художні здібності Контроль за рухом правої частини тіла

Номер слайду 16

ПІВКУЛІ ГОЛОВНОГО МОЗОКУ Лобова доля мислення, мовлення, емоції Центральна борозна Бокова борозна Тім'яна доля- усі види чутливості Потилична зір Скронева – слух, пам'ять

Номер слайду 17

ЦІКАВО?

ppt
Додано
2 серпня 2022
Переглядів
547
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку