Українська мова – Мова моєї країни

Про матеріал
Презентація до виховного заходу "Українська мова – Мова моєї країни" для 4 класів НУШ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала Вероніка БОГАЧЕНКОвчители початкових класів. Ліцею №10 м. ОлександріїУкраїнська мова – Мова моєї країни

Номер слайду 2

Без неї жити неможливо,для всіх людей вона важлива. Без неї пісні не співати,Без неї й слова не сказати. МОВА

Номер слайду 3

Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями та їхніми духовними надбаннями.

Номер слайду 4

За різними даними, українська мова займає 25 або 32 місце за кількістю носіїв серед найпоширеніших мов у світі. Для 36-37,5 мільйонів осіб українська мова є рідною. Загалом у світі 41-45 мільйонів осіб володіють українською. На мовному конкурсі, який пройшов у Парижі у 1934 році, українську мову визнано третьою найбільш красивою мовою в світі (після французької та перської) за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія й будова речення. 

Номер слайду 5

Інтерактивна гра “Уквітчаєм нашу мову” УКРАЇНСЬКА МОВАДержавна. Солов'їна Калинова. Мелодійна Батьківська. Милозвучна. Рідна

Номер слайду 6

Любіть рідну мову. Мова – краса (…), Мова – як сонце (…), Мова то предків (…), Мова – багатство (…), Мова – то чиста (…), Де б’є, мов сльоза, (…), Мова – це наша (…), Вона як добірне (…),Мова – державна (…), Нею завжди (…), Без мови немає (…) – Мову, як матір (…). Довідка. Перлина, ясне, надбання, світлиця, любіть, джерело,спілкування, моє, дорожіть, країни, криниця. зерно.

Номер слайду 7

Першим букварем, виданим в Україні, був «Буквар» («Азбука»), надрукований у 1574 р. у Львові першодрукарем Іваном Федоровим. Книжка складалася з абетки, складів, зразків відмінювання і короткої читанки. До нас дійшов лише один примірник, який знайдено в Римі 1927 р. Зберігається в бібліотеці Гарвардського університету (США). Факсимільне видання було здійснено в Києві 1964 та 1974 рр. Вперше українська мова була прирівняна до рівня літературної мови в кінці XVIII століття після виходу у 1798 році першого видання “Енеїди”, автором якої є Іван Котляревський. Саме його і вважають засновником нової української літературної мови.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

21 лютого 2002 року Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови в Україні. День рідної мови відзначає кожна культурна людина, яка усвідомлює, що мова є безцінним надбанням людства.

Номер слайду 10

Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого А серце б'ється — ожива, Як їх почує!.. Тарас Шевченко. Найбільшу кількість разів перекладений літературний твір – «Заповіт» Т. Г. Шевченка: 147 мовами народів світу.

Номер слайду 11

Сучасна українська мова налічує, згідно словнику Національної Академії Наук України, близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються в даний час. Особливістю української мови є те, що вона багата на зменшувальні форми. Зменшувально-пестливу форму має, як не дивно, навіть слово «вороги» «вороженьки».

Номер слайду 12

Свято започатковане 9 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Живе наша мова — і наш голос звучить у вселенському хорі народів. Отже, живий наш дух, жива наша пісня, наша історія, наша єдність і наша одність. Бо наша мова — це ми, українці, — добрий, чесний, працьовитий народ, що тисячоліттями живе на берегах Дніпра і Дністра, там, де була колиска індоєвропейських народів... (З кн. «Мова і нація»). 

zip
Пов’язані теми
Українська мова, Презентації
НУШ
Додано
15 вересня 2023
Переглядів
3009
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку