Давній Рим: від царів до імперії

Про матеріал
На допомогу вчителям історії, які викладатимуть курс "Досліджуємо історію і суспільство" в Новій українській школі у 6 класі пропонується змістовна презентація до уроку на тему "Давній Рим: від царів до імперії".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

§ 54. Давній Рим: від царів до імперії

Номер слайду 2

Рим у добу царів«Днем народження» міста Рим вважають 21 квітня 753 року до н.е. За легендою, біля його витоків стояли двоє нащадків легендарного троянця Енея – брати-близнюки Ромул і Рем. Ромул у сутичці убив свого брата і став першим «рексом» – царем міста.

Номер слайду 3

Царський період. Царський період історії Риму охоплює період від 753 до 509 років до н.е. Із семи римських царів історичними вважають лише кількох останніх. Проте саме царі заклали основи соціального устрою римського суспільства (реформи Сервія Тулія), розширили Рим, будували у ньому храми тощо. Знаємо, що влада «рекса» не була безмежною.

Номер слайду 4

Римська республіка

Номер слайду 5

Диктатор — особа, наділена необмеженою владою.

Номер слайду 6

першийтріумвіратнеофіційний політичний союз у пізній Римський республіці між трьома приблизно однаковими за могутністю політичними та військовими лідерами: Гаєм Юлієм Цезарем, Марком Ліцинієм Крассом та Гнеєм Помпеєм Великим; з метою протистояння сенату і збільшення особистої влади та політичного впливу.[1]

Номер слайду 7

15 березня 44 р. до н.е. під час засідання сенату його убили змовники, які щиро вважали, що повернуть республіканський лад. Після смерті Цезаря майже півтора десятиліття тривав черговий період громадянських воєн в історії Риму. Основна боротьба розгорнулась між молодим і амбітним племінником Цезаря Октавіаном Августом та вірним другом Цезаря Марком Антонієм. Перемогу здобув Октавіан, який у 27 році до н.е. закріпив свою одноосібну владу і став творцем Римської імперії.

Номер слайду 8

Рим доби імперіїДвоюрідний онук, прийомний син і спадкоємець Гая Юлія Цезаря. Колись словом «август» називали тільки те, що мало божественне походження. Привласнивши собі цей титул, імператор фактично дорівняв свою владу до божественної, пізніше на його честь у деяких мовах було названо восьмий місяць року. Саме на цей час правління Октавіана Августа припадає народження Ісуса Христа.

Номер слайду 9

Саме у цей час у Римі було споруджено знаменитий амфітеатр Флавіїв (який з не до кінця зрозумілих причин отримав назву Колізей). Внутрішнє та зовнішнє життя імперії стало спокійнішим. Період правління Флавія Веспасіана(та часи двох синів Тіта і Доміціана)називають добою Флавіїв

Номер слайду 10

Домінат. Діоклетіан, запровадивши домінат (від латинського dominus – «пан»). Рим відмовився від завойовницьких війн. Діоклетіан розподілив імперію між чотирма спадкоємцями, а сам перебрався до одного із власних маєтків. Коли його наступники пересварилися, і сенатори звернулися до нього по допомогу, він відповів: «Ви бачили, яку я на городі виростив капусту?». Діоклетіан

Номер слайду 11

У 313 році Костянтин Великий дозволив сповідувати християнство на всій території Римської імперії, згодом його проголосили християнським святим. Костянтин

Номер слайду 12

У 395 році Римську імперію розділили сини імператора Феодосія на західну та східну частини. Західна Римська імперія охоплювала терени Північної Африки і Західної Європи, її столицями були міста Медіолан (Мілан), Равенна, знову Рим. Східна частина згодом отримала назву Візантія (за першим іменем своєї столиці, міста Константинополь), існувала до 1453 року.

pptx
Додано
14 квітня
Переглядів
135
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку