Центральний мовленнєвий апарат

Про матеріал
для студентів та педагогів. Про огани і частини які відповідають за мовлення дитини\людини
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Центральний мовленнєвий апарат. Підготувала: Ілляшенко О. М.

Номер слайду 2

Мовний апарат складається з двох тісно пов'язаних між собою частин: центрального (або регулюючого) мовного апарату і периферичної (або виконавчого)

Номер слайду 3

Центральний мовний апарат знаходиться в головному мозку. Він складається з кори головного мозку (переважно лівої півкулі), підкіркових вузлів, провідних шляхів, ядер стовбура (насамперед довгастого мозку) і нервів, що йдуть до дихальних, голосовим і артикуляційним м'язам.

Номер слайду 4

функція центрального мовного апарату та його відділів. Мовні рефлекси. Лобова, скронева, тім'яна і потилична частки переважно лівої півкулі (у лівш правого). Лобові звивини (нижні) є рухової областю і беруть участь в утворенні власної усного мовлення (центр Броккі). Скроневі звивини (верхні) є речеслуховой областю, куди надходять звукові подразнення (центр Верніке). Завдяки цьому здійснюється процес сприйняття чужої мови. Для розуміння мови має значення тім'яна частка кори мозку. Потилична частка є зорової областю і забезпечує засвоєння писемного мовлення (сприйняття буквених зображень при читанні і листіПровідні шляхи. Кора головного мозку пов'язана з органами мови двома видами нервових шляхів: відцентровими та доцентровими. Відцентрові (рухові) нервові шляхи з'єднують кору головного мозку з м'язами, які регулюють діяльність периферичного мовного апарату. Відцентровий шлях починається в корі головного мозку в центрі Брокки. Доцентрові шлях починається в проприорецепторов і в барорецепторів. Пропріорецептори знаходяться всередині м'язів, сухожиль і на суглобових поверхнях рухаються органів. Барорецептори збуджуються при змінах тиску на них і знаходяться в горлі. Черепно-мозкові нерви. Головні з них: трійчастий, лицьової, язикоглоткового, блукаючий, додатковий і під'язиковий. Вони іннервують м'язи, що приводять у рух нижню щелепу, мімічну мускулатуру, м'язи гортані та голосових складок, глотки і м'якого піднебіння, а також м'язи шиї, м'язи язика. Через цю систему черепно-мозкових нервів передаються нервові імпульси від центрального мовного апарату до периферичному.

Номер слайду 5

Периферичний мовний апарат складається з трьох відділів. Дихальний У дихальний відділ входить грудна клітка з легкими, бронхами і трахеєю. Голосовий Голосовий відділ складається з гортані і які у ній голосовими складками. Артикуляційний Артикуляція - це діяльність мовних органів,пов'язаних з проголошенням звуків мови і різних їх компонентів складових склади, слова.

Номер слайду 6

Висновок : Таким чином, можна констатувати, що фізіологічне підґрунтя мовлення досить складне, воно розгортається в певній часовій послідовності. Тому говорити про ізольовану локалізацію в корі великих півкуль головного мозку всіх складових мовленнєвого акту недоцільно.

Номер слайду 7

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Устенко Наталія Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
  2. Платаш Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Логопедія, Інші матеріали
Інкл
Додано
5 травня 2020
Переглядів
15608
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку