Чистий Четвер (Презентація)

Про матеріал
Презентацію створено для проведення виховної години з учнями 2-3 класів. Ознайомлення дітей з основними традиціями цього дня, прикметами та обрядами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чистий четвер. Підготувала: вчитель початкових класів Шевченко Оксана Миколаївна

Номер слайду 2

Чистий Четвер знаменує початок підготовки до Великодня. Він припадає на останній тиждень Великого Посту.

Номер слайду 3

Чистий Четвер – це символ фізичного і духовного очищення. В цей день потрібно відвідати храм, щоб посповідатися та причаститися.

Номер слайду 4

Вранці варто помитися у проточній воді. Вважається, що вона наділена магічними властивостями, допомагає очистити тіло та душу, сприяє оздоровленню тіла.

Номер слайду 5

Колись давно селяни вірили в силу Чистого Четверга. Вони вдосвіта чистили стайні, подвір’я, комори, хати, прибирали на городі та в саду.

Номер слайду 6

Традиції Чистого Четверга Як і у давнину, важливо в цей день кругом прибрати, випрати речі та навести лад. Вважається, що у кого в Чистий Четвер в будинку не прибрано, той весь рік буде зі всіма сваритися. Крім того потрібно спекти паски та пофарбувати яйця. Також варто викупати дітей та помитися у проточній воді.

Номер слайду 7

Вважається, що в Чистий Четвер оновлюється природа, а разом з нею – наше житло та душа. Також в цей день варто згадати разом з дітьми про добрі справи, які ви зробили за рік, а якщо таких не було, або було мало – зробити їх невідкладно. Особливо це стосується турботи про близьких, родичів та незаможних людей.

Номер слайду 8

Що можна робити у Чистий Четвер - Занурюватися у будь-яку водойму; - Приймати душ; - Купатися самому та купати дітей; - Прибирати; - Наводити лад у домі; - Пекти паски; - Розфарбовувати крашанки та писанки.

Номер слайду 9

Що не можна робити у Чистий Четвер - Не можна ледарювати; - Не варто шкодувати за викинутими речами; - Не залишати брудного посуду та невипраної білизни; - Не дозволяється позичати гроші; - Не ображайтесь та не лайтесь з іншими людьми; - Заборонено вживати м’ясо, рибу, молочні продукти.

Номер слайду 10

Прикмети в Чистий Четвер - Сонячний день – буде сонячною весна. - Якщо в Чистий Четвер викупатися в річці, вода подарує силу та здоров’я. - Якщо в Чистий Четвер тричі перерахувати всі гроші в будинку, то протягом року вони не будуть закінчуватися.

pptx
Додано
13 квітня 2023
Переглядів
750
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку