Чарівне слово "Дякую"

Про матеріал
Матеріал до Міжнародного дня "Дякую". Стане у нагоді класним керівникам, заступникам директорів з навчально виховної роботи. Можна використати для учнів 7-10 класів.
Перегляд файлу

Чарівне слово «Дякую»

Мета: поглибити знання учнів про розуміння вдячності, розкрити важливість прояву вдячності у стосунках з людьми і самим собою; закріпити знання про вдячність як важливу людську чесноту; розвивати в учнів уміння проявляти вдячність за все; виховувати у дітей необхідність висловлювати слова вдячності щиро у повсякденному житті.

Обладнання: аудіо файли, запитання-листівки для вступної бесіди, картки-тексти для ведучих, «хмаринка» з янголом, паперові краплинки, ромашка  із завданнями «Знайди привід для подяки», листівки «Дякую Тобі…», роздруковані аркуші з порадами , декорації для оформлення класної кімнати, музичний супровід.

Хід заняття:

І.

Колись давно, люди навчилися складати звуки у букви, а їх – у слова. Слова набували сенсу. Вже тоді наші предки знали про їх вплив на тіло. В Україні людей, які вміли “замовляти” хвороби, називали шептунами та шептухами. Знахарі та мольфари також володіли такими знаннями. Простому люду такі здібності здавалися чимось надто загадковим. Водночас, попри страх, вони вірили у цю силу – силу слова.

http://prolviv.com/wp-content/uploads/2017/12/S5gS90_M-ec.jpg А невдовзі психологи та фізики довели, що це не містика. Наприклад, японський учений Масару Емото засвідчив, як змінюється вода під впливом слів. Біля одних посудин із рідиною він промовляв: “любов”, “мудрість”, “дякую”, а біля інших – “ти дурень”, “диявол”, “я тебе вб’ю”. Дослідник також проносив над водою папірець із добрими або злими словами. Потім рідину заморожували і через мікроскоп дивилися на клітини. Кристали, заряджені позитивними словами, мали чіткі, структуровані форми. Натомість молекули, заряджені гнівом і ненавистю, застигли хаотично.

 Зазначимо, що тіло людини на 80% складається з води.

Максим Рильський казав: “Слово – це зброя”. Воно може вбити. У наш час інформаційних баталій треба бути вкрай обережним і ставити “фільтри” на органи чуття. Також слідкувати за тим, що ми говоримо. Нам слід частіше використовувати позитивні слова-коди: “любов”, “щастя”, “дякую”. Вони збуджують певні центри у нашому мозку та зцілюють його. Думайте позитивно. Говоріть позитивно. Не отруюйте своє життя випадковими словами.
ІІ.

Наш клас провів дослідження: ми порахували кількість вдячних слів, які ми почули за день та  сказаних нами у відповідь. Нас вразила цифра!!!  Із десяти учнів, які прийняли участь у дослідженні, за добу середня кількість вдячних слів була всього 10-15. Тож, 11 січня – це саме той час, коли варто подякувати всім, хто робить для нас добро, хто привносить в наше життя і щось гарне, і не дуже. Адже це теж певний досвід і за нього, ми теж маємо бути вдячні.

ІІІ.

11 січня відзначається Міжнародний день "Дякую" – свято, що було започатковане за ініціативи миротворчих спільнот. Щодня люди вимовляють слово «дякую» мільйони разів, але чи замислюються вони про те, як це слово з'явилося в нашій мові, що означає і наскільки потужну енергетику має? Пам'ятайте, що слова подяки володіють чарівними властивостями - люди за їх допомоги дарують радість один одному, висловлюють увагу і передають позитивні емоції, тому не скупіться на добрі і теплі слова, подякуйте у цей день всім, кого ви любите і цінуєте. Пропонуємо згадати історію і традицію Міжнародного дня дякую.

Історія і традиції Міжнародного дня Дякую

Всесвітній день "дякую", який покликаний нагадати людям про цінність хороших манер, заснований за ініціативи ЮНЕСКО і ООН. Вперше вислів "дякую" зафіксовано у словнику-розмовнику, виданому в Парижі в 1586 році.

Міжнародний день дякую у багатьох країнах святкують з великим розмахом, проводячи ярмарки, влаштовуючи освітні акції, конкурси і безліч інших розважальних заходів. В освітніх установах говорять про важливість дякувати близьким, розповідають про культурні традиції, етику, а також гарні манери.

Крім того, у Всесвітній день дякую проводять благодійні акції, на яких збирають кошти для нужденних. У цей день люди говорять один одному теплі слова і обмінюються листівками, висловлюючи свою ввічливість і подяку.

Магічні властивості слова "дякую"

Саме світле і ввічливе свято покликане навчити нас не боятися і не соромитися дякувати оточуючим, світу і самим собі. Слова вдячності здатні покращити настрій, підвищити взаєморозуміння і зарядити позитивними емоціями.

Слово "дякую", як вважають психологи, володіє магічними властивостями, воно може заспокоїти і зігріти своєю теплотою. Слово "дякую" є своєрідним усним "погладжуванням". Вираз подяки, на думку фахівців, покращує здоров'я як адресату, так і тому, хто виражає свої почуття. Однак справжня вдячність, яка може принести користь, повинна йти тільки від чистого серця.

Слова подяки, особливо "дякую", позитивно впливають на емоційний стан та розумову діяльність людини. Вираз "дякую" застосовувати в житті легко, він дуже простий і щирий і є провідником встановлення теплих доброзичливих відносин. Як писала відомий американський психолог Вірджинія Сатір, людям для виживання потрібно чотири обійми на день, для підтримки — вісім обіймів, а для росту — дванадцять обіймів на день.

Не соромтеся подякувати мамі або дружині за приготований сніданок, випадкового перехожого – за те, що притримав перед вами двері, колегу – за надану послугу. Як і в будь-якій справі, тут важлива практика. Чим частіше ви будете дякувати, тим більш вільно і щиро буде звучати ваше «дякую».

 

ІV.

Отже, що ж таке подяка? Це потужний позитивний потік енергії.

Це почуття вдячності за вчинене мені добро і не лише добро.

Здавалося б, яке просте слово «дякую».

Таке звичайне і таке важливе для кожного з нас.

 

(Дітям  пропонується  паперова  ромашка  на пелюстках  якої написані ситуації. Завдання:  знайти привід для подяки)

              

                     «Знайди привід для подяки» (Ромашка)

В ситуаціях, які  ви оберете навмання на пелюстках,спробуйте  знайти  привід для подяки:

  • Ви разом дивилися цікаву телепередачу (фільм, мультфільм). Вимкнули світло.
  • Запізнилися на єдиний автобус.
  • Цілий вихідний день іде дощ, а планували відпочинок на природі.
  • Загубили телефон. Втратили усі номера друзів і знайомих.
  • Набридло поношене взуття.
  • По дорозі в школу трапилася буркотлива тітка.
  • Загубили гаманець.
  • Сусідський собака тобі  розірвав штани.
  • Отримали двійку.
  • Дізналися про зраду друга (подруги).
  • Найкращий друг переїздить в інше місце.
  • На день народження тобі подарували не те, що ти хотів (хотіла).
  • В автобусі тобі наступили на ногу.
  • На тебе накричала сусідка, але ти не винен.
  • Пиріг, який Ви готували для родини підгорів.
  • Коли спішили на роботу, вилили на одяг трохи кави.
  • Улюблений вазон, перекинув хтось із рідних.
  • Відключили інтернет.
  • Понеділок. Попереду важкий робочий тиждень.

 

V.

«Хмаринка   Вдячності   оточуючим»

Було в Раю два ангели. Один завжди відпочивав на хмаринці, а інший літав від землі до Бога. Відпочиваючий ангел вирішив запитати іншого:

- Що це ти літаєш туди-сюди?

- Я ношу Богові послання, що починаються зі слів: «Господи,  допоможи…».

- А ти чому завжди відпочиваєш?

- Я повинен носити Господу послання, що починаються словами: «Дякую Тобі, Господи…»

Радість і подяка залежать не від розміру подарунка чи чогось іншого, а від здатності радіти і дякувати але не всі вміють бути вдячними і цінувати добро.

А чи вміємо дякувати ми?

 

Зараз  до кожного із вас янгол принесе краплинку на якій ми подякуємо оточуючим, друзям, батькам, світові за що завгодно.

І створимо  хмаринку вдячності.

( На раніше заготовлених краплинках діти пишуть слова подяки тим, кому бажають. Потім краплинки наклеюють на хмаринку із зображенням  янгола і за бажанням озвучують)

 

 

 

http://prolviv.com/wp-content/uploads/2017/12/S5gS90_M-ec.jpg

 

 

Описание: Дякую Тобі, Господи!!! » ТНЕУДякую Тобі, Господи!!! » ТНЕУ

 

 

VІ.

«Сюрприз від чистого серця»

Подяка – це ключ до щасливого життя. Коли ми маємо цей ключ, то перед нами відкривається багато замків.

Серце ближнього для вас завжди буде відкрите, якщо ви вмієте щиро дякувати.

Давайте всі разом зробимо приємне учням, які прийдуть до школи завтра.

Ми виготовимо листівки подяки з приємними сюрпризами і розвісимо по школі. Нам всім  є за що подякувати один одному.

(Листівки  знизу розрізані на смужечки. На них діти приклеюють      цукерки-сюрпризи та розвішують по школі)

 

 

 

 

 

VІІ.

«А ти сказав «ДЯКУЮ»?

 

У Всесвітній день “дякую” чимало країн проводять ярмарки, влаштовують різні акції, конкурси й інші розважальні заходи. Традиційно люди кажуть один одному теплі слова й обмінюються листівками, висловлюючи свою ввічливість і подяку.

Наша школа теж не стала осторонь - і вчора, і сьогодні вранці, наші учні прийняли участь у челенджі: « Ати сказав  Дякую»?  Кожен учасник надіслав електрону листівку другу, вчителю, родичу зі словом « ДЯКУЮ»

Підсумок .

Думаємо сьогодні ми переконалися що таке просте слово «Дякую» дійсно чарівне. Тож будемо використовувати його частіше. А щоб це було робити легше, дамо вам кілька порад.

  • Дякувати треба всім, кожному, за все і якомога частіше. Дякуйте тут і зараз, бо «потім» може і не бути.
  • Дякувати треба  щиро, з усмішкою і дивлячись в очі. Якщо хочете, скажіть ще декілька хороших слів. Головне, не соромитись дякувати.
  • Практикуйте це вміння скрізь і всюди. Навіть самому собі за добрі вчинки, за виконану роботу.
  • Всі люблять, коли їм дякують. Вам дякують – вам приємно. Навчитеся дякувати людям – почнуть дякувати вам.
  • Не соромтеся подякувати мамі за приготований сніданок, випадкового перехожого – за те, що притримав перед вами двері, сусіда – за надану послугу.
  • Причин для подяки  може бути дуже багато. А ми просто радимо дякувати всім і за все.

 

Тому ДЯКУЄМО Вам, за те що завітали до нас, що Ви такі активні, креативні, добрі, чуйні діти.

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 9
Оцінки та відгуки
  1. gubareva naka
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шепілко Анна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сушкова Валерія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кошель Світлана Іванівна
    Дякую! Чудовий матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Лутай Галина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Чабан Світлана Василівна
    Дякую за гарний матеріал!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Фаріонов Олександр
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Свець Олена Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Овеченко Тамара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 6 відгуків
doc
Додано
16 травня 2020
Переглядів
14084
Оцінка розробки
4.9 (9 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку