Цікаві завдання природничого змісту на уроках математики.

Про матеріал
Використання ігрових вправ, цікавих повідомлень, задач з природничим змістом на різних уроках виховує у дітей з ОПП допитливість, інтерес до природи, відповідальне ставлення до всього живого, допоможуть зацікавити учнів предметом.
Перегляд файлу

 

 

ЦІКАВІ ЗАВДАННЯ ПРИРОДНИЧОГО ЗМІСТУ НА УРОКАХ МАТЕМАТИКИ

 

Потяг до всього живого закладений у людині від самого народження. Маленькі школярі  радіють і сонячному зайчикові, і першій весняній квітці і комасі, що прокинулась від зимового сну, ластівці, що прилетіла з далеких країв, їх зачаровує  ліс,  приваблює річка. Однак відчуття краси, розуміння природи не приходить саме собою. Його необхідно виховувати з дитинства, коли інтерес до довкілля особливо великий. Розпочинаючи треба прагнути викликати в дітей допитливість, а згодом стійкий інтерес до природи, відповідальне ставлення до всього живого, що просить нашої допомоги, захисту й любові.

Вирішенню цього завдання сприяє використання ігрових вправ, цікавих повідомлень, задач  з природничим змістом на різних уроках. Застосування цікавих вправ  допомагає  виробити у дітей вміння логічно і критично мислити, засвоїти програмовий матеріал та усвідомлено застосовувати здобуті знання, формувати живий інтерес, як до предмета, так і до природничих знань в цілому, виховувати любов і бережливе ставлення до всього живого.

Нестандартні та цікаві завдання з природничим змістом можуть застосовуватися  на уроках математики в початкових класах спеціальної школи. Вони допоможуть зацікавити учнів математикою, показати її могутність і красу. Нестандартні та цікаві завдання на уроках математики це шлях до стимулювання пізнавальних інтересів школярів.

«Чим цікавіше для дитини те, що вона вивчає, тим більше зосереджується її увага, тим глибше засвоюються знання» — В.Сухомлинський

Цікаві завдання можна використовувати на уроках в якості допоміжного

матеріалу з метою корекції  мисленнєвої діяльності та активності учнів, для мотивації вивчення теми, закріплення навичок обчислень і перетворень, порівнянь формування елементів творчої діяльності

Основною формою організації навчальної та корекційно-виховної роботи в спеціальній школі є урок. Він має свої особливості. На уроках у спеціальній школі відбува­ється компенсація й корекція вад розвитку дітей.

В учнів спеціальної школи знижені пізнавальні можливості, ослаблене регулювання своїми діями і зусиллями, є значні порушення про­цесів працездатності. Це зумовлює особливу логіку побудови навчального процесу, застосування спеціальних корекційних прийомів: зменшення обсягу навчального матеріалу, його спрощення; використання різних видів наочності, її відповідність рівню розвитку сприймання і мислення учнів; поступове ускладнення  (від реальних предметів та об’єктів до символічної наочності);  задіювання  якомога більшої кількості аналізаторів (слух, зір, дотик); повторюваність у навчанні з метою ліквідації фрагментарності сприймання, недосконалості запам’ятовування, повторення має бути систематичним, різноваріативним; включення учня в діяльність – всі теоретичні знання мають бути засвоєні через практичну діяльність; спеціальна організація праці – у процесі роботи слід вчити учня планувати  свою діяльність, міркувати про послідовність та способи виконання; використання гри у навчально – корекційній роботі – з метою підвищення інтересу дитини до навчальної діяльності, подолання її пасивності.

 Урок у спеціальній школі складається з таких етапів:

  1. загальнокорекційного;
  2. організаційного;
  3. основного;
  4. заключного.

 Названа структура уроку зумовлюється особливими причинами. Для учнів  спеціальної школи, крім особливостей розгортання будь-якої діяльності,  характерні труднощі  адаптації  до змін характеру діяльності (із стану відпочинку до праці і, навпаки, від праці до відпочинку). У зв'язку з інертністю нервових процесів розумово відсталі діти на початку праці, у даному разі на початку уроку,  досить  довго  перебувають  під  впливом вражень  і  форм  поведінки,  які  мали  місце  до  уроку.

Для попередження і усунення такої негативної післядії  та швидкої адаптації учнів до розумової праці на початку уроку запроваджується  загально-корекційна  частина,  спеціальні  вправи, спрямовані  на підготовку нервової системи учнів до розумової діяльності  на уроці. Нервово-психологічна підготовка є одним з типових корекційних засобів. Щоб максимально вплинути на організм і психіку дітей, використовують вправи, які виконують індивідуально і фронтально всі учні. Це можуть бути: усна лічба, дидактична гра, вправи на розвиток уваги, мислення, пам'яті, вправи на розвиток моторики, фізичні вправи  загально-розвиваючого характеру, співи, малювання. Рівень складності таких завдань  не повинен бути високим. Під час нервово-психологічної підготовки  доцільне використання цікавих завдань природничого змісту. Та досвідчений і вдумливий вчитель, проаналізувавши зміст уроку, завжди знайде місце для таких завдань в будь-якій частині уроку.

 

 

3.1. Волохаті. Лускаті. Пернаті.

1. Бобер

Завдання: Розв’язавши приклади, дізнаєшся, скільки хвилин може не дихати бобер, перебуваючи під водою

28-13=    39-24=   47-32=     88-73=


Задача:  У їжака 36 зубів, в калана на 10 зубів менше, а у бобра на 10 зубів менше ніж у калана. Скільки зубів у бобра?

 

 

 

Завдання: Розв’язавши приклади, дізнаєшся довжину найбільшої греблі, яку побудували бобри.

200м+500м=   400м+300м=    600м+100м=  

Задача: Трудівник бобер, для греблі підгриз 4 верби, а осик на 6 більше. Скільки всього дерев підгриз бобер?

bober
Задача: Першого дня будівельник-бобер побудував 100 м греблі, а наступного дня побудував ще 20м греблі. Яка  загальна довжина бобрової греблі?

 

 


2. Калан

Завдання: Розшифруй слово (до цифри підбери відповідну букву) і дізнаєшся назву морського бобра.

15 1 16  1 18

к   а   л  а  н

Завдання: Розшифруй слово(до цифри підбери відповідну букву)  і дізнаєшся, назву морської водорості, якою калан прив’язується до мілководдя  під час сну.

16 1 17 12  18  1  21 12 33

л   а  м   і    н   а   р    і  я

 

 

 

Завдання: Розв’яжи приклади і дізнаєшся скільки найбільше часу під водою може провести калан (склад числа 8)

1+7=   3+5=   2+6=  5+3=  7+1=  4+4=  6+2=

 Завдання: Розв’яжи приклади і дізнаєшся  скільки під водою може провести калан.

40 с+50 с=                    80 с-30 с=

60 с+30 с=                    90 с-40 с=

 

Задача:  За звичайних умов калани плавають зі швидкістю 8 км/год, але в разі небезпеки можуть пливти на 8 км швидше. Яка швидкість тварин під час небезпеки?

Задача: Зазвичай морська видра пірнає за молюсками на глибину 25 м. Найбільша глибина занурення тварини на 72 м більша. Яка найбільша глибина занурення морської видри?

Задача:  У виняткових випадках калани можуть пірнати на глибину 40 м, а за звичайних умов вони пірнають на 15 м  менше. На яку глибину  пірнають калани за звичайних умов?

 

3. Качкодзьоб


Завдання: Розшифрувавши слово (до цифри підбери від-повідну букву), дізнаєшся назву незвичайної тваринки схожої на бобра.

15  1  28  15 19  6  10  31 19   2

К   а   ч    к   о   д   з    ь    о    б

15  1  28  15  19  18  12   22

к   а   ч    к    о     н   і     с

 

Задача: Довжина тіла качконоса 40 см, довжина хвоста 15 см. Яка загальна довжина тварини? Чи можна виміряти таку довжину лінійкою?

 

 

Завдання: Роздивитися малюнки, назвати хто на них зображений.

 Що спільного між куркою і качкодзьобом. Порахувати яйця курки і качкодзьоба, позначити їх кількість відповідною цифрою. У кого яєць більше? На скільки?

Задача: Максимальна вага курки 3 кг, а качкодзьоба на 1 кг менше. Скільки важать качкодзьоб і курка разом? Чим можна виміряти таку вагу? (кантер, торгові ваги, товарні, ваги для тварин, автомобільні)


  

4. Їжак

Завдання: Виконай віднімання правильно і дізнаєшся, скільки зубів має їжак.

48-12=    59- 23=

67-32=     88-52=

Задача: У вовка 42 зуби, а у їжака на 6 менше. Скільки зубів у їжака?

Задача: У їжака, як і у людини випадають зуби. У нього випало 6 зубів. Скільки залишилося зубів у їжака? Що треба робити щоб зуби не випадали?

 


Завдання: Знайти пару, вставити пропущені числа (склад числа 5) Навіть з висоти 5 м їжакові не страшно падати. Чим можна відміряти 5 м (лінійка, рулетка, сантиметрова стрічка)

   5           5             5            5       

1   *       *   3       4    *       2   *

 

D:\Documents\маман\картинки аутизм\еж.jpgЗадача: Довжина хвостика зайця  12 см, а довжина хвостика їжака 3 см. Чий хвостик корот-ший? На скільки?  Накреслити відрізки довжиною 12 см, 3 см.

Задача: У їжачихи народилося 4 їжаченят, а у її сусідки — на 4 більше. Скільки всього їжачнят бігає у садку.

 

 

 

 

 

Завдання: Прочитати вірш. Для чого носить їжачок листя? Порахувати листочки, які приніс їжачок, позначити їх кількість відповідною цифрою.

Що несе на спинці

 Спритний їжачок?

 Він несе на спинці

 Золотий листок.

 Що несе на спинці

 В дощик і сльоту?

 Він несе на спинці

 Осінь золоту.

 

 

 

 

5. Білий їжак.

Завдання: Розшифруй слово (до цифри підбери відповідну букву)  і дізнаєшся, в якій країні живе цей їжак.

А ф   р  и   к   а

1 25 21 11 15 1  

Завдання: Розшифруй слово (до цифри підбери відповідну букву)  і дізнаєшся, якого кольору африканський їжак.

Б  і     л    и   й

2 12 16 11 14

Завдання: Обчисли  математичний ланцюжок і дізнаєшся довжину білого їжака. Чим можна виміряти довжину їжака (лінійкою, рулеткою).

5+5+5+5+5=

10+10+5=

 

6. Єхидна

Завдання: Відгадай загадку.  Розглянь малюнки, хто на них зображений ?

Що спільного між куркою і єхидною. У кого більше яєць?

Не курка, а несеться.

Не їжак, а з голками

 kurka  D:\Documents\маман\картинки аутизм\Без имени-1.jpg

Завдання: Розв’язавши приклади правильно, дізнаєшся довжину язика єхидни. Чим можна виміряти таку довжину? (лінійка, рулетка, сантиметрова стрічка)

12+13=  14+11=  10+15=   38-13=  47-22=   56-31=

Завдання: Прочитай вірш. Розглянь малюнок. Чого не вистачає тваринці? Домалюй.


Щетинку синову торка

 Єхидна раз у раз.

«Ти схожий став на їжака-

Echidna_EHДо перукарні час».

Малий сміється «Що ти ні!

Це голочки ростуть.

У сумці тісно вже мені.

Не можу там заснуть».


 

 

7. Вовк

Завдання: Розв’яжи приклади і дізнаєшся скільки років живе вовк.

30-15 =      60-40=      30-10=

 20- 5  =     40-20=      40-25=     

Завдання: Розв’яжи ланцюжок прикладів і дізнаєшся, скільки може важити найбільший вовк.

20 кг +20 кг +20 кг +20 кг +20 кг=

20 кг +30 кг +50 кг=

hqdefault1328179369_vovk_zyma


Завдання: Знайди пару, встав пропущені числа (склад числа 10)

Аж 10 кг м’яса може з’їсти дуже голодний вовк.

   10         10          10            10          10       10         10         10

 2    *      5   *     7    *        9    *      6    *    1   *     3     *     8     *

Задача: Під час небезпеки  вовк бігає з швидкістю-60 км/год, а під час полювання його швидкість на 30 км менше. Яка швидкість вовка під час полювання?

Задача: У вовчиці 8 вовченят, а у лисиці 6 лисенят. Скільки всього малят бігає по лісу?

 164583c2a8b0a6d1    lisyata4

 

 

8. Лисиця

Завдання: Розшифруй слова (до цифри підбери відповідну букву) і дізнаєшся, що їсть лисиця для поповнення організмі вітамінами.

22 24 18 11 27 12                28  19  21 18  11  27 12

с    у   н   и   ц    і                   ч   о   р    н    и   ц   і

Завдання: Розшифруй слово(до цифри підбери відповідну букву) і дізнаєшся назву лисячого танцю ( лисиця в перекладі на англійську: fox).   

25  19  15   22  23  21  19  23

Ф    о    к     с    т    р    о    т

 

Завдання: Обчислити приклади  і дізнаєшся скільки важить лисиця.

45кг-40кг=

25кг-20кг=

15кг-10кг=

65кг-60кг=

Задача: Довжина тіла лисиці — 50см, а довжина хвоста хитрунки  — 40 см. Яка загальна довжина лисиці?

Задача:  Довжина хвоста лисиці 40 см, а довжина хвоста вовка 45 см. Чий хвіст довший, на скільки довший?

do-chogo-snitsya-lisicya-yaka-hoche-vkusiti-do-chogo-snitsya-lis-rudiy_841

 

 

Завдання: Прочитати вірш. Порахувати, скільки лисенят у лисиці, позначити відповідним числом.

У матусі лисеня

Вчиться хитрощів щодня:

Як заплутати сліди,

Як ховатися й куди.

Як тікати від хорта,

Щоб не втратити хвоста.

Бо лисичку із біди

Хитрість виручить завжди

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Заєць

Завдання: Розшифруй слово (до цифри підбери відповідну букву)  і дізнаєшся, що означає слово «заєць».

22  23  21  11  2   24  18

С  т     р    и    б   у     н

Задача: Швидкість вовка на полюванні 30 км/год, а швидкість зайця під час небезпеки на 40 км більша. Яка швидкість зайця під час небезпеки? Чи легко вовкові догнати зайця?

ohota-na-zajca-po-pervozimju_1

 

 

 

10. Верблюд

Завдання: Яка тварина може обійтися без їжі кілька днів?

18- жирафа             54-38=  47-29= 

16-верблюд             99-83=  63-45=  

14- носоріг             51-37=  64-48=

Завдання: Розв’язавши приклади,  дізнаємося, скільки днів може прожити без води верблюд.

39+6=    38+7=    29+16=   64-19=

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D:\Documents\маман\картинки аутизм\бархан.jpgЗавдання: Розв’язавши приклади,  дізнаємося, скільки води за один раз може випити верблюд.

30 л+30 л+30 л=

50 л+50 л+35 л=

 Завдання: намалюй і обведи лінії, утвори бархани по яким мандрує верблюд.

У пустелі всім гаряче

Докучає сонце вдень.

Кожен, як у пеклі скаче,

Лиш верблюд спокійно йде.

Не пече пісок у ноги,

Очі пил не порошить.

По барханах без дороги

Він ще змалку звик ходить.

 

 

 

11. Стриж

Завдання: Розв’язавши приклад правильно дізнаєшся, скільки стриж може перебувати в повітрі.

18-15=            17-13=

18-14=            19-16=

10-7=              16-12=

Завдання: Розшифруй слово (до цифри підбери відповідну букву)  і діз-наєшся ще одну назву чорного стрижа.

22 7   21  20   19  15  21   11  16  7   27   31

С   е   р    п     о     к    р     и   л    е    ц     ь

 

  

 

12. Сойка

Завдання: Розв’язавши  правильно  приклади,  дізнаєшся скільки  запасів  робить  сойка  на  зиму.


28кг-24кг=

46кг-42кг=

14кг-10кг=

57кг-53кг=

99кг-95кг=

65кг-61кг=


Задача: Сойка  заховала на зиму 67 жолудів. 39 жолудів вона взимку знайшла і з’їла. Решта жолудів залишилися лежати під листям. Скільки дубків весною виросте? Чому?

   

 

 

13. Сич

Завдання: Прочитати вірш. Які  ще птахи не сплять уночі? Полічити сиченят, позначити їх кількість відповідним числом.

На добранiч

Ніч не спали

Сиченята,

Полягали 

Вранці спати.

-На добраніч!-

Каже сич.

Бо в сичів же

День – це ніч!

 Г. Бойко

 

 

 

 

 

Завдання: Розв’язавши ланцюжок прикладів дізнаєшся скільки мишей запасає на зиму сич.

20+20+20+20=               10+10+10=

Завдання: Розвязавши  правильно  приклади,  дізнаєшся  скільки  запасів  робить  на  зиму  сич.


23 кг-21 кг=

45 кг-43 кг=

78 кг-76 кг=

66 кг-64 кг=

57 кг-55 кг=

39 кг-37 кг=


sychykgor2Задача: Одна сова, близька родичка сича,  з'їдає за  літо  1000 польових мишей, зберігаючи 1 т зерна. Скільки мишей знищать дві сови, скільки зерна врятують?

 

 

14. Шишкар

Завдання: Правильна відповідь підкаже скільки днів насиджує кладку самка шишкаря.

9 +4=   8+5=    7+6=

8+4=    9+3=   6+6= 


Завдання:  Щоб дізнатися, яка пташка висиджує пташенят взимку, треба розв’язати доріжку прикладів. Відповідь підкаже назву пташки.

5-дятел                    65+24-80=    

9-шишкар               40+15-50=    

3-сова                      23+20-40=

 

Задача: Мати-шишкариха згодувала своїм пташенятам 27 соснових шишок, а ялинових на  38 більше. Скільки всього шишок з’їли пташенята?

Задача: Мати – шишкариха сидить на яйцях 13 днів  ще 5 днів гріє вилуплених пташенят. Скільки всього днів  мати – шишкариха не злітає з гнізда?

Задача: Мати – шишкариха сидить на яйцях 12днів. Скільки не злітають з гнізда  2 шишкарихи?

 

15. Веретенник

Завдання: Розшифруй слово(до цифри підбери відповідну букву) і дізнаєшся назву птаха, чий дзьоб схожий на пінцет.

3   7  21  7    23    7  18   18   11   15

В   е   р   е     т      е   н    н     и       к

Завдання: Розв’язавши ланцюжок прикладів, дізнаєшся довжину дзьоба-пінцета птаха веретенника.

5 см+5 см+5 см=

325%D0%91%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%88%D0%BE%D0%B9-%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%9855 см-20 см-10 см-10 см=

 

 

Цікавинки природи

Інформація для вчителя

Бобер.

Бобри добре почуваються і у воді, й на суші. Найбільше смакує бобрам деревина. Своїми міцними зубами вони підгризають стовбури дерев, валять їх на землю і об’їдають кору, гілля. Зуби у бобрів масивні, жовтуваті різці,  ростуть протягом життя і ніколи не тупляться. Всього їх 16, два передніх сильно видаються назовні, щоб зручніше було  гризти. Сплять тварини зовсім як люди: на спині, склавши лапи на животі, щей, буває, хропуть уві сні. Задні лапи у бобрів  як ласти, тож бобри гарно плавають і пірнають. Під водою вони  можуть бути до 15 хвилин. При цьому шерсть їхня не намокає. Цікавий факт-  перед зануренням у воду, бобри щільно притискають до голови свої короткі вушка і замикають ніздрі, тому в них не попадає вода, кіготь на великому пальці бобрів розщеплений на дві половинки, так природа подбала про те, щоб вони могли розчісувати свою шерсть.

Бобри гарні будівельники. Вони споруджують нори й хатки. Щілини заліплюють мулом і глиною, утрамбовують  лопатою - хвостом.

Бобри – завбачливі  господарі.  Вони будують греблю, щоб не відкривався вхід до оселі, якщо річка зміліє. Стягують гілля, підгризають осики, тополі, верби  і  складають впоперек річки та обмазують мулом. Виходить надійна загата, яка стримує воду і не дає річні обміліти. Довжина  бобрової греблі іноді досягає кількох десятків метрів. Найбільша гребля цих гризунів досягала 700 метрів в довжину! Це всесвітній рекорд.

 

Калан, морська видра, морський бобер.

Калан — найменший з морських ссавців. Довжиною він 120-150 см, а вага не перевищує 45 кг.

Морські видри не просто охайні тварини, а надзвичайні чистюлі. Догляд за шерстю забирає в них більшу частину вільного часу. При цьому вони вмивають мордочку водою, труть і розчісують ворс. Така охайність пояснюється тим, що від чистоти хутра залежать його теплоізолюючі властивості, а значить, і життя тварини. Калан з брудним хутром втрачає  багато тепла, слабшає і може загинути. А ще щоб не замерзнути, калан змушений постійно їсти. Щодня він з’їдає їжі таку кількість, яка дорівнює чверті його власної ваги. Тварина харчується — морськими їжаками, зірками, молюсками та ракоподібними.

Калан може пірнати у воду глибше ніж на 20 м навіть 40 м, максимальна  глибина занурення становить 97 м. Звичайний період занурення становить 50-90 сек, а найдовший 5-8 хв. На воді калани сплять завжди вгору черевом, а щоб відбій не поніс тварину далеко в океан, де їй не буде порятунку від хижаків, калани перед сном обгортають своє тіло довгими листами морської водорості ламінарії буквально прив'язуючи себе до мілководдя.

Ламінарія (морська капуста) — є не тільки смачною їжею, але також прекрасним лікувальним засобом від багатьох хвороб. Лежачи на спині калани годують малят, доглядають за ними, чистять хутро. За способом життя калан схожий на людину. Орієнтується  по сонцю: встає на світанку, лягає із заходом, вдень встигає поснідати, пообідати і повечеряти та ще й задрімати після їжі.

Дуже цікавою є здатність калана використовувати знаряддя для добування їжі (ще вміють це робити шимпанзе, стерв’ятник, в’юрок). Знайшовши устрицю, калан  лягає на спину, кладе на живіт камінь і б’є по ньому черепашкою поки не добереться до молюска.

 

Качкодзьоб, качконіс.

Качкодзьоб - водоплавний ссавець, який живе в Австралії, по берегах водойм в норах завдовжки до 10 м з двома входами. У воді проводить до 10 годин на добу, чудово плаває, пірнає і залишається під водою до 5 хв. Тварина схожа на бобра, але з качиним дзьобом замість звичайного рота, довжиною 65 мм, шириною

50 мм, дзьоб м'який, вкритий еластичною голою шкірою. Качкодзьоб використовує свій дзьоб для електролокації рухів своєї здобичі (личинок комах, рачків або дрібної риби). Схопивши жертву дзьобом, качкодзьоб витягує її на берег і неспішно поїдає. Довжина тіла тварини становить 30—40 см, важить вона до 2 кг, має пласкуватий хвіст довжиною 10-15 см  схожий на хвіст бобра, але вкритий шерстю. Самка качкодзьоба відкладає зазвичай 2 яйця  і вигодовує дитинчат молоком.  Качкодзьоб виробляє отруту, яка може вбити собаку динко або інших дрібних тварин.

 

Їжак.

У всіх їжаків 36 зубів. Як і у людей, до старості у їжака можуть випасти зуби.

 Їжаки дуже бояться води. Саме вода чомусь відбирає у них захист, і колюча кулька  розвертається. У звичайного їжачка приблизно десять тисяч голок. Раз на три роки відбувається оновлення голок. Голки у їжака – не лише захист, це також своєрідний  амортизатор: їжакові не страшно падати з висоти навіть 5 м. Більшість їжаків мають хвости. Хвостик їжака непомітний, оскільки ховається під голками, і короткий — тільки 3см.

 

 

Їжак африканський карликовий.

Їжак африканський карликовий мешкає в Африці. Голки африканського їжака біло-коричневі. Хутро на щоках і животі – світле (до білого). Вуха коричневі.

Довжина тіла африканського їжака 15-25 см, хвіст 4 см. Вага: 350-700 гр. Карликовий їжак фиркає і гарчить, коли на його територію вторгається інша тварина. Під час боротьби щебече. При переляку або отриманні травми – кричить. Африканський їжак всеїдний(комахи, земляні черв’яки, равлики, слимаки, амфібії і рептилії, фрукти, гриби, насіння і коріння рослин) та ненажерливий. За ніч може з’їсти обсяг корму, який дорівнює 1/3 власної ваги. Стійкий до токсинів і отрут, поїдає скорпіонів і дрібних отруйних змій. Ходить перевалюючись, але бігає досить швидко, добре лазить. З легкістю переносить високі температури, посуху, може довго обходитися без їжі, а в разі зовсім важкої скрути може впадати в сплячку в будь-яку пору року.

 

Єхидна.

Єхидна невелика тварина до 30 см в довжину, вага звірка приблизно 5кг, ротик у неї дуже маленький без зубів, але є довгий язик приблизно 25см.  Єхидна  має чотири прекрасно розвинені кінцівки та міцні кігті, щоб копати землю. У дорослих самців на задніх лапах є невелика шпора. Тіло єхидни покрито короткою жорсткою шерстю, також уздовж всієї поверхні спини є довгі голки, приблизно 5 см.

Єдине, завбільшки з горішок, яйце єхидна не висиджує, як птахи, а носить у сумці на животі. Через 10 днів «прокльовується» крихітне маля, засовує голівку в мішечок, куди відкриваються молочні залози, і злизує молочко. Майже 2 місяці маля розкошує у сумці, аж поки починає обростати голочками. Тоді мати переселяє його до нори. Сама ходить на полювання, та кожні 4-5 днів повертається, щоб нагодувати маля. У 7 місяців єхидна вже харчується сама: шукає комах, дощових черв’яків, руйнує мурашники, язиком «вудить» термітів.

 

Вовк.

Вовк - розумний, спритний, обережний, сильний звір. Довжина його тіла понад 120 см, висота – 85 см, маса 50 кг, деякі вовки можуть досягати ваги в 100 кг. Довжина хвоста у вовка 45 см. Коли  вовк лежить, кладе хвоста під голову, зігріває в хутрі кінчик носа.

Розлючений вовк, вишкіривши зуби, розмахує хвостом, а наляканий - підгинає його під живіт. Полює на птахів, диких та свійських тварин: козуль, оленів, зайців, гризунів. Кажуть: «Голодний як вовк».  Голодувати вовк може по кілька тижнів. Потім  може відразу з'їсти більш як 10 кг м'яса. Але це тільки тоді, коли дуже зголодніє. Зазвичай, вовк з’їдає за один раз близько 2 кг м'яса.

Цілий день вовки бігають риссю зі швидкість до 8 км/год. Під час небезпеки швидкість може складати і 60 км/год, а на полюванні-30км/год. Вовки можуть чути звуки в лісі на відстані 9км, а на відкритій місцевості 16 км, а запах здатні відчути на відстані 1,5 км, вони відмінні мисливці. В очах вовків є спеціальний світловідбиваючий шар, який створює похмуре світіння вночі і допомагає полювати в темряві.

Вовк може плавати на відстань до 13 км, рухаючись у воді за допомогою невеличких перетинок між пальцями.

 

Лисиця.

Тіло лисиці вкрите густою шерстю яскраво-рудого забарвлення. Завдяки довгому пухнастому хвосту створюється враження, що тваринка ця більша, ніж насправді, але лисиця невелика. Довжина її тіла 50 - 90 см, довжина хвоста 40 - 60 см, а важить вона 4 – 5кг.

Лисиця має добрий слух і нюх, гарну пам'ять - найменші зміни в звичайній обстановці помічає одразу і виявляє необхідну обережність. Добре плаває, стрибає.

 Основна їжа лисиці - мишовидні гризуни (миші, полівки). За рік вона знищує їх декілька тисяч. Щоб спіймати мишку, їй часто доводиться добре пострибати - здалеку її рухи нагадують елегантний танок. Відомий танець фокстрот перекладається, як лисячий танець. Лисиця дбає про вітаміни: їсть суниці, чорниці, яблука. Хитрує лисиця не лише в казках, а й у повсякденному житті. Не раз спостерігали, як лисиця обдурює птахів: перекинеться на бік, відкине лапи - лежить не ворухнеться, ніби мертва. Підлетить поцікавитись сорока чи ворона -  і попаде хитрунці в лапи. 

Лапи в лисиці на зиму обростають густою пухнастою шерстю і вона ніби у валянках, лапи не мерзнуть навіть у сильні морози.

 В норах хитрунка робить додаткові тунелі та запасні ходи. Раз на рік у норі лисиці з'являються 4-6 лисенят, іноді їх буває більше 10. Вони сліпі, глухі, вкриті темно-бурою шерстю. Лисиця-хитрунка добра і дбайлива матуся. Півтора місяця лисиця годує малят молоком, у цей час вона не виходить із нори.

 

Заєць.

Заєць- означає «стрибyн». Задні лапи його майже вдвічі довші за передні й дуже сильні, завдяки чому він може робити стрибки в декілька метрів. Він чудовий бігун. У разі небезпеки  досягає швидкості понад 70 км/год.  

В Україні є зайці двох видів : заєць сірий-русак і заєць-біляк. Заєць-біляк живе в лісі, взимку він змінює своє забарвлення і стає білим. Заєць-біляк занесений до Червоної книги України. Заєць-русак - житель відкритих просторів. На зиму він не біліє, а залишається сірим.

У зайця малорухома шия і озирнутися він не може, а дивитися назад, на того, від кого він тікає, треба. Ось і скошує очі заєць. І прозвали його «косий». У зайця досить розвинений слух, який попереджає про наближення небезпеки. Охайні зайці люблять причісувати шерсть лапками, язиком. Не бояться води. Зайці дуже плодючі. З березня до кінця вересня самиця дає 2-З приплоди по 3-4 малят. Народжуються зайченята зрячими, вкриті теплим густим хутром, з перших годин можуть бігати й самі себе зігрівати.

Цікаво знати, що у зайців-русаків жирність молока досягає 24%. Це значно більше, ніж у коров'ячого молока. Наївшись поживного молока, малюки можуть нерухомо сидіти без їжі 3-4 дні. Потові залози розміщені у зайців на підошвах лап, тому нерухомі зайченята не доступні нюху хижаків.
    

Верблюд.

Верблюди  є своєрідним чудом світу. Це дужі і витривалі тварини, їм не страшні ні піщані бурі, ні розпечений пісок і до їжі вони не вибагливі. Уміють переносити  спрагу-45 днів можуть прожити без води, але потім здатні випити  90 -135 л води.

Ноги у верблюда довгі і допомагають переносити  величезну  спеку  пустелі, вони високо піднімають тіло над гарячим піском – якраз  настільки, щоб температура повітря біля живота була на 25 градусів менше ніж біля поверхні землі. Новонароджене верблюденя вже через дві години починає дибати. А щоб набратися сили, щодня випиває 5 л маминого жирного молока. Дорослі верблюди можуть довго не їсти і не пити, а от малята ні. Малеча  з цікавістю тягнеться до кущиків саксаулу, верблюжої колючки і ще довго смокче мамине молоко.

У віці 4 роки «хлопчики» залишають родинне стадо й утворюють окремі групи. «Дівчатка» залишаються з мамою чекати на «принца».

 

Чорний стриж (серпокрилець) — «найлетючіша» пташка. Стриж є рекордсменом серед птахів за швидкістю в горизонтальному польоті. Його швидкість може досягати 180 км/год. Птах може безперервно знаходитися в повітрі протягом

 3-4років. В цей час він харчується, спить і навіть спарюється в польоті. Пташенята чорного стрижа, ставши на крило через 35-40 днів після народження, можуть залишатися у польоті, зовсім не сідаючи на землю, декілька місяців поспіль. Причина такої поведінки  - практично повна безпорадність стрижа на  рівній землі. Він майже не може рухатися, лише повзає,  злетіти із землі для нього дуже складно. Саме через це оселяються стрижі  в скелях, на обривах, в дуплах високих дерев, тобто там, де можна буквально випасти із гнізда, кинутися вниз і використати для злету вільне падіння.

 

Сойка.

Сойка — "поліцейський лісів" вона завжди насторожі, даючи знак лісовим мешканцям своїм скрипучим голосом про появу людини набагато раніше, ніж людина її побачить. Сойка — велика мисливиця до жолудів. Вона їх їсть і запасає  на зиму (може запасати більше 4 кг). Набравши  повний дзьоб (у дзьобі й волі сойки поміщається до 12 жолудів), вона відлітає подалі від дуба, тихенько сідає десь на галявині і ховає жолуді під мох, опале листя чи хвою. Взимку сойка викопує жолуді з-під снігу і споживає їх.

Про деякі схованки вона забуває. Жолуді лежать там до весни, а потім з них виростають молоді дубки, сойки „насаджують ліси". У цього птаха є цікава звичка - він сідає на мурашник і дозволяє мурашкам „проходжуватися" у своєму пір’ї.  Мурашки при цьому виділяють мурашину кислоту, яка просочується у пір'їни птаха. Таким чином сойці вдається позбавлятися від різних паразитів.

 

Горобиний сич, сич-горобець.

Харчується мишоподібними гризунами і дрібними птахами. Восени займається заготівлею корму про запас, ловить дрібних гризунів і птахів, складає їх в дупла по 20-30 іноді навіть 80 штук.

 Усюди рідкий і підлягає охороні.

 

Шишкар.

На  Україні поширений шишкар сосновий, темно-червоний птах з великим дзьобом, кінчики якого перехрещуються. Довжина тіла шишкаря 14 – 20 см, а вага  30-50г. Їжа шишкарів – насіння ялинових або соснових шишок. Шишкарі будують гнізда і виводять пташенят під густими гілками високих ялин тоді, коли всюди ще лежить глибокий сніг і бувають люті морози. Гніздо у шишкарів велике і тепле.

Мати – шишкариха відкладає 3-4 яйця, сидить на кладці 12-13 днів та ще 5 днів гріє і оберігає вилуплених пташенят, не злітаючи з гнізда. Шишкар швидко бігає по гілках, перекидається на них, вміє бігати догори ногами.

 

Веретенник.

На Сумщині його звуть грицик. У нього довгий-15см і тонкий дзьоб, дещо загнутий на кінці. Птах легко його встромлює у м’який грунт і, знайшовши здобич, захоплює її. А людина винайшла пінцет- пластичний пружний  інструмент у вигляді щипчиків, який виконує ті самі функції, що й дзьоб веретенника. Пінцет використовують у техніці та медицині.Самка веретенника встановила світовий рекорд дальності  безпосадкового перельоту  серед птахів-11 680км.

 

 


3.2. Тварини-велетні

1. Страус

Завдання: Розв’язати приклади.

Перша відповідь зріст страуса,

друга і третя - довжина кроку велетня,

четверта – вага яйця,

п’ята – вага самого птаха, 

шоста – довжина яйця птаха.

  1. 27 м-24 м=
  2. 38 м-34 м=
  3. 20 м-15 м=
  4. 20 кг-18 кг=
  5. 97 кг-  7 кг=
  6. 49 см-36 см=

Задача: Серед усіх птахів світу найважчий страус, який не літає. Маса імператорського  пінгвіна - 45 кг, а маса  страуса - на 45 кг більша, ніж  пінгвіна. Скільки важить страус?

Задача: Страус розвиває швидкість  50 км \ год. Яку відстань він подолає за 30 хвилин?

 

 

 

2. Білий ведмідь

Завдання: Розв’язавши ці лан-цюжки, дізнаєшся вагу білого ведмедя.

3 ц + 3 ц + 4 ц =

4 ц + 4 ц + 2 ц =

 

 

 

 

 

3. Бурий ведмідь.

Завдання: Розв’язавши ці лан-цюжки, дізнаєшся висоту бурого ведмедя, який стоїть на задніх лапах.

. Топ-15 найбільших у світі тварин Це цікаво!80см+20см+90см+10см+60см+40см=

 

 

2674. Білий носоріг.

Завдання: Розв’язавши прик-лади, дізнаєшся вагу білого носорога. Чим можна виміряти вагу велетня?

50 т – 20 т – 10 т – 10 т – 7 т =

10 ц + 10 ц + 10 ц + 10 ц + 10 ц =

Завдання: Розв’язавши прик-лади, дізнаєшся довжину тіла білого носорога та його висоту. Третя відповідь підкаже довжину його рога.  Чим можна виміряти довжину,

висоту тварини?

48 м:6:2=

8 м 2 :4=

50 см 3  1=

 

057images5. Бегемот.

Завдання: Розв’язавши приклади дізнаємося скільки трави з’їдає бегемот за один раз, вагу цього товстуна та його довжину.

1 ц – 40 кг – 20 кг =

10 ц + 10 ц + 10 ц =

6 м  6 : 9=

 

1363060405_1074563154Задача: Швидкість бегемота

48 км/год, а швидкість людини

15 км/год. Хто бігає швидше?

Задача: Бегемот з'їдає за добу

40 кг трави, а корова може з'їсти 

70 кг трави. На скільки більше трави з'їдає корова?

 

 

 

 

 

. Топ-15 найбільших у світі тварин Це цікаво!6. Слон

Завдання: Розв’язавши приклади дізнаємося, скільки зелені споживає слон протягом дня.

50кг+50кг+50кг+50кг+50кг+50кг=

100кг+100кг+100кг=

Завдання: Правильна відповідь ланцюжка підкаже, скільки років можуть жити слони.

25+25+20=

20+20+20+10=

Завдання: Розв’язавши приклади дізнаємося, скільки  може важити найбільший африканський слон.

3 т + 3 т + 3 т + 3 т =

4 т + 4 т + 4 т =

Задача: Швидкість білого носорога 40 км/год, а швидкість слона на 5 км менша. З якою швидкістю бігає слон?

Жирафа у всій своїй красі7. Жираф

Завдання: Розв’яжи ланцюжки і дізнаєшся висоту жирафа, найвищої у світі тварини та довжину його шиї.

1.48 м : 6 – 2 =

8 м * 3 : 4 =

2.24 м : 3 : 2 – 2 =

Завдання: Вибери правильну відповідь. Що у жирафа на голові?

  1. шапочка;
  2. ріжки;
  3. антени.

Задача: У одного жирафа 2 ріжок. Скільки ріжок у 2, 6 жирафів, у сім’ї з 4 жирафів?

Задача: Швидкість слона 40 км/ год, а швидкість жирафа на 20 км більша. Яка швидкість жирафа?    

. Топ-15 найбільших у світі тварин Це цікаво!

 

 

8. Морський слон.

Завдання. Правильна відповідь ланцюжка підкаже довжину морського слона.          2 м + 2 м + 2 м =

               3 м + 3 м =

               29 м – 10 м – 13 м =

Завдання. Правильна відповідь ланцюжка підкаже вагу морського слона.

 15 т : 3 + 3 т – 4 т =

 7 т * 2 – 5 т * 2 =

Завдання. Розв’язавши приклади дізнаємося, скільки часу може перебувати під водою морський слон.

 30 хв + 30 хв + 30 хв + 30 хв =

 40 хв + 20 хв + 60 хв =

1 год + 60 хв =

0_e9114_39bf8047_orig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

morzh19. Морж.

Завдання: Розв’яжи ланцюжок і дізнаєшся вагу моржа.

400кг+200кг+500кг+400кг+500кг=

Задача: Пінгвін перебуває під водою 18 хв, а  морж може перебувати на 8 хв менше. Скільки хвилин під водою перебуває морж?

Задача: Вранці морж з’їв 2000 молюсків, а в обід поласував ще 4000. Скільки молюсків за день з’їв морж?

 

10. Синій кит.

Завдання: Розв’язавши приклади дізнаємося, довжину синього кита.

10 м + 10 м + 10 м + 3 м =

20 м + 10 м + 3 м =

Завдання. Розв’язавши приклади дізнаємося, скільки молока за день випиває маленький синій кит.

300 л + 80 л =                   250 л + 130 л =

Задача. Маса новонародженого слоненяти 130 кг, а  дитинча синього кита важить на 870 кг більше.  Яку масу має новонароджений синій кит?

Задача.Маса кита фінвала досягає 50 тон, а маса великого голубого кита в 3 рази більша. Яка маса 3 голубих китів?

Задача.

Бобер може не дихати під водою 15 хв, а кит - у 2 рази довше. Який час може перебувати під водою кит?

http://uadog.info/images/2(2).jpg

 

. Топ-15 найбільших у світі тварин Це цікаво!11. Крокодил.

Завдання: Знайшовши кін-цевий результат ланцюжка. Дізнаємося довжину най-ільшого у світі крокодила.

2 м + 2 м + 2 м + 1  м=

3 м * 2 + 1 м =

14 м : 2 + 0 =

Завдання: Розв’язавши приклади дізнаємося вагу морського крокодила.

500 кг + 500 кг + 500 кг =

Задача: Одна самка крокодила відкладає 25 яєць . Скільки яєць відкладають 2 самки крокодила?

Задача: Велика   гуска висиджує 15 яєць, а самка крокодила може відкласти на 75 яєць більше. Скільки яєць може відкласти самка крокодила?

Цікавинки природи

Інформація для вчителя

Африканський страус -  чемпіон пташиного царства, дивує розкішним пір’ям, а також своїми розмірами. Зріст його – майже 3 м,  вага - 90 кг.  У птаха погано розвинуті крила, тому літати він не може, проте  у нього дуже міцні ноги. Страус  бігає з величезною швидкістю: чого вартий його крок довжиною у 4-5 м. З’являється страус з величезного яйця, вкритого твердою шкаралупою. Важить  яйце 2 кг,  а довжина його 13 см. За масою воно дорівнює 18 курячим, а щоб зварити  його «в мішечок», знадобиться 40 хв.

 

Бурий ведмідь. Білий ведмідь.

Велетенський бурий ведмідь, мешканець далекої Аляски, та білий ведмідь, мандрівник суворої Півночі, за розмірами переважають всіх наземних хижаків. Ставши на задні лапи, вони здіймаються над землею більш, як на 3м і важать більше тонни. Білий ведмідь гарний мисливець. Він досить швидко бігає й відмінно плаває, їсть тільки м'ясо. Бурий ведмідь віддає перевагу рослинній їжі та рибі.

 

Африканський білий носоріг.

Білий носоріг є другою за величиною наземною травоїдною твариною у світі.  Має масивне, могутнє тіло, товсту, міцну і зморшкувату шкіру шиферно-сірого кольору. Його вага становить 3 т, а іноді  5 т, довжина тіла 3-4 м, висота 2 м.У нього страшний один чи два роги на носі, ріг досягає 150см. Основна функція переднього рогу — розсувати чагарники при ходьбі та харчуванні. Білі носороги досить агресивні тварини «Носоріг буцає рогом, не жартуйте з носорогом!». Зовнішня вайлуватість не заважає носорогові швидко бігати й навіть плавати. Природа подарувала йому тонкий нюх і чутливі вуха.

 

Бегемот.

Зовні незграбний і неповороткий, бегемот, швидкий і спритний у воді. Цей африканський житель цілий день ніжиться і пустує у неглибоких водоймах на мілині. За один раз бегемот з’їдає 40кг трави. І не дивно, адже важить цей товстун 2-3 т, довжина тіла (без хвоста) до 4 м, висота в плечах 1,5 м. Будь-якого сміливця може злякати страшне ревіння бегемота й широка, озброєна величезними жовтуватими зубами паща їх у нього 44. А зуби у бегемотів ростуть все життя і можуть досягати півметрової довжини. На сьогодні бегемот — найнебезпечніша тварина для людини в Африці.

 

Жирафа.

Жирафа- найвища у світі тварина, її зріст 6 м, вага 800 кг, у неї найдовша шия-2 м.  Це не заважає тварині добре бігати, плигати і долати 2 м перешкоди. У жирафа незвичайно довгий хвіст-2,5 м. Язик також унікальний, він чорного кольору, довжиною 45 см. Жирафа може з'їсти до 100 кг рослин за добу. Її улюблені ласощі - це колюча акація. Завдяки довгій шиї тварини можуть поїдати листя на найвищих гілках дерева. Не дивлячись на довгу шию, жираф не може дістати до землі, тому щоб попити води чи пощипати травичку йому доводиться ставати на коліна або широко розставляти ноги. Ноги — єдиний засіб захисту від хижаків. Жирафа може бігати зі швидкістю близько 60 км/год та  обходитись без води довше ніж верблюд. Жирафа - це тварина, що народжується з „ріжками" покритими шерстю.

 

Африканський слон.

 Африканський слон - найбільша із сучасних наземних тварин, він одночасно і самий доброзичливий серед них. Слони - травоїдні тварини, зривають рослини за допомогою хобота й кладуть у рот. Протягом дня велетень споживає 300кг зелені. У слонів є тільки невелика кількість зубів - кутніх, за допомогою яких вони пережовують їжу. Якщо слон втратить відразу всі зуби, то не зможе їсти й загине від голоду. Слон досягає ваги 6-12 т при висоті до 4 м і довжині тіла 6-7 м. Має великі вуха. Самців прикрашають великі бивні вагою до 50 кг, у самиць  дещо менші. Тримаються слони стадами, можуть бігати швидше людини (35-40 км / ч). Живуть слони приблизно до 70 років. Цікаво, що африканські слони  можуть спати стоячи і оплакувати померлих, подібно людям. 

 

Південний морський слон.

Південний морський слон- беззаперечний лідер за розмірами серед м'ясоїдних тварин. Морські слони можуть досягати довжини до 6 м і маси тіла до 4 т. Ці тварини здатні залишатися під водою дуже довго (офіційний рекорд - майже 2 години) і занурюватися під воду більш ніж на 1300 м. Варто також відзначити, що морські слони проводять в океані майже все своє життя. 

 

Морж.

 Морж-давня велика тварина.  Ці гіганти, довжиною близько 3 м і вагою до 2 т, добре пристосовані до життя в крижаній воді Арктики. Улюбленими ласощами цих здорованів є м'ясо молюсків, ракоподібних, їх моржі розривають величезними іклами. Ці велетні обережні і полохливі, вони погано бачать і чують, проте мають чудовий нюх.  

Синій кит.

Він по праву носить звання найбільшої тварини всіх часів. Ця тварина в довжину досягає 33 м. Для наочності можна представити, що довжина тіла кита разом з хвостом дорівнює висоті стандартного дев'ятиповерхового будинку. Маса тіла цих гігантів близько 150 тонн. Один тільки язик важить близько 3 тонн, як самка індійського слона. А вагу його серця порівняємо з вагою маленького автомобіля - близько 600 кг. Незважаючи на свої розміри, кити розвивають швидкість до 35 км / год. Легені великих розмірів дозволяють тваринам перебувати під водою до 30 хвилин, а фонтан, який виникає при видиху, піднімається до 10 м над поверхнею води. 

 

Солоноводний гребенистий крокодил.

Гребенистий (морський) крокодил свою назву отримав за міцні гребені, які йдуть від очей майже до передньої третини морди. Він є найбільшою рептилією на планеті. Крокодили майже не змінилися з доісторичних часів, коли вони населяли землю разом зі своїми близькими родичами динозаврами. Це справжні чудовиська. Гребенисті крокодили  мешкають в солоній воді, можуть запливати на сотні метрів у відкритий океан. Ці велетні виростають до 5-7 м, вагою до 1,5 т. Незважаючи на свої розміри, ці істоти дуже рухливі і небезпечні. Це страшні хижаки з зубами по 5см, їдять усе, що можуть піймати і подужати. Важко уявити, що ці могутні тварини з’являються на світ з яйця величиною з гусяче.

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Математика, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
4 січня 2021
Переглядів
2265
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку