Буклет для батьків " З LEGO граємо-мовлення розвиваємо"

Про матеріал
Даний буклет допоможе батькам розвинути мовлення дітей засобами гри. Усі запропоновані ігри варіативні, передбачають альтернативні шляхи розв'язання поставленої мети. Граючи у запропоновані ігри, можна сформувати у малят складову структуру слова, викликати зацікавленість до мовленнєвих ігор. Через гру дитина навчиться поділяти слова на склади, відтворювати ритмічний малюнок слова.
Перегляд файлу



 

Своєчасне оволодіння правильним мовленням має велике значення для становлення повноцінної особистості, а засвоєння складової структури слова є однією з передумов для оволодіння грамотою і подальшого успішного навчання у школі.   

Серед різноманітних проявів мовленнєвої

патології одним із найтяжчих для корекції є порушення складової структури слова. Цей дефект характеризується труднощами у вимові слів складної складової структури (порушення порядку, пропуски або додавання нових складів чи звуків). Порушення звукоскладової структури слова є стійкими. Перекручування складової структури слів негативно впливає на формування лексики, граматичної будови мовлення, фонематичний розвиток дитини і на оволодіння письмовим мовленням. Тому корекція порушень складової  структури слів є надзвичайно актуальною і значущою проблемою. 

З метою попередження порушень складо-

вої структури слова у дітей потрібно проводити з дітьми  різноманітну роботу.  Доцільно використовувати  можливості гри. У грі дитина природничим образом навчається. З грою завжди легко запам’ятати те, що цікаво. У процесі гри діти здобувають нові вміння, навички.Через гру у дітлахів підвищується рівень  розвитку пізнавальної активності. Я пропоную вам активно використовувати можливості конструктору Lego  для формування складової структури слова.  Адже це цікаво і корисно!  

 

Гра “Послухай і повтори”

Дорослий відплескує у долоні прості ізольовані удари та пропонує дитині відтворити ці удари за допомогою цеглинок Lego.

Гра “Молоточок”

Дорослий промовляє різну кількість  голосних звуків. Дитина має відстукати цеглинкою Lego відповідну кількість.

Гра “Доріжка для зайчика”

Дорослий пропонує дитині побудувати з цеглинок Lego  доріжку для зайчика. Цеглинки треба викладати  по черзі: червона-зелена і т.д. Потім запропонувати зайчику пострибати по цій доріжці. На червону цеглинку промовляти  звук “а”, на  зелену “у”. 

Гра “Башточка”

Для цієї гри вам  будуть потрібні різні предметні картинки. Спочатку запропонуйте дитині  відстукати цеглинкою Lego  по складам  назву кожної картинки, а після цього можна запропонувати малюку побудувати башточку для кожної картинки. Правило таке: скільки у слові складів-стільки має бути у башточки цеглинок. Наприклад: слово “ваза” 2 склади, тому і башточка з 2 цеглинок, а у слові

“машина” 3 склади, тому і башточка з 3 цеглинок.


pdf
Пов’язані теми
Логопедія, Інші матеріали
Додано
28 липня 2019
Переглядів
2969
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку