Буклет "Любов до книги починається з родини"

Про матеріал
«Читання – ось найкраще навчання» - стверджує народна мудрість. Не погодитися з цими словами не можна. В актуальності їх переконуєшся щоразу, коли мова заходить про роль книги в житті людини. Особистісно-орієнтовна модель навчання і виховання становить у центр уваги учня як особистість, у формуванні якої велика роль відведена саме книзі. Щоб сформувати інтерес до книги, потрібно, щоб батьки розуміли, що «читання – засіб контакту дитини з широким світом». Книгу називають вчителем життя. Спілкування з книгою – не така проста справа. Читання – це творчий процес.
Перегляд файлу

Якими діти

народжуються – ні від кого

не залежить, але в наших

силах зробити їх

хорошими через правильне

виховання.

Плутарх

 

Сучасна сім’я несе найбільшу відповідальність за виховання дитини. Саме вона має виконувати головне завдання – забезпечувати матеріальні та педагогічні умови для духовного, морального, інтелектуального й фізичного розвитку юного покоління..

Від сім’ї починається шлях дитини до пізнання світу, свого становлення як особистості, шлях до шкільного навчання.

Важливо також чи є партнерство між сім’єю, вчителем та бібліотекою.

C:\Users\Петрова ТА\Desktop\-chitannja-foto---scarletcord.deviantart.com-.jpg

На допомогу батькам:

 

  •               Книжки допомагають встановленню особливого зв’язку муж дитиною та батьками (особливо якщо читати дітям книжки на ніч, цей приємний спогад залишиться назавжди в їх пам’яті ).
    - Розмовляйте з дитиною, розвивайте її мову, проговорюйте  прочитане. Цікавтесь її оцінкою прочитаного,  які почуття викликав той чи інший твір, казка і т.д..
    - Надавайте дитині самостійності в діях і прийнятті рішень, нехай вона сама обере, яку книжку на ніч прочитати, взяти в бібліотеці  або купити в магазині.
    - Не відгороджуйтесь, коли дитина просить почитати з нею, пояснити не зрозуміле слово або допомогти намалювати малюнок.
    - Важливо показати власний приклад читання . Дитина повинна пишатися Вами.
    - Пам’ятайте, що дитина коли–небудь подорослішає і їй доведеться жити самостійно. Готуйте її до майбутнього життя, читайте та проговорюйте :А що зробив би ти у такій ситуації? Чи гарно вчинив герой? Чому ти так вважаєш?
    - Ви – перший друг і порадник дитини! Завітайте до шкільної бібліотеки разом з дитиною.

5 лайфхаків «Як заохотити дитину до читання»

  1.      Поки ваша дитина ще зовсім маленька, обов’язково читайте їй вголос та купуйте спеціальні інтерактивні дитячі книжки з цікавими поліграфічними ходами, що сповнені різноманітними елементами – клапанами, вставками, аплікаціями, тощо. Це можуть бути м’які книжки-іграшки, книжки для купання, книжки з об’ємними ілюстраціями, книжки-панорами, так звані «pop-up books» і віммельбухи, на сторінках яких зображена величезна кількість деталей, предметів і дій, які можна безкінечно розглядати.  

 

2.      Коли дитина навчиться читати, заведіть якийсь забавний ритуал: «коротка казка на ніч», «обідня книжка» чи «вечірній книжковий клуб». Читайте з дитиною вголос, по ролях, по черзі, робіть паузи для обговорення дій головних героїв, їхніх емоцій та розглядання ілюстрацій. Також можете скористатись психологічним принципом «незакінченої дії»: читаючи вголос, зупиніться на найцікавішому моменті («ой, вибач, мені потрібно щось терміново зробити – ми зупинились ось тут!») і залиште дитину один на один із книгою. Через деякий час запитайте: «Ти раптом не читав, що там було далі? Так цікаво, чим же все закінчилось!»   3.      Для тренування навичок читання можна застосовувати цікаві вправи – гоутвати диитні малеьнкі розопвіді і міянти місяцми бувки у солвах. Наприклад: Маша живе недалеко від КОЛИШ. Одного разу вона поверталася ДООДМУ і… Такі «коряві» розповіді дуже подобаються дітям, особливо, якщо ви даєте  можливість придумувати такі речення і для вас.  

4.      Складайте разом казки, наприклад на основі малюнка вашої дитини. Можете навіть пограти у видавництво: ваш малюк може бути автором тексту, ілюстратором, головним редактором або верстальником (особливо це сподобається любителям комп’ютерів).  

5.      Для того, щоб стимулювати самостійне читання у більш старших дітей, важливо свідомо підійти до вибору літератури. Книги не мають бути  складними і нудними. Почати можна із енциклопедій, атласів, дитячих журналів, коміксів. Також можете запитати у друзів вашої дитини, що вони зараз читають і підібрати щось подібне. Пам’ятайте, не так важливо, Що саме читає дитина, головне – це підігрівати інтерес до читання як такого!
 

 

Тата, мами, бабусі,

Опікуні і дідусі,

Запрошуємо Вас до нас

        Шкільна бібліотека чекає на вас!

 

Давайте разом подумаємо про читання ваших дітей, поговоримо про найулюбленіші книги та обміняємося досвідом підбору літератури для дітей.

 

D:\Семенова\БИБЛИОТЕКА\19-20\Місячник19\IMG_20190913_141630.jpg

 

З турботою про Вас!

шкільний бібліотекар

Семенова О.А.

 

aleksandramamonova92@gmail.com

 

https://aleksandramamonova6.wixsite.com/biblio10

Білицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №10

Добропільської міської ради

 

“Ваша власна поведінка – найвирішальніша річ.

Ви думаєте, що виховуєте дитину тільки тоді, коли з нею розмовляєте чи караєте її.

Ви виховуєте її кожну мить Вашого життя, навіть тоді, коли Вас немає вдома.” А.С. Макаренко

 

Любов до книги починається з родини

C:\Users\Петрова ТА\Desktop\zastavka-1024x747.jpg

2019 рік

 

 

docx
Додано
20 листопада 2019
Переглядів
588
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку