« Чарлі і шоколадна фабрика» Р.Дала.У світі казкових пригод

Про матеріал
1.Розширення лексичного запасу: Ознайомлення учнів з новими термінами та виразами, пов'язаними з шоколадом, фабрикою, технологією виробництва. 2.Розвиток навичок читання: Розвивання умінь виокремлювати головні ідеї, розуміти характеризацію персонажів та аналізувати хід подій. 3.Вивчення стилістики: Вивчення особливостей стилю Роальда Дала, його гумористичного підходу та технік створення образів.
Перегляд файлу

 

КЛАС: 5

ТЕМА УРОКУ: « Чарлі і шоколадна фабрика» Р.Дала.У світі казкових пригод

Мета: дидактична: 

1.Розширення лексичного запасу: Ознайомлення учнів з новими термінами та виразами, пов'язаними з шоколадом, фабрикою, технологією виробництва.

2.Розвиток навичок читання: Розвивання умінь виокремлювати головні ідеї, розуміти характеризацію персонажів та аналізувати хід подій.

3.Вивчення стилістики: Вивчення особливостей стилю Роальда Дала, його гумористичного підходу та технік створення образів.

Виховна: 

1.Формування ціннісних орієнтацій: Збагачення уявлень про справедливість, трудовість, відданість мріям та перевагу доброзичливості.

2.Сприяння розвитку креативності: Заохочення учнів до творчого мислення, ініціативи та уяви.

3.Виховання бажання досягати цілей: Вплив на учнівську мотивацію досягати успіху та вдосконалення.

Розвивальна:

1.Розвиток критичного мислення: Сприяння розвитку умінь аналізувати інформацію та приймати обґрунтовані рішення.

2.Розвиток мовленнєвих навичок: Вдосконалення навичок виразного читання, усного та письмового висловлення думок.

3.Розвиток соціальних компетентностей: Виховання співпраці, взаєморозуміння та підтримки серед учнів.

 

Тип уроку: комбінований урок.

Обладнання уроку: презентація.

ХІД УРОКУ

1.Повідомлення теми, мети уроку, мотивація навчальної діяльності учнів.

Сьогодні ми поговоримо про твір «Чарлі і шоколадна фабрика»

2.Слово вчителя про Роальда Дала.

  Учні подивляться коротке відео про письменника, а після вчитель розповідає цікаві факти про Дала.

  Роальд Дал народився в Англії і з дитинства говорив англійською мовою, проте вдома з батьками спілкувався на норвезькій мові (батьки – вихідці з Норвегії). Дал був фотографом, тому в якості співробітника нафтової компанії поїхав в Танганьїку; під час війни був військовим льотчиком, зазнав аварії, пережив тимчасову сліпоту, збив кілька бомбардувальників, був демобілізований, став помічником військового аташе в США – а потім письменником.

   У 21 рік Далу  вирвали всі зуби. Він вважав, що краще ходити зі вставними, тому що за ними потрібно менше доглядати.

    Дала запрошували на звані обіди, він крутився в елітних колах, в результаті чого зав’язав дружбу з такою відомою особою, як Ян Флемінг (автор романів про James Bond), побився на кулаках з Ернестом Хемінгуеєм і навіть мав честь пограти в покер з Гарі Труменом ( 33-й президент США, 1945 -1953)

   За свої «страшні» розповіді Дал був нагороджений премією Едгара По. Також писав сценарії для Голлівуду (зокрема, переробив для кіно роман свого друга Яна Флемінга «Живеш тільки двічі»).

    Роальд колекціонував картини. В основному це були твори французьких імпресіоністів, але в його колекції також були роботи Малевича, Гончарової та інших художників.

    Роальд обожнював жити за містом, природу, рослини, тварин. Він вирощував троянди і овочі (особливо любив вирощувати цибулю). У домашньому господарстві були кури, кролики, птахи, собаки, але не було котів – їх письменник не любив.

     Далі учні відповідають на запитання 1. «Який факт про письменника здивував найбільше?» 2. «Які твори було згадано у відео?» 3. «Чи ви чули щось про твір «Чарлі і Шоколадна фабрика»»?.

3.Вивчення нового матеріалу.

Вчитель розповідає про історію створення твору.

   Більшу частину творів Р. Дал написав у своїй «хижці», яку називав «гніздечком». Навколо себе в кабінеті він хотів бачити улюблені речі: велику кулю з обгорток цукерок, вигнуте крісло й розліновані жовті записники, які привозив із США. У кабінеті не було письмового столу — Дал завжди писав олівцем, поклавши записник на коліна й підклавши під нього картон. Книга «Чарлі і шоколадна фабрика» була написана протягом 1961—1962 pp. Вона має присвячення: «Для Тео». Це був нелегкий період у житті письменника. Захворів його син Тео, небезпека була смертельною. А в 1962 р. померла донька Олівія. Щоб підтримати дітей (їх було п’ятеро), Дал почав вигадувати для них казки.    «Зазвичай я розповідав їм різні історії щовечора, — згадував письменник. — Деякі з них були жахливі. Але раз чи двічі діти говорили: “А можна дізнатися продовження історії, ту яку ти розповідав останнього разу?”. Так я почав писати “Джеймса “. Це так мені сподобалося, що, не зупиняючись, я перейшов до “Чарлі “За словами Дала, основою для історії стали дитячі враження автора. Під час навчання в школі-інтернаті «Рептон» він та інші хлопчики отримували цікаві подарунки. «Час від часу кожен хлопчик нашої школи отримував звичайну сіру картонну коробку. Хоч вірте, хоч ні, це був подарунок від великої шоколадної фабрики “Кедбері”. Усередині коробки лежали дванадцять плиток, усі різної форми, з різною начинкою і всі з номерами від 1 до 12. Одинадцять із цих шоколадок були новими винаходами фабрики. Дванадцята, добре нам відома, була “контрольною”». Роальд та інші хлопці дегустували їх і ставилися до цього дуже серйозно. Один із висновків Дала звучав так: «Занадто тонкий смак для звичайного неба». Саме тоді він став сприймати шоколад як результат складних лабораторних досліджень і мріяв працювати в кондитерській лабораторії, уявляючи, як він створює новий, невідомий сорт шоколаду. «Це були солодкі мрії, захопливі фантазії, і я не сумніваюся, що пізніше, тридцять п’ять років потому, коли я розмірковував над сюжетом моєї другої книги для дітей, я згадав ті маленькі картонні коробки й нові шоколадки в них і почав писати книгу під назвою “Чарлі і шоколадна фабрика”». Книга була двічі екранізована: в 1971 і в 2005 pp. У 1972 p. P. Дал написав продовження повісті — «Чарлі і великий скляний ліфт» та планував створити третю книгу, але свій задум не здійснив

 

4.Актуалізація опорних знань учнів.

 

Розповідь-нагадування про жанр «фентезі»

 

  Фе́нтезі (слово середнього роду , англ. fantasy — фантазія) — піджанр фантастики — одного з жанрів сучасного мистецтва, дія якого відбувається у вигаданому світі, де чудеса і вигадка нашого світу є реальністю[2]. Світ є подібним до Середньовіччя, властивою основою світу є магія, він наповнений чарівними істотами, оповідь епічна, тому час зациклений і йде по колу (є зміна пір року, однак нема історичного розвитку епохи). Ці риси визначальні для фентезі і поєднують жанр із літературною казкою.

  Магія й інші надприродні явища не обов'язково повинні бути головними елементами сюжету, теми чи місця дії, проте в будь-якому випадку вони присутні у творі як частина картини світу. Багато історій цього жанру відбуваються у вигаданих світах, де чари є звичною річчю. Як правило, від наукової фантастики та літератури жахів фентезі відрізняється відсутністю (псевдо)-наукових та макабричних тем, хоча усі три жанри мають багато спільного.

5. Заохочення до прочитання.

  Вчитель показує трейлер із фільму «Чарлі і шоколадна фабрика» і розповідає цікаві факти про створення фільму.

  Тім Бертон є великим прихильником Боллівуду, тому вставив у своє кіно фрагмент про індійського принца.

  Зйомки фільму почалися 21-го червня 2004 року у пʼяти найбільших павільйонах на студії Pinewood в Лондоні

   Човен Віллі Вонки будували 20 тижнів

   Льодяники на деревах та солодка вата у фільмі є справжніми кондитерськими виробами

   Компанія Nestle надала для зйомок фільму 1,850 плиток справжнього шоколаду

   Також, було виготовлено 110,000 штучних плиток

    У своєму інтервʼю Джонні Denn казав, що його Віллі Вонка буде поєднанням Говарда Хьюза та гламурної рок-зірки 70-х

     Роль Доктора Вонки Була написана спеціально для фільму

6.Аналіз

Вчитель показує фрагмент із фільму, де показана шоколадна фабрика, після чого учні мають відповісти на такі питання:

  1. Які ваші враження від шоколадної фабрики?
  2. Якими були б ваші дії, якщо ви б виграли золотий білет? Щоб ви зробили в першу чергу потрапивши на шоколадну фабрику?

7. Ознайомлення з героями.

Вчитель показує фото головних героїв, а учні повинні сказати:

1.Хто на вашу думку заслужено отримав золотий білет?

2. Хто ваш улюблений герой?

3. Який герой вам не подобається? Чому?

8.Узагальнення і систематизація знань щодо вивченого матеріалу

Учні мають дати відповідь на запитання: Яка на вашу думку мораль цієї історії?

9.Підсумки уроку

Вчитель оголошує короткий висновок по уроку

10. Домашнє завдання

Прочитати твір «Чарлі і шоколадна фабрика»

 

 

docx
Додано
30 березня
Переглядів
69
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку