«Чому опадає листя з дерев»

Про матеріал
Напевно, кожен милується різнокольоровими листям восени. Так красиво спостерігати за тим, як змінюють свій колір листочки, як повільно вони падають на землю. Проте мало хто замислювався над питанням, а чому восени на деревах жовтіє і опадає листя? Що змушує їх раптом поміняти свій колір насичено зеленого до яскраво-жовтого, багряного, коричневого або оранжевого?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проект на тему: «Чому опадає листя з дерев»Виконав учень 2-В класуЄланецької ЗОШ І-ІІІ ступенів. Гордієнко Нікіта

Номер слайду 2

Тема: Чому листя жовтіє й опадає. Мета: Дослідити причинно-наслідкові звязки листопаду; Очікувані результати: презентація дослідження причин зміни забарвлення листя восени та процесу опадання листя. Гіпотеза: Листя жовтіє тому що починає руйнуватися пігмент, який відповідає за зелений колір, тобто хлорофіл. Джерела інформації: спостереження, дослідження, використання інтернет-ресурсів та енциклопедії. Обладнання: зошит,ручка, комп’ютерна техніка, фотоапарат. Напевно, кожен милується різнокольоровими листям восени. Так красиво спостерігати за тим, як змінюють свій колір листочки, як повільно вони падають на землю. Проте мало хто замислювався над питанням, а чому восени на деревах жовтіє і опадає листя? Що змушує їх раптом поміняти свій колір насичено зеленого до яскраво-жовтого, багряного, коричневого або оранжевого?

Номер слайду 3

У своєму проекті я хотів би приділити увагу на наступним питанням:1. Навіщо деревам листя?2. Чому восени на деревах жовтіє листя3. Чому листя опадає

Номер слайду 4

Навіщо деревам листя? Варто спочатку розглянути питання про те, а навіщо взагалі деревах листя? Яке значення вони мають для них? Листочки на деревах виконують дуже важливу функцію: вони виробляють сік, який живить дерево. Сік має наукову назву – сахароза. Саме сахароза є тим живильним середовищем, завдяки якій і відбувається дозрівання плодів. Сік під назвою сахароза виробляється за допомогою хлорофілу, який міститься в листках. Він являє собою клейку зелене речовина, який і забезпечує насичений зелений колір листя. Хлорофіл має властивість вироблятися тільки при сонячному світлі. Адже процес являє собою поглинання вуглекислого газу з повітря, а з кореневої системи, розташованої під землею – води. Цей процес поглинання можна назвати обміном, так як під час нього відбувається ще і фотосинтез, так як листя в свою чергу починають виробляти чистий кисень. Не дарма ж дерева називають «зеленими легенями планети Земля».

Номер слайду 5

Чому восени на деревах жовтіє листя? Якщо говорити про осінь, то вона являє собою пору відпочинку для природи і для дерев, зокрема. Тепер їм пора готуватися до зимового сну, під час якого дерева накопичать сил для весняного і літнього розквіту. З приходом осені тривалість світлового дня зменшується. Отже, процес фотосинтезу теж не має достатнього часу для розвитку. Процес фотосинтезу важливий для отримання живлення дерев. Ось і виходить, що поживних речовин дерево отримує все менше, що тягне за собою уповільнення всіх процесів. Хлорофіл починає руйнуватися, зеленого кольору в листі стає видно все менше. Тепер настає черга інших колірних пігментів: жовтого ксантофилла, помаранчевого каротину і червоного антоциана. Завдяки цим пігментів листя набувають такого яскравого забарвлення. Напевно, всі помічали, що не всі дерева «одягаються» восени однаково. У забарвленні якихось переважають багряні тони, в якихось-жовті, а в якихось-коричневі. Наприклад, листя кленів і осик забарвлюються в багряні тони. Листя лип, дубів і беріз відливають золотом. Цікаво, що листя вільхи, бузку не встигають змінити забарвлення, вони опадає ще зеленим. Чому? Та тому що в листках цих дерев відсутні які-небудь фарбувальні пігменти, крім хлорофілу. Усі життєві процеси в деревах сповільнюються з приходом осені, життєва сила листя згасає. І це процес вічний, як саме життя, і так само природний і незворотний. Тобто ті листи, які вже втратили свій зелений пігмент хлорофіл, вже не зможуть відновити свою силу.

Номер слайду 6

Чому листя опадає? Листопад восени – цілком природний процес. Доведено, що, якщо б дерева не скидали листя, то вони могли б загинути. Приміром, під вагою снігу гілки сильно прогинаються. Якщо б на них були ще й листя, то уникнути пошкодження гілок було б не можна. Не варто думати, що дерево страждає від того, що втрачає листя. До моменту, коли листя закрутять в жовто-червоному хороводі, ще кілька тижнів, а природа вже готується до того, що відбувається восени з деревами. В кінці літа активний обмін вологою між стеблом і листком сповільнюється. В основі черешка утворюється корковий шар — своєрідна перегородка, яка перешкоджає проходженню соків. Поступово вона стає грубішою і водонепроникною. Кріплення листу в цьому місці стає слабким, і при поривах вітру вона легко відривається. У різних видів опадання листя відбувається неоднаково: частина дерев відрізняється раннім і дружним листопадом, інші рослини облітають тільки перед настанням морозів. Те, як відбувається листопад, залежить від форми крони, гнучкості гілок, місця зростання. Чагарники з легко гнучкими низькими пагонами скидають листя пізніше, ніж ламкі високі тополі, обдуваються всіма вітрами.

Номер слайду 7

Висновки: Досліджуючи питання «Чому опадає листя з дерев?» я дізнався багато цікавого, вияснив причини цього неймовірного явища, зокрема навіщо взагалі деревам листя? чому жовтіє листя саме восени та як відбувається процес опадання? Наступним кроком мого дослідження буде вивчення яку користь приносить опале лится, та в яких випадках листопад може мати негативний вплив на навколишнє середовище.

Номер слайду 8

ДЯКУЮ ЗА УВАГУДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Додано
1 листопада 2019
Переглядів
30143
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку