Чисті речовини і суміші. Способи розділення сумішей

Про матеріал

Презентація до уроку "Чисті речовини і суміші (однорідні, неоднорідні). Способи розділення сумішей"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чисті речовини і суміші (однорідні, неоднорідні). Способи розділення сумішей7 урок 7 клас

Номер слайду 2

Назвіть головні фізичні властивості речовин?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Розділення неоднорідних сумішей

Номер слайду 7

Відстоювання. Відстоювання використовується для розділення неоднорідних сумішей рідкої і твердої речовини, або двох рідин, які розрізняються за густиною. При відстоюванні суміші рідини і твердої речовини на дні посудини осідає речовина з більшою густиною. Верхній шар обережно відділяють. Приклад: пісок і вода, олія і вода

Номер слайду 8

Для розділення суміші двох рідин (рослинна олія і вода, бензин і вода, нафта і вода) використовується ділильна лійка — ємність з краном внизу. Спочатку зливають нижній шар, а потім —верхній. Наприклад: олія і вода, нафта і вода. Подібним чином у селах відділяли вершки від молока.

Номер слайду 9

Фільтрування. Фільтрування — це процес відділення твердих частинок від рідин або газів шляхом пропускання їх через пористі матеріали (фільтри). Фільтри затримують частинки, якщо їх розміри більше розміру пор. Для фільтрування можна використовувати спеціальний папір, тканину, марлю, вату, пісок, вугілля, пористу кераміку.

Номер слайду 10

Найпростіший прилад для фільтрування складається з лійки, у яку поміщають фільтр і посудини для збирання фільтрату. При використанні паперового фільтра суміш обережно наливають у лійку по скляній паличці. Вода проходить через фільтр, а частинки твердої речовини затримуються на ньому

Номер слайду 11

Фільтрування використовують у побуті, для очищення води від домішок. Прилад для очищення називають фільтром.

Номер слайду 12

Суміш залізних ошурок і сірки можна розділити, використовуючи магнітні властивості заліза. Якщо до поверхні суміші піднести магніт, то частинки заліза притягнуться до нього, а сірка залишиться. Можна цю ж суміш розділити і за допомогою води. Залізо важче за воду і осідає на дні. Сірка водою не змочується і залишається на поверхні. Метод розділення сумішей, заснований на відмінності змочування компонентів, називається флотацією.

Номер слайду 13

Розділення однорідних сумішей

Номер слайду 14

Випарювання. Використовується для виділення твердих речовин з розчинів. Розчин поміщають у фарфорову чашку і нагрівають. По мірі випаровування води на стінках чашки утворюються кристалики твердої речовини.

Номер слайду 15

Кристалізація. Застосовується для виділення великих кристалів твердої речовини. Воду випаровують лише частково. Гарячий розчин залишають відкритим на тривалий час. Вода повільно випаровується, і з розчину випадають кристали речовини.

Номер слайду 16

Дистиляція (перегонка)Найпростіший прилад для дистиляції складається з двох посудин (наприклад, пробірок), пробки з газовідвідною трубкою і склянки з холодною водою для охолодження парів. Суміш нагрівається в одній посудині, а пари більш леткої речовини конденсуються в іншому. Таким чином можна відокремити рідину від розчинених у ній речовин.

Номер слайду 17

У приладах для охолодження парів використовують спеціальний холодильник. При нагріванні суміші спочатку випаровується речовина з найнижчою температурою кипіння. Її пари охолоджуються у холодильнику, а у посудині збирається чиста речовина. Потім нагрівання підсилюють і відокремлюють наступну речовину з вищою температурою кипіння.

pptx
Додано
17 листопада 2022
Переглядів
2798
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку