Частини мови. Вивчені групи орфограм в іменниках

Про матеріал
Розробка з української мови на тему: "Частини мови. Вивчені групи орфограм в іменниках". У розробці присутня онлайн-гра на повторення частин мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Частини мови. Вивчені групи орфограм в іменниках . Круть Ольга Вікторівна

Номер слайду 2

Повторення вивчених частин мовиhttps://learningapps.org/create?new=71#preview

Номер слайду 3

Повторення ключових понять розділу· Який розділ науки про мову вивчає частини мови?Морфологія· Скільки частин мови є в українській мові?10 частин мови · Які з них є самостійними (повнозначними)?(Іменник, прикметник, дієслово, займенник, числівник,прислівник)· Які частини мови є службовими? (сполучник, частка)· Який розділ науки про мову вивчає правильне написання слів?Орфографія· Як дослівно перекладається грецьке слово орфографія?(орфо- правильний, графо-писати)· Визначити орфограми у словах осінній, м’ята, переливається.(подвоєння літер, написання апострофа, написання буквосполучень –ться, -шся)

Номер слайду 4

Дослідницько-вибіркова робота (виписати іменники ІІ відміни та розділити на колонки з закінченнями –а (-я), -у(-ю))Земля, яхтсмен, йогурт, мати, ніч, янтар, теля, язик, шум, шезлонг, ювілей, книга, ім’я, Шанхай, Кривий Ріг, Дністр, парта, ярд, око, рукопис, спосіб, травень, вісь, град, жаль, лице, телеграма, гопак, хлів, суфікс, образ, коридор, гривня, хліб, кодекс, Лондон, Ірак, хокей, Ніл

Номер слайду 5

Диктант із поясненням Записати вислови усної народної творчості, уставляючи замість крапок пропущені літери. Назвати орфограми.1) У сильного завжди бе..сильний ви..ий.2) Су..я в суді — що риба в воді.3) Згода будує, а ..згода руйнує.4) Не лише силою треба боротись, а й умі..ям.5) Нуте, бра..я, або перемогу добути, або дома не бути. Назвати частини мови, до яких належать виділені слова. Розібрати їх за будовою.

Номер слайду 6

Пояснювальний диктант з елементами трансформаціїСписати речення, розкриваючи дужки. Пояснити свій вибір за допомогою правил.(Не)широка річка, а глибока. (Не)дорога книжка, а дешева. (Не)вибаглива дівчина. (Не)правдива історія. (Не)чесна людина.

Номер слайду 7

Домашнє завдання. Виконати Вправу 64, уміти пояснити орфограму правилом

pptx
Додано
11 вересня 2023
Переглядів
1155
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку