Буклет на тему:"Особливості плавання в початковій школі"

Про матеріал
Спорти́вне пла́вання — вид спорту, мета якого якнайшвидше проплисти зазначену відстань, не порушуючи при цьому техніки способу плавання, який використовується. Спортивне плавання почало набувати популярності ще в XIX столітті. Плавання з 1896 року олімпійський вид спорту (Плавання на Олімпійських іграх). Майкл Фелпс — американський плавець, єдиний в історії спорту 28-разовий призер олімпійських ігор Зміст 1 Способи спортивного плавання (стилі плавання) 2 Додаткові стилі плавання 3 Див. також 4 Література Способи спортивного плавання (стилі плавання) Кроль — стиль плавання на животі (животом униз), під час якого руки здійснюють гребки поперемінно, а ноги здійснюють поперемінне безперервне підняття/опускання, залишаючись при цьому під розгорненим кутом до тулуба. Найшвидший стиль плавання. Через це, у принципі, і називається вільним стилем: якщо стиль плавання не визначений, усі вибирають кроль як найшвидший стиль плавання. Батерфляй — стиль плавання на животі, під час якого ліва і права частини тіла повинні здійснювати симетричні й одночасні рухи. Руки здійснюють одночасний могутній гребок певною траєкторією, який помітно підводить корпус плавця над водою, а ноги здійснюють одночасний хвилеподібний рух. Найважчий і енерговитратний стиль плавання. Нетренованому плавцеві зазвичай буває важко навіть просто здійснювати рухи, що не порушують правила стилю. Цей стиль уважають другим за швидкістю після кроля. Пам'ятня монета НБУ — «плавання» Брас — стиль плавання на животі, в якому руки подаються одночасно вперед від грудей. Ноги здійснюють одночасний поштовх, під час якого вони згинаються в колінах, проводиться поштовх і в кінці випрямляються. Найповільніший спосіб плавання (оскільки поворотні рухи руками виконуються переважно під водою, а рухи ногами виконуються з перериванням), що при цьому одночасно є найскладнішим з технічної точки зору. Брас має велике прикладне значення: можливість проплисти найбільшу відстань з найменшими енерговитратами, безшумне плавання, плавання під водою. Кроль на спині (якщо говорять про «плавання на спині», то мають на увазі саме цей стиль) — стиль плавання на спині, який візуально схожий на кроль (руки здійснюють гребки поперемінно, а ноги здійснюють поперемінне безперервне підняття/опускання), але має такі відмінності: людина пливе на спині, а не на животі, і пронесення над водою виконує прямою рукою, а не зігнутою, як у кролі. Третій за швидкістю плавання стиль. Особливість цього способу це те, що людині не потрібно виконувати видих у воду, оскільки її обличчя перебуває на поверхні. Комплексне плавання — змагання, упродовж якого спортсмен повинен подолати 4 рівні між собою відрізки дистанції, застосовуючи чотири різні стилі: батерфляй, на спині, брас і кроль.
Перегляд файлу

images (4).jfifрозвести руки в сторони (“розсунути воду в сторони”), потім повернути долоні вниз і з’єднати руки перед грудьми, теж з пересуванням вперед.

9. Стоячи на дні, руки зігнуті в ліктях, передпліччя паралельні - одночасні і поперемінні групові рухи передпліччями і кистями рук, відгрібаючи воду в сторони-назад, те ж з пересуванням (“гребемо назад - ідемо вперед”).

10. “Пишемо вісімки” – стоячи на місці, ноги нарізно - рухи руками перед грудьми у вигляді “лежачих” вісімок.

11. Стоячи по груди у воді - зробити глибокий вдих і затримати дихання. Зігнутими в ліктях руками почергово робити гребки у вигляді “вісімок” перед грудьми. Долоні опираються на воду, як на твердий предмет, одночасно ледь-ледь відривати ноги від дна і старатись втриматись на в воді, як можна довше.

12. Почергові рухи кожною ногою типу “футбол”, відштовхувати воду підйомом і передньою поверхнею гомілки, типу “брас”, відштовхувати воду внутрішньою поверхнею стопи і гомілки.

IMG_256
1З. “Човники” – пересування по дну лицем вперед, боком, спиною з допомогою гребкових рухів руками (“Гребемо назад - ідемо вперед”).

Підготували

Студентки 3 курсу, групи А

Дубенського коледжу РДГУ

Маргосюк Ірина

Слива Марія

Дубенський коледж РДГУ

 

 

Людина, яка помірно своєчасно займається плаванням  не потребує ніякого лікування, направленого на усунення хвороби.

Авіценна

Без названия.jfif

~2020~

Без названия (3).jfif
Навчання підготовчих вправ для освоєння з водним середовищем

Виконання цих вправ сприяє:

  • 1) освоєнню з водою, зняттю відчуття страху перед новим незвичним середовищем;
  • 2) ознайомитися з температурними умовами, густиною, в’язкістю і опором води;
  • Без названия (2).jfif
    3) Навчитись опиратись на воду і відштовхуватись від неї основними гребучими поверхнями: долонями, передпліччями, стопою, гомілкою, що необхідно для послідуючого оволодіння правильними гребками руками і ногами.

Вправи:

1. Ходьба по дну, тримаючись за доріжку чи бортик басейну.

images (3).jfif
2. В парах, тримаючись за руки, перейти басейн і назад, спочатку кроком, потім бігом.

3. Ходьба по дну з поворотами і зміною напрямку - боком, спиною - з різними положеннями і рухами рук.

4. Ходьба по дну в нахилі вперед, витягнувши руки, з’єднати кисті, положити плечі і руки на воду.

Вправи для ознайомлення з густиною і опором води.

5. “Хто вище вистрибне з води”: присісти, відштовхнутись ногами від дна, а руками від води і вистрибнути вгору.

6. Стоячи на дні, плескати по поверхні води кистями рук - долонею, стиснутою в кулак, з широко розведеними пальцями, долонею з зімкненими пальцями.

7. “Полоскання білизни”: прийняти стійке положення на дні і робити рухи обома руками одночасно і поперемінно вправо-вліво, вперед-назад, напруженими і розслабленими, спочатку повільно, потім швидко.

images.jfif
8. Стоячи на дні, руки вперед перед грудьми - повернути долоні назовні і

docx
Додано
30 листопада 2020
Переглядів
442
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку