City-квест "У пошуках скарбів Онуфріївки"

Про матеріал
Метою створення квесту "У пошуках скарбів Онуфріївки" є закріплення знань дітей про селище Онуфріївку та її культурні традиції, виховувати інтерес та повагу до минулого нашого народу, розвивати па мять, увагу, фантазію, творчу увагу, дружність та згуртованість, виховувати любов до своєї маленької Батьківщини. Вперше квест було презентовано та проведено 21 вересня 2019 року з нагоди для смт. Онуфріївка Кіровоградської області.
Перегляд файлу

Сценарій проведення city-квесту «У пошуках скарбів Онуфріївки»

Дата проведення: 21 вересня 2019 року

Мета проведення: закріплення знань дітей про селище Онуфріївку та її культурні традиції, виховувати інтерес та повагу до минулого нашого народу, розвивати па мять, увагу, фантазію, творчу увагу, дружність та згуртованість, виховувати любов до своєї маленької Батьківщини.

Час проведення: 11:00

Місце проведення: Онуфріївський дендропарк (вхід)

 

Хід проведення

СТАНЦІЯ 1 «БІЛЯ ВИТОКІВ» (Вхід)

Шановні учасники гри. Ми раді вас вітати на станції «Біля витоків»

Багато міст є на Землі, багато і в нас в Україні. Але нам, онуфріївчанам, наше селище Онуфріївка  здається найкращим, бо воно для нас рідне, це наша батьківщина, ми любимо його.

Наше рідне село має багатовікову історію.  Селище Онуфріївка засноване на початку XVII ст. запорозьким відставним козаком Онуфрієнком,  від імені якого і пішла назва населеного пункту. В 60 роках  XVIII ст. через село Онуфріївка проходив поштовий гон, тому була розміщена велика поштова станція. Населення Онуфріївки зростало за рахунок селян — з Волині, Галичини, Бессарабії, яких приваблювали великі масиви незайманого степу, ліси, річки та розкішні луки. Щороку восени тут відбувалися великі ярмарки, на які приїздили Кременчуцькі та Київські купці.

У  1870-році Онуфріївка належала Михайлу Івановичу Камбурлею, а згодом вся його маєтність перейшла у володіння Михайло Дмитрович Толстого, який був одружений на його дочці Катерині Михайлівні.

Михайло Дмитрович Толстой був великим землевласником і впроваджував на своїх землях передові методи господарювання. На кошти Графів Толстих було збудовано школу, лікарню, школу в селі Павлиш, волосну управу, ветлікарню будинок священика, волоську управу в Онуфріївці. З родиною графів Толстих пов'язане заснування Онуфріївського дендропарку. Керував роботами по закладенню парку один із учнів відомого російського вченого Докучаєва. Всі роботи виконувалися руками простого люду-кріпаків графа Толстого. Старий парк відлічує свій вік з 20-х років 19 ст., а новий — на південь від річки Омельничок — посаджений на півстоліття пізніше. Площа парку займає 84 га, з яких 22 га займає водне дзеркало ставків.

Онуфріївський район славний своїм історичним минулим, але головний скарб його – люди. Благодатна земля дала світову великого композитора, творця безсмертної «Української симфонії» - М.М. Калачевського, видатного вченого-педагога В. О. Сухомлинського.

Детальніше про історію рідного краю ви довідаєтесь з матеріалів, представлених у краєзнавчому куточку бібліотеки.

ЗАВДАННЯ

  1. Хто вважається засновником Онуфріївки. (відставний козак Онуфрієнко)
  2. Що зображено на гербі селища Онуфріївка. (паркова брама та срібний ключ)
  3. Яка річка протікає по території селища Онуфріївка та району. (Сухий Омельничок)
  4. Назвіть педагога – земляка, який став відомий у всьому світі. (Василь Сухомлинський)
  5. Як називаються ставки які є на території Онуфріївського дендропарку.  (Верхній, Нижній, Селянський).
  6. Прізвищем, якого відомого письменника названо районний будинок культури? (Шевченко Т. Г.)
  7. З якою родиною пов’язане заснування дендропарку? (Толстих)

Потрібно достати питання луснувши повітряну кульку дротиком, яка прикріплена  на дереві

  • Якщо не має відповіді на запитання 1,2,3,5 пропонуємо пригадати український алфавіт та скористатися шифром: кожна літера стоїть під визначеним порядковим номером алфавіту.
  • Якщо не має відповіді на питання 6,7 пропонуємо вам творче завдання яке написано на одній з карток  (капітан витягує завдання)

Якщо не має відповіді на запитання 4 пропонуємо три зображення різних гербів для вибору правильного. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СТАНЦІЯ 2 «РОДИНА ТОЛСТИХ»

Завдання на уважність. Потрібно виявити помилки в тексті.

Завдання

Наше рідне село має багатовікову історію.  Селище Онуфріївка засноване на початку XVIIІ ст. запорозьким відставним козаком Онуфрієнком,  від імені якого і пішла назва населеного пункту. В 80 роках  XVIII ст. через село Онуфріївка проходив поштовий гон, тому була розміщена велика поштова станція. Населення Онуфріївки зростало за рахунок селян — з Волині, Галичини, Бессарабії, яких приваблювали великі масиви незайманого степу, ліси, річки та розкішні луки. Щороку восени тут відбувалися великі ярмарки, на які приїздили Кременчуцькі та Київські купці.

У  1870-році Онуфріївка належала Михайлу Івановичу Куцеволу, а згодом вся його маєтність перейшла у володіння Михайло Дмитрович Толстого, який був одружений на його дочці Катерині Михайлівні.

Михайло Дмитрович Толстой був великим землевласником і впроваджував на своїх землях передові методи господарювання. На кошти Графів Товстих було збудовано школу, лікарню, школу в селі Павлівка, волосну управу, ветлікарню будинок священика, волоську управу в Онуфріївці. З родиною графів Толстих пов'язане заснування Онуфріївського дендропарку. Керував роботами по закладенню парку один із учнів відомого російського вченого Докучаєва. Всі роботи виконувалися руками простого люду-кріпаків графа Толстого. Старий парк відлічує свій вік з 20-х років 19 ст., а новий — на південь від річки Омельничок — посаджений на півстоліття пізніше. Площа парку займає 84 га, з яких 22 га займає водне дзеркало ставків.

Онуфріївський район славний своїм історичним минулим, але головний скарб його – люди. Благодатна земля дала світову великого композитора, творця безсмертної «Української мелодії» - М.М. Калачевського, видатного вченого-педагога В. О. Сухомлинського.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СТАНЦІЯ 3 «МОЄ СЕЛО –ОКРАСА УКРАЇНИ» (альтанка)

Вітаємо вас на станції   «Моє село – окраса України»

Наше село є частинкою держави Україна.  Тож пропонуємо вам скласти карту України з усіх її областей.

 

Діти складають карту.

 

А зараз ми  вирушаємо в захоплюючу мандрівку по рідному краю. Вам потрібно скласти слово з запропонованої комбінації літер

КАФРІУЇОНВ - Онуфріївка , КРАУНАЇ - Україна,УЇХСИЙ  НЛЬОЕКМИОЧ – Сухий Омельничок , РОДЕНПАРКД– Дендропарк , ІВСОРСТ    НЯКОХНА – Острів Кохання , НИКІНЙ  ОВАЗД – Кінний Завод , ОРДІПН – Дніпро, ТЕСП – Степ, КСФИІ – Скіфи, ВИКАОЛ – Ковила, РОХВАХ - Ховрах

Якщо не має правильної відповіді на запитання пропонується підказка – розшифрувати прислів’я .

 

 

 

 

 

 

 

 

СТАНЦІЯ 4 «КІННИЙ ЗАВОД»

1. Майстер-клас  «Підкова на щастя»

Знайти підкову з давніх пір вважалося вдалим знаком. Надісланий долею металевий виріб було магічним талісманом, що притягує щастя. У наш час рідко зустрічаються упряжки на вулицях, а коні не гублять на дорогах залізні вигнуті пластинки, що захищають копита. Зробити оберіг на щастя своїми руками легко з підручних матеріалів.

Віра в силу сувеніра має цілком правдоподібне наукове обґрунтування. Справа в тому, що в Стародавньому Єгипті під час пишних свят фараон зі свитою роз’їжджали на прикрашених розкішних колісницях. Коні запрягались упряжжю, багато декорованої дорогоцінними металами, та навіть підкови для них кувалися з золота. Тому пристосування для захисту копита, випадково загублене в метушні веселого ходи, ставало квитком у нове життя. Для бідного єгиптянина, який підібрав у пилюці золотий виріб чималої ваги, відкривалася маса можливостей. З тих пір і до нинішніх часів збереглася віра в те, що знайдена підкова — щасливий символ.

Правила виготовлення

Зробити оберіг підкову своїми руками — цілком здійсненне бажання. Існує безліч майстер-класів по його виготовленню. Матеріали при цьому використовуються найрізноманітніші: від простого картону до солоного тіста, дерева та газетних трубочок.

 

 

Як зробити оберіг для себе

Вважається, що не можна робити самому собі дієвий оберіг. Тільки близька людина, відданий друг, який вклав свою енергетику любові і заряд позитиву в саморобку, виготовить сильний оберіг для вас, керуючись бажанням принести щастя.

 

 

Створюючи оберіг, майстри дотримуються простих правил:

  • матеріал вибирають відповідний для характеру саме тієї людини, якій призначається подарунок;
  • виріб складається з уявними побажаннями добра і миру для дому;
  • чим ближче людина, тим потужніше буде вплив щасливого символу;
  • тільки гарний настрій і щира віра — справжні гаранти того, що сувенір буде працювати;
  • не можна випрошувати — важливо отримати від чистого серця, а не з-за хвилинної примхи або капризу.

Самостійно зроблений виріб розміщують у своєму будинку, коли бажають блага домочадцям — дітям, батькам, братам або сестрам.

Де краще розмістити

Традиційно оберіг вішають на гвоздик над вхідними дверима. Вважали правильним положення і кінцями вгору, і вниз. У першому випадку талісман позначав будинок — повну чашу, а в другому — уберігав від бід, відводив зло.

В Європі талісман часто беруть у руки, щоб зарядитися щастям. Мексиканці нікому не дозволяють доторкатися до своєї підкови, а італійці навпаки, підвішують так низько, що входять зачіпають її, ділячись везінням. У будь-якому випадку оберіг принесе удачу, якщо вірити в його силу і не сумніватися в можливостях.

 

Виготовлення підкови

Для оригінального подарунка знадобиться картон, шаблон,  заготовки для оздоблення підкови з кольорового паперу.

Покрокове виготовлення:

  1. З допомогою шаблону намалювати підкову і вирізати.
  2. Маючи готові заготовки викласти на підкову.
  3. Приклеяти до підкови викладені деталі для оздоблення.

2. Гра «Пазли»

Потрібно скласти картинку з безлічі фрагментів малюнка різної форми.

Мета: розвивають логічне мислення, увагу, пам’ять, уяву.

3. Естафета  «Вершник на коні»
Конярство — найдавніша сфера заняття людства. Але якщо раніше кінь був невід’ємною частиною господарства українця, то у наші часи його утримання є задоволенням не з дешевих.

При графі Толстому був великий завод коней арденівської породи. Справа конярства і сьогодні має своє продовження в нашому селищі.

Тому приємним є той факт, що на території  нашого селища є кінний завод. Онуфріївский кінний завод №175 спочатку був створений як друге відділення на базі Олександрійського кінного заводу №174, котрий створили у 1934 році, і який спеціалізувався на вирощуванні чистокровних і напівкровних порід коней, які використовувалися для армії. У 1947 році Олександрійський кінзавод був розділений на два господарства. В Онуфріївку були переведені чистокровні англійські коні в основному німецького та угорського походження для перегонів, а в Олександрії залишили напівкровний напрямок для спортивних і олімпійських видів спорту.

Естафета  «Вершник на коні»

Мета. Навчити злагоджено працювати у тимчасово сформованому колективі. Розвивати руховий апарат, фізичні уміння та навички, зміцнювати здоров'я. Виховувати почуття дружби, колективізму, взаємовиручки.

Хід естафети.

Всі учасники естафети шикуються один за одним. Перший учасник естафети затиснувши палицю колінами та тримаючи рукою (сідлає коня)  рухається (скакає на коні) до позначки. Біля позначки учасник естафети підбирає одну з підков, на якій на зворотній стороні написана літера  необхідна для виконання завдання. Повертається назад і передає «коня» наступному учаснику, який виконує ті ж дії і повертається назад. Естафета триває до тих пір, поки усі учасники не приймуть участь у естафеті. Далі з підков складають слово, яке є підказкою  для виконання наступного завдання.

 

 

 

 

 

 СТАНЦІЯ 5 «ЗООПАРК»

       Раніше на території парку існував зоопарк. В самому парку проживали різні тварини, які просто прогулювалися ось цими стежками. Та в силу різних причин його ліквідували.

      Гра «Нагодуй тваринку»

      Гра «Склади прислівя»

 

Фінальна гра «ПІНЬЯТА»

(нагородження учасників  сертифікатами та солодкими призами)

 

 

 

 

 

docx
Додано
24 вересня 2019
Переглядів
499
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку