Цікавинка "50 цікавих фактів про Європу"

Про матеріал
Використання на всіх етапах уроку географії цікавинок про природу різноманітних куточнів Землі дає можливість поглибити знання учнів про закономірності розвитку природи нашої планети, сформувати в учнів відповідальне ставлення до природних ресурсів Землі, виховати пізнавальну активність, ініціативність та інтерес до географічної науки.
Перегляд файлу

50 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО ЄВРОПУ

 

  1. Площа Європи – біля 10 млн км² – це приблизно 15 територій України.

 

  1. Загальна довжина берегової лінії – 38 тис. км.

 

  1. Середня висота над рівнем моря – близько 300 метрів.

 

  1. Найбільша висота над рівнем моря – 4 807 м, г. Монблан, за іншими джерелами – 5 642 м, г. Ельбрус.

 

  1. Найменша висота над рівнем моря – Прикаспійська низовина, − 28 м.

 

  1. Максимальна кількість опадів на рік – 4 643 мм (Црквіце, Чорногорія).

 

  1. Мінімальна кількість опадів на рік – 163 мм (Астрахань, росія).

 

  1. Європа розташована на заході материка Євразія й займає приблизно п’яту його частину. На її географічне положення вказує сама назва цієї частини світу – вона походить від ассирійського слова «ереб» − «захід».

 

  1. За зрізаністю берегової лінії Європа – дійсний «чемпіон світу». На півострови доводиться  біля чверті території цієї частини світу. Найбільші півострови Європи – Скандинавський, Піренейський, Апеннінський, Ютландія, Балканський і Кримський.

 

  1. Площа островів, що належать Європі, становить близько 730 тис. км². Найбільші з них – Велика Британія, Ісландія й Ірландія.

 

  1. Європа має надзвичайно сприятливе географічне положення – навіть найвіддаленіші її точки знаходяться від морських узбереж на відстані не більше тисячі кілометрів.

 

  1. У рельєфі Європи переважають низовини й височини – близько 60 % її поверхні мають абсолютну висоту менше за 200 м, а узбережжя Каспійського моря й деякі прибережні райони Північного й Балтійського морів розташовані нижче рівня моря.

 

  1. Європа в середньому в три рази «нижча» Азії, лише 1,5 % території цієї частини світу лежить на висоті понад 2 000 м.

 

  1. Ущелина Вікос у горах Пінд у Греції має глибину 900 м. При цьому відстань між краями ущелини становить усього 1 100 м.

 

  1. В Ісландії воістину зійшлися «лід» і «полум’я» − на цьому приполярному острові понад 200 вулканів, а значна частина території зайнята льодо-виками.

 

  1. Найвищий і один із найбільш активних вулканів Європи – Етна (3 340 м), що розміщується на о. Сицилія в Середземному морі.

 

  1. Вулкан Стромболі (926 м), розташований у Тірренському морі біля берегів Апеннінського півострова, безупинно вивергається вже три тисячі років. Кожні 10-20 хв. вулкан викидає розпечені гази й вулканічні бомби, зрідка відбуваються виверження лави. Стромболі називають «головним маяком» Середземномор’я.

 

  1. Найдовший на Землі потік лави вилився під час виверження вулкана Лакі на південному сході Ісландії в 1783 році. Розпечена лава «проповзла» близько 70 км, спалюючи все на своєму шляху.

 

  1. Найпівнічніший вулкан Європи – Беренберг (2 276 м) – розташований на норвезькому о. Ян-Майєн у Гренландському морі. Востаннє він вивергався у вересні 1970 року і всім 39 мешканцям острова довелося терміново покинути його.

 

  1. Гарячий ключ у Дейдартунгувере до півночі від Рейк’явіка (Ісландія) щосекунди викидає більше 225 л окропу.

 

  1. Європа – єдина частина світу, де майже всюди переважає помірний клімат.

 

  1. Найдовша річка Європи – Волга (3 531 км). Джерела річки знаходяться на Валдайській височині на висоті 228 м. Впадає в Каспійське море.

 

  1. Дунай – друга за довжиною ріка Європи (2 850 км). Про «Всеєвропейську водну артерію» географи говорять : «Захід починається у витоках Дунаю, Схід – у його гирлі». Дельта Дунаю – одне з природних чудес світу.

 

  1. Найунікальніші водоспади Європи розташовані в заповідному районі Плітвіцьких озер у Хорватії. Озера розташовані в різних рівнях, утворюючи своєрідні «щаблі». Їх обєднують140 водоспадів, що утворюють вигадливі каскади казкової країни.

 

  1. Річка Свіяга – притока Волги – упродовж майже 300 км тече паралельно головній річці, але … в протилежному напрямку, з півдня на північ. Це пояснюється складним рельєфом поверхні, що виник внаслідок рухів земної кори в східній частині Східноєвропейської рівнини.

 

  1. Найбільшим льодовиковим озером Європи є озеро Сайма (Фінляндія). Площа його1 700 км², а максимальна глибина 82 м.

 

  1. Ладозьке – найбільше з озер Європи. Воно займає площу 18 тис. км² і досягає глибини 230 м.

 

  1. Серед природних зон Європи немає пустель, саван і екваторіальних лісів.

 

  1. У графстві Кент (Англія) росте тис, окружність стовбура якого досягає 18 метрів. За підрахунками вчених, вік цього найстарішого «європейця» − приблизно 3 тис. років.

 

  1. Як не дивно, але на Динарському нагір’ї (Балканський півострів) існує пустельний район, хоча там річна кількість опадів перевищує 4 500 мм. Справа в тім, що тріщинуваті вапняки миттєво поглинають воду. Тому вигляд цієї місцевості подекуди нагадує безжиттєву поверхню Місяця.

 

  1. У всьому світі республіками є понад 140 держав, в Європі їх 25.

 

  1. Албанія – єдина країна Європи, що може похвалитися своєю «молодістю». Адже діти й підлітки до 15 років становлять більше чверті населення країни, а середній вік албанця майже 30 років.

 

  1. Столиця Андорри – Андорра-ла-Велья – найвисокогірніша столиця Європи.

 

  1. Площа Бельгії приблизно дорівнює площі Харківської області, у найвіддаленіший куточок країни можна дістатися поїздом або автомобілем за 2-3 години.

 

  1. Антверпен – друге за величиною місто Бельгії, «діамантова столиця» Європи.

 

  1. За виробництвом та експортом найціннішого трояндового масла Болгарія займає перше місце у світі.

 

  1. Держава Ватикан – найменша суверенна країна на нашій планеті. Статус держави Ватикан отримав у результаті угоди між Римсько-католицькою церквою й італійською державою, укладеною в 1929 році.

 

  1. У Великій Британії переважає «лондонська» погода – найчастіше похму-ра, з дощами, вітрами й щільними туманами, за що країну називають «туманним Альбіоном».

 

  1. Велика Британія посідає перше місце в Західній Європі за запасами паливних корисних копалин.

 

  1. Ірландія – одна з найрелігійніших країн Європи – 90 % населення вважають себе католиками.

 

  1. Республіка Ісландія розташована на однойменному острові, другому за величиною в Європі. Її назва в перекладі означає «Крижана країна».

 

  1. Майже всі вулиці  Рейк’явіка виходять до океану, із кожної з них можна помилуватися  конусом  згаслого вулкана Снайфедльснес – того, який Жуль Верн описав у романі «Подорож до центру Землі».

 

  1. Площа Ліхтенштейна становить усього 160 км², що в два рази менше за площу міста Харкова.

 

  1. Збройні сили Монако складаються із 65 осіб, чиє основне завдання – нести почесну варту у відповідних випадках.

 

  1. Третина території Норвегії лежить за Північним полярним колом. У цих краях від травня до липня сонце практично ніколи не заходить, а полярний день змінюється полярною ніччю.

 

  1. Майже третину площі Фінляндії займають болоьа й заболочені місцевості. Їм  Фінляндія  зобов’язана своєю давньою назвою «Суомі» («суо» фінською – болото). Поряд із болотами тут налічується близько 60 тисяч озер.

 

  1. Виробництво скла і порцеляни, як і пивоварство – три найстаріші галузі чеської економіки, що зародилися за часів ремісничих цехів Серед-ньовіччя.

 

  1. Найбільші шведські озера – Венерн, Веттерн, Меларен і Ельмарен – нерідко  порівнюють із Великими озерами Північної Америки в мініатюрі.

 

  1. Црна Гора, як називають свою країну чорногорці, займає площу 14 тис. км², що у два рази менше за Харківську область.

 

  1. У минулому Швейцарію називали Гельвецією за назвою кельтського плем’я гельветів, яке населяло територію країни у V столітті до н.е.

 

 

docx
Додано
11 листопада 2023
Переглядів
697
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку