Оформлення кабінету фізики "Електроживлення учнівських столів в кабінеті фізики"

Про матеріал
Саморобне електроживлення учнівських столів в кабінеті фізики - це зручність, охайність, чистота.
Перегляд файлу

Електроживлення учнівських столів

в кабінеті фізики

 

 

 Я вчитель фізики середньої школи, маю педагогічний стаж більше 40 років. За цей час мені довелося працювати в декількох школах. В процесі роботи я зіткнувся з деякими незручностями, які пов’язані з тим, що столи в фізичному кабінеті (так як до них підводиться електрика) повинні бути закріпленими до підлоги. Ці незручності проявляються тоді, коли треба робити ремонт в кабінеті і ніяк поставити будівельні знаряддя, коли потрібно провести який-небудь позаурочний захід в кабінеті, який потребує перестановки столів (а це зробити неможливо), та навіть під час прибирання. Біля ніжок столів і труб, в яких прокладено дріт, (якщо підведення електрики виконано поверх підлоги) збирається багато бруду. Його важко потім відмити і кабінет виглядає неестетично.

Тому на завершальній стадії будівництва нового приміщення школи я розробив і з допомогою електриків втілив в життя таку схему електроживлення учнівських столів. Труби, що виходять біля кожного столу були відпиляні на висоті 15 мм від підлоги. Зверху них до підлоги за допомогою довгих шурупів прикрутили коробки (для цього в їх нижній частині приварені кутики, що мають отвори) з розетками, які закриваються кришками. Коробки я виготовив з квадратних труб перерізом 60603 мм і висотою 160 мм. В середині цієї коробки знаходиться дерев’яна прокладка товщиною 30 мм з отвором для дроту, до неї прикручена квадратна розетка, яка якраз щільно входить в цю трубу. Потім був протягнутий в трубах дріт та приєднаний до кожної розетки. На розетки подається змінна напруга 42 В від КЕПФ (комплекту електропостачання). При виконанні лабораторних робіт учні приєднують випрямлячі (4 В) за допомогою шнурів з відповідними штепселями до цих розеток. Відстань між столами достатня для того, щоб вони це зробили і не створювали один одному незручності.

На лінолеумі фарбою позначено місця розташування столів. В кабінеті зручно працювати і гарно. Всі роботи виконано з дотриманням вимог правил техніки безпеки та багатократним захистом учнів від ураження електричним струмом.

 

 

 

 

Вчитель фізики Знаменівського ліцею

Монастирський Микола Олексійович

doc
Додано
30 березня 2023
Переглядів
227
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку