Цікавинки про гарбуз.

Про матеріал
Цікавинки про гарбуз.Додаткові матеріали до вивчення теми:" Страви і гарніри з картоплі, овочів і грибів", для поглиблення і розширення знань учнів на уроках виробничого навчання за професією "Кухар".
Перегляд файлу

ЦІКАВИНКИ ПРО ГАРБУЗ

1.Гарбуз настільки невибагливий у догляді, що його можна   вирощувати абсолютно в будь-якій точці світу, крім Антарктики.

2.Гарбуз, ще той овочевий сторожил. Він існує на планеті Земля приблизно 5000 років.

3.Гарбузова столиця, на думку вчених, це Мексика, ця культура  вирощується  там з третього  тисячоліття  до нашої ери.

4.Існує більше 50 сортів гарбузів.

Картинки по запросу "картинки Корисні властивості гарбуза"

 

5.Крім традиційних помаранчевих бувають зелені і жовті, сині та

білі гарбузи.

  

 

6.Найменший гарбуз може важити трохи менше кілограма, а найбільший гарбуз, який можна виростити у своєму городі, може важити до 250 кг.

7.Найбільший гарбуз у світі виростив у 1999 році Джері Чектон в Пеннсильванії (СІЛА). Монстрський овоч важив 513 кг

 

 

8.А чи знаєте ви, що звичайнісінькі гарбузи виконували свого часу роль грошей? А було це на початку XIX століття на Гаїті. Правитель північної частини острова присвоїв собі монопольне право користуватися плодами гарбуза й оголосив про те, що кожний плід прирівнюється   до 20 су. Щоправда, сьогодні гарбуз у цій країні — всього лише гарбуз, але на пам’ять про його роль у минулому, грошова одиниця Гаїті називається гурд. Це слово із французької мови де воно означає  гарбуз

9.У Латинській Америці з гарбуза робиться майже все від плоту до посуду.

 

10.Гарбузові квіти можна їсти. Існує безліч рецептів фарширування гарбузових квітів та приготування їх у клярі.

11.Гарбуз - герой безлічі рекордів. Приміром у США був випечений найбільший пиріг з гарбуза-діаметром 152см. Випікався цей гігантський пиріг понад 6 годин.

12.Індіанці, колись, скибочки гарбуза смажили на багатті, а зі смужечок в'яленого гарбуза майстрували  чудернацькі  килимки.

13.Традиція вирізування ліхтариків з гарбузів була привезена в США ірландцями, які вирізували ліхтарики з брукви до щорічного свята Самайн. Але з часом вони виявили, що гарбузи вирізати простіше.

 

 

14.В Африці гарбуз використовується в якості мотоциклетного шолома.

15.Цікаво, що і зараз в Середній Азії  зберігають крупи і зерно у висушених  гарбузах, а в Молдові в гарбузах все засолюють і кажуть що так добріше, ніж у дерев’яній кадці.

16.Киргизи в гарбузових бутлях зберігають знаменитий кумис - в подібному посуді він зовсім не псується.

17.В Парагваї, де люблять парагвайський чай-мате, обов’язково  п’ють через тоненькі трубочки із посудини колебас, зробленої із маленького висушеного гарбуза.

18.В Японії є фестиваль гарбуза, і це свято є державним. Виряджені японці на фестивалі гарбуза простують по міських вулицях з танцями, співами та іграми, гарбузи розфарбовуються фарбами, немов  картини, з них робляться дитячі іграшки, талісмани і амулети.

19.У Китаї гарбузу наділяють містичні властивості. Гарбуз в Китаї вважають дуже потужним талісманом, що вбирає в себе всю енергію зла і охороняє людину.

20.До нас дійшло ремесло створення з гарбуза посудин для води і табакерок.  Згідно з легендою, всередині гарбуза живуть ангели.

 

Наші предки використовували гарбуз для виготовлення кухонного приладдя, судин для зберігання зерна, води, солі, спецій. З гарбуза робили різноманітний посуд: лаганьї (блюда), ложки, ополоники, а також клітки для перепілок, музичні інструменти і різні предмети повсякденного побуту, які обов’язково прикрашалися різними візерунками та малюнками.

 

       

 

doc
Додав(-ла)
Лецюк Любов
Додано
12 травня 2020
Переглядів
1321
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку