Чи можна побачити минуле, або історія на карті

Про матеріал
Мультимедійна презентація "Історичні карти" містить завдання на повторення пройденого матріала та хронологічну задачу, основні відомості про карти та види карт, основні поняття з теми, завдання для перевірки вмінь, набутих під час вивчення нового матеріалу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Заголовок слайда Текст слайда «Історія – скарбниця наших діянь, свідок минулого, приклад і повчання для сьогодення, застереження для майбутнього». https://learningapps.org/watch?v=pa4bzuv5c18 Урок 5

Номер слайду 2

Хронологічна задача На стрічці часу позначте 480 р. до н.е. – це битва при Фермопілах, під час якої прославилися своєю мужністю 300 спартанців; 860 р. –київський князь Аскольд взяв в облогу Константинополь, а потім уклав мирну угоду з візантійським імператором. Порахуйте : Скільки років минуло між цими подіями? Скільки років минуло після битви при Фермопілах і дотепер? Скільки століть минуло від походу Аскольда і до сьогодні?

Номер слайду 3

ЧИ МОЖНА ПОБАЧИТИ МИНУЛЕ, або ІСТОРІЯ НА КАРТІ

Номер слайду 4

Словникова робота Історична карта – це карта, яка відображає події, що відбувалися на певній території у різні етапи її історичного розвитку.

Номер слайду 5

Німецькою мовою слово «карта» означає «зразок» або «оригінал», грецькою — «папірус для письма». * Сьогодні карта — це посібник для вивчення історії, географії та інших наук. Види карт політичні географічні історичні економічні синоптичні

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Легенда історичної карти За кольорами відрізняють одну територію від іншої. Штриховкою позначають події та явища, що пов’язані з певною територією. Місця битв позначають перехрещеною зброєю. Стрілками позначають пересування військ і народів. Кордони держав, інші межі позначають кольоровими лініями. Міста позначають кружечками, квадратиками або малюнками.

Номер слайду 8

Покажіть території областей. Знайдіть місто — столицю України, міста — обласні центри. Знайдіть міста, розташовані на заході та сході, півночі та півдні.

Номер слайду 9

Пригадай! Що таке карта? Які ви знаєте види карт?   Що таке «легенда карти»? Що означає колір на історичній карті?   Як позначають міста, столиці, річки, рух військ?

Номер слайду 10

Домашнє завдання Опрацювати § 5 Виконати завдання 3

ppt
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
9 червня 2021
Переглядів
966
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку