Цікаві факти про Україну

Про матеріал
В презентації зібрано 26 цікавих фактів про Україну. Підготовлено для заходів, присвячених Року математичної освіти в Україні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікаві факти про Україну (Україна в цифрах і фактах) Лариса Желєзнякова

Номер слайду 2

День Незалежності 30 років тому – у 1991 році було проголошено незалежність України

Номер слайду 3

Конституція України 25 років тому - у 1996 році була прийнята Конституція України

Номер слайду 4

Населення За кількістю населення Україна посідає 5 місце в Європі (після Німеччини, Італії, Великобританії, Франції) та приблизно 21 місце у світі. На її долю припадає 7,3% населення Європи i 1% населення Землі.

Номер слайду 5

Області України Україна складається з 24 областей, Автономної Республіки Крим і двох міст зі спеціальним статусом: Києва — столиці та найбільшого міста, і Севастополя.

Номер слайду 6

Хрещатик. Серед столиць світу у Києві найкоротша і найширша головна вулиця — Хрещатик. Його довжина становить 1225 м максимальна ширина —100 м.

Номер слайду 7

Дніпро  Протяжність Дніпра територією України становить 1121 кілометр

Номер слайду 8

Говерла 2061 метр над рівнем моря становить висота Говерли – найвищої точки України

Номер слайду 9

Батьківщина-мати «Батьківщина-Мати» — монументальна скульптура в Києві розташована на високому правому березі Дніпра. Відкрита в 1981 році. Найвища монументальна скульптура в Європі. Її висота з постаментом становить  102 метри

Номер слайду 10

Тарас Шевченко Українському поетові Тарасу Шевченко встановлено близько 1200 пам'ятників по всьому світу. 

Номер слайду 11

Одна з найглибших станцій метро Станція метро Арсенальна вважається найглибшою у світі, вона розташовується на глибині 105,5 метрів. З 1986 року станція має статус «пам'ятка архітектури місцевого значення» ( 35 років)

Номер слайду 12

Mc. Donald’s Mc. Donald’s , який знаходиться біля Київського залізничного вокзалу, останні три роки входив у трійку найбільш відвідуваних закладів фаст-фуду у світі

Номер слайду 13

Світова спадщина ЮНЕСКО В Україні розташовано 7 об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО, що приблизно становить 0,62% від загальної кількості об'єктів Світової спадщини у світі 1. СОФІЙСЬКИЙ СОБОР, КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКА ЛАВРА, ЦЕРКВА СПАСА НА БЕРЕСТОВІ;2. ІСТОРИЧНИЙ ЦЕНТР ЛЬВОВА;3. РЕЗИДЕНЦІЯ МИТРОПОЛИТІВ БУКОВИНИ І ДАЛМАЦІЇ;4. ДУГА СТРУВЕ;5. БУКОВІ ПРАЛІСИ КАРПАТ;6. ДЕРЕВ'ЯНІ ЦЕРКВИ КАРПАТ;7. ХЕРСОНЕС ТАВРІЙСЬКИЙ

Номер слайду 14

Чорнозем На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на планеті. Чорноземні  грунти при правильній обробці дають найбільшу кількість врожаю. 

Номер слайду 15

Марганцева руда В Україні найбільші в світі запаси марганцевої руди – 2,3 мільярда тон або близько 11% від всього світового запасу.

Номер слайду 16

Печера Найдовша печера в Україні має назву «Оптимістична» й розташована вона на Поділлі, це гіпсова печера на глибині 20 м що тягнеться на 216 км. Це найдовша гіпсова печера у світі, вона поступається лише Мамонтовій печері в США.

Номер слайду 17

Українська «Сахара» Олешківські піски часто називають українською «Сахарою»Площа пісків на території Херсонської області становить понад 160 тисяч гектарів, що робить її найбільшою пустелею Європи

Номер слайду 18

Мед Перший рамковий вулик винайдено в Україні у 1814 р. Петром Прокоповичем. Україна в останні роки впевнено зберігає місце в трійці світових лідерів з виробництва меду. Випереджаючи країни Європи за обсягами виробництва меду в кілька разів, Україна є одночасно першою в світі з виробництва меду на душу населення (1,5 кг).

Номер слайду 19

Соняшник Україна – лідер світового ринку з виробництва та експорту соняшникової олії. Вона охоплює 60% глобального ринку. Українці виробляють 10,5 млн. тонн соняшнику або майже третину всього насіння, що вирощується у світі.

Номер слайду 20

Соя Україна посідає 8-е місце у світі з вирощування сої. Соя — п’ята культура в Україні за обсягами експортних доходів після кукурудзи, пшениці, ячменю й ріпаку. Основний чинник зростання популярності сої — збільшення потреби в ній як кормі для тварин.

Номер слайду 21

Дуб Найстарішим деревом в Україні вважається 1300-річний дуб в урочищі Юзефін Рівненської області.

Номер слайду 22

Ялинка Щорічно перед Новим роком в Україні продають близько 1 млн. ялинок. У 2017 році новорічну ялинку привезли з українських Карпат. Її висота становила 30 м, а вік — 91 рік. Ялинка була прикрашена без використання іграшок.

Номер слайду 23

Щедрик Одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень — це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. Зазвичай на Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів.

Номер слайду 24

Трембіта Найдовший музичний інструмент у світі – це українська трембіта. Її довжина може досягати чотирьох метрів, а її звуки чутні більш ніж за десять кілометрів.

Номер слайду 25

Вища освіта За оцінками Національного інституту стратегічних досліджень частка осіб із вищою освітою в Україні становить 35%. Близько 85% випускників українських шкіл відразу вступають до вищих навчальних закладів.

Номер слайду 26

Вища освіта Два українських вищих навчальних заклади увійшли до списку Топ-500 найкращих університетів світу — КНУ ім. Т. Шевченка (Київ) та ХНУ ім. В. Каразіна (Харків).

Номер слайду 27

«Мрія» Найбільший та найпотужніший у світі літак було збудовано в Україні. Велетень Ан-225, також відомий як «Мрія» побудований у 1988 році на заводі імені Антонова. Літак внесено до Книги рекордів Гінесса за його 240 рекордів!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бовкун Вікторія Вільгалімівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 лютого 2021
Переглядів
1473
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку