Чорнобильська трагедія пам'ять про загиблих і надія на майбутнє

Про матеріал
"Чорнобильська трагедія: пам'ять про загиблих і надія на майбутнє" .Нагадати про наслідки Чорнобильської трагедії та вшанувати пам'ять про загиблих, виховати учасників заходу до відповідного ставлення до енергетичної безпеки та охорони навколишнього середовища.
Перегляд файлу

Назва заходу: "Чорнобильська трагедія: пам'ять про загиблих і надія на майбутнє"

Мета заходу: нагадати про наслідки Чорнобильської трагедії та вшанувати пам'ять про загиблих, виховати учасників заходу до відповідного ставлення до енергетичної безпеки та охорони навколишнього середовища.

Час проведення: 26 квітня

Місце проведення: Аудиторія чи інше приміщення

Ведуча 1:

Минає 37 років з того дня, коли весь світ жахнувся від новини «На Чорнобильській АЕС сталася аварія», тоді ще ніхто не підозрював, до яких страшних наслідків це призведе. Як «мирний атом» став ворогом людства.

Учень 1:

"Ніхто нічого ще не знав
ні сном - ні духом 
про те, що дехто вже сконав.
Земля їм пухом.

Ми йшли на зоряний парад
Хрещатим Яром,
несли червоний транспарант.
Собі ж на кару..."

(Сергій Губерначук)

Ведуча 2:

25 квітня 1986 року було зупинено 4 реактор Чорнобильської АЕС для чергового обслуговування і прийняли рішення  провести ряд випробувань . Ці випробування привели до неконтрольованого розгону реактора.

Ведуча 3:

Весняна, тепла, квітнева ніч…01 година, 23 хвилина, 47 секунда – вибух, через декілька секунд – другий вибух. Ці два теплові вибухи повністю зруйнували 4 реактор ЧАЕС. Виникла пожежа. Причиною цих вибухів стала помилка операторів станції, які виконали неправильну послідовність операцій з реактором. Це призвело до підвищення потужності реактора, який не зміг витримати тиск, і в результаті відбувся ядерний вибух.

Учень 2:

"Поворожи мені на вранішній зорі,
Чи на сузір'ях, де найкраще видно приму,
Чи на сосновій чорній репаній корі,
Де знак запікся від чорнобильського гриму..."

(Віктор Баранов)

Ведуча 1:

Аварія на ЧАЕС призвела до викиду 380 мільйонів кюрі радіоактивних речовин – це ізотоп урану, плутонію, йоду – 131, цезію – 134, цезію – 137, стронцію – 90. В атмосферу було викинуто 520 небезпечних радіонуклідів. Це 11 тон ядерного палива. Загальна площа зараження в Україні склала 50 тисяч квадратних кілометрів.

Учень 3:

"Чорно-біла доля, чорно-біла...
Чорнобилем доля побігла.
Бігла навіжена і не спитала:
«А на кого ж мати зосталась?»"

(Валентина Козак)

Ведуча 2:

2 дні світ нічого не знав про аварію. Радянська влада замовчувала цю страшну трагедію і тільки після 36 годин, почали евакуйовувати населення з Прип’яті, це найближче місто до ЧАЕС.

Учень 4:

Ви чули, як плаче спустошена Прип’ять,
За скоєний гріх розіп’ята живцем,
Прип’ята до неба, щоб вічності випить,
Щоб вмити від бруду змарніле лице?
Регочуть іони малиновим дзвоном,
Вбиваючи блиск нерозкритих очей,
Ридає вночі божевільна мадонна,
Приймаючи з лона холодних дітей
В бездонність ночей.
І тихо ступає життя у полин,
І лине Чорнобильський дзвін.

(Малиновий дзвін, Анна Багрян)

Ведуча 3:

На ліквідацію аварії було залучено близько 600 тисяч осіб. Першими в бій з вогнем кинулися 28 пожежників. Вони ж і прийняли першу дозу опромінення. Шестеро з них загинули. Внаслідок вибуху або гострої променевої хвороби протягом кількох місяців з моменту аварії загинуло 30 співробітників АЕС. За оцінками незалежних експертів 500 000 тисяч людей померли від радіації, багато боряться з онкологічними хворобами, саме через Чорнобильську катастрофу і до нині. Наслідки трагедії були страшні. Вплив радіації на здоров'я людини настільки серйозний, що оцінити його повністю досі неможливо. Історія Чорнобильської трагедії стала символом небезпеки ядерної енергетики та надзвичайних ситуацій.

Ведуча 1:

День пам'яті Чорнобильської трагедії – це дуже важливий день для всієї України та світу, який нагадує про жахливу катастрофу на Чорнобильській АЕС, що сталася 26 квітня 1986 року. Цей день вшанують пам'ять загиблих, а також тих, хто віддав своє життя, щоб запобігти подальшому поширенню радіації.

На ліквідацію наслідків було залучено близько 600 тис. героїв. Багато з них померли відразу, хтось за кілька місяців, а хтось через роки.

Просимо вшанувати хвилиною мовчання тих, хто віддав своє життя через радіацію.

ХВИЛИНА МОВЧАННЯ!!!

Ведуча 2:

Дякую!

 Наш народ багатостраждальний. Ще тоді у 86 люди дізналися, що таке страх, евакуація, смерть…Після аварії 8,5 мільйонів жителів України та інших сусідніх країн отримали великі дози опромінення. 2293 українських міст, селищ і сіл було забруднено радіоактивними нуклідами, це населення більше 2,5 мільйони людей. До кінця літа 1986 року було евакуйовано людей з 30 – ти км. зони.

Учень 5: (Звучить вірш Ліни Костенко)

Цей дощ - як душ. Цей день такий ласкавий.

Сади цвітуть. В березах бродить сік.

Це солов"їна опера, Ла Скала!

Чорнобиль. Зона. Двадцять перший вік.

Учень 6:

Тут по дворах стоїть бузкова повінь.

Тут ті бузки проламують тини.

Тут щука йде, немов підводний човен,

І прилітають гуси щовесни.

Учень 7:

Але кленочки проросли крізь ганки.

Жив-був народ над Прип’яттю - і зник.

В Рудому лісі виросли поганки,

і ходить Смерть, єдиний тут грибник.

Ведуча 3:

 Сьогодні потрібно згадати ще дві аварії, які трапилися у світі на атомних електростанціях.

28 березня 1979 року сталася одна з найбільших аварій в історії атомної енергетики в США на станції Трі-Майл Айленд в Пенсільванії. Аварія була викликана розривом трубопроводу, який спричинив витік радіоактивних матеріалів з реактора. Ця трагедія призвела до евакуації десятків тисяч людей та вимагала значних зусиль для ліквідації наслідків.

Ведуча 1:

На подоланні наслідків аварії Трі-Майл Айленд було залучено приблизно 10 років і понад 1 мільярд доларів. Несприятливі наслідки вплинули на довіру громадськості до атомної енергетики в США і на підходи до безпеки на атомних електростанціях в цілому. В результаті аварії були введені більш жорсткі правила і стандарти безпеки для атомних електростанцій в США.

Ведуча 2:

Аварія на АЕС «Фукусіма-1» сталася 11 березня 2011 року внаслідок землетрусу магнітудою 9,0 балів та після нього виниклого цунамі на узбережжі північно-східної частини Японії. Це призвело до порушення роботи трьох блоків АЕС та викиду радіоактивних речовин у навколишньомє середовище. За даними слідства, головною причиною аварії була недостатня підготовленість АЕС до можливих наслідків природних катастроф. Також були виявлені проблеми з експлуатацією системи охолодження реакторів та зберігання відпрацьованих паливних елементів. Аварія на АЕС «Фукусіма-1» стала найбільшою ядерною катастрофою за останнє десятиліття, що призвело до серйозних наслідків для жителів Японії та навколишніх країн.

 Ведуча 3:

 Ці три катастрофи стала серйозним нагадуванням про те, як потрібно дотримуватися правил безпеки при роботі з ядерною енергією та використовувати інші види технологій, які можуть мати негативний вплив на навколишнє середовище та здоров'я людей. Навчання та підтримання правил безпеки є завданням для забезпечення безпеки нашого світу та майбутнього покоління.

 Ведуча 1:

Після Чорнобильської трагедії уряди багатьох країн почали змінювати свою політику щодо ядерної енергетики та безпеки атомних електростанцій. Також було створено ряд міжнародних організацій, які займаються контролем за ядерною безпекою та попередженням подібних трагедій у майбутньому.

 Учень 8:

"Зірвався в небо стовп вогню
І заблищало світло всюди,
Земля здригнулась від антен,
"Що сталося?" - кричали люди..."

(Юлія Хандожинська)

 Учень 9:

"Якщо вже вижив — то живи!
Не проживай — живи на повну.
І кожен божий день наповнюй
Смарагдом свіжої трави,
Медами спілої черешні,
Коханням милої нарешті —
Хоч і до втрати голови!
Але ніколи не пливи
Безвольно вниз за течією..."

(Володимир Шовкошитний)

Ведуча 2:

Чорнобильська аварія – це найбільша техногенна катастрофа в історії людства.  

Звуки дзвонів Чорнобиля відгукуються в душах кожного з нас. Ми співчуваємо всім, хто постраждав від катастрофи на Чорнобильській АЕС та їхнім родинам, і обіцяємо, що ми ніколи не забудемо цю трагедію та що ми зробимо все можливо, щоб запобігти подібним катастрофам у майбутньому.

Ведуча 3:

Пречиста Діво, збережи цей світ,
А в ньому нашу рідну Україну.
Сади і гори, ріки і моря,
І пташину, і звірину, й людину.
Усім, хто є, усім, хто буде,
Даруй здоров’я, чистоту і вроду.
Щоб їх ім’я, а в імені – любов
Передавалися від роду і до роду.

Дякуємо всім за увагу!!!

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Виховна робота
Додано
29 березня 2023
Переглядів
336
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку