Буклет " Права та обов"язки батьків щодо виховання дітей"

Про матеріал
Буклет у допомогу класним керівникам та заступникам директорів шкіл з виховної роботи навчальних закладів при огранізації роботи з батьками
Перегляд файлу

Кримінальна відповідальність неповнолітніх настає з 16 років, за деякі злочини – з 14 років (ст.22 ККУ)

 

Ст. 105 ККУ містить вичерпний перелік примусових заходів виховного характеру, що можуть застосовуватись до неповнолітніх:

 

ПІДСТАВИ  ДЛЯ ВЖИТТЯ ЗАХОДІВ 

 

 

 

 

 

 

 

 

РАЙОННИЙ МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ

ВІДДІЛУ ОСВІТИ КРИЖОПІЛЬСЬКОЇ РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

Права і обов’язки батьків 

по вихованню дітей (правовий порадник)

2013 рік

 

 

 

ІЗ ПОПЕРЕДЖЕННЯ

НАСИЛЬСТВА В СІМ’Ї

заява про допомогу жертви насильства в сім’ї або члена сім’ї, стосовно якого існує реальна загроза вчинення насильства;

 

висловлене жертвою насильства в сім’ї або членом сім’ї бажання на вжиття заходів з попередження насильства в сім’ї в разі, якщо повідомлення або заява надійшли не від нього особисто;

 

отримання повідомлення про застосування насильства в сім’ї або реальної загрози його вчинення стосовно неповнолітнього чи недієздатного члена сім’ї. 

-

-

-

-

-

застереження; обмеження дозвілля й

встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього;

передача неповнолітнього під

нагляд батьків чи осіб, що їх замінюють, чи під нагляд педагогічного колективу (за його згодою), а також окремих громадян на їхнє прохання;

накладення на неповнолітнього,

який досяг 15-річного віку і має майно, кошти або заробіток, обов’язку відшкодування заподіяних майнових збитків;

направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків до його виправлення, але на строк, що не перевищує 3-х років. Умови перебування неповнолітніх у цих установах і порядок їх залишення визначаються законом.

 

До неповнолітнього може бути застосовано декілька примусових заходів виховного характеру.

      Жертва насильства в сім’ї – член сім’ї, який постраждав від фізичного, сексуального, психологічного чи економічного насильства з боку іншого члена сім’ї.

 


      Підліток – це квітка, краса якої залежить від догляду. Піклуватися про красу квітки потрібно задовго до того, як вона почне цвісти. Особливості підлітка залежать від того, як він виховувався в роки дитинства, що закладено в нього в період від народження і до початку підліткового віку.

                              Василь  Сухомлинський

 

    Дорослі не повинні сердитися на дітей, тому що це не виправляє, а псує.

                                       Януш  Корчак

 

Визначення прав та обов’язків батьків і дітей викладені в Кодексі про шлюб та

сім’ю України (КпШС України)

 

    Право на виховання дітей є передумовою здійснення обов’язків по вихованню. Право і обов’язок батьків неможливо відокремити від їхньої особи.   Відмовитись від прав і обов’язків по піклуванню про здоров’я, фізичний, духовний, моральний розвиток, навчання і підготовку до праці дітей вони не можуть, а можуть тільки втратити їх за рішенням суду.

    Така втрата тягне за собою надзвичайні наслідки – повне скасування прав та обов’язків стосовно дітей, за винятком одного – матеріального утримання.

   Ст.61 КпЩС України: батьки мають право і зобов’язані виховувати своїх дітей, піклуватися про їх здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, готувати їх до праці.

 

АДМІНІСТРАТИВНА

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ   БАТЬКІВ

   

       Адміністративна відповідальність батьків встановлена, виходячи з умов КпАП, за ухиляння від виконання своїх обов’язків:

 

-         ст. 184, ч.1 (за систематичне ухиляння від виконання обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей (за наявності підтверджуючих

документів);

 

-         ст. 184, ч.2 (передбачена за ті ж дії, які вчинені повторно протягом року після накладання адміністративного стягнення відповідно до першої частини цієї статті (за наявності

підтверджуючих документів);

 

-         ст.184, ч.3 (за вчинення неповнолітнім у віці від 14 до 16 років правопорушення, яке передбачає відповідальність згідно з Кодексом

про адміністративні правопорушення);

 

-         ст.184, ч.4 (до неповнолітніх, які відповідно до ст. 22 КК не є суб’єктами злочину і не можуть нести кримінальної відповідальності, застосовують примусові заходи виховного характеру, які передбачені ст. 105 ККУ, а батьки несуть адміністративну відповідальність).

 

 

 

 

КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ   БАТЬКІВ

 

  У ст. 52 Конституції України сказано, що будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідується законом.

 

    У ККУ передбачено покарання (ст.304): обмеження або позбавлення волі на строк до 5 років за втягнення неповнолітнього у злочинну діяльність, пияцтво, заняття жебрацтвом, азартними іграми.

 

    У ст. 303 ККУ (проституція або примушування та втягнення до занять проституцією) в ч.3 сказано: дії, вчинені щодо неповнолітнього організованою групою, караються позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

 

    У ст.307 (309) ККУ про незаконне виробництво, виготовлення, зберігання, перевезення та збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів СКАЗАНО, що такі дії із залученням неповнолітнього караються позбавленням волі на строк від 5 до 10(12) років.

 

   Ст. 324 ККУ охороняє здоров’я неповнолітніх. Схиляння неповнолітніх до вживання одурманюючих засобів, що не є наркотичними або психотропними, карається обмеженням або позбавленням волі на строк до 3 років.

 

 

 

 

pdf
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
14 квітня 2020
Переглядів
668
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку