26 жовтня – День гарбуза.
Найбільше це свято популярне в США, але щороку поширюється світом. Гарбуз можна назвати одним із символів американської нації. Головна мета цього дня – поширювати інформацію про цілющі властивості цього продукту та його цінність для організму.
Ця традиція бере свій початок з тих далеких днів, коли перші люди оселилися на континенті. Основною проблемою для них стала нестача їжі, яку вони змогли вирішити за допомогою вирощування гарбузів. З розвитком промисловості велика частина населення переселилася в міста, де гарбуз перестав посідати важливе місце в раціоні.
Україну також не можливо уявити без гарбузів. Його можна сміливо назвати одним з атрибутів осені. Гарбуз – це джерело вітамінів та мінералів, корисних для нашого організму. Він же і герой містичного свята Гелловін, яке так швидко увірвалося з-за кордону у наше життя.
Цікаві факти про гарбузи
*Насправді гарбуз або кабак — це величезна ягода, вага якої може сягати кількох сотень кілограмів.
*Батьківщина гарбуза — Мексика, там його вживали ще 8000 років тому. З відкриттям Америки, смачний плід набув популярності й у Європі.
*Французький дослідник Жак Картьє, першим серед європейців виявив гарбузи, прийняв їх за гігантські кавуни.
* В світі зараз існує близько 800 сортів цієї рослини, але лише чверть з них можна вживати в їжу.
* Найбільше в світі гарбузів вирощується в американському штаті Іллінойс. Розташований там завод виробляє понад 90% консервованих гарбузів, споживаних у США. Також там з 1966 року проходить щорічний фестиваль, присвячений гарбузам.
*Гарбуз вкрай невибагливі до умов, в яких їй належить рости - цю культуру вирощують по всій земній кулі, за винятком Антарктиди.
*Гарбуз є своєрідна різним «еліксиром молодості» завдяки вмісту в ній вітамінів А і Е, що дозволяє боротися з ознаками старіння.
* У гарбузі також міститься вітамін Т, який допомагає організму засвоювати важку їжу, що робить її прекрасним гарніром.
* Квітки гарбуза не тільки красиві, але і цілком їстівні.
* Гарбузовий сік є натуральним снодійним засобом.
*. М'якоть гарбуза здатна зняти біль при опіках.
* Найпопулярніше застосування гарбузів не зовсім зв’язане з їх поїданням. Світильник Джека, який виробляють на Хелловін, прийшов до нас з Ірландії та тепер вже тісно пов’язаний з осіннім сезоном.
*У давнину на Україні гарбуз була частиною сватання - помаранчевий плід вручали незавидною женихам.
* У Африці гарбуза нерідко використовують в якості мотоциклетних шоломів.
* Киргизи роблять з гарбузів бутлі для зберігання кумису, що дозволяє цьому напою довго залишатися свіжим.
*У Японії є державний фестиваль гарбуза.
* У Китаї гарбуз вважають містичним талісманом, здатним вбирати в себе сили зла і охороняти від них свого власника.